2014-09-07

Η εκδίωξη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

Η εκδίωξη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης (6-7 Σεπτεμβρίου 1955) και ο ρόλος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. 
(πηγή: ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ)

Καθοδηγούμενες ορδές Τούρκων επί το 'έργον' της βαρβαρότητας και των βανδαλισμών

Του Φάνη Μαλκίδη

Η έκρηξη τη νύχτα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου 1955 στον κήπο του τουρκικού προξενείου Θεσσαλονίκης και έξω από το φερόμενο ως σπίτι του Mustafa Kemal(1), θα αποτελέσει την αφορμή για το πρωτοφανή για τα παγκόσμια χρονικά διωγμό μίας αυτόχθονης ομάδας.
Των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι λίγα χρόνια πριν είχαν εξοντωθεί οικονομικά, με τον κεφαλικό φόρο. Ο κλητήρας του τουρκικού προξενείου έπεσε σε αντιφάσεις, σχετικά με τα αίτια της έκρηξης και τελικά ομολόγησε ότι αυτός έβαλε τη βόμβα, προσθέτοντας ότι του την έδωσε ο Οktay Egin, φοιτητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την Κομοτηνή, ο οποίος και ομολόγησε την πράξη του. Ο Εgin είχε εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις και ο πατέρας του, Faik Egin, δάσκαλος στο σχολείο της Σαλμώνης Ροδόπης είχε υποστηριχθεί μαζί με τον Οsman Ustunder, από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, ως υποψήφιος βουλευτής των Φιλελευθέρων το 1952. Ο Οktay Egin αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και ο τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής Αhmet Umar, τον φυγάδευσε στην Τουρκία ,όπου εργάστηκε αρχικά στον ραδιοσταθμό της Κωνσταντινούπολης, στη διεύθυνση του Αστυνομικού σώματος, στην Οργάνωση Πληροφοριών (ΜΙΤ), ενώ το 1993 διορίστηκε νομάρχης στην Καππαδοκία.
Μετά το συμβάν, η εφημερίδα Ιnstabul Ekspress σε έκτακτο παράρτημα της παραποίησε τα γεγονότα χρησιμοποιώντας το φανατισμό, που είχε δημιουργηθεί στον Τουρκικό λαό λόγω του αντιαποικιοκρατικού αγώνα της ΕΟΚΑ προέτρεψε σε επεισόδια εναντίον των Ελλήνων. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα κρατήσουν οι εθνικιστικές οργανώσεις και σωματεία όπως «Η Κύπρος είναι Τουρκική».

Μέσα σε εννέα περίπου ώρες καταστράφηκαν ολοσχερώς 1004 σπίτια, ενώ άλλα περίπου 2500 υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Καταστράφηκαν επίσης 4348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 5 σύλλογοι, οι εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, 73 εκκλησίες, ενώ συλήθηκαν πάρα πολλοί τάφοι καθώς και οι τάφοι των πατριαρχών στην Μονή Βαλουκλή. Τουλάχιστον 30 Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν. Το μίσος εναντίον των ιερωμένων ήταν πρωτόγνωρο, αφού πολλοί απ’ αυτούς ξυλοκοπήθηκαν, άλλοι γυμνώθηκαν και διαπομπεύθηκαν, εξαναγκαζόμενοι να φωνάζουν: «Η Κύπρος είναι τουρκική». Ο Επίσκοπος Παμφίλου Γεράσιμος και ο μοναχός Χρύσανθος Μαντάς ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Γεννάδιος παρεφρόνησε από τους ξυλοδαρμούς και ύστερα από λίγο χρόνο πέθανε, ενώ διάκονος υπέστη περιτομή.
Εκεί όμως που ο όχλος έδρασε ανελέητα ήταν εναντίον των Ελληνίδων. Σε 2000 (!) υπολογίζονται οι βιασμοί, αν και επισήμως καταγγέλθηκαν μόνο 200, για ευνόητους λόγους... Επίθεση από οργανωμένες ομάδες , δέχθηκε και το ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη, το ελληνικό περίπτερο στην έκθεση της πόλης, όπου σχίσθηκε η ελληνική σημαία, ενώ οι Έλληνες αξιωματικοί που υπηρετούσαν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, διασώθηκαν την τελευταία στιγμή, αν και οι γυναίκες τους πάλι για ευνόητους λόγους δεν αναφέρθηκε σχεδόν ποτέ, ότι βιάσθηκαν.

Μετά τις δολοφονίες των Ελλήνων και τις καταστροφές των ελληνικών περιουσιών, ο Μenderes, ο οποίος αργότερα απαγχονίστηκε (και για αυτά τα γεγονότα) κήρυξε το στρατιωτικό νόμο, συνελήφθησαν πάνω από 2000 άτομα, μεταξύ αυτών ο Αsiz Nesin, ο Κemal Tahir, ο Νazim Hikmet, ενώ προβλήθηκαν ως υπεύθυνοι των ταραχών οι κομμουνιστές.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν εκτιμήθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση, στα 70 εκατομμύρια λίρες, ενώ μόνο οι καταστροφές στις εκκλησίες , όπως σημείωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, ήταν 150 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά οι ζημιές υπολογίζονται σε πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια (2).
Στις 22 Οκτωβρίου 1955, μετά τις αμερικανικές πιέσεις, η Τουρκία, σε μια κίνηση ηθικής ικανοποίησης της Ελλάδας ανέφερε σε ανακοίνωσή της τα εξής:
«προς ηθικήν αποκατάστασιν και έκφρασιν αποτροπιασμού δια την επίθεσην προς την ελληνικήν σημαίαν και την καταστροφήν του ελληνικού προξενείου κατά τα γεγονότα της 6-7 Σεπτεμβρίου η ελληνική σημαία θα υψωθεί εις το νέο κτίριον του προξενείου της Σμύρνης και θα απονεμηθούν εις αυτήν τιμαί υπό τουρκικών και ελληνικών τμημάτων ,θα ανακρουσθούν δε οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών».
Δύο μέρες αργότερα ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών παρουσία τουρκικού αγήματος ύψωσε την ελληνική σημαία στη Σμύρνη. Στην τελετή όπου ήταν παρόντες όλοι οι αξιωματικοί των ΗΠΑ, μίλησαν ο υπουργός συγκοινωνιών της Τουρκίας, ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα Δ. Καλλέργης, με θερμά λόγια για την «ελληνοτουρκική φιλία». Ο Η. Ηλιού όμως βουλευτής της ΕΔΑ για το ίδιο θέμα δήλωνε ότι «συνεκαλύφθησαν οι κανιβαλισμοί της Κωνσταντινουπόλεως και της Σμύρνης το ισχυρόν αυτό όπλον το οποίον διέθετεν η Ελλάς, δια να καταστήση τους αντίδικους της Κυπριακής ελευθερίας, υπόδικους ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης».
Τελικά δόθηκαν ως αποζημίωση για τις καταστροφές δόθηκαν 3 εκατομμύρια λίρες στα ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης, που έπαθαν σοβαρές ζημιές, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα δεν έλαβε κανένα μέτρο εναντίον των μουσουλμάνων της Θράκης και δε σημειώθηκε κανένα επεισόδιο βίας εναντίον τους.
Για τα επεισόδια το Σεπτέμβριο του 1955 στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Gursel (27 Μαΐου 1960), το πόρισμα της ανακριτικής ομάδας, απέδειξε ότι 250 αστυνομικοί με πολιτικά πήραν μέρος στα γεγονότα. Στις δίκες του Αdnan Menderes και του υπουργού Εξωτερικών Faid Zorlu, που έγιναν από τις 20-10-1960 έως και 5-1-1961, βρέθηκαν ένοχοι και μαζί με το Νομάρχη Σμύρνης, καταδικάσθηκαν σε 5 χρόνια, ενώ οι δύο πρώτοι απαγχονίστηκαν για μια σειρά από άλλα αδικήματα.
Η προβοκάτσια με τη βόμβα στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης έδειξε ότι ο παρακρατικός μηχανισμός που έδρασε ήταν μέρος του τουρκικού κράτους, το προξενείο της Κομοτηνής εν προκειμένω. (Είναι πολύ επίκαιρη και σήμερα αυτή η σύνθεση κράτους- παρακράτους με την «Εργκενεγκόν»). Αποτέλεσμα αυτής της κρατικής- παρακρατικής βίας είναι η εκδίωξη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955 και στη συνέχεια το 1964. Έχει όμως ενδιαφέρον να ξαναγίνει συζήτηση και να αναθεωρηθούν ορισμένες απόψεις για το αν εξυπηρετεί διπλωματικούς σκοπούς το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, και αν μπορεί σε περιόδους έντασης, όπως το 1955 λόγω Κύπρου, να ξαναγίνει εστία εν δυνάμει προβοκάτσιας και εξυπηρέτησης εθνικιστικών στόχων της Τουρκίας στη Θράκη. Το ζήτημα είναι κρίσιμο και σοβαρό. Αποτελεί μέρος μίας μεγάλης πολιτικής και ειλικρινούς συζήτησης που οφείλει να γίνει και μάλιστα τώρα που θυμόμαστε το ρόλο τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και του μηχανισμού του (και) στην εκδίωξη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

1. Η ελληνοτουρκική προσέγγιση στην περίοδο του μεσοπολέμου ,ανανεώθηκε αρκετές φορές , από τον Μεταξά. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται η απόφαση της 12ης Φεβρουαρίου του 1937, του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με το οποίο χαρίστηκε το σπίτι , όπου λέγεται ότι γεννήθηκε ο Κεμάλ. Η ιδέα και η απόφαση να δοθεί το σπίτι αυτό στην Τουρκία, το καθεστώς Μεταξά την προωθούσε με διάφορους τρόπους, με τον φιλικό του τύπο να κρατά πρωταγωνιστική θέση. Αρκετοί όμως υποστήριξαν ότι ο Κεμάλ δεν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, και η επιμονή της τουρκικής πολιτικής να λειτουργήσει το τουρκικό προξενείο στο συγκεκριμένο χώρο , εξυπηρετούσε άλλους στόχους της .Το ζήτημα της καταγωγής του Κεμάλ το αντέκρουσε αργότερα ο Ali Riza Nour , αντιπρόσωπος της Τουρκίας στη Λωζάννη, στο 4τομο έργο τoυ «Ηayat ve Hatiratim» («Η ζωή και η ανάμνησή μου» , Istanbul 1968) όπου μιλάει για την καταγωγή του Κεμάλ, τον Τύρναβο της Λάρισας, καθώς και για άλλα μυστικά του .Αυτό το έργο κατασχέθηκε και δεν κυκλοφόρησε ποτέ ελεύθερα στην Τουρκία. Βλ. Σχετικά Σαρρής Ν. Εξωτερική πολιτική και πολιτικές εξελίξεις στην πρώτη Τουρκική Δημοκρατία Αθήνα: Γόρδιος 1992 σελ. 249.

2. Βλ. Το σημαντικότατο έργο του Σ. Βρυώνη. Ο Μηχανισμός της Κταστροφής. Αθήνα: Εστία 2007. Για μαρτυρίες βλ. Σεπτεμβριανά 1955: Η "νύχτα των κρυστάλλων" του ελληνισμού της Πόλης. Αθήνα: Τσουκάτου 1999. Επίσης βλ. το έργο της Ντιλέκ Γκιουβέν για τα Σεπτεμβριανά, «εθνικισμός, κοινωνικές μεταβολές και μειονότητες (Αθήνα: Εστία 2006) , η οποία κάνει μία έντιμη τουρκική προσέγγιση για το ζήτημα, αναφέροντας πολλές αλήθειες. Για παράδειγμα ότι η ΜΙΤ ήταν πίσω από τα επεισόδια. Επίσης βλ., το κινηματογραφικό έργο «Πολίτικη κουζίνα» και με τις όποιες ενστάσεις, το «φθινοπωρινός πόνος», βασισμένο στο βιβλίο του Γιλμάζ Καρακογιουνλού, συγγραφέα και βουλευτή του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και από τους ειδικούς αξιολογήθηκε ως «ειλικρινής συγγνώμη» για όσα συνέβησαν τότε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ No 14 - ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
Ιστολόγιο http://endrasi-ste.blogspot.com   
Email endrasi.ste@gmail.com   



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ No 14
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2014
Συνάδελφοι,

Την 24.8.2014 στο Ιστολόγιο των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”, αναρτήσαμε έκτακτο Ενημερωτικό Σημείωμα, το οποίο κατατέθηκε, από τον εκπρόσωπό μας στο Δ.Σ., τόσο στο Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε., όσο και στις αρμόδιες Διευθύνσεις της Τράπεζας. Αιτία του έκτακτου αυτού Σημειώματος, μέσα στον Αύγουστο, υπήρξε η ανακάλυψη πως στο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε την 30.7.2014 και ειδικότερα στο άρθρο 220, το οποίο αρχικά περιελάμβανε πέντε (5) παραγράφους και δεν μας αφορούσε καθόλου (αφορούσε τα επικουρικά των ένστολων και τα εφάπαξ), μία ώρα πριν την ψηφοφορία της 6.8.2014 και με τη διαδικασία της νομοτεχνικής βελτίωσης και όχι της τροπολογίας, όπως θα έπρεπε, προστέθηκε από τον Υπουργό Εργασίας και η Νο 6 παράγραφος.
Η συγκεκριμένη παράγραφος αφορά στην ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων, από 1.7.2015, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.), αν αυτά μέχρι 30.6.2015 δεν έχουν μετατραπεί σε Ν.Π.Ι.Δ., κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του Ν.3029/2002 (Νόμος Ρέππα), δηλαδή σε Επαγγελματικά Ταμεία.
Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε και δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ.160/Α/8.8.2014, Ν.4281/ 8.8.2014.
Θεωρήσαμε πως έπρεπε πάραυτα να αποσαφηνισθεί πλήρως η σχετική παράγραφος, η οποία ασφαλώς και σε τίποτα δεν αφορά στην ΤτΕ, ειδικότερα όμως επειδή ο καθορισμός των όρων εφαρμογής της ανατέθηκε εκ νέου στον Υπουργό Εργασίας, μας δημιούργησε συνειρμούς και φόβους πως μπορεί να ξαναβρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις μιας νέας Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε… Η σχετική παράγραφος ενίσχυε όλα όσα κατά καιρούς έχουμε σημειώσει για κινδύνους εμπλοκής της ΤτΕ σε διαδικασίες οι οποίες προετοιμάζονται για ένα Ενιαίο Φορέα Απονομής Σύνταξης (Κύριας και Επικουρικής), για αυτό και θεωρήσαμε άμεσο  καθήκον μας την αποσαφήνισή της, με ουσιαστικά επιχειρήματα.  
Μάλιστα αν αυτή συνδυαστεί με τις κινήσεις οι οποίες γίνονται για Ενιαίο Εθνικό Ταμείο Συντάξεων από 1.1.2017 (πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της 4.9.2014) καταλαβαίνει ο κάθε συνάδελφος όχι μόνο το εύλογο των ανησυχιών μας, αλλά και την εγκληματική συμπεριφορά όλων εκείνων οι οποίοι σπεύδουν να σπρώξουν τα δικαιώματά μας στη Σκύλα των Ασφαλιστικών Εταιρειών, για να γλυτώσουν δήθεν από τη Χάρυβδη  της ενοποίησης και κατακρεούργησης της κοινωνικής ασφάλισης.

Συνάδελφοι,

Σε αντίθεση με τις συκοφαντίες του Προεδρείου του Σ.Σ.Τ.Ε. και την προσπάθειά του να κρατήσει τους συναδέλφους μακριά από τη γνώση των θέσεων και των ενεργειών μας, οι “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” με τις ανακοινώσεις μας, επιμένουμε σταθερά στους παρακάτω στόχους:

1.    Στην απεμπλοκή των συνταξιούχων της ΤτΕ από κάθε ενέργεια η οποία τους οδηγεί  από το παράθυρο εκεί από όπου έφυγαν από την πόρτα. [Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε. - Ενοποίηση Ταμείων - Εθνικός Φορέας Απονομής Συντάξεων].

2.    Στη στήριξη των συντάξεών μας στο πλαίσιο της διαφάνειας και της νομιμότητας και βάσει του Καταστατικού της ΤτΕ,  το οποίο έχει γίνει αποδεκτό  από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, τις ΓΝΩΜΕΣ της Ε.Κ.Τ., αλλά και από σειρά Εθνικών Νόμων.Ειδικότερα διεκδικούμε θετικές ρυθμίσεις για α) τις αδικαιολόγητες εισφορές των συνταξιούχων της ΤτΕ στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.), β) την επιστροφή των διάφορων κρατήσεων - περικοπών, οι οποίες βάσει νόμων παραμένουν στο Φορέα ΤτΕ, γ) τη μετατροπή του Προγράμματος Μετεργασιακών Παροχών σε “Μέρισμα” της εποχής μας με τη συμμετοχή όλων των εν ενεργεία και συνταξιούχων συναδέλφων, χωρίς διαχωρισμούς σε πριν ή μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένων και τη διατήρηση της λειτουργίας του εντός της ΤτΕ και δ)την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, με τη σταδιακή σύγκλιση των συντάξεων παλαιών και νέων συνταξιούχων, ίδιων ασφαλιστικών και εργασιακών όρων.

3.    Στον επαναπροσδιορισμό του χρέους των συνταξιούχων προς την ΤτΕ, λαμβάνοντας υπόψη α) την υπάρχουσα πραγματικότητα των συντάξιμων αποδοχών μας σε σχέση με αυτές τις οποίες δικαίως προσδοκούσαμε και β) την απαξίωση η οποία έχει ήδη επέλθει στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.

Συνάδελφοι,

Γελιούνται όποιοι ελπίζουν πως θα σωθούμε χωρίς να δώσουμε μάχη στο πλαίσιο της υπεράσπισης των Καταστατικών δεσμεύσεων της ΤτΕ απέναντι στο προσωπικό της. Αυταπατώνται όποιοι θέλουν να μας γυρίσουν εκεί από όπου φύγαμε με ¨δόλωμα¨ το πακέτο των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών.
Διαπράττουν δε μέγα λάθος όποιοι ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΤτΕ.
Να σημειώσουμε ότι σε καμιά Κεντρική Τράπεζα χωρών (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία), οι οποίες βρέθηκαν στη ίδια κατάσταση με τη χώρα μας, δεν προχώρησαν σε ενσωμάτωση και εμπλοκή του προσωπικού τους σε τέτοια μέτρα ή μειώσεις συντάξεων και περικοπές όπως στην ΤτΕ. Φυσικά ας όψεται το Προεδρείο του Σ.Σ.Τ.Ε, το οποίο αφού έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις προγραμματικές του δεσμεύσεις, στη συνέχεια απέφυγε το "θόρυβο", ανεξαρτήτως προθέσεων, προφάσεων, δικαιολογιών και επιθυμιών, για να μη χαλάσει η σούπα της διαπλοκής.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ και ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ!
 
Την Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014, στις 11πμ, θα πραγματοποιηθεί η μηνιαία συνάντηση των "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" στην Αιθ. Συνελεύσεων του Σ.Σ.Τ.Ε. (Λέκκα 23-25) με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις γύρω από τα θέματά μας και την αποφασιστική αντιμετώπισή τους.
                                             ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

Για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις θέσεις και τις τακτικές συναντήσεις μας, καθώς και για επικοινωνία:

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα,  Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μπαλαούρας Μάκης, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστορας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία, Χρηστίδης Απόστολος.