Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-09-09

Οκτώ χρόνια η πλειοψηφία του ΣΣΤΕ αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της. Άρθρο του Κ. Ευσταθίου

Το παρακάτω άρθρο είχε εγκαίρως ετοιμαστεί, μετά την ανακοίνωση 54 της πλειοψηφίας του ΣΣΤΕ. Σεβόμενος όμως την απώλεια του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, θεώρησα πολιτικά σωστό να αναρτηθεί μετά το τελετουργικό του αποχαιρετισμού του, την κηδεία και τη ταφή στην γενέτειρά του.

 Η πλειοψηφία που διοικεί αυταρχικά το ΣΣΤΕ, οκτώ χρόνια αποφεύγει συστηματικά να αναλάβει τις ευθύνες της

Πρόλογος: Ποτέ δεν φανταζόμουν πως η ένδεια επιχειρημάτων θα οδηγούσε τους υπογράφοντες την πρόσφατη 54/30.8.2021 ανακοίνωση του ΣΣΤΕ σε μια τόσο απροκάλυπτη ομολογία: Όλες οι ενέργειές τους είναι καθ υπόδειξη της Τράπεζας και δη του Γιάννη Στουρνάρα!! Μια απλή ανάγνωση της ανακοίνωσης αρκεί για να βγάλει ο κάθε συνάδελφος τα συμπεράσματά του. Αφού όμως οι διεκδικήσεις μας, κατ’αυτούς, δεν καθορίζονται από το δίκιο των συνταξιούχων της ΤτΕ, σύμφωνα με τα Καταστατικά και την αυτονομία του ασφαλιστικού μας συστήματος, αλλά από τους μνημονιακούς νόμους και τις επιλογές του Γιάννη Στουρνάρα, τι νόημα έχει η δική τους παρουσία στο ΣΣΤΕ;; Δεν θα χρειαζόταν καμιά άλλη απάντηση στην ανακοίνωσή τους, αξίζει όμως να αναφερθούν ορισμένα πράγματα για να φανεί και στον πλέον δύσπιστο πως οι υπογράφοντες την 54 έχουν προ πολλού ενσωματωθεί στον εν γένει μνημονιακό μηχανισμό του Γιάννη Στουρνάρα.

Υπενθυμίζω πως στις 24.7.2021, που κατατέθηκε στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, έγινε ξεκάθαρο πως η υποχρέωση υπαγωγής στο ΤΕΚΑ αφορούσε ΜΟΝΟ όσους ασφαλίζονται υποχρεωτικά στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Στις αρχές Αυγούστου, με άρθρο μου σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης (και όχι με ανακοίνωση όπως σκόπιμα αναφέρεται στην ανακοίνωση του Προεδρείου του ΣΣΤΕ), έθεσα ένα ξεκάθαρο ερώτημα: Η επιβεβαίωση της ανεξαρτησίας του ασφαλιστικού μας συστήματος και η σαφής επαναβεβαίωση πως το καθεστώς επικουρικής μας ασφάλισης, ως προϊόν των ΣΣΕ 1948 και 1951, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΤτΕ και όχι του Υπουργείου, δεν αποτελούσε από μόνη της για τις πλειοψηφίες ΣΣΤΕ και ΣΥΤΕ μια σημαντική είδηση για το χώρο μας;; Δεν έπρεπε δημόσια να μας ενημερώσουν και να δηλώσουν τη θέση τους για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κάτι που μέχρι σήμερα αποφεύγουν;;

Η σιγή ασυρμάτου της πλειοψηφίας με υποχρέωσε λοιπόν να αναρωτηθώ ευθέως και δημόσια: Μήπως διεξάγονται συζητήσεις με τον αρχιερέα της ιδιωτικοποίησης για προαιρετική ένταξη ή ανάθεση της επικουρικής μας ασφάλισης σε ιδιώτες και αποφεύγουν τις δεσμεύσεις;;

Αντί λοιπόν, με την 54 ανακοίνωση να δεσμευθούν στην επαναβεβαίωση του καθεστώτος της επικουρικής μας ασφάλισης ως προϊόντος της Συλλογικής Ιδιωτικής Αυτονομίας και όχι εκείνου της υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (ΕΤΕΑΕΠ), όχι μόνο δεν το κάνουν και δεν διαψεύδουν τυχόν συζητήσεις για προαιρετική ανάθεση της επικουρικής σε ιδιώτες, αλλά προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν εξαιρεθήκαμε από την υποχρεωτικότητα λόγω του καθεστώτος της επικουρικής μας ασφάλισης, αλλά επειδή παρενέβησαν οι ίδιοι και ο Διοικητής για αυτό!! Δηλαδή η εξαίρεσή μας δεν είναι αποτέλεσμα της θεσμικά κατοχυρωμένης αυτονομίας της επικουρικής μας ασφάλισης, αλλά ρουσφέτι!!

Για να γίνουν μάλιστα πειστικοί, προσφεύγουν στο ψέμα της δήθεν διαδικτυακής τοποθέτησης στις 25.6.2021 των αρμόδιων Υπουργών σχετικά με το ποιούς αφορούσε η ένταξη στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, όταν το σχετικό άρθρο 6 του νομοσχεδίου, που αφορά τα ασφαλιστέα πρόσωπα, είναι από μήνες πριν αναρτημένο σε κοινή θέα στο διαδίκτυο και ουδέποτε μέχρι σήμερα άλλαξε η αρχική διατύπωσή του!! (Ίσως είναι πολυτέλεια να περιμένει κανείς από τους υπογράφοντες την ανακοίνωση να ενημερώνονται ώστε να έχουν ιδία γνώση των εξελίξεων και να μην υπογράφουν ό,τι τους σερβίρεται…). Ήδη το άρθρο 6, ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής!!

Αντί να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να αξιοποιήσουν τη νέα, μετά το νόμο 4387/2016, επιβεβαίωση του αυτόνομου χαρακτήρα της επικουρικής μας ασφάλισης και να διεκδικήσουν έστω και ΤΩΡΑ την επιστροφή όλων όσων κακώς μας παρακράτησαν από την επικουρική (δώρα και επιδόματα) και την κατάργηση της κράτησης της Ε.Α.Σ, « ρίχνουν τη μπάλα στην εξέδρα» κυνηγώντας επί οκτώ χρόνια... τη σκιά μου… Αυτοί που τους καθοδηγούν και χρησιμοποιούν στις δικαστικές αίθουσες τη συναίνεσή τους με τις ενέργειες της Τράπεζας, αποφεύγουν επιμελώς ένα δημόσιο διάλογο σε όλα τα θέματα. Κατανοώντας την αδυναμία τους και αναγνωρίζοντας τη δύσκολη θέση της Τράπεζας έναντι του προσωπικού της, έναντι του οποίου δεσμεύτηκαν αναλαμβάνοντας τα Ταμεία ότι θα τηρούν τα Καταστατικά τους και σήμερα τα καταπατούν, τους οδηγούν στην πλήρη απαξίωση και αναξιοπιστία με συνεχείς ανακοινώσεις ανάλογες της 54...

Η καραμέλα που τους έδωσαν και θεωρούν πως, επιτιθέμενοι στους ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, θα ξεγελάσουν τους συνταξιούχους για την ταύτισή τους με τη Διοίκηση Στουρνάρα σε αποφάσεις και πολιτικές σε βάρος των συνταξιούχων ΕΛΟΙΩΣΕ!! Έφτασαν στο σημείο να μας επιτίθενται ακόμα και για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ), που η επιστροφή της στους συνταξιούχους του Δημοσίου έχει οριστικοποιηθεί με δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποδεχόμενοι τη συνέχιση της κράτησής της σε εμάς, όταν οι συντάξεις μας είναι εγγυημένες και καταβάλλονται από την Α.Ε. ΤτΕ!! Επιτίθενται στους συναδέλφους που προσέφυγαν δικαστικά για την ΕΑΣ, ομολογώντας πως «καθ υπόδειξη» αρνήθηκαν να διεκδικήσουν, ως όφειλαν, τα δικαιώματα των συνταξιούχων και γνωρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση που προσεχώς καταργηθεί η Ε.Α.Σ., οι συνταξιούχοι που θα δικαιούνται αναδρομικών θα είναι μόνο εκείνοι οι οποίοι είχαν ήδη προσφύγει πριν την έκδοση των σχετικών αποφάσεων(!!)

Οι συνταξιούχοι εάν θέλουμε δικαίωση, πρέπει να τους ανατρέψουμε ...

Επίλογος: Όσοι είχαν ελπίδες για αλλαγή πυξίδας του Δ.Σ., οφείλουν μετά και την τελευταία ανακοίνωση να κατανοήσουν ότι η σημερινή πλειοψηφία παραμένει πλήρως προσδεμένη στο άρμα των μνημονιακών επιλογών του Γιάννη Στουρνάρα. Η υποταγή τους αυτή, τους καθιστά ανίκανους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των συνταξιούχων μας.

Σημείωση: Δεν περίμενα πως η ανάρτησή μου θα διαβαζόταν από όλους τους συναδέλφους ανεξάρτητα αν η πλειοψηφία, με τον «ειδικό μετρητή» που διαθέτει, κατέληξε στο συμπέρασμα πως αυτή προκάλεσε αλγεινή εντύπωση!! Είμαι σίγουρος πως τώρα θα προχωρήσουν εντός του μηνός στην προκήρυξη εκλογών, όπως έχουν δεσμευτεί.

Κώστας Ευσταθίου, μέλος του ΔΣ του ΣΣΤΕ και της Ο.Σ. των Εν Δράσει