Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2018-05-22

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 35

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 35

Αθήνα, 23 Μαΐου 2018

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συνάδελφοι,
Από την έναρξη της ισχύος του Ν.4387/12.5.2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, σε όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε., η Κίνησή μας ζητούσε επίμονα να συζητηθεί και να αποφασισθεί η αξιοποίηση της αυτονομίας του Ασφαλιστικού Συστήματος της ΤτΕ που αναγνώρισε και σεβάστηκε ο συγκεκριμένος νόμος, ώστε αυτό να αποκατασταθεί και να θωρακιστεί, εντός της ΤτΕ.
Επίσης, το ίδιο επισημαίναμε με επιστολές  και εξώδικα, προς τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας που έχουν την ευθύνη της χάραξης της  ασφαλιστικής πολιτικής, σύμφωνα με το άρθρο 37Α του Καταστατικού της ΤτΕ (Γενικό Συμβούλιο και Συμβούλιο Ασφάλισης). Ειδικότερα αξιώναμε να εναρμονιστούν οι συνταξιοδοτικές μας παροχές σε Κύρια σύνταξη και Μέρισμα-Επικουρική, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των πρώην Ταμείων των υπαλλήλων της ΤτΕ και τις  γενικές ασφαλιστικές αρχές-διατάξεις του ανωτέρω νόμου,  με τις  οποίες  καταργούνται ρητά  ο  διαχωρισμός παλαιών και νέων συνταξιούχων, οι μνημονιακές κρατήσεις, το πλαφόν, ενισχύονται οι συντάξεις όσων κατέβαλαν υψηλότερες εισφορές του γενικού μέσου όρου κ.ά..

Οι προσπάθειες της Κίνησής μας, απαντήθηκαν με ύβρεις και συκοφαντίες από τις πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ των Σ.Σ.Τ.Ε. και Σ.Υ.Τ.Ε., ενώ το αρμόδιο Τμήμα Διαχείρισης Συντάξεων της ΤτΕ, από 12.5.2016, συνέχιζε τη χορήγηση συντάξεων “έναντι” …
Ξαφνικά,
την Παρασκευή 18.5.2018, αναρτήθηκε στο Ιστολόγιο του Σ.Σ.Τ.Ε. επιστολή, με Αρ.Πρωτ.:174 και υπογραφή των Προέδρου και Γ. Γραμματέα, που απευθύνεται προς τα μέλη της Διοίκησης, τη Διευθύντρια Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης και τον Διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών, η οποία ξεκινά ως εξής:
«Η πρόσφατη διευκρίνιση, ύστερα από γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, του θέματος των εφαρμοστέων κανόνων επί των συντάξεων, που καταβάλλει η Τράπεζα, αποτελεί ασφαλώς θετική εξέλιξη, καθώς θέτει τέρμα σε μιαν αδικαιολόγητη εκκρεμότητα»!!

Όλα αυτά, χωρίς να αναφέρουν το περιεχόμενο της Γνωμοδότησης, την οποία κρίνουν θετικά και αποδέχονται, και χωρίς να έχει συνεδριάσει το Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε., ερήμην των συμβούλων των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” και της Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας, αλλά ίσως και ορισμένων της πλειοψηφίας!!
Αν αυτή η Γνωμοδότηση αποτελεί ασφαλώς θετική εξέλιξη γιατί δεν τη δημοσιεύουν;;
Μήπως από φόβο ότι θα καταστούν πλήρως αναξιόπιστοι στους συνταξιούχους;;

ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ…

Συνάδελφοι,
Με την επιστολή του Προεδρείου, επιβεβαιώνονται τα όσα καταγγείλαμε με την προηγούμενη ανακοίνωσή μας (34/15.5.2018),για την προσπάθεια νεκρανάστασης της Βασικής και Αναλογικής σύνταξης του νόμου Λοβέρδου, συνέχισης του διαχωρισμού των συνταξιούχων και της εφαρμογής των καταργημένων  διατάξεων  των νόμων Σιούφα και Ρέππα!!
Παράλληλα, με την επιστολή τους, παραδέχονται για πρώτη φορά, όσα επί δύο χρόνια τονίζαμε και μας λοιδορούσαν, ότι μόνον εμείς, οι συνταξιούχοι της ΤτΕ, θα έχουμε μνημονιακές κρατήσεις από 1.1.2019!! Αφού η κατάργηση των περικοπών ήταν θέμα λίγων μηνών και το ήξεραν, γιατί παρότρυναν τώρα τους συναδέλφους συνταξιούχους να προσφύγουν σε δικαστικές αγωγές, όταν η προθεσμία για να ασκηθούν έληγε στις 31.12.2020;; Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρουν στην επιστολή τους, εκθέτουν τους ίδιους. Αν υπεράσπιζαν “τα οικονομικά και ασφαλιστικά συμφέροντα” των συνταξιούχων, όπως απαιτεί το Καταστατικό του Συλλόγου μας, θα είχαν ευθύς εξ αρχής δεχθεί να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση της ηθικής και οικονομικής αξιοπρέπειάς μας και τη θωράκιση του Ασφαλιστικού μας Συστήματος έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής παρέμβασης!!

Δυστυχώς, όμως οι συνδικαλιστές της ΤτΕ, έρχονται οι ίδιοι να συναινέσουν στην κατάργηση των Καταστατικών των πρώην Ταμείων μας, στο διαχωρισμό του προσωπικού, με τη χρησιμοποίηση καταργημένων διατάξεων των νόμων Λοβέρδου, Σιούφα και Ρέππα,όταν ο νόμος Κατρούγκαλου, που καθύβριζαν, σεβάστηκε την αυτονομία της ΤτΕ. Ο κομματικός συνδικαλισμός των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ της πλειοψηφίας του Σ.Σ.Τ.Ε., όχι μόνο  δεν οδηγεί στη αποκατάσταση των  δικαιώματων  μας, αλλά και στην παρά πέρα καταστρατήγησή τους.
Ας γνωρίζουν όμως ΑΠΑΝΤΕΣ, πως το Τμήμα Διαχείρισης Συντάξεων της ΤτΕ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να εφαρμόζει αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της ΤτΕ: του Γενικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Ασφάλισης  (Καταστατικό ΤτΕ άρθρο 37Α).
Κάθε τι άλλο,  θα  μας φέρει ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ  ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ…

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Βαξεβανάκη Ιουλία, Γκότσης Δημήτρης, Γρατσίας Ηλίας, Διαμαντής Ανδρέας, Δασκαλάκης Νίκος, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Νίκος, Καραδήμα Ζωή, Καραφωτιά Φωφώ, Κεφάλας Παναγιώτης, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα, Λεμπέσης Παναγιώτης, Μαλαπάσχας Παναγιώτης, Μανώλης Παύλος, Μασσαλάς Δημήτρης, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπελίτσος Γρηγόρης, Μπουλαλά Αγγελική, Νικολόπουλος Σωτήρης, Νικολοπούλου Βίκυ, Παπαγεωργάκης Μάρκος, Παπαμάργαρης Χάρης, Ραγιάς Νικόλαος, Ρούσσος Γιώργος, Στρίμπερης Θόδωρος, Φιωτάκη Έβη, Φλεμετάκης Γιώργος, Χατούπη Μαρία, Χάρακα Παναγιώτα, Χρηστίδης Απόστολος.