Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2014-10-08

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΤτΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΡΕΙΑΣ

Ανακοίνωση της ΠΑΣ της 7/10/2014

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΤτΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Συνάδελφοι,
Στην προηγούμενη ανακοίνωση μας ασχοληθήκαμε με την τοποθέτηση της νέας Διευθύντριας στη ΔΑΔΟ, χωρίς να αναφερθούμε στο θέμα των βιογραφικών. Αυτό δεν έγινε εκ παραδρομής, αλλά προσδοκούσαμε ότι η Διοίκηση μέσω της ΔΑΔΟ, θα θελήσει να αποκαταστήσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΤτΕ, με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχουμε με σαφήνεια επισημάνει την ύπαρξη θεσμοθετημένων διαδικασιών της Τράπεζας για τη συλλογή των βιογραφικών. Δυστυχώς μέχρι σήμερα τέτοια εγκύκλιος από την πλευρά της ΔΑΔΟ δεν έχει εκδοθεί, ενώ και το Προεδρείο του ΣΥΤΕ με την πρόσφατη ανακοίνωση Νο 53, δεν κατόρθωσε ούτε σε αυτό το ζήτημα να πάρει σαφή θέση. Αντί να απαιτήσει την τήρηση των θεσμικών διαδικασιών και να καλύψει τους συναδέλφους που ζητούσαν την τήρηση τους,«ένιψε τας χείρας του», λέγοντας απλώς ότι η συμπλήρωση των βιογραφικών με την διαδικασία που τελικά έγινε, είναι προαιρετική, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, νομιμοποίηση σε μια εξωθεσμική διαδικασία. Αν όμως υπάρχουν ακόμα κάποιοι συνάδελφοι που αναρωτιούνται, γιατί το Προεδρείο του ΣΥΤΕ τήρησε τη στάση αυτή και ποιους τελικά εξυπηρετεί, εμείς απαντάμε. Τήρησε τη στάση αυτή, γιατί το συγκεκριμένο Προεδρείο, παρά την πίεση των συναδέλφων στις πρόσφατες περιοδείες του για να πάρει σαφή θέση, όπως δείχνει ο βίος και η πολιτεία του, είναι συνηθισμένο στην εξωθεσμική διευθέτηση των ζητημάτων μέσα από τη συνδιοίκηση και τη συνδιαλλαγή, πίσω από τις πλάτες των υπολοίπων μελών του Δ.Σ και των συναδέλφων. Απαιτούμε από όλους τον σεβασμό των θεσμικών διαδικασιών της ΤτΕ, καθώς η τήρησή τους αποτελεί την μόνη ουσιαστική προϋπόθεση διαφάνειας και αξιοκρατίας στο χώρο.


ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥ

Συνάδελφοι,
Παρά τις δηλώσεις του κ. Διοικητή στη συνάντησή του με το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ,για πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα, με συναντήσεις τόσο του ιδίου όσο και των παραγόντων της ΤτΕ με την παρουσία όλων των εκπροσώπων των Κινήσεων που μετέχουν στο Δ.Σ. του Συλλόγου, φαίνεται πως κάποιοι άλλα προωθούν. Αυτοί που ασφυκτιούν στο φώς της διαφάνειας, μετά την τοποθέτηση νέας Διευθύντριας στη ΔΑΔΟ, επιχειρούν να μας επαναφέρουν στο χθες της ΠΑΣΟΚΙΚΗΣ διαπλοκής και συνδιαλλαγής. Μαθαίνουμε πως άρχισε η παρέλαση στο γραφείο της νέας Διευθύντριας του προέδρου του ΣΥΤΕ κ. Γερανιωτάκη από κοινού με τον παιδονόμο του.

Με τον τρόπο αυτό η ΠΑΣΚΕ αλλά και οι συνοδοιπόροι της επιχειρούν να στείλουν μήνυμα πωςαποκαθίσταται το καθεστώς διαπλοκής, αναξιοκρατίας και ρουσφετολογίας, που είχαν επιβάλει στο χώρο. Η πρόφαση των αξιωμάτων είναι προσχηματική και η αντίληψη της διαφάνειας και της νομιμότητας που έθεσε ο κ. Διοικητής, δεν συμβαδίζει με αποκλεισμούς και μυστικές συζητήσεις. Οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται παρουσία ΟΛΩΝ χωρίς αποκλεισμούς, όπως εγκαινίασε η νέα Διοίκηση και εφάρμοσε η προκάτοχός της στη ΔΑΔΟ. Κανένας Διευθυντής και καμιά Διευθύντρια δεν δικαιούνται να επιλέγουν το δρόμο των αποκλεισμών, των μυστικών συζητήσεων και των επαφών, με ένα μόνο μέρος συμβούλων, από το σύνολο των μελών του Δ.Σ και μάλιστα κατά παράβαση της πολιτικής που εξήγγειλε ο νέος Διοικητής.
Απευθύνουμε αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνσηκαι ιδιαίτερα προς εκείνους που έχουν την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της διαφάνειας και της νομιμότητας στο χώρο της ΤτΕ. Εάν δεν εναρμονισθούν ΑΜΕΣΑ λόγια και πράξεις και η ρεμούλα και η φαυλότητα αποδειχθεί ότι είναι υπέρτερα των αναγκών μιας χώρας που είναι στα βράχια εξ αιτίας και τέτοιων πρακτικών, ο χώρος της ΤτΕ θα πυροδοτηθεί με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Θα ανοίξει το ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ και τότε δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής για κανέναν. Αν επιμείνουν στην επιστροφή στο παρελθόν της διαπλοκής και της αδιαφάνειας, τότε η ΤτΕ και δικαίως, θα καταστεί ορμητήριο στο δρόμο της ανατροπής της σαπίλας και των κλεπτών. Επί τέλους ας το καταλάβουν ΟΛΟΙ ότι επιστροφή στο χθες δεν υπάρχει. Αργά η γρήγορα τόσο οι συνάδελφοι θα μιλήσουν, αφού σε ελάχιστους μήνες έχουμε εκλογές στο ΣΥΤΕ, όσο και ο λαός μας σύντομα θα στείλει τα απομεινάρια της ρεμούλας και της διαπλοκής στο χρονοντούλαπο της ιστορίας….
 Συνάδελφοι,
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο σημερινός Διοικητής είχαμε τονίσει πως: Έχοντας ο ίδιος γνώση και άποψη για το χώρο της ΤτΕ, λόγω της πολυετούς υπηρεσίας του σε αυτόν, θα κριθεί με μεγαλύτερη αυστηρότητα από τη στάση του απέναντι στα κάθε μορφής παράκεντρα εξουσίας…” .
Τον καλούμε λοιπόν να τιμήσει αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε στη συνάντησή του με το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ αλλά και διατύπωσε και γραπτά σε σχετική ανακοίνωση που ό ίδιος εξέδωσε με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του στην ΤτΕ. Να σεβαστεί το χώρο και τις θεσμοθετημένες διαδικασίες του και να μην υποκύψει στις σειρήνες του καταρρέοντος συστήματος ΠΑΣΟΚΙΚΗΣ διαπλοκής και συνδιαλλαγής.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς    
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΣ


Σημείωση: Προβληματισμό προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 4/10/2014. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το κείμενο δεν δόθηκε από την Τράπεζα και δεν απηχεί αντιλήψεις της νέας Διοίκησης για ανατροπή της ιεραρχικής πυραμίδος με μεταφορά Διευθυντών από Φρανκφούρτη…