Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-02-03

Eνισχύονται oι φόβοι μας για τα τεκταινόμενα πίσω από τις πλάτες μας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 42

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2021

Συνάδελφοι,

Το πρωί της 28.1.2021, αμέσως πριν την πρώτη, μετά από 4 μήνες, συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ δημοσιεύθηκε η 44/27.1.2021 ανακοίνωση, με την υπογραφή Προέδρου – Γραμματέα, η οποία όχι μόνο επιβεβαίωσε τα όσα είχαμε εκθέσει με την 41/18.1.2021 ανακοίνωσή μας, αλλά ενίσχυσε περαιτέρω τους φόβους μας για τις σκοπιμότητες της προσφυγής στον Άρειο Πάγο. Μέσα σε κλίμα σκοπούμενης πόλωσης, στην ανακοίνωση δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά αν με το δικόγραφο της αναίρεσης υπερασπιζόμαστε την ενιαία συμβατική υποχρέωση της ΤτΕ σε Μέρισμα 36%(20% επικουρική +16%πρόγραμμα) ή επιτρέπουμε σε αυτήν να εκμεταλλεύεται τον τρόπο καταβολής της σε δύο τμήματα, απαλλάσσοντάς την από τις συμβατικές υποχρεώσεις των ΣΣΕ 1948 και 1951, όπως επαναβεβαιώθηκαν από την ΣΣΕ 2012-2015 και συμφωνήθηκαν και κατά το διαχωρισμό της καταβολής του Μερίσματος, με τη συμφωνία μεταξύ ΣΥΤΕ-ΣΣΤΕ και Τράπεζας!!

Σύντομο Ιστορικό

Υπενθυμίζουμε πως το Πρωτοδικείο Αθηνών, με την 194/2019 απόφασή του, είχε εν μέρει δικαιώσει αγωγή συνταξιούχου μας για τα δώρα και το επίδομα αδείας στο Μέρισμα – Επικουρική 36% (20% επικουρική+16% πρόγραμμα) και συγκεκριμένα: α) Μη θεωρώντας την επικουρική 20% τμήμα του όλου μερίσματος από 36% των ΣΣΕ 1948 και 1951, αλλά ταυτίζοντάς την εσφαλμένα με την επικουρική που καθιερώθηκε γενικώς στους συνταξιούχους με το ν.997/79, επιδίκασε στο 20% δώρα και επίδομα αδείας, ως συνταγματική υποχρέωση της ΤτΕ και όχι ως συμβατική, από 10.6.2015, όταν και εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο ν.4093/2012 που κατάργησε τα δώρα και το επίδομα αδείας και β) στο υπόλοιπο 16% (Πρόγραμμα) του όλου μερίσματος 36%, ως αμιγώς συμβατική υποχρέωση, επιδίκασε δώρα και επίδομα αδείας από 1/7/2013 και όχι από το δώρο Πάσχα Απριλίου του 2013, επειδή, δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο το αναλογούν ποσό του Δώρου Πάσχα 2013!!

Κατά της ως άνω απόφασης ασκήθηκε, από την ΤτΕ, έφεση και εκδόθηκε η 2216/2020 απόφαση με την οποία «κρίθηκε ως νόμω αβάσιμη η πρωτόδικη αγωγή, αναφέροντας μάλιστα ότι η ισχύς των ΣΣΕ των ετών 1948 και 1951 έχει παύσει από το έτος 2013»!! (Ανακ. ΣΣΤΕ 32/20.5.2020).Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ, αποφάσισε να ασκηθεί κατά της εφετειακής απόφασης αναίρεση στον Άρειο Πάγο η οποία εκδικάζεται στις 18.5.2021.

