Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2015-12-10

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ I


Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση:

σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη

«Ο Φίλιπ Γκλάς αγοράζει μια φρατζόλα ψωμί»  (του Ντέιβιντ Αιβς)

στο ΘΕΑΤΡΟ 104 Ευμολπιδών 41, Γκάζι 
Στάση μετρό Κεραμεικός
Τηλ: 2103455020, 6940290312

Λόγω μεγάλης αποδοχής από κοινό και κριτικούς η παράσταση «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», παρατείνεται για μέχρι και 8/3/2016 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο 104 στις 21.15. 10 επιπλέον παραστάσεις!

Η Oμάδα Θεάτρου «ΑΤΟΝΑλ» και η Σοφία Μαραθάκη παρουσιάζουν, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο 104, την παράσταση «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί»
Ο Τρότσκι με ένα τσεκούρι καρφωμένο στο κεφάλι πεθαίνει σε παραλλαγές, τρεις πίθηκοι γράφουν τον Άμλετ ενώ ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί, τη στιγμή που ένα ζευγάρι ερωτεύεται, προσπερνώντας τις λάθος ατάκες, κάθε φορά που ο ήχος ενός κουδουνιού επαναλαμβάνει τη μεταξύ τους συνάντηση.

Τα μονόπρακτα αυτάπου φλερτάρουν με το Θέατρο του Παραλόγου, γράφτηκαν μεταξύ 1987 και 1993 και μαζί με άλλα δυο –στο σύνολο έξι- παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1993, με τον γενικό τίτλο: «Το κάθε πράγμα στην ώρα του».
Ο συγγραφέας Ντέιβιντ Άιβς είναι ευρύτερα γνωστός για το θεατρικό του έργο «Η Αφροδίτη με τη γούνα», ενώ στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί  στην ελληνική θεατρική σκηνή κάποια από τα μονόπρακτα του, καθώς και το έργο του «Ο Δον Ζουάν στο Σικάγο».

Συντελεστές

Μετάφραση: Αιμιλία Αλεξάνδρα Κρητικού
Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη
Δραματολόγος: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Λήδα Κουτσοδασκάλου
Φωνητική προετοιμασία: Αθηνά Τρέβλια
Κατασκευή σκηνικού: Αδριανός Ζαχαριάς
Ειδικές κατασκευές: Σαββίνα Πατρικίου
Μοδίστρα: Ελένη Μελισσού
Φωτογραφίες: Andrea Bonetti
Ηχογράφηση/Μίξη: DNA lab/ Φίλιππος Μαρινέλλης (Smart Audio Services)
Σχεδιασμός αφίσας, προγράμματος και flyer: Λίλα Σιμιτζή

Ερμηνεύουν οι: Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σύρμας, Σοφία Μαραθάκη

Κριτικές για την παράσταση:  
1)  "Η παράσταση Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί, που παρουσιάζει με επιτυχία στο Θέατρο 104 η ομάδα Ατονάλ, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Μαραθάκη, στοχεύει κατευθείαν στον πυρήνα της αντίληψης του συγγραφέα για τη μικρή φόρμα. Μέσα από τα τέσσερα μονόπρακτα που την αποτελούν, εκμεταλλεύεται τον παρωδιακό χαρακτήρα των κειμένων, τους γρήγορους ρυθμούς που επιβάλλει η μικρή φόρμα, αλλά και την επαναληπτικότητα που απαιτεί η μινιμαλιστική προσέγγιση του συγγραφέα, δίνοντας ένα έξοχο αποτέλεσμα, που χαρακτηρίζεται από λεπτό και διεισδυτικό χιούμορ. "
Σπύρος Κακουριώτης, ΑΥΓΗ, 22/1/2016

2) "Δουλειά της Σοφίας Μαραθάκη και της ομάδας «Ατονάλ» πρωτόδα πέρσι στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου»: το «Εσωτερικό» του Μορίς Μετερλένκ. Μια παράσταση μοντέρνα αλλά ουσιαστικά μοντέρνα. Ψαγμένη στις λεπτομέρειες. Σχολαστικά ακριβής. Αλλά και με συγκίνηση. Και, επιπλέον, υψηλής αισθητικής. Είχα ενθουσιαστεί. Γι αυτό και περίμενα την επόμενή τους. Ήρθε. Στο «104»: τέσσερα μονόπρακτα του Ντέιβιντ Άιβς κάτω απ’ τον γενικό τίτλο «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί»... Ο Άιβς ανήκει στους «διαφορετικούς» αμερικανούς διανοούμενους. Είναι σκεπτόμενος, έχει χιούμορ λεπτό αλλά δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι, ειδικά με τα μονόπρακτα αυτά που θα μπορούσαν να καταταχτούν στη σφαίρα του Παραλόγου. Γι αυτό και με τα δυο πρώτα της παράστασης -«Λόγια, λόγια, λόγια» και «Παραλλαγές στο θάνατο του Τρότσκι»- δεν ενθουσιάστηκα. Αλλά στα δυο επόμενα -«Κανένα πρόβλημα» και «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί»- η σκηνοθέτρια Σοφία Μαραθάκη επιβεβαιώνει τις υποσχέσεις που έδωσε με το «Εσωτερικό»: κάνει μουσική. Ειδικά στο δεύτερο. Όπου ακολουθεί τους μινιμαλιστικούς τρόπους του Γκλας με μεγάλη επιτυχία. Και για να κάνεις μουσική στο θέατρο χρειάζεται να ρίξεις πολλή δουλειά με τους ηθοποιούς σου. Μια παράσταση με πολλά συν. Δείτε την! "
Γιώργος Σαρηγιάννης 21/1/2016
http://totetartokoudouni.blogspot.gr/2016/01/blog-post_21.html

3) "Μια παράσταση καλοστημένη, ευφρόσυνη, με λεπταίσθητο χιούμορ που θα σας κάνει να περάσετε καλά και να γελάσετε με τις ιδιότυπες ιστορίες που την συνθέτουν. Τέσσερις ψυχωμένοι ηθοποιοί σε παρασύρουν με το ρυθμό και τις ερμηνείες τους, καταθέτοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση θεατρικής αφήγησης που συναρπάζει. Μια εξαιρετική άσκηση ύφους, ακρίβειας και ρυθμού που θυμίζει παρτιτούρα και μια τετραμελής ορχήστρα (υποκριτικής και κινητικής) ολκής που φωτίζει το παράλογο και τα όρια της ανθρώπινης λογικής. Το εξαίσιο σκηνικό του Κωνσταντίνου Ζαμάνη κι οι καταπληκτικοί φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη συμπληρώνουν το άρτιο αποτέλεσμα."
Γιώργος Μητρόπουλος

4) "Σπανίζουν οι εκλεπτυσμένες και πνευματώδεις κωμωδίες πειραματικών διαθέσεων που δεν είναι επιτηδευμένες ή διανοουμενίστικες αλλά, τουναντίον, εξαιρετικά διασκεδαστικές και μορφοπλαστικά αριστουργηματικές...Η Μαραθάκη τα ενορχηστρώνει απογειώνοντας τη θεατρικότητα, τη σωματικότητα και την υλικότητα σε μια παράσταση υποδειγματικά υποστηριγμένη από την ίδια και το θίασο (Φ.Παπαχριστοπούλου, Κ.Παπαθεοδώρου, Γ.Σύρμας), στο απέριττο σκηνικό σύμπαν/λευκό δώμα πειραματισμού (Κ.Ζαμάνης)."    3,5 αστέρια
Ιλειάνα Δημάδη, Αθηνόραμα (έντυπο) 31/12/2015, σελ.48, στην ιστοσελίδα 7/1/2016 http://www.athinorama.gr/theatre/article/o_filip_gklas_agorazei_mia_frantzola_psomi_-2511386.html

5) „Η Σοφία Μαραθάκη και όλη η ομάδα έχουν κάνει μια πολύ καλή δουλειά. Οι ηθοποιοί είναι συντονισμένοι, επικοινωνούν θαυμάσια μεταξύ τους και χορεύουν το κείμενο. Τα κοστούμια σκίζουν. Δεν είναι οι ατάκες του καθενός, είναι οι κινήσεις, ο ρυθμός, η ομαδικότητα που επικρατούν στη σκηνή.”
Παναγιώτης Φραντζής 

6) “Ένα δοκίμιο σκηνικού ύφους και τρόπου αλλά και μια πρόταση νέας θεατρικής αφήγησης επιχειρεί και πετυχαίνει η παράσταση «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί»» που ανεβαίνει κάθε Δευτέρα και Τρίτη σε συμπαραγωγή με την Oμάδα Θεάτρου «ΑΤΟΝΑλ» και το Θέατρο 104 σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη…Η παράσταση σχολιάζει με υπόγειο τρόπο και μέσα από την επανάληψη των λέξεων αλλά κυρίως των σκηνών, που «παγώνουν» καδράροντας, την παρανόηση και το παράλογο. Τα παγωμένα κάδρα διηγούνται την δική τους ιστορία μέσα από τα σώματα, την κίνηση που αποσπά ευχάριστα την προσοχή (Βρισηίδα Σολωμού) και τις εκφράσεις των ηθοποιών που καταθέτουν μοναδικές ερμηνείες υψηλής ακρίβειας: Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σύρμας, Σοφία Μαραθάκη.Οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη αποτελούν μια άλλου τύπου σκηνοθεσία ακριβείας που επιτείνει την υπάρχουσα αναδεικνύοντας ένα υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα.”
Μάνια Ζούση

