Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-06-18

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 48: ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ….

 18 Ιουνίου 2021

Συνάδελφοι,

Στη συνεδρίαση της 15.6.2021 του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ δεν έγινε καμιά συζήτηση για την παρέμβαση, που έχει καταθέσει εδώ και ένα περίπου χρόνο η ΤτΕ στο ΣτΕ, κατά της αίτησης ακυρότητας που έχουν υποβάλει οι «29» συνταξιούχοι!! Παρόλα αυτά, στην ανακοίνωση 52/16.6.2021, που εξέδωσε η πλειοψηφία του ΣΣΤΕ με την υπογραφή Διοικητικό Συμβούλιο, οι θέσεις της ΤτΕ, καταλαμβάνουν κεντρικό χώρο!!

Τί υποχρέωσε άραγε τους συμβούλους της πλειοψηφίας να εκδώσουν ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν ενυπόγραφα πως είναι ενεργούμενα της Διοίκησης;;

Μήπως η ανάγκη αντιπερισπασμού στην πρότασή μας να πάμε ΟΛΟΙ μαζί στον Διοικητή και να ζητήσουμε την εφαρμογή της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου, η οποία επιβεβαιώνει και δικαστικά την από 3.10.2017 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ;; Μήπως η κατάρρευση του επιχειρήματός τους πως δήθεν δεν μπορεί η Τράπεζα να εφαρμόσει πρωτόδικη απόφαση όταν μάλιστα με αυτήν συμφωνεί και το Νομικό της Συμβούλιο;;

Τους υπενθυμίσαμε πως οι ίδιοι, με ανακοίνωσή τους στο πρόσφατο παρελθόν, ζητούσαν από την τότε κυβέρνηση να παρέμβει στον ΕΦΚΑ, για να εφαρμόσει αυτός χωρίς προσφυγή στο Εφετείο και μάλιστα για τα 2.8 εκατομμύρια συνταξιούχων του, την πρωτόδικη απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που αφορούσε έναν και μόνο συνταξιούχο!! Φυσικά μέσα στα τόσα που έχουν πει και κάνει, έχουν χάσει το λογαριασμό. Αρνήθηκαν έντονα πως είχαν ζητήσει κάτι τέτοιο, αλλά εμείς τους το θυμίσαμε δείχνοντάς τους την 27/15.10.2018 σχετική ανακοίνωσή τους!!

Φυσικά, τότε, ανέξοδα ζητούσαν τα πάντα. Μόνο που και τότε και σήμερα αποδεικνύονται υποτελείς των επιλογών του Γ. Στουρνάρα… Είναι ακριβώς αυτή η υποτέλεια που τους υποχρέωσε στην έκδοση της ανακοίνωσης 52/16.6.2021. Βασικός λόγος, και μάλιστα πριν κλείσει ο φάκελος με τη κατάθεση των υπομνημάτων όλων των πλευρών στο ΣτΕ την Τρίτη 22.6.2021, ήταν για να δηλωθεί η πλήρης συμφωνία του Διοικητικού Συμβουλίου των συνταξιούχων (μόνο της πλειοψηφίας εννοείται!!) στην πρόσθετη παρέμβαση της ΤτΕ και ειδικά στο θέμα των εισφορών που κατέβαλλαν οι πριν την 1.1.1993 ασφαλισμένοι!!

Η Τράπεζα, στα παραδείγματα που εμφανίζει στην παρέμβασή της, την οποία υιοθετεί η πλειοψηφία όταν τα παραθέτει χωρίς κανένα σχολιασμό στη 52 ανακοίνωση, υποστηρίζει πως οι ασφαλισμένοι πριν την 1.1.1993 συνταξιούχοι, στο σύνολο του εργασιακού μας βίου, καταβάλαμε συνολικά μικρότερες μηνιαίες εισφορές από το 6,67% που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι μετά την 1.1.1993!! Για να το επιτύχει δε αυτό, αποσιωπά και εξαφανίζει στοιχεία, και δη το γεγονός πως οι παλαιοί συνταξιούχοι πληρώναμε αυξημένες εισφορές στο σύνολο των αποδοχών μας, χωρίς μάλιστα πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών, και καταβάλλαμε τακτικές εφ άπαξ εισφορές από την είσοδό μας στην Τράπεζα. Αποσιωπά πως οι εργαζόμενοι, πέραν των τακτικών εφ άπαξ εισφορών μας στα ταμεία, παραιτούμενοι των γενικών αυξήσεων 15% που δόθηκαν το 1945 από την τότε κυβέρνηση και με συμφωνία εργαζομένων και ΤτΕ που υλοποιήθηκε με Πράξη Διοικητή της τότε Διοίκησης (αλήθεια πως σκέπτονταν και έπρατταν οι παλιοί συνάδελφοι και οι παλιές Διοικήσεις …), καταβάλλαμε από τότε εισφορά στα ταμεία, 5% και 10% αντιστοίχως εργαζόμενος και εργοδότης, που σταδιακά μετά το 1992, αυτές έφτασαν για τους πριν την 1.1.1993 ασφαλισμένους στο 37% συνολικά!! (11% ο εργαζόμενος, 22% ο εργοδότης και μεταφορά της εισφοράς του εφάπαξ 4% στην κύρια σύνταξη). Συνολικά 37%, έναντι του 20% που καταβάλλεται για τους μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένους. Όλα αυτά, που έχουν κατοχυρωθεί με Πράξεις Διοικητή και αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου, φυσικά έχουν κατατεθεί εκ μέρους των «29» στο ΣτΕ. Ενώ αυτά τα στοιχεία δεν τόλμησαν να τα αμφισβητήσουν οι δικηγόροι των ΣΣΤΕ και ΣΥΤΕ στις πρόσθετες παρεμβάσεις τους, ήρθε η πλειοψηφία με την ανακοίνωσή της και δια της πλαγίας οδού να συμφωνήσει με την ακραία άποψη της ΤτΕ, πως οι παλαιοί πληρώναμε μικρότερες εισφορές έναντι των μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένων!! Ίσως τα παράκεντρα των Golden Boys της ΤτΕ να απαίτησαν την ανακοίνωση της πλειοψηφίας με υπογραφή Διοικητικό Συμβούλιο, για να την προσκομίσουν οι δικηγόροι της στο ΣτΕ, ως απόδειξη της συμφωνίας των συνταξιούχων μαζί τους!!

Συνάδελφοι,

Έχουμε αναλυτικά αναφερθεί στους λόγους που μας οδήγησαν στην αίτηση ακυρότητας με πρώτο τον ανεπίτρεπτο Καταστατικά διαχωρισμό μας. Δεν έχουμε και δεν διακατεχόμαστε από αλαζονεία ή την σιγουριά του αποτελέσματος, όπως εμφανώς προδικάζει με την ανακοίνωση της η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεν πρόκειται να προβούμε σε ειδικές αναφορές. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, όταν έχουμε απέναντί μας σύσσωμους Κυβέρνηση - Διοίκηση ΤτΕ –συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΣΥΤΕ και ΣΣΤΕ!!

Το ΣτΕ όμως στην ιστορική του διαδρομή σαν θεσμός, έχει επιδείξει πως έχει τη δύναμη να αποκαταστήσει τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας μεταξύ των ασφαλισμένων του ίδιου εργοδότη και του ίδιου ασφαλιστικού φορέα, που ανατράπηκαν, παρά την Καταστατική υποχρέωση τήρησής τους από την Τράπεζα (Άρθρο 10 Κανονισμού Συντάξεων) και τις ισχύουσες γενικές διατάξεις που εφαρμόζονται σε όλους τους συνταξιούχους των πρώην Ειδικών Ταμείων με τους οποίους συμπορευόμαστε με το ν.3863/2010 άρθρο 64, και στους οποίους έχουν ρητά καταργηθεί οι διαχωρισμοί των διατάξεων 1-4 του ν.3863/10 με το άρθρο 27 του πρόσφατου νόμου 4387/2016!!

Για όλα τα παραπάνω πρέπει να τολμήσουμε να ενωθούμε ΟΛΟΙ όσοι συμφωνούμε, προκειμένου να διεκδικήσουμε την ανατροπή της σημερινής αρνητικής κατάστασης και της επερχόμενης καταστροφής των δικαιωμάτων μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ

 

Συνάδελφοι, επισκεφθείτε το https://endrasei-ste.blogspot.com

Σημείωση: Η έλλειψη επιχειρημάτων της πλειοψηφίας είναι πασιφανής, όταν προσφεύγει στο ψέμα της δήθεν παραίτησης από την αγωγή 4 συνταξιούχων, ενώ ξέρει πως η μη συμμετοχή των 4 συναδέλφων ήτανε επιλογή των δικηγόρων μας, για να μην υπάρξουν τυπικοί λόγοι ακυρότητας της αίτησής μας και όχι δηλωμένη επιθυμία τους!!