Η θεσμική σημασία και οι κίνδυνοι της προσφυγής στον ‘Αρειο Πάγο

Αν, με την επικείμενη απόφαση του Αρείου Πάγου, στον οποίο προσέφυγε ο ΣΣΤΕ, θεωρηθεί η επικουρική 20% τελεσίδικα υποχρέωση του ν.997/79 και όχι συμβατική υποχρέωση της ΤτΕ ως τμήμα της όλης παροχής Μερίσματος 36% των ΣΣΕ 1948 και 1951 ( όπως έχει δεχτεί η Τράπεζα και κατά τη συμφωνία του διαχωρισμού του Μερίσματος), η απόφαση θα έχει συνέπειες όχι μόνο για όλες τις εν εξελίξει δίκες, αλλά θα δημιουργήσει νέα δεδομένα που θα διευκολύνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης και όσων μέσα στην Τράπεζα επιθυμούν τη μεταφορά της στο Πρόγράμμα και, στη συνέχεια, την ανάθεση της διαχείρισης του Προγράμματος σε ασφαλιστικές εταιρείες!!

Οι επιπτώσεις, επομένως, μιας τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου, που θα νομιμοποιήσει τα σφάλματα των προηγούμενων αποφάσεων Πρωτοδικείου ή Εφετείου, δεν θα είναι κυρίως οικονομικές από τον περιορισμό των αναδρομικών της Επικουρικής από τον Ιούνιο του 2015 και όχι από 1.1.2013, αλλά θεσμικές!! Θα καταργήσουν, όπως φαίνεται να είναι διακαής πόθος της Τράπεζας και της πλειοψηφίας του ΣΣΤΕ, το ασφαλιστικό μας καθεστώτος όπως αυτό καθιερώθηκε από το Καταστατικό της ΤτΕ και τις ΣΣΕ 1948 και 1951!!

Με την ανακοίνωσή τους ομολογούν την ενοχή τους

Με την 44/27.1.2021 ανακοίνωσή της, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ ομολογεί την ενοχή της, αφού επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες και τα ερωτήματα που θέσαμε με τη δική μας ανακοίνωση:

  1. Παραιτήθηκαν οι ενάγοντες από την αρχική ομαδική αγωγή πλην ενός, που «κατά σύμπτωση» ήταν πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΣΥΤΕ και της ΠΑΣΚΕ!!
  2. Με συμφωνία της πλειοψηφίας και με ενήμερη την Τράπεζα, ο μοναδικός πλέον ενάγων δεν άσκησε έφεση για να διορθωθούν τα σφάλματα της πρωτόδικης απόφασης, αλλά επέτρεψε στην Τράπεζα να ασκήσει, μόνη αυτή, έφεση και να οδηγήσει στην εφετειακή απόφαση με την οποία «... η ισχύς των ΣΣΕ 1948 και 1951 έχει παύσει από το έτος 2013»!!
  3. Η ανακοίνωση δεν υπεραμύνεται των συμφερόντων του ΣΣΤΕ υπέρ των κλαδικών ΣΣΕ 1948 και 1951 και των επιχειρημάτων που, ως συνδικαλιστικό κίνημα της ΤτΕ, πρέπει να προβάλλουμε σε όλα τα δικόγραφά μας και ιδιαίτερα σε αυτό της προσφυγής μας στον Άρειο Πάγο!! Αντίθετα, πριν τη διεξαγωγή της δίκης και το αποτέλεσμα της αναίρεσης (άραγε γνωρίζουν κάτι από πριν για αυτό;;), στοχοποιεί, ως υπεύθυνους της κατάργησής των ΣΣΕ 48 και 51, συνδικαλιστές της μειοψηφίας και άλλους δικηγόρους, ενώ το θέμα πρωτόδικα και εφετειακά το χειρίστηκε το Προεδρείο και οι δικηγόροι του ΣΣΤΕ από κοινού με την Τράπεζα!!
  4. Αρνούνται πεισματικά, ακόμα και σήμερα, να θέσουν υπόψη των διοικητικών συμβούλων της μειοψηφίας όλα τα στοιχεία των γνωμοδοτήσεων, της πρωτόδικης και της εφετειακής δίκης, αλλά και το δικόγραφο της ασκηθείσας αίτησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, φοβούμενοι ότι θα αποδειχτούν βάσιμες οι ανησυχίες μας πως «το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν συμφωνημένο»!!

Πόσο αφελείς μας θεωρούν ;;

Ο συντάκτης ή οι συντάκτες της ανακοίνωσης που κατοικοεδρεύουν στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας, αφού μόνον αυτή έχει τα δικόγραφα όλων των αγωγών των συνταξιούχων, προκειμένου να δώσουν ένα επιχείρημα στο ευρισκόμενο σε απόγνωση Προεδρείο, ανέφεραν ως δικαιολογία στην ανακοίνωση, πως η κατάργηση των ΣΣΕ 48 και 51 περιλαμβάνεται και σε πρωτόδικες αποφάσεις που προηγήθηκαν της έφεσης της Τράπεζας και μάλιστα επί αγωγών άλλου δικηγορικού γραφείου!! Πόσο αφελείς θεωρούν τους συνταξιούχους;; Ακόμα και έτσι, ποιος ήταν ο αντίδικος σε αυτές τις δίκες που με το δικόγραφό του θεώρησε πως οι συμβάσεις έχουν καταργηθεί, γεγονός που υιοθετήθηκε από το δικαστήριο;; Ήταν η ίδια η Τράπεζα και τα δικόγραφα των δικηγόρων της, τα οποία, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, θεωρούν καταργημένες τις ΣΣΕ 1948 και 1951, με συμφωνία μάλιστα των Προέδρων ΣΣΤΕ και ΣΥΤΕ, με το επιχείρημα ότι αυτοί, στην διαχειριστική επιτροπή του Προγράμματος, ενέκριναν, χωρίς καμιά επιφύλαξη, την αναλογιστική μελέτη για 12, και όχι για 14, μερίσματα κατά την ένταξη των νέων συναδέλφων στο Πρόγραμμα;;!! ΄Αραγε, στα δικόγραφα του συνεργαζόμενου με το ΣΣΤΕ δικηγορικού γραφείου, που είχαν προηγηθεί, αναφερόταν η υποχρέωση της ΤτΕ για ενιαίο μέρισμα 36%;;

Επί πλέον, οι 183 πρωτόδικες αγωγές συνταξιούχων (που αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΣΣΤΕ) αφορούν περικοπές στην κύρια σύνταξη και μιάς συνταξιούχου στο Μέρισμα 36% για την περίοδο 2010 έως 2014 του πρώτου μνημονίου, για τις οποίες η πλειοψηφία του ΣΣΤΕ δεν άσκησε καν προσφυγή για κατάργηση και επιστροφή τους, επειδή τις θεώρησε συνταγματικές για την ΤτΕ!! Με ποιό λοιπόν ηθικό έρεισμα και ποιά σκοπιμότητα αναφέρονται σε αγωγές για τις οποίες έχουν ασκηθεί εφέσεις και αναμένονται αποφάσεις, που δεν τις στήριξαν και δεν έχουν σχέση με εκείνη για την οποία ασκήθηκε η αναίρεση στον Άρειο Πάγο.;;!!

Με δοδεμένο ότι στην 32/20.5.2020 ανακοίνωση του ΣΣΤΕ αναφέρεται πως: «… η Τράπεζα όχι μόνο δεν αμφισβήτησε την ισχύ των ΣΣΕ 1948 - 1951 αλλά αντίθετα την επιβεβαίωσε», γιατί απέρριψαν στο πρόσφατο Δ.Σ. την πρότασή μας να επιδιώξουμε συνδικαλιστική λύση, αρχίζοντας με ομαδικό διάβημα του Διοικητικού Συμβουλίου στον Διοικητή;;

Μετά και την πρόσφατη αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συνταξιούχους της ΕΤΕ σχετικά με το ΛΕΠΕΤΕ, γιατί σπεύδουν;; Γιατί βιάζονται όταν γνωρίζουν μάλιστα ότι εκκρεμεί έφεση που έχουν ασκήσει 25 συνταξιούχοι κατά της απόφασης 1094/2020 του Πρωτοδικείου, η οποία τους δικαιώνει, ακριβώς όπως η 194/2019 τον παραπάνω συνταξιούχο;;

Προφανώς ελπίζουν ότι, με μια αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου, θα μας πιέσουν να μεταφέρουμε επικουρική σύνταξη στο Πρόγραμμα, θέμα που έθεσε ο εκπρόσωπος της Αναγεννητικής στο πρόσφατο Δ.Σ. για να τύχει της επιδοκιμασίας του Προέδρου.

Με πίστη θα υπερασπιστούμε και πάλι το ασφαλιστικό μας καθεστώς

Όλοι αυτοί που υποτιμούν την αυτονομία του προσωπικού των Κεντρικών Τραπεζών, και διαγράφουν την Καταστατική υποχρέωση της ΤτΕ έναντι του προσωπικού της, από τα άρθρα 38 και 71, αλλά και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Τράπεζα κατά την ανάληψη της ασφάλισης του προσωπικού της και για την οποία οι ασφαλισμένοι μεταβιβάσαμε σε αυτήν όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων μας (την οποία σήμερα η Τράπεζα εκποιεί με το αζημίωτο…), καλό είναι να το ξανασκεφτούν...

Τα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα, όσο και αν φαίνονται υπεραρκετά για ένα «σάλτο» κατά των δικαιωμάτων μας, είναι κίβδηλα… Καλό είναι ο κ. Διοικητής και οι παράγοντες της Τράπεζας να θυμηθούν πως:

Α. Κατά το διαχωρισμό του ενιαίου Μερίσματος, καταγράφηκε, στην τότε τριμερή συμφωνία, μεταξύ ΣΥΤΕ, ΣΣΤΕ και Τράπεζας, η υποχρέωση της Τράπεζας απέναντι στην όλη παροχή του 36%, ως συμβατική της υποχρέωση από τις ΣΣΕ 1948 και 1951, ενώ οι υποχρεώσεις της Τράπεζας από τις συμβάσεις 1948 και 1951, είχαν ήδη επαναβεβαιωθεί με ειδικό κεφάλαιο στην επιχειρησιακή ΣΣΕ 2012–2015 που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2012, μετά δηλαδή την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου 2012 που επικαλούνται οι νομικοί της για την κατάργηση των ΣΣΕ!!

Β. Στα νομικά κείμενα που κατατέθηκαν την περίοδο του διαχωρισμού, (Γνωμοδοτήσεις Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών και Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ), ρητά αναφέρεται, πως το διαχωριζόμενο μέρος του ενιαίου μερίσματος-επικουρικής, εφάπτεται με την εκ του νόμου χορηγούμενη επικουρική στο ύψος του 20%, αλλά δεν ταυτίζεται με αυτήν, αφού η καταβολή της για τους πριν την 1.1.1993 ασφαλισμένους αποτελεί υποχρέωση από τις ΣΣΕ 1948 και 1951!!

Γ. Το ενιαίο μέρισμα 36% (επικουρική 20% και πρόγραμμα 16%), αποτελεί εσωτερική υπόθεση της ΤτΕ και για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλισης δεν απαιτείται η παρουσία κυβερνητικού επιτρόπου, σε αντίθεση με την απαραίτητη παρουσία του για τα θέματα κύριας σύνταξης!!

Δ. Το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, με την Φ.80000/10447/133 απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης της 17.6.2013, διευκρινίζει: «..., η Τράπεζα της Ελλάδος ως φορέας ασφάλισης του προσωπικού της, δεν υπάγεται για τα θέματα του κλάδου της επικουρικής σύνταξης στην εποπτεία και στο έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας»!!

Ας επιδιώξουν λοιπόν το δρόμο της συνεννόησης και ας αποφύγουν τη ρήξη στην οποία οδηγούν έκνομες μεθοδεύσεις. Υπάρχει ακόμα χρόνος για την κατάργηση των περικοπών και την επιστροφή στο Καταστατικό, τις ΣΣΕ και τις συμφωνίες...

Επιμένουν σε πρακτικές αδιαφάνειας και αυταρχισμού

Όπως είπαμε και στην αρχή, μετά από 4 μήνες(!!), συνεδρίασε στις 28.1.2021, το Δ.Σ. του ΣΣΤΕ. Πρόσχημα της αντικαταστατικής πρακτικής της πλειοψηφίας (το Καταστατικό ορίζει συνεδρίαση του Δ.Σ. τουλάχιστον μια φορά το μήνα), αποτέλεσε η πανδημία, παρόλο που υπήρχε η δυνατότητα συνεδριάσεων με τηλεδιασκέψεις. Όμως η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ θεώρησε την πανδημία ευκαιρία για να καταργήσει εντελώς το ρόλο των συμβούλων και ειδικά αυτών της μειοψηφίας!!

Επειδή η θητεία του σημερινού Δ.Σ. παρατάθηκε με νόμο μέχρι 30.6.2021, γεγονός που το μετατρέπει ουσιαστικά σε διορισμένο μέχρι την προκήρυξη των αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου Δ.Σ. του ΣΣΤΕ (η θητεία του σημερινού εκλεγμένου Δ.Σ. λήγει στις 31.3.2021), προτείναμε την αντιπροσωπευτική λειτουργία του με συμμετοχή και ενημέρωση των εκπροσώπων όλων των Κινήσεων. Όταν και αυτή η πρόταση, πρακτικά αναγκαία, αφού δεν υπάρχει πλέον ούτε εγκεκριμένος προϋπολογισμός, απορρίφθηκε, θα ήταν αφέλεια να περιμένει κανείς από τη σημερινή πλειοψηφία να εγκαταλείψει το δρόμο της αδιαφάνειας και του αυταρχισμού!! Στη δύνη των αδιεξόδων που μας οδήγησαν οι επιλογές τους και κυρίως η απόφασή τους να απεμπολήσουν την ανεξαρτησία της ΤτΕ και την κατοχυρωμένη αυτονομία του προσωπικού της (εργαζομένων και συνταξιούχων), ο αυταρχισμός και η αδιαφάνεια, έχει γίνει δεύτερη φύση..

Οι εισφορές μας χρησιμοποιούνται εις βάρος μας

Στο πρόσφατο Δ.Σ. του ΣΣΤΕ ενημερωθήκαμε πως κατέβαλαν στη δικηγόρο κα Α. Πετρόγλου τα παρακάτω ποσά: α) 7.500 ευρώ + ΦΠΑ για τρείς γνωμοδοτήσεις, με ίδιο σχεδόν περιεχόμενο, β) 8.000 ευρώ + ΦΠΑ για την άσκηση της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο και την παρουσία της κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης και γ) 4.500 ευρώ + ΦΠΑ για την πρόσθετη παρέμβαση της ίδιας δικηγόρου υπέρ της Τράπεζας και του Υπουργού, κατά της αγωγής στο ΣτΕ 29 συναδέλφων μας που συζητείται στις 22.2.2021, οι οποίοι, όπως ήδη γνωρίζετε, προσέφυγαν κατά του διαχωρισμού μας σε συνταξιοδοτούμενους πριν και μετά το 2015! Δηλαδή χρησιμοποιούν τις εισφορές των μελών εναντίον τους, επειδή τόλμησαν και προσέφυγαν στο ΣτΕ για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους!! Αξίζει όμως να σημειωθεί πως όλα τα ποσά προέρχονται από τις εισφορές μας στον ΣΣΤΕ και η δικηγόρος ανέλαβε να εκπροσωπήσει τον ΣΣΤΕ, παρά τη σύγκρουση συμφερόντων, αφού μέχρι χθες εκπροσωπούσε και συμβούλευε την Τράπεζα σε σημαντικά θέματα (διαχωρισμός του ενιαίου Μερίσματος του 36%) που αποτελούν σήμερα επίδικα δεδομένα στις διεξαγόμενες δίκες...

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ

 

Συνάδελφοι, επισκεφθείτε το http://endrasei-ste.blogspot.com/ και ενημερωθείτε από τις ανακοινώσεις και τα άρθρα μας για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν.