Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2023-07-03

Ανοικτή επιστολή στους συναδέλφους συνταξιούχους της ΤτΕ

Αθήνα Ιούλιος 2023

Από τον Σύλλογο Συνταξιούχων της ΤτΕ, έλαβα γνώση του προγράμματος ομαδικής ασφάλισης της Allianz. Το θέμα αυτό, άπτεται του τομέα υγείας του προσωπικού της Τράπεζας, στον οποίο από της ιδρύσεώς της η Τράπεζα, έχει θεσμικά διαμορφώσει όρους λειτουργίας των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω του Ταμείου Υγείας μας. Θεωρώ λοιπόν πως κάθε παρέμβαση στο θέμα αυτό, απαιτεί τη μέγιστη προσοχή μας, για αυτό και προσωπικά αν και δεν το συνηθίζω, αισθάνομαι την ευθύνη να εκφράσω δημόσια τις σκέψεις μου.

Είναι λογικό η κάθε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, να προσπαθεί να διευρύνει το πελατολόγιό της και ασφαλώς τα κέρδη της. Οι ασφαλιστικές δεν είναι ευαγή ιδρύματα, ούτε εκκινούν πρωτίστως από την λεγόμενη κοινωνική ευθύνη, η οποία ανήκει και διεξάγεται μέσω των παρεμβάσεων του Κράτους. Στο χώρο μας είναι γνωστό πως αυτή, εκφράζεται και λειτουργεί με θετικά αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους, αποκλειστικά με τις παρεμβάσεις της Τράπεζας και του προσωπικού της, μέσω του Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.

Ενώ ίσως να ήταν κατανοητή μια ενημέρωση των συνταξιούχων για μια πρόταση της οποιασδήποτε εταιρείας, για ατομική αξιολόγηση και ατομική επιλογή, η επιμονή για τη σύναψη ομαδικού ασφαλιστηρίου από πλευράς του ΣΣΤΕ, που αποκτά πλέον πολιτική- συνδικαλιστική διάσταση, μου είναι αδιανόητη…

Σε μια περίοδο που η άλλη πλευρά (Κράτος και εργοδότες), προσπαθεί να αποποιηθεί μέρος έστω της κοινωνικής της ευθύνης, ανοίγοντας την πόρτα της συνδιαχείρισης σε ιδιωτικά ασφαλιστικά σχήματα, η υιοθέτηση συλλογικά της οποιασδήποτε παρόμοιας πρότασης, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Υπονομεύει αντικειμενικά, την παροχή στο μέλλον των υπηρεσιών υγείας στο χώρο, ως αποκλειστική φροντίδα και υποχρέωση της Τράπεζας, θεσμικά κατοχυρωμένης μέσω του Α.Τ.Π.Υ.Σ.Υ.Τ.Ε. Αυτό και μόνο, αρκεί, για να αποκλείσουμε την διείσδυση τρίτου στο χώρο μας, μέσα από οποιαδήποτε μορφή και σχήμα (σήμερα αυτής του ομαδικού ασφαλιστηρίου της Allianz), όπως λαθεμένα προτείνεται… Δεν θα πρέπει με την υπογραφή μας να παρέχουμε προσχήματα στην άλλη πλευρά. Αξίζει και πρέπει να έχουμε καλύτερες παροχές και νοσοκομειακές καλύψεις, αλλά αυτές πρέπει να αναζητηθούν μέσα στο χώρο μας, μεταξύ του προσωπικού και της Τράπεζας και πάντα δια μέσου του ΑΤΠΣΥΤΕ…

Είναι τέλος αδιανόητο να υιοθετούνται από έναν συνδικαλιστικό φορέα όπως ο ΣΣΤΕ, προτάσεις διαχωρισμού των συνταξιούχων με κριτήρια ηλικιακά και άλλα, που ναι μεν είναι κατανοητά για τις κερδοσκοπικές ανάγκες μιας ασφαλιστικής εταιρείας, είναι όμως απαράδεκτες για οποιοδήποτε σωματείο που πρέπει να δρα για το καθολικό συμφέρον των μελών του.

Με τις σκέψεις αυτές, καλώ την πλειοψηφία του ΣΣΤΕ να ξαναδεί το όλο θέμα και τους συναδέλφους μου να μην δώσουν δικαιολογίες για την άλωση της υγείας στο χώρο μας…

Συναδελφικά

Παπαμάργαρης Θεοχάρης

Συνταξιούχος της ΤτΕ, πρώην πρόεδρος του ΣΥΤΕ και της ΟΤΟΕ

2 σχόλια:

  1. Όταν προσληφθήκαμε στην τράπεζα ο ΑΤΠΣΥΤΕ παρείχε πλήρη κάλυψη στους ασφαλισμένους. Ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν υπήρχαν, αλλά τα δημόσια νοσοκομεία ήταν επαρκή. Το 1983 δημιουργήθηκε το ΕΣΥ για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του κόσμου και συγχρόνως γιγαντώθηκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια διότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν επαρκούσαν ή οι υπηρεσίες που προσέφεραν ήταν χαμηλού επιπέδου. Τα πλεονάσματα του Ταμείου μάλλον έκαναν φτερά. Υποχρεωθήκαμε να συμμετέχουμε στα νοσήλεια στα ιδιωτικά θεραπευτηρια και στα φάρμακα, αφού τα νοσοκομεία μας κατακλύστηκαν από ανασφάλιστους . Αν έπρεπε κάποιος πχ να χειρουργηθεί από καθηγητή υποχρεωτικά θα πήγαινε στα ιδιωτικά λιγω διαφάνειες και διότι απαγορεύονταν οι διακρίσεις. Τώρα τα νοσήλεια και τα φάρμακα στα ιδιωτικά έχουν φτάσει στον ουρανό και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ασφαλιστούμε και ιδιωτικά ή ομαδικά σε ασφαλιστικές εταιρίες. Με αυτό το ιστορικό αν ο ΑΤΠΣΥΤΕ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα κόστη και εμείς λόγω του πετσοκομματοςτος των συντάξεων μας δεν μπορούμε να δίνουμε συμμετοχή,γιατί να μην εξετάσουμε την ολοκληρωτική μας ασφάλιση σε ιδιωτική ασφαλιστική και να κλείσει ο ΑΤΠΣΥΤΕ? Μέρος των ασφαλίστρων μάλλον θα πρεπει να καταβάλει η Τράπεζα στην οποία θα περάσει η περιουσία του Ταμείου και εμείς να καταβάλουμε ό,τι θα καταβάλαμε ως εισφορά στον ΑΤΠΣΥΤΕ. Να υπαρξει προβλεψη και για τους άνω των 75.
    Ερώτηση κάνω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναρωτιόμαστε γιατί να υπάρχει ανωνυμία στην παραπάνω πρόταση, η οποία ουσιαστικά δεν απέχει και πολύ από αυτά που σχεδιάζει και σταδιακά υλοποιεί η σημερινή Διοίκηση Στουρνάρα. Την κατάργηση δηλαδή του Ταμείου Υγείας και των υποχρεώσεών της απέναντι στο προσωπικό της, που έχει αποκλειστικά εγγυηθεί και τιμήσει για περίπου 100 χρόνια για τους ασφαλισμένους της μέσω του ΑΤΠΣΥΤΕ.
      Η αντικατάσταση του σημερινού συστήματος, με ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια, ασφαλώς και δεν αποτελεί σώφρονα επιλογή ασφάλισης του προσωπικού... Αντιθέτως όπως όλοι κατανοούμε, δια μέσου μιας τέτοιας λύσης, η ΤτΕ ξεφορτώνεται όσα είναι αποκλειστικά υποχρεωμένη και καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια, για την καλή και σωστή λειτουργία του ΑΤΠΣΥΤΕ. Η διατήρηση και ενίσχυση του Ταμείου μας όπως και των άλλων κοινωνικών κατακτήσεών μας είναι μονόδρομος. Η άλλη επιλογή οδηγεί στην παράδοση στην κερδοσκοπία των ιδιωτών, οι οποίοι δεν είναι ευαγή ιδρύματα και όταν τους συμφέρει βαράνε και ένα κανόνι στις πλάτες των ασφαλισμένων.... Αυτά τα λίγα, και θα ήταν εύλογο ο διάλογος να συνεχιστεί μόνο με όνομα και επώνυμο.

      Συναδελφικά

      Διαγραφή