Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2018-04-26

Άρθρο του Κώστα Ευσταθίου

Ποιος παραβιάζει τη θεσμική ανεξαρτησία της ΤτΕ ;;
(Άρθρο του Κώστα Ευσταθίου μέλους του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ)

Η πρόσφατη ανακοίνωση 39/18.4.2018 του Συλλόγου των Υπαλλήλων της ΤτΕ (Σ.Υ.Τ.Ε.), αναφέρεται στην τοποθέτηση του Διοικητή της Ε.Κ.Τ. κ. Mario Draghi, στο ζήτημα της θεσμικής ανεξαρτησίας των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος. Το Προεδρείο του Συλλόγου των συνταξιούχων, θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τα μέλη του για την τοποθέτηση του Διοικητή της Ε.Κ.Τ.. Άλλωστε, μας έχει συνηθίσει να ταχυδρομεί ανακοινώσεις του Σ.Υ.Τ.Ε..

Θεωρώ, πως παρά το γεγονός πως η ανακοίνωση του Σ.Υ.Τ.Ε., σκοπό είχε, να προσφέρει στήριξη στον Διοικητή της ΤτΕ, όπως αναφέρεται και στον τίτλο της ανακοίνωσης, η ψύχραιμη μελέτη της τοποθέτησης του Διοικητή της Ε.Κ.Τ. κ. Mario Draghi, οδηγεί σε αντίθετα συμπεράσματα.

Αυτά που οι ίδιοι αναφέρουν ότι τους κατέθεσε ο Διοικητής της Ε.Κ.Τ., για το θέμα της θεσμικής ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών, εκθέτουν αυτόν που υποτίθεται πως υπερασπίζονται!! Διότι από την απλή ανάγνωση της τοποθέτησης του Διοικητή της Ε.Κ.Τ., προκύπτει πως η θεσμική ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών είναι κατοχυρωμένη θεσμικά από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, και θα πρέπει οι Διοικητές τους, να την υπερασπίζονται έναντι οιουδήποτε κόστους και τιμήματος. Αυτή ακριβώς η θεσμική ανεξαρτησία δίνει οντότητα και βάρος στις πράξεις των Κεντρικών Τραπεζών και οδηγεί στην κοινωνική τους καταξίωση,σε αντίθεση με την υποτίμηση και την ανοχή στην παραβίασή της, που τις εκθέτει, με αποτέλεσμα οι πολίτες να τις θεωρούν υπεύθυνες, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης!!

Αν επομένως ισχύουν, τα όσα μας λένε οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ σε Συλλόγους εν ενεργεία και συνταξιούχων, για παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τις οποίες ο Διοικητής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, γι’ αυτό και ανέχεται την κατ’ εξακολούθηση παραβίαση της ανεξαρτησίας της ΤτΕ, τότε δηλώνεται αδυναμία να προΐσταται ενός θεσμικά ανεξάρτητου θεσμού!!
Αν, επίσης, η έκφραση διαφορετικής γνώμης από το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο για τα τεκταινόμενα στην οικονομία, εκλαμβάνεται ως παρέμβαση, τότε διαισθάνομαι, πως αν δεν επιβεβαιωθεί η επιμονή του Διοικητή της ΤτΕ σε θέσεις που εξέφραζε και ως Υπουργός Οικονομίας της προηγούμενης κυβέρνησης, θα δικαιωθούν όλοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν την επιμονή του ως αποτέλεσμα πολιτικών στοχεύσεων και μόνο, γεγονός που φυσικά θα τον εκθέσει ακόμα περισσότερο…

Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όσους θυμούνται περιστασιακά τη θεσμική  ανεξαρτησία της ΤτΕ, πως ο πρώτος που δεν σεβάστηκε τη θεσμική της ανεξαρτησία, είναι ο σημερινός Διοικητής της. Δυστυχώς, αλλά οι περικοπές στους συνταξιούχους ήταν αποτέλεσμα του νόμου 4093/2012, ο οποίος φέρει την υπογραφή του, ως Υπουργού Οικονομίας της τότε κυβέρνησης!!Φαίνεται όμως πως η παραβίασή της, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της θέσης του ως Υπουργού Οικονομίας, αφού και σήμερα, από τη θέση του Διοικητή της ΤτΕ, εξακολουθεί να την ανέχεται!!

Είναι γνωστό πως η σημερινή κυβέρνηση, σεβάστηκε την αυτονομία της ΤτΕ,αφήνοντας το Σύστημα Ασφάλισης Προσωπικού ΤτΕ, εκτός των ασφαλιστικών ρυθμίσεων ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, που αφορούν το Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης που λειτουργεί υπό Κρατική εγγύηση. Μάλιστα πρόσφατα, ο πλέον αρμόδιος, ο Υφυπουργός Εργασίας, δήλωσε απερίφραστα, πως η κυβέρνηση σέβεται την αυτονομία της ΤτΕκαι για τα θέματα των συνταξιούχων της, αποκλειστικά αρμόδια είναι η ίδια και ο Διοικητής της,που έχουν και την ευθύνη της οικονομικής χρηματοδότησης!!

Η σημερινή Διοίκηση της ΤτΕ και ο Διοικητής της, ως προς το ένα κομμάτι του προσωπικού της, τους εν ενεργεία συναδέλφους, σεβάστηκαν τη θεσμική ανεξαρτησία της, υπογράφοντας και σωστά αυξήσεις μέσω Επιχειρησιακών Σ.Σ.Ε.. Μόνο που τα μέλη της Διοίκησης και προσωπικά ο Διοικητής της, ξεχνούν πως, σύμφωνα με την Ε.Κ.Τ.,προσωπικό των Κεντρικών Τραπεζών είναι τόσο οι υπάλληλοι, όσο και οι συνταξιούχοι αυτών!!

Ποιος λοιπόν παραβιάζει τη θεσμική ανεξαρτησία της ΤτΕ;; Πόσο νόμιμο και ηθικό είναι όταν, την ίδια στιγμή που στο όνομα της ανεξαρτησίας, παρέχει δίκαια αυξήσεις στα μέλη της Διοίκησης και τα στελέχη της, να αρνείται τα αυτονόητα και τα νόμιμα στους συνταξιούχους;;

Ο Διοικητής της ΤτΕ, όχι μόνον αρνείται να αξιοποιήσει τις θεσμικές δυνατότητες της ανεξαρτησίας της ΤτΕ για τους συνταξιούχους (υλοποίηση της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ, αλλά και του νόμου 4501/2017), αλλά το χειρότερο, ανέχεταινα τον εμφανίζουν, ότι παρεμποδίζεται στην εφαρμογή της ηθικής και της νομιμότητας, από την κυβέρνηση, τον Υποδιοικητή και μέλη του Γενικού  Συμβουλίου!!
Τα παραπάνω είναι αυτά με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος και που υπονομεύουν το κύρος και την ανεξαρτησία της ΤτΕ.

Μπορεί, αν θέλει, να στρίψει το τιμόνι και κατοχυρώνοντας την αυτονομία των συνταξιούχων ως μέρους του προσωπικού της ΤτΕ, μέλους του Ευρωσυστήματος, να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στη μεγάλη ιστορία της ΤτΕ.

Αθήνα 27 Απριλίου 2018