Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2016-06-12

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 32

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 32

Αλήθεια, γιατί πανηγυρίζουν;;;;

Αθήνα 13 Ιουνίου 2016

Στις 9.6.2016 με έκτακτη ανακοίνωσή μας, σας ενημερώσαμε για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Γιατί όμως οι του Προεδρείου, με τον μηχανισμό τους ανά την Ελλάδα, πανηγυρίζουν για αυτή; Και στο νόμο που προηγήθηκε και ήταν ξεκάθαρος για την ΤτΕ, γιατί ήταν επιφυλακτικοί; Περίμεναν άραγε τη “συγκεκριμένη” απόφαση; Αλήθεια, ποιό είναι πρώτιστο για τον συνδικαλισμό και ειδικά για τον Σ.Σ.Τ.Ε., η “προσωπική δικαίωση” ή η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων; Δυστυχώς, απέναντι στην επίθεση τρομοκρατίας που ασκείται, δικαιολογημένα κλυδωνιζόμαστε, αφού έτσι μάθαμε να σκεπτόμαστε και να πράττουμε, υποτασσόμενοι κάθε φορά στο φασισμό της μαζικής τρομοκρατίας και διαστρέβλωσης. Πρωτίστως στην επίθεση αυτή, αμυνόμαστε με τα κλασικά ανθρώπινα αντανακλαστικά του φόβου και της σύγχυσης και λιγότερο της ψυχραιμίας και της λογικής. Εκεί ακριβώς ποντάρουν αυτοί, που τα προηγούμενα χρόνια σιώπησανόταν μας αφαιρούσαν 4,5 συντάξεις,και σήμερα  με την ευκαιρία της συγκεκριμένης απόφασης, επέλεξαν να παίξουν τα ρέστα τους, σαν τον χαρτοπαίκτη που μπλοφάροντας  θέλει να τα παίρνει όλα, χωρίς  μάλιστα να δείξει και τα χαρτιά του!!

Πρέπει όμως εμείς να σκεφτούμε ψύχραιμα. Το ΦΕΚ 1605/7.6.2016 περιλαμβάνει δυο αποφάσεις: Μία για την αναπροσαρμογή και προστασία των κύριων συντάξεων και μια για τις επικουρικές συντάξεις. Ας δούμε λοιπόν και ας σκεφτούμε, γιατί δεν πανηγυρίζουν για την πλήρη δικαίωσή μας ως συνταξιούχων της ΤτΕ, που το Μέρισμά μας δεν περιλαμβάνεται στις επικουρικές του νόμου και επιβεβαιώνεται περίτρανα πως κακώς μας έκοψαν στο κομμάτι αυτό τα δώρα κ.λπ.; Μα επειδή αυτά τα απεμπόλησαν τρία χρόνια τώρα και μας φόβιζαν να πάμε γρήγορα σε ασφαλιστική για να μη χάσουμε  το Μέρισμα. Τώρα, τέλεια αποσιώπηση για αυτό, ούτε νύξη για την πανηγυρική δικαίωση των συνταξιούχων της ΤτΕ με το νόμο 4387/2016 και τη σχετική απόφαση!

Κάνουν όμως σημαία τους την απόφαση για την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων, και πανηγυρίζουν που, δήθεν, δικαιώθηκαν όπως περίμεναν, χωρίς να τους ενδιαφέρει η καταστροφή των συναδέλφων, όπως αυτοί διατείνονται!! Δεν θα καλέσουμε τους συναδέλφους να σκεφτούν αφενός πως και γιατί “εισχώρησε” η ΤτΕ στην συγκεκριμένη απόφαση, ενώ τα άρθρα του νόμου, βάσει των οποίων αυτή εκδόθηκε, δεν περιλαμβάνουν την ΤτΕ, και αφετέρου πως δεν γίνεται καμία αναφορά για την ΤτΕ στην απόφαση για το ΕΚΑΣ, που ορθά ο νόμος στο συγκεκριμένο άρθρο την περιλαμβάνει! Αυτό κάποιος πρέπει να το εξηγήσει και ήδη όσοι καταλαβαίνουν, θα βρουν την άκρη του νήματος ...

