Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2023-10-15

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ Σ.Σ.Τ.Ε. 2023: Να μην πάει χαμένη μια ακόμα ευκαιρία…

Οι ερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του ΣΣΤΕ, των αντιπροσώπων στην ΟΣΤΟΕ και των εκπροσώπων μας στο Ταμείο Υγείας αποτελούν μια ακόμα ευκαιρία, που πρέπει να την αξιοποιήσουμε για τη δικαίωση των συνταξιούχων της ΤτΕ. Μετά από δέκα χρόνια κοροϊδίας και αναποτελεσματικής πορείας της σημερινής πλειοψηφίας, είμαστε όλοι μας πιο σοφοί και πιο έμπειροι… Σήμερα «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»!! Τα καταστροφικά σχέδια με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για την αποδόμηση των δικαιωμάτων μας στη σύνταξη και την υγεία, εξελίσσονται μπροστά μας!! Θα επιτρέψουμε να πετύχουν;;

 
Χθες η μεταφορά του 12%, σήμερα η ιδιωτική ασφαλιστική στην υγεία!!

Η ανεπιτυχής προσπάθεια μεταφοράς του 12% της επικουρικής σύνταξης στο «Πρόγραμμα», το οποίο έχει την εγγύηση μόνο των εργοδοτικών εισφορών της ΤτΕ και όχι του καταστατικού της, δεν τους συνέτισε… Σήμερα, με τη συνεχή μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, προσπαθούν να πείσουν τους συνταξιούχους για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στο χώρο της υγείας!! Ταυτόχρονα «εντελώς τυχαία» χωρίς ενημέρωση των συνταξιούχων, επιχειρήθηκε τροποποίηση του άρθρου 27 του Καταστατικού του Ταμείου Υγείας, με την οποία, η ένωση του ταμείου μας με άλλον ασφαλιστικό φορέα, π.χ. ΕΟΠΥΥ, θα ήταν υπόθεση της θετικής ψήφου μικρού μόνον αριθμού εν ενεργεία υπαλλήλων!! Η παρέμβασή μας με την κοινή επιστολή «Εν Δράσει» και «Αναγεννητικής», ακύρωσε αυτή την επικίνδυνη τροποποίηση! Τα σχέδια όμως που απεργάζονται, παραμένουν….

Οι κρατήσεις «φεύγουν» αλλά συνεχίζονται ακόμα…

Στις εκλογές του Μαρτίου 2019, ψηφίζαμε και την επομένη των εκλογών συνεδρίασε το Γ.Σ. της Τράπεζας, που δήθεν θα αποφάσιζε την άρση των κρατήσεων!!! Έχουν περάσει 4 και πλέον χρόνια από τότε και 6 χρόνια από τις 3.10.2017 που το Ν.Σ. της ΤτΕ γνωμοδοτούσε πως : « η Τράπεζα εξωδίκως θα μπορούσε να ικανοποιήσει το αίτημα των συνταξιούχων της …., για τον μετά την 11.6.2015 χρόνο, …η καθυστέρηση σε εξωδικαστική επίλυση, οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση της ΤτΕ με τόκους επί των επιστρεπτέων κρατήσεων» και οι κρατήσεις συνεχίζονται!! Όταν μάλιστα αυτές έχουν καταργηθεί στον ΕΦΚΑ από 1.1.2019 και το ομολογούν Πρόεδρος και Γραμματέας του ΣΣΤΕ με επιστολή τους στον κ. Διοικητή της 18.5.2018 : «... μετά την εντός του έτους ολοκλήρωση της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων για όλους τους ασφαλισμένους των φορέων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, όπως προβλέπει ο ν. 4387/2016, οι συντάξεις της Τράπεζας θα είναι μετά βεβαιότητας οι μόνες επί των οποίων θα ισχύουν ακόμη οι μνημονιακές περικοπές»!! Με τη συνέχιση των κρατήσεων μέχρι σήμερα κάθε νέος και παλιός συνταξιούχος, έχει χάσει από 20 έως 50 χιλ. ευρώ, ανάλογα με τη σύνταξη που λαμβάνει!!

Χθες ήταν ο νόμος Σιούφα, σήμερα το 10Α

Μέχρι σήμερα, ήταν ο γνωστός νόμος Σιούφα, που διαχώριζε τους συνταξιούχους σε ασφαλισμένους πριν και μετά την 1.1.1993 και καθήλωνε τις κύριες συντάξεις μας, με την αποσύνδεσή τους από τις αυξήσεις και τους μισθούς των εν ενεργεία!! Σήμερα, που κάθε προηγούμενη διαφοροποίηση στον υπολογισμό των συντάξεων καταργήθηκε με το ν.4387/2016, αντί της εφαρμογής στο χώρο μας (αφού εξαιρεθήκαμε από τον ΕΦΚΑ) των εν ισχύ γενικών διατάξεων και του καταστατικού του πρώην ταμείου μας (άρθρο 10), η Τράπεζα, για να αποφύγει τη νομιμότητα και με τη συνενοχή της πλειοψηφίαςτου ΣΣΤΕ, επέβαλε το 10Α και διαχώρησε η ίδια τους συνταξιούχους σε συνταξιοδοτηθέντες πριν και μετά την 1.1.2015!!

Έτσι η Τράπεζα και δεν αναπροσάρμοσε τις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων καταργώντας τις τρείς κρατήσεις των νόμων και απέφυγε να αποδώσει στους νέους συνταξιούχους συντάξεις με συνυπολογισμό των πάσης φύσεως αποδοχών τους επί των οποίων έγιναν κρατήσεις!! Αποτέλεσμα, εκτός άλλων, και η διατήρηση μέχρι σήμερα των τριών κρατήσεων, οι οποίες έχουν σταματήσει για νέους και παλιούς συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, από 12.5.2016 και 1.1.2019 αντίστοιχα!! Ήδη οι πρώτες αγωγές και νέων συνταξιούχων για το θέμα αυτό έχουν φτάσει στην Τράπεζα!! Η δικαιολογία αυτής της αντικαταστατικής πρακτικής αναφέρεται στην 7/27.1.2020 ανακ. της ΠΑΣΚΕ.: «Η αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων των παλιών συνταξιούχων θα κόστιζε στην Τράπεζα»!! Μάλιστα για εκφοβισμό μιλάνε για δις. ευρώ, όταν το σύνολο της ετήσιας δαπάνης για συντάξεις δεν υπερβαίνει τα 170 εκ. ευρώ!!

Τα δώρα και το επίδομα καταργημένα και η ΕΑΣ παρούσα…

Αν και οι συνταξιούχοι της ΤτΕ, ανήκουμε στο προσωπικό της ΤτΕ και πληρωνόμαστε από αυτήν και μάλιστα από τον κοινό λογαριασμό δαπανών προσωπικού εν ενεργεία και συνταξιούχων, συνεχίζουμε και στη μεταμνημονιακή εποχή, να στερούμαστε εκείνων που σωστά οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας δεν στερήθηκαν καθόλη την περίοδο των μνημονίων!! Υπενθυμίζουμε πως ο ν.4093/2012 κηρύχτηκε αντισυνταγματικός (αυτός που κατάργησε τα δώρα και το επίδομα), ενώ και με το άρθρο 53 του νόμου 4387/2016 επιβεβαιώθηκε η αυτοτέλεια της ΤτΕ καθώς οι συνταξιούχοι της είναι οι μόνοι εκτός ΕΦΚΑ!! Ταυτόχρονα, παρά τη ρητή εξαίρεσή μας από τον ΕΦΚΑ και τη σχετική γνωμοδότηση «Μαθιόπουλου» πως «η κράτηση αυτή είναι η πιο άδικη για τους συνταξιούχους ΤτΕ, αφού το κονδύλι της ΕΑΣ αφορά μόνο τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ», η κράτηση συνεχίζεται… Δικαιολογία δικηγόρων της ΤτΕ στα δικαστήρια, με την συνενοχή της σημερινής πλειοψηφίας, είναι: «Ναι μεν σήμερα δεν μπορούμε να αντλήσουμε κεφάλαια από το λογαριασμό του δημοσίου αφού απαγορεύεται από τους κανόνες νομισματικής χρηματοδότησης, αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να ισχύει κάποτε αν τα χρειαστούμε»!!

Στο στόχαστρο και οι ΣΣΕ 1948 και 1951

Η σημερινή πλειοψηφία, για να βολεύεται στις καρέκλες του ΣΣΤΕ, κατάπιε αμάσητο τον ωμό εκβιασμό που ασκήθηκε από τον Διοικητή στο Γ.Σ. της 20.5.2019: « θα πρέπει να περάσετε πάνω από το πτώμα μου για την άρση των κρατήσεων»!! Η Τράπεζα βλέποντας την πλήρη υποταγή τους, έβαλε στο στόχαστρο και τις ΣΣΕ 1948 και 1951!! Με δικαστικούς χειρισμούς και με την επίκληση των θέσεων των προέδρων ΣΣΤΕ και ΣΥΤΕ, ευελπιστεί να τις καταργήσει. Για αυτό είναι πλήρως αναληθές πως η Τράπεζα σέβεται τις ΣΣΕ 48 και 51!! Αν τις σεβόταν θα έδινε στο μέρισμα/επικουρική 14 μερίσματα (δώρα και επίδομα), όπως αδιαλείπτως έκανε από το 1966 και δεν θα προσέφευγε στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο για αυτό!!

Επιμείναμε προεκλογικά και θα επιμείνουμε μετεκλογικά στην ενότητα

Οι Εν Δράσει προσπαθήσαμε να πετύχουμε τη συνεργασία όλων των δυνάμεων της συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης στις διεκδικήσεις μας ως συνταξιούχων της ΤτΕ. Όχι εύκολη υπόθεση, καθώς ειδικά η κίνηση της ΕΣΑΚ, θεωρεί τη συνεργασία μαζί μας αδύνατη. Η άρνησή της, παρά το θετικό έδαφος, ειδικά με την Αναγεννητική Πρωτοβουλία, δεν επέτρεψε τελικά την θετική εξέλιξη συνεργασίας μας για το Δ.Σ. του ΣΣΤΕ. Θεωρούμε όμως ως σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, το κοινό ψηφοδέλτιο των δύο κινήσεων «Εν Δράσει» και «Αναγεννητικής», για την εκλογή εκπροσώπων στο Ταμείο Υγείας. Η υπεράσπιση του Ταμείου Υγείας απαιτεί την εκλογή εκπροσώπων σταθερά προσανατολισμένων στο ΟΧΙ στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, χωρίς «ναι μεν αλλά…», όπως γίνεται με τον προηγούμενο πρόεδρο και νυν εκπρόσωπο των συνταξιούχων στο Τ.Υ.

Η ενίσχυση των «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» εγγύηση για τα δικαιώματά μας

Η ανάγκη να ενισχυθεί ο συνδυασμός των Εν Δράσει, ως σημαντική δύναμη ενότητας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, έχει αγκαλιαστεί από τους συναδέλφους. Η ανάγκη ανατροπής της σημερινής πλειοψηφίας είναι καταφανής. Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή, στο ψηφοδέλτιό μας, συνταξιούχων που μέχρι χθες είχαν διαφορετικές επιλογές ή είχαν μείνει αδρανείς… Μπροστά στις εξελίξεις, η επιλογή τους να παλέψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, δυναμώνει την πίστη μας στο τελικό αποτέλεσμα, στη δικαίωσή μας, αξιοποιώντας σε τοπικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όλα τα μέσα και όλες τις δυνάμεις που θα μας δοθούν ως ΣΣΤΕ.

Οι συνεχείς επιθέσεις του Προεδρείου του ΣΣΤΕ στους «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»

Όλα αυτά τα χρόνια, υπεύθυνοι για την κατάσταση των συντάξεών μας, είναι οι σύμβουλοι του Προεδρείου (ΔΗ.ΣΥ και ΔΕΚΣ), οι οποίοι «υποκλίνονται» στις επιλογές του Γιάννη Στουρνάρα (εργοδοτικός συνδικαλισμός)!! Επιλογές που συγκρούονται με την ανεξαρτησία της ΤτΕ και την αυτονομία του ασφαλιστικού μας συστήματος, όπως αυτό κατοχυρώνεται από το Καταστατικό της ΤτΕ (άρθρα 38 και 71), τις ΣΣΕ 1948 και 1951 και το άρθρο 64 του ν.3863/2010!! Η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της ΤτΕ και των θεσμικών μας κατακτήσεων σε κύρια και επικουρική σύνταξη από τους ¨ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ¨, είναι ο βασικός λόγος των συνεχών επιθέσεων σε βάρος μας…

Διεκδικούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ:

  • Αποκατάσταση των συνταξιούχων της ΤτΕ ως προσωπικού Κεντρικής Τράπεζας του Ευρωσυστήματος.
  • Άμεση κατάργηση των τριών κρατήσεων και της ΕΑΣ, επιστροφή των δώρων και του επιδόματος αδείας.
  • Συμφωνία για την επιστροφή του συνόλου των παρακρατηθέντων, συνέχιση των ρυθμίσεων στα δάνεια, κούρεμα μέρους των δανειακών υποχρεώσεων.
  • Ενίσχυση των παροχών και της νοσοκομειακής περίθαλψης του Ταμείου Υγείας κατόπιν διαπραγματεύσεων και συμφωνίας με την Τράπεζα.
  • ΟΧΙ στη είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στο χώρο των συντάξεων και της υγείας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ

Οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας για το ΣΣΤΕ,

την ΟΣΤΟΕ και το Ταμείο Υγείας:


ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ, ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

 

 

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ

 

 «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΤΩΡΑ