Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-05-31

Κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ενότητα για την ανατροπή των δεδομένων ...

Ιούνιος 2021

Με την από κοινού, ΣΣΤΕ και Τράπεζας, αίτηση αναβολής της εκδίκασης της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, αποκαλύπτονται πλήρως οι μεθοδεύσεις ΣΣΤΕ και ΤτΕ. Είναι φανερό πως η κατάσταση για τους συνταξιούχους δεν είναι απλώς άσχημη, αλλά άκρως επικίνδυνη.

Το Προεδρείο του ΣΣΤΕ, σε πλήρη διεκδικητική άπνοια, χειραγωγούμενο κυρίως από τα golden boys της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών, συμφωνεί με όλες τις δυσμενείς ενέργειες και αποφάσεις της ΤτΕ για τους συνταξιούχους. Η στάση του αυτή, χρησιμοποιείται για τη «νομιμοποίηση» των ενεργειών της σε βάρος των συνταξιούχων και υπέρ των σχεδίων για μια ΤτΕ με μειωμένο προσωπικό και εν γένει λειτουργικό κόστος!

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, σημαντική παράμετρο αποτελεί η μείωση του κοινωνικοασφαλιστικού κόστους του προσωπικού (σύνταξης, εφ άπαξ παροχών και υγείας), δηλαδή κατακτήσεων δεκαετιών που έχουν κατοχυρωθεί μέσα από ΣΣΕ και Συμφωνίες!!

 Κορυφαία δείγματα γραφής της ΤτΕ:

  • η προσθήκη του άρθρου 10Α στον συνταξιοδοτικό κανονισμό και ο διαχωρισμός των συνταξιούχων,
  • η συνέχιση των μνημονιακών κρατήσεων ακόμα και μετά την επιστροφή των αναδρομικών 11 μηνών,
  • η κατάργηση των μνημονιακών κρατήσεων μόνο από τη διαφορά παλαιού με νέο πλαφόν και όχι από το σύνολο του ποσού των συντάξεων ΟΛΩΝ των συνταξιούχων,
  • η έγκριση αναλογιστικής μελέτης χορήγησης μόνο 12 μερισμάτων χωρίς δώρα και επίδομα για την ένταξη των νέων ασφαλισμένων στο «πρόγραμμα», η κράτηση της ΕΑΣ, κ.ά !!

Τα παραπάνω μάλιστα συντελούνται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση με το εργασιακό νομοσχέδιο καθιστά εργοδοτικό δικαίωμα τον χρόνο και τον τόπο εργασίας, καταργώντας ουσιαστικά το οκτάωρο, και στις αρχές του 2022 αναμένεται να καταθέσει ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με κεντρικό στόχο τις επικουρικές συντάξεις.

Πώς αντιδρά η πλειοψηφία του ΣΣΤΕ;

  • Οι σύμβουλοι της ΔΕΚΣ, διαλαλούν τη χειραγώγησή τους από την κυβέρνηση και κατ επέκταση και από τη σημερινή Διοίκηση της ΤτΕ, και ειδικότερα ο Γραμματέας του ΣΣΤΕ υπογράφει τις όποιες ανακοινώσεις του σερβίρονται.
  • Οι σύμβουλοι της ΔΗ.ΣΥ (ΠΑΣΚΕ), ακολουθούν μια καταστροφική πορεία για τους συνταξιούχους της ΤτΕ, που δεν εξηγείται μόνο από την παλιά κομματική τους σχέση με τον νυν Διοικητή, εγείροντας πολλά ερωτηματικά για τους πρόσθετους λόγους που τους δεσμεύουν σε μια εμφανώς αδιέξοδη και ανθενωτική πολιτική.

 Αν ο Γ. Γραμματέας του ΣΣΤΕ «δικαιολογείται» αφού ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις για να εκπροσωπήσει με επάρκεια τους συναδέλφους, δεν ισχύει το ίδιο για τον Πρόεδρο του ΣΣΤΕ. Η μακροχρόνια τριβή του με τα θέματα αυτά, δεν δικαιολογεί άγνοια… Δεν είναι δυνατόν να υπογράφει ανακοινώσεις οι οποίες όχι μόνο τους εκθέτουν συνδικαλιστικά, αλλά και σύρουν τον ΣΣΤΕ σε αδιέξοδους δρόμους.

Δεν είναι δυνατόν να υπογράφει τα όσα επιχειρήματα του σερβίρονται από τη Δ.Ν.Υ. σε βάρος της αντιπολίτευσης και προσωπικά εναντίον μου!! Ας θυμηθεί το επιχείρημα που αναφέρεται στην 48/29.4.2021 ανακοίνωση του ΣΣΤΕ, πως δήθεν κατά την εκδίκαση το 2019 πρωτόδικης ομαδικής αγωγής στην οποία συμμετείχα, δεν αξιοποίησα την απόφαση 244/2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την Ε.Α.Σ!! 

Ας μάθει όμως αυτά που σκόπιμα του απέκρυψαν οι συνεργάτες του της Δ.Ν.Υ.: α) Η ομαδική αγωγή πρωτοδίκως ασκήθηκε στο τέλος του 2015 αρχές 2016, πολύ πριν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επομένως δεν θα μπορούσε να αναφέρεται σε μια απόφαση που τότε δεν υπήρχε(!!) και β) Στο υπόμνημα της έφεσης που εκδικάσθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, εκτός άλλων επιχειρημάτων, αναφέρεται και η απόφαση 244/2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου!! Ελπίζουμε λοιπόν μετά από αυτό και κατά τα γραφόμενά τους, στην αναμενόμενη εφετειακή απόφαση οι συνταξιούχοι θα δικαιωθούμε και δεν θα δικαιωθούν οι συνεργάτες του της Δ.Ν.Υ. που στο δικαστήριο προβάλλουν το επιχείρημα πως:

«ναι μεν σήμερα η Τράπεζα ως μέλος του Ευρωσυστήματος απαγορεύεται να λάβει χρήματα από το λογαριασμό της Ε.Α.Σ. για την κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία της, αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν η απαγόρευση αυτή θα ισχύει και στο μέλλον»!!
Για αυτά τα απαράδεκτα επιχειρήματα των δικηγόρων μιας Κεντρικής Τράπεζας του Ευρωσυστήματος, την ίδια ώρα που επιτίθεται σε αυτούς που προσέφυγαν δικαστικά για την ΕΑΣ, η πλειοψηφία του ΣΣΤΕ σιωπά και δεν κάνει τίποτα, όπως δεν έκανε και για την απαράδεκτη για Κ.Τ., κράτηση της ΕΑΣ!!

Για όσους συνειδητά δεν συμμετέχουν στο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος των συνταξιούχων, τα παραπάνω επαρκούν για να κατανοήσουν το παιχνίδι που παίζεται σε διπλό ταμπλό από την Διοίκηση της ΤτΕ. Ελπίζουμε πως την υστάτη ώρα, ορισμένοι θα αναθεωρήσουν την ανθενωτική και αδιέξοδη λογική που ακολουθούν, επιλέγοντας όπως και το 2008, την ενότητα για την ανατροπή των δεδομένων σε βάρος των συνταξιούχων. Φυσικά σε κάθε περίπτωση, οι ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, δεν θα υποχωρήσουμε από τον αγώνα τιμής και αξιοπρέπειας που διεξάγουμε για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του προσωπικού της ΤτΕ, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή ΕΝΟΤΗΤΑ των συνταξιούχων μας.

Ευσταθίου Κώστας, μέλος της Ο.Σ. των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ.