Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2014-03-12

Η Ελληνική γλώσσα είναι ενιαία και ουσιαστικά αδιαίρετη χρονικά

«Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα». Γιώργος Σεφέρης

Ποια Ελληνική λέξη είναι αρχαία και ποια νέα; Γιατί μια Ομηρική λέξη μας φαίνεται δύσκολη και ακαταλαβίστικη;
Οι Έλληνες σήμερα ασχέτως μορφώσεως μιλάμε ομηρικά, αλλά δεν το ξέρομε επειδή αγνοούμε την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιούμε.
Για του λόγου το αληθές θα αναφέρομε μερικά παραδείγματα για να δούμε ότι η Ομηρική γλώσσα όχι μόνο δεν είναι νεκρή, αλλά είναι ολοζώντανη.

Αυδή είναι η φωνή. Σήμερα χρησιμοποιούμε το επίθετο άναυδος.

Αλέξω στην εποχή του Ομήρου σημαίνει εμποδίζω, αποτρέπω. Τώρα χρησιμοποιούμε τις λέξεις αλεξίπτωτο, αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο αλεξήλιο Αλέξανδρος (αυτός που αποκρούει τους άνδρες) κ.λπ.

Με το επίρρημα τήλε στον Όμηρο εννοούσαν μακριά, εμείς χρησιμοποιούμε τις λέξεις τηλέφωνο, τηλεόραση, τηλεπικοινωνία, τηλεβόλο, τηλεπάθεια κ.λπ.

Λάας ή λας έλεγαν την πέτρα. Εμείς λέμε λατομείο, λαξεύω.

Πέδον στον Όμηρο σημαίνει έδαφος, τώρα λέμε στρατόπεδο, πεδινός.

Το κρεβάτι λέγεται λέχος, εμείς αποκαλούμε λεχώνα τη γυναίκα που μόλις γέννησε και μένει στο κρεβάτι.

Πόρο έλεγαν τη διάβαση, το πέρασμα, σήμερα χρησιμοποιούμε τη λέξη πορεία. Επίσης αποκαλούμε εύπορο κάποιον που έχει χρήματα, γιατί έχει εύκολες διαβάσεις, μπορεί δηλαδή να περάσει όπου θέλει, και άπορο αυτόν που δεν έχει πόρους, το φτωχό.

Φρην είναι η λογική. Από αυτή τη λέξη προέρχονται το φρενοκομείο, ο φρενοβλαβής, ο εξωφρενικός, ο άφρων κ.λπ.

Δόρπος, λεγόταν το δείπνο, σήμερα η λέξη είναι επιδόρπιο.

Λώπος είναι στον Όμηρο το ένδυμα. Τώρα αυτόν που μας έκλεψε (μας έγδυσε το σπίτι) το λέμε λωποδύτη.

Ύλη ονόμαζαν ένα τόπο με δένδρα, εμείς λέμε υλοτόμος.

Άρουρα ήταν το χωράφι, όλοι ξέρουμε τον αρουραίο.

Το θυμό τον αποκαλούσαν χόλο. Από τη λέξη αυτή πήρε το όνομα της η χολή, με την έννοια της πίκρας. Λέμε επίσης αυτός είναι χολωμένος.

Νόστος σημαίνει επιστροφή στην πατρίδα. Η λέξη παρέμεινε ως παλινόστηση ή νοσταλγία.

Άλγος στον Όμηρο είναι ο σωματικός πόνος, από αυτό προέρχεται το αναλγητικό.

Το βάρος το αποκαλούσαν άχθος, σήμερα λέμε αχθοφόρος.

Ο ρύπος, δηλαδή η ακαθαρσία, εξακολουθεί και λέγεται έτσι – ρύπανση.

Από τη λέξη αιδώς (ντροπή) προήλθε ο αναιδής.

Πέδη, σημαίνει δέσιμο και τώρα λέμε πέδιλο. Επίσης χρησιμοποιούμε τη λέξη χειροπέδες.

Από το φάος, το φως προέρχεται η φράση «φαεινές ιδέες».

Άγχω, σημαίνει σφίγγω το λαιμό, σήμερα λέμε αγχόνη. Επίσης άγχος είναι η αγωνία από κάποιο σφίξιμο ή από πίεση.

Βρύχια στον Όμηρο είναι τα βαθιά νερά, εξού και τo υποβρύχιο.

Φερνή έλεγαν την προίκα. Από εκεί επικράτησε την καλά προικισμένη να τη λέμε «πολύφερνη νύφη».

Το γεύμα στο οποίο ο κάθε παρευρισκόμενος έφερνε μαζί του το φαγητό του λεγόταν έρανος. Η λέξη παρέμεινε, με τη διαφορά ότι σήμερα δεν συνεισφέρουμε φαγητό, αλλά χρήματα.

Υπάρχουν λέξεις, από τα χρόνια του Ομήρου, που ενώ η πρώτη τους μορφή μεταβλήθηκε – η χειρ έγινε χέρι, το ύδωρ νερό, η ναυς έγινε πλοίο, στη σύνθεση διατηρήθηκε η πρώτη μορφή της λέξεως.

Από τη λέξη χειρ έχομε: χειρουργός, χειριστής, χειροτονία, χειραφέτηση, χειρονομία, χειροδικώ κ.τ.λ.

Από το ύδωρ έχομε τις λέξεις: ύδρευση, υδραγωγείο, υδραυλικός, υδροφόρος, υδρογόνο, υδροκέφαλος, αφυδάτωση, ενυδρείο, κ.τ.λ.

Από τη λέξη ναυς έχομε: ναυπηγός, ναύαρχος, ναυμαχία, ναυτικός, ναυαγός, ναυτιλία, ναύσταθμος, ναυτοδικείο, ναυαγοσώστης, ναυτία, κ.τ.λ.

Δεν υπάρχουν αρχαίες και νέες Ελληνικές λέξεις, αλλά μόνο Ελληνικές. Η Ελληνική γλώσσα είναι ενιαία και ουσιαστικά αδιαίρετη χρονικά.

Πηγές: Απολλώνιου Σοφιστού Λεξικόν κατά στοιχείον Ιλιάδος και Οδύσσειας Εκδόσεις Ηλιοδρόμιο.

Η κοινή λογική επεκράτησε.

Αθήνα 11/3/2014
  
Χαιρετίζουμε την υιοθέτηση της πρότασής μας από το Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας είναι γνωστό ότι η Κίνησή μας, από την 7/2/2014 με έγγραφό της υπογεγραμμένο από την Ομάδα Συντονισμού, είχε ζητήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Σ.Τ.Ε. εν όψει της ετήσιας Τακτικής Συνέλευσης, να συμπεριλάβει με απόφασή του στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξής της και αυτό της δέσμευσης του εκπροσώπου του ΣΣΤΕ στη Διαχειριστική Επιτροπή του Προγράμματος Μετεργασιακών Παροχών. Συγκεκριμένα προτείναμε να τεθεί από το Δ.Σ. στη Συνέλευση και να αποφασισθεί ότι: ¨ Η ψήφος του εκπροσώπου μας στη Διαχειριστική Επιτροπή του Προγράμματος, για οποιαδήποτε ουσιαστική και αξιόλογη μεταβολή του υφιστάμενου πλαισίου του, να έχει ως προαπαιτούμενο απόφαση Έκτακτης Συνέλευσης ούτως ώστε να αποφασίζουν όλοι οι συνάδελφοί μας με πανελλαδική ψηφοφορία και με αυξημένη πλειοψηφία.¨  Μάλιστα στην ίδια επιστολή σημειώναμε ότι “θα εκλάβετε την πρότασή μας ως μια θετική, για το σύνολο των συνταξιούχων, άποψη και θα την υιοθετήσετε.  Πάντως, εμείς θα επιμείνουμε στο θέμα αυτό.”

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Καταστατικού του Συλλόγου, προκειμένου στην ετήσια Tακτική Συνέλευση να τεθεί άλλο θέμα, πλέον των προβλεπομένων θεμάτων (έκθεση πεπραγμένων, απολογισμός της χρήσης που έληξε, προϋπολογισμός της επομένης, έκθεση ελεγκτικής επιτροπής), προς συζήτηση και λήψη απόφασης, απαιτείται  είτε απόφαση του Δ.Σ., είτε κατάθεση αναφοράς-αιτήματος προς το Δ.Σ., 15 ημέρες τουλάχιστον πριν από την ημερομηνία της Συνέλευσης, η οποία να έχει υπογραφεί από  το 1/20 τουλάχιστον των τακτικών μελών του Συλλόγου.

Μέχρι και την 26/2/2014, που συγκλήθηκε η μηνιαία Ολομέλειά της Κίνησής μας, δεν είχαμε καμιά απάντηση από το Δ.Σ. για το αίτημά μας και οι ημερομηνίες πίεζαν ασφυκτικά, αφού η ετήσια Τακτική Συνέλευση έπρεπε να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι την 31/3/2014. Για το λόγο αυτό, η Ολομέλεια αποφάσισε παράλληλα και τη συλλογή υπογραφών σε σχετική αναφορά-αίτημα με στόχο, εάν συναντήσουμε άρνηση από το Δ.Σ. να έχουμε συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών προκειμένου να  τεθεί και να συζητηθεί το σχετικό θέμα στην ερχόμενη Τακτική Συνέλευση ή σε Έκτακτη αν αυτό δεν επιτευχθεί. Πράγματι κινηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση, συναντώντας θετική ανταπόκριση από τους συναδέλφους μας  στο Κέντρο και στα Παραρτήματα.
Στα θέματα των Ημερησίων Διατάξεων, τόσο της συνεδρίασης του Δ.Σ. την Τετάρτη 5/3/2014, όσο και σε αυτά της ετήσιας Τακτικής Συνέλευσης του Μαρτίου, που διανεμήθηκαν στους Διοικητικούς Συμβούλους τη Δευτέρα 3/3/2014, το Προεδρείο δεν είχε υιοθετήσει και συμπεριλάβει ως θέμα την πρότασή μας. Η συνεδρίαση της Τετάρτης, ανεβλήθη για την Παρασκευή 7/3/2014, λόγω προβλήματος υγείας του Προέδρου. Στη πραγματοποιηθείσα, την 7/3/2014 (η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα), συνεδρίαση του Δ.Σ. διανεμήθηκαν νέες Ημερήσιες Διατάξεις, τόσο των θεμάτων της συνεδρίασης του Δ.Σ. όσο και αυτών της ετήσιας Τακτικής Συνέλευσης, στις οποίες, προς θετική έκπληξή μας, είχε υιοθετηθεί και συμπεριληφθεί ως θέμα και η πρότασή μας.

Χαιρετίζουμε, πραγματικά, την επικράτηση της κοινής λογικής, καθώς η σημερινή εποχή, περισσότερο από ποτέ, μας θέλει όλους ενωμένους για την υπεράσπιση των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Η Κίνησή μας δεν διεκδικεί  τίποτα περισσότερο, από τη συμβολή της στην ενότητα και την αποτελεσματική  δράση του Σ.Σ.Τ.Ε.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην ετήσια Τακτική Συνέλευση του ΣΣΤΕ, που προσδιορίσθηκε για την 27/3/2014 (θα ακολουθήσει έγγραφη πρόσκληση του Δ.Σ.), στη διάρκεια της οποίας θα αποφασισθεί και η δέσμευση του εκπροσώπου του ΣΣΤΕ στη Διαχειριστική Επιτροπή του Προγράμματος.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κωνστανταράκη Εύα, Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μπαλαούρας Μάκης, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστωρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία.


"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος...

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει έως τις 28 Μαρτίου να υποβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο στο ΥΠΟΙΚ τα στοιχεία αποδοχών, συντάξεων και φόρων που παρακρατήθηκαν, προκειμένου στη συνέχεια να προσυμπληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν δυνατότητα αλλαγής των στοιχείων αυτών. Η προσυμπλήρωση γίνεται τόσο για λόγους διευκόλυνσης των φορολογούμενων, όσο και για λόγους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από μισθωτούς που δεν δηλώνουν τη δεύτερη δουλειά ή τις υπηρεσίες που παρέχουν σε επιχειρήσεις με έκδοση απόδειξης δαπάνης από τις τελευταίες. Επίσης με την προσυμπλήρωση επιχειρείται να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της απόκρυψης εισοδήματος από δεύτερη σύνταξη ή επικουρική σύνταξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής:

"Σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις: Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της πιστής τήρησης των ανακοινωθέντων από τις αρχές του χρόνου προθεσμιών αναφορικά με τον προγραμματισμό των υποβολών δηλώσεων για το έτος 2014, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1039 (ΦΕΚ Β΄ 271/7.2.2014),οι βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων,αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να υποβληθούν έως την 28η Μαρτίου 2014. Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία που θα ισχύσει για τις υποβολές δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π.) έτους 2014, οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης των εισοδημάτων που προέρχονται από τις ανωτέρω βεβαιώσεις προ-συμπληρώνονται χωρίς τη δυνατότητα επεξεργασίας από τον φορολογούμενο.
Σε περίπτωση απουσίας ηλεκτρονικής πληροφόρησης από τον εργοδότη ή τον αρμόδιο φορέα, η υποβολή της δήλωσης Φ.Ε.Φ.Π. έτους 2014 των αντισυμβαλλομένων (υπαλλήλων, συνταξιούχων, προμηθευτών υπηρεσιών κτλ.) θα είναι δυσχερής μέχρι την αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων από τους υπόχρεους. Καλούμε τους υπόχρεους να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις βεβαιώσεις, ώστε αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία ή καθυστέρηση στις δηλώσεις ΦΕΦΠ των φορολογουμένων¨

Ενδιαφέρον...
Κοντολογίς λέει ότι η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη ηλεκτρονικά να ενημερώσει το ΥΠΟΙΚ για τις Βεβαιώσεις των συντάξιμων  αποδοχών μας στο σύνολό τους (Κύρια+Επικουρική+
Πρόγραμμα) και τις κρατήσεις φόρου που έχουν γίνει, έτσι ώστε το Υπουργείο έγκαιρα να μας αποστείλει τις φορολογικές μας δηλώσεις με προτυπωμένα τα ποσά αποδοχών και κρατήσεων. Να λοιπόν που δεν χρειαζότανε καν να πάμε στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. όπως εντελώς αβάσιμα μας έλεγαν οι κάποιοι... Ο Θεοχάρης ο Γ.Γ. εσόδων θα τα πάρει απευθείας τα στοιχεία ηλεκτρονικά από την Τράπεζα για εμας τους συνταξιούχους της κα όχι μέσω ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Επίσης τέρμα τα δήθεν αφορολόγητα του προγράμματος...Η Τράπεζα με ηλεκτρονικό της αρχείο θα ενημερώσει για το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών από τρείς πηγές (Κύρια-Επικουρική-Πρόγραμμα).