Καλούμε όμως καλοπροαίρετα όλους τους συναδέλφους, να σκεφτούμε πώς τελικά μας βλάπτει η συγκεκριμένη απόφαση; Επειδή αδικαιολόγητα και κακώς μας αναφέρει ή στο ποσόν της κύριας σύνταξης που λαμβάνουμε ως συνταξιούχοι της ΤτΕ;
Η απόφαση είναι νομικά άκυρη γιατί ο νόμος δεν περιλαμβάνει σε κανένα του άρθρο την ΤτΕ, παρά μόνο στο άρθρο για το ΕΚΑΣ, ως όφειλε. Αν τα συγκεκριμένα άρθρα, που αναφέρονται στην απόφαση, θεωρηθούν ως γενικές διατάξεις, θα πρέπει αυτά να εφαρμοστούν από την ΤτΕ σύμφωνα με το Καταστατικό της και τα άρθρα 64 και 44 των νόμων 3863/2010 και 4021/2011 αντίστοιχα, που ορίζουν τα σχετικά της εφαρμογής ή μη, από την ΤτΕ, των γενικότερων διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας. Επειδή λοιπόν αυτοί προηγούμενα ουδέποτε προσέφυγαν στα νομικώς οριζόμενα, αλλά εφάρμοζαν τις διατάξεις των νόμων και τις υπουργικές αποφάσεις σαν παραεξουσία μέσα στην Τράπεζα,  σήμερα που η νομική βάση έρχεται στην επιφάνεια, από τον πρόσφατο νόμο και επιβεβαιώνει την τριετή δράση των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”, προσπαθούν με την τρομοκρατία να μας αποπροσανατολίσουν, προκειμένου και πάλι να εφαρμόσουν τους σχεδιασμούς τους, που εξυπηρετούν μόνο τους ίδιους.
Η απόφαση αυτή, στην οποία κακώς μας εμπλέκουν και από την οποία αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα πρέπει να απεμπλακούμε άμεσα,  άραγεμειώνει τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, όπως διατείνονται; Καλό είναι να διαβάσουμε οι ίδιοι την απόφαση, είναι εύκολο να κατέβει από το “Διαύγεια”. Καμιά μείωση, καμιάς σύνταξης δεν γίνεται μετά και τον επανυπολογισμό, που ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής του έχει τον Σεπτέμβριο του  2017. Εάν η σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό, είναι μεγαλύτερη αυτής που λαμβάνουμε σήμερα, η επί πλέον διαφορά θα δοθεί στους δικαιούχους με το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις. Εάν η επανυπολογιζόμενη σύνταξη, είναι μικρότερη αυτής που λαμβάνουμε σήμερα, η διαφορά εξακολουθεί να καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενη μέχρι ολικής εξαλείψεως με τις χορηγούμενες ετήσιες αυξήσεις των συντάξεων, σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 14 του ν.4387/2016. Αυτή είναι η ακριβής διατύπωση της απόφασης.

Με την αναφορά της ΤτΕ στην απόφαση, ο υφυπουργός παρεμβαίνει αδικαιολόγητα,εκεί που δεν παρενέβη ο νομοθέτης!! Εάν όμως ως γενική διάταξη η αναπροσαρμογή αποφασισθεί από τα όργανα της ΤτΕ (Γενικό Συμβούλιο και Συμβούλιο Ασφάλισης), αυτή θα πρέπει να γίνει με τα κριτήρια που προκύπτουν από την ανάληψη της πλήρους ευθύνης καταβολής των συντάξεων από την ΤτΕ, στην οποία και εισφέρθηκε η περιουσία των ασφαλισμένων. Αν τελικά γίνει αναπροσαρμογή, αυτή θα γίνει στο χώρο της ΤτΕ με τα δικά μας κριτήρια και όχι με τα κριτήρια του νόμου, που δεν ανταποκρίνονται στα δικά μας δεδομένα. Σε μια τέτοια περίπτωση, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν και ιδιαίτερα για τους παλιούς συνταξιούχους, που κάποιοι θέλουν να τους κρατούν ομήρους, υποσχόμενοι χωρίς αιδώ, αύξηση των συντάξεών τους μέσω αλλαγής του συντελεστή προσομοίωσης στο ¨Πρόγραμμα¨.  Η ιστορία λοιπόν δεν είναι απλή.

Έχοντας το δίκιο με το μέρος μας και τη δύναμη να το διεκδικήσουμε αποτελεσματικά, ας τους αφήσουμε να παίζουν τα ρέστα τους και ας θυμηθούμε εκ νέου που οδήγησε ο αντίστοιχος κομματισμός το 1992, με την απώλεια τότε των Ταμείων…

Ας σκεφτούμε λοιπόν ψύχραιμα …

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Η Ομάδα Συντονισμού
Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Βαξεβανάκη Ιουλία, Γκότσης Δημήτρης, Γρατσίας Ηλίας, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραδήμα Ζωή, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα, Λεμπέσης Παναγιώτης, Μαγκλάρας Κώστας, Μανώλης Παύλος, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νικολόπουλος Σωτήρης, Νικολοπούλου Βίκυ, Παπαγεωργάκης Μάρκος, Παπαμάργαρης Χάρης, Ραγιάς Νικόλαος, Ραϊμόνδος Νικόλαος, Ρούσσος Γιώργος, Στρίμπερης Θόδωρος, Χατούπη Μαρία, Χάρακα Παναγιώτα, Χρηστίδης Απόστολος.