Αποχαιρετισμός στον Άγγελο



Αγαπημένε μας Άγγελε καλό ταξίδι…

Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του αγαπητού συνάδελφου και φίλου Άγγελου Ξένου, κάτω από τόσο τραγικές συνθήκες, μας έχει συγκλονίσει όλους, όσους τον ζήσαμε συναδελφικά, φιλικά, οικογενειακά.
Δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς για την αγαπημένη του σύντροφο Αργυρώ, που τούτη τη δύσκολη ώρα να καλύψουν αυτό το μεγάλο κενό. Μόνο η μνήμη του και η αγάπη των οικείων της και των φίλων μπορούν να προσφέρουν έστω ένα μικρό αλλά σταθερό στήριγμα.
Αγαπημένε μας Άγγελε, από όλους όσους σε γνωρίσαμε και μας έδωσες τη χαρά της φιλίας και της συναδελφικότητας,  έχεις τούτο τον ύστατο χαιρετισμό.
                                                                                         Αθήνα 10.12.2015


Η κηδεία του Άγγελου θα γίνει την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Παναγίας «Αξιον Εστί» (στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Γραμματικού και Βαρνάβα).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 19 - ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΕΚΧΩΡΗΘΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 19
Αθήνα 10.12.2015

ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΕΚΧΩΡΗΘΟΥΝ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Συνάδελφοι,
Παρά την ακατάπαυστη κινδυνολογία, τη δήθεν συμφωνία της Διοίκησης στην πρόταση για ανάθεση της διαχείρισης του Προγράμματος Μετεργασιακών Παροχών σε ασφαλιστική εταιρεία, που αναληθώς εμφάνισαν οι Πρόεδροι Σ.Υ.Τ.Ε και Σ.Σ.Τ.Ε, παρασύροντας αντικειμενικά στην προσωπική τους ήττα και τον Διοικητή της Τράπεζας, και τη φρενίτιδα αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεωνπριν και κατά τη διάρκεια της ΄Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης, οι συνάδελφοι υπερασπίσθηκαν την αυτονομία της Τράπεζας, αποκλείοντας την είσοδο ασφαλιστικής εταιρείας στο χώρο.
Οι μεταφερόμενοι ψηφοφόροι, τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια και η έναρξη της ψηφοφορίας πριν καν ολοκληρωθούν οι ομιλίες, δεν απέδωσαν τα αποτελέσματα που ανέμεναν οι εμπνευστές της πρότασης και φωτογράφισε ο Πρόεδρος του Σ.Υ.Τ.Ε στην ομιλία του: “Στο Δ.Σ. του Σ.Υ.Τ.Ε. το ΝΑΙ έλαβε 70%!!!”. Δεν γνωρίζουμε φυσικά αν και αυτό είναι αληθές, αλλά εκείνο που είναι πλέον πασιφανές, είναι πως η παντοδυναμία της συγκεκριμένης παράταξης και των μετ’ αυτής διαπλεκόμενων εντός της ΤτΕ έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται… Από τους 822 συναδέλφους που συμμετείχαν στη Συνέλευση, την κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, μόνο 440 συνάδελφοι είπαν ΝΑΙ στην πρότασή τους (μόλις 29 ψηφοδέλτια πλέον του 50%) και 382(352 ΟΧΙ και 30 άκυρα/λευκά), απέρριψαν κάθε συζήτηση για ανάθεση δικαιωμάτων μας σε ασφαλιστική εταιρεία.  Αν εξέλιπαν οι μεταφερόμενοι ψηφοφόροι, η τρομοκρατία και τα ψεύδη, ο καταποντισμός τους θα ήταν ορατός δια γυμνού οφθαλμού!!!

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ

Συνάδελφοι,
Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σφραγίζονται οριστικά οι εξελίξεις μέσα στην Τράπεζα. Παράλληλα με την από κοινού δράση όλων των παραγόντων του χώρου, για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε εμπλοκή μας σε μια διαδικασία που αφορά μόνο κρατικά χρηματοδοτούμενους ασφαλιστικούς φορείς, πρέπει το Πρόγραμμα:

1. Να αναβαθμισθεί και να θωρακισθεί επιπρόσθετα στο εσωτερικό της ΤτΕ με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλισης και του Γενικού Συμβουλίου της.
2. Να λειτουργήσει για τη διατήρηση των συντάξιμων αποδοχών των συναδέλφων στο ύψος των προσδοκιών τους, με την επιστροφή των περικοπών που παραμένουν στην Τράπεζα.
3. Να ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και των ασφαλισμένων μετά την 1.1.1993 συναδέλφων.
4. Να διευρυνθούν οι σκοποί και οι ορίζοντές του, με την επίλυση όσων νέων θεμάτων προκύπτουν όπως αυτό των ορίων ηλικίας.
5. Να αξιοποιηθεί η λειτουργία του, για την αποκατάσταση αισθήματος δικαίου όλων των συνταξιούχων, σύμφωνα με τα χρόνια ασφάλισης και το βαθμό.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η Ομάδα Συντονισμού  των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων της ΤτΕ