Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2016-10-22

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις !

21.10.2016
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις !
Συνάδελφοι,

Με αυτή τη φράση θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τη συγκέντρωση των συναδέλφων συνταξιούχων στα γραφεία του Συλλόγου μας, την Τρίτη, 18/10, προκειμένου να ενημερωθούμε για τα θέματά μας, μετά και την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου.

Ο Πρόεδρος, εκνευρισμένος και αμήχανος, ξεκίνησε ένα παραλήρημα ομιλίας, προσπαθώντας κατ΄αρχάς να δικαιολογηθεί για την κατάργηση των μηνιαίων συναντήσεων των συναδέλφων, -προφανώς και με την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων του Προεδρείου-  ισχυριζόμενος πως αυτές καταργήθηκαν διότι οι σύμβουλοι των «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» δημιουργούσαν …εντάσεις και προστριβές.
Φυσικά παρέλειψε να αναφέρει ότι και οι συνάδελφοι είχαν αρχίσει πλέον να αναρωτιούνται για τη μη ύπαρξη συνολικής ενημέρωσης και να θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ζητήματα που έθεταν σταθερά και επίμονα οι σύμβουλοι των «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ». Καθώς επίσης ότι δεν είχε τίποτα να πεί, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε και σε αυτή την συγκέντρωση.

Στη συνέχεια, πολύ θυμωμένος, ανέλυσε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και όλων των εργαζομένων, αναγκάστηκε να παραδεχτεί με φανερή δυσφορία και  μετά από μελέτη 5 μηνών, ότι «ο νόμος φαίνεται ότι δεν μας αφορά, όμως αυτός ο νόμος για τον οποίο ορισμένοι πανηγυρίζουν, είναι συνταξιοκτόνος για ολόκληρο τον ελληνικό λαό…» και συνέχισε σε αυτό το ύφος σαν να μιλούσε σε συγκέντρωση της Γ.Σ.Ε.Ε.
Επανερχόμενος σε ό,τι μας αφορά, αναρωτήθηκε, με μια ειρωνική χροιά στη φωνή του: «για να δούμε όμως, ποια είναι τάχα, τα οφέλη και οι δυνατότητες που, παρέχει  ο νόμος στον χώρο μας;»

Και ενώ περιμέναμε να ενημερωθούμε επιτέλους για τις προτάσεις, τις προθέσεις, τις κινήσεις του σωματείου μας, έστω από εδώ και πέρα, ο Πρόεδρος προτίμησε να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στους «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» για τις θέσεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις που σταθερά υποστηρίζουν και πριν ακόμα από την ψήφιση του νόμου, παρόλο που αυτές, εκτός από ορθές και δίκαιες, τώρα αποδεικνύονται και νομικά σωστές και λογικές.

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ένα και μοναδικό θέμα που τον απασχολεί, την μεταφορά του ποσοστού 10 – 12% από την Επικουρική στο Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών, αλλά και στην ασφαλιστική εταιρεία, προκειμένου να «σωθούμε»,  χωρίς να κάνει τον κόπο να εξηγήσει ποιοί καινούργιοι λόγοι θα επέβαλαν κάτι τέτοιο και γιατί αν η Τράπεζα θέλει να μας επιστρέψει ένα ακόμα μέρος των μνημονιακών κρατήσεων απαιτείται να πάμε ένα ακόμα κομμάτι επικουρικής στο Πρόγραμμα και δεν μας το δίνει στο ήδη διαχωρισμένο 16%;;; Το μόνο πρόβλημά του είναι η …μειοψηφία των «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» που διαφωνούν ριζικά και απόλυτα και επιδιώκουν την επιστροφή των μνημονιακών κρατήσεων και των Δώρων και Επιδομάτων.
Κατόπιν προσπάθησε ατυχέστατα -ακόμα και με τους δικούς του υπολογισμούς- να μας πείσει ότι έχουμε πάρει πίσω τις παράνομες κρατήσεις των μνημονιακών νόμων, μέσω του Προγράμματος αλλά και μέσω των δανείων, τα οποία φυσικά αποπληρώνουμε!!!, χρησιμοποιώντας προσωπικά δεδομένα των συμβούλων, χωρίς αυτοί να έχουν ερωτηθεί. (H επιστροφή μέρους από τις μνημονιακές κρατήσεις ανέρχεται μόλις στο 15%,  αντί του αρχικού συμφωνηθέντος 85%, όπως οι ίδιοι είχαν δεσμευθεί).
   Για τις ηθικές και νομικές συνέπειες αυτής του της ενέργειας έχει ήδη εκδοθεί έκτακτη ανακοίνωση της Κίνησής μας.

Μετά από μιάμιση περίπου ώρα, τελείωσε η …ενημέρωση του Προέδρου, για να πάρει τον λόγο ο συν. Ι. Βαμβακούσης προκειμένου να φέρει ένα ψήφισμα κατά της  πολιτικής των μνημονίων, το οποίο φυσικά και υπερψηφίστηκε.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι με την όλη αυτή κουραστική διαδικασία, ένας αριθμός συναδέλφων δυστυχώς αποχώρησε, γεγονός στο οποίο στόχευε και το προεδρείο με τη διαδικασία που επέβαλε….

Κατόπιν, η συν. Ε. Βρέττα, ανατρέποντας με επιλογή του προεδρείου τη σειρά ομιλητών των Κινήσεων, μας προέτρεψε να στηρίζουμε το Προεδρείο, γιατί είμαστε όλοι συνάδελφοι, χωρίς προφανώς να πρέπει να μας απασχολούν οι ενέργειες ή οι παραλείψεις του.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο συν. Κ. Ευσταθίου, εξηγώντας και αναλύοντας για άλλη μια φορά τα αδιάσειστα επιχειρήματα της Κίνησής μας, δεχόμενος -αντί άλλου σχολίου- τις συνήθεις παρατηρήσεις για υπέρβαση του χρόνου που εδικαιούτο να μιλήσει (10΄) !!!

Ακολούθησε  ο συν. Ι. Πετρόπουλος, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά  ότι «η φάρσα της ασφαλιστικής στην ουσία τελείωσε αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για αυτό το θέμα», κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε ποιος έγραφε τις ανακοινώσεις της Κίνησής του μέχρι χθες και πού οφείλεται αυτή η δήθεν αλλαγή;
Μας πληροφόρησε επίσης ότι τον Μάιο του 2016 ζήτησε ξαφνικά πρόωρες εκλογές!! ενώ μόλις τον προηγούμενο μήνα είχε συνυπογράψει -σε πλήρη συμφωνία με το Προεδρείο- το γνωστό έγγραφο προς τη Διοίκηση, στο οποίο τα κύρια αιτήματα ήταν η μεταφορά του ποσοστού στο Πρόγραμμα και η …ενημέρωση σχετικά με την ασφαλιστική.

Στην συνέχεια, η συν. Ε. Κλητοράκη επανέλαβε, όπως έχει δηλώσει και στο τελευταίο Δ.Σ., ότι «θέμα ασφαλιστικής δεν υπάρχει».

Μετά από τις τοποθετήσεις των δύο παραπάνω συμβούλων προκύπτουν τρία πολύ εύλογα ερωτήματα :
1.   Η συν. Ε. Κλητοράκη ανήκει στην ίδια Κίνηση με τον Πρόεδρο;  Αν λοιπόν εκφράζει και καλά κάνει, ανοιχτά μια εντελώς αντίθετη άποψη από τον Πρόεδρο, για το μοναδικό σοβαρό θέμα με το οποίο ασχολείται εδώ και χρόνια ο Σύλλογος, πως δεν διεγράφη, όπως συνέβη παλαιότερα, με τον συνάδελφο-σύμβουλο Κ. Ευσταθίου, για υποτιθέμενη αντίθετη άποψη;
2.   O συν. Ι. Πετρόπουλος προφανώς βρίσκεται σε σύγχυση και δεν μπορεί να έχει ξεκάθαρες και σταθερές απόψεις. Το ερώτημα όμως είναι ποια γεγονότα ή εξελίξεις τον κάνουν να αναθεωρεί κατά καιρούς τις απόψεις του;
3.   Ο Πρόεδρος, ακούγοντας αυτές τις τοποθετήσεις-δηλώσεις, δεν θα έπρεπε να ζητήσει κάποιες εξηγήσεις για τις …νέες θέσεις τους;

΄Oμως εκείνος παρέμεινε ατάραχος στην θέση του, αδιαφορώντας πλήρως για όσα έλεγαν.

Τελικά, φαίνεται ότι η συγκέντρωση αφορούσε την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και την προσπάθεια ορισμένων να εμφανίσουν και πάλι ένα πιο προοδευτικό και διεκδικητικό προσωπείο, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι δεν ταυτίζονται με τις απόψεις του Προέδρου, τον οποίο στηρίζουν, στην ουσία, εν λευκώ, αν λάβουμε μάλιστα υπ΄όψιν μας ότι οι εκλογές μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε.
                                                                                 Μελισσείδου Ελένη
Μέλος της Ομάδας Συντονισμού των «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»