2024-09-18

Τι φοβάται η πλειοψηφία του ΣΣΤΕ και εκδίδει συνέχεια συκοφαντικές ανακοινώσεις εναντίον μου;;

ΑΝΑΡΤΗΣΗ Κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΤΟ FB

Η Υπουργική απόφαση που περιελάμβανε την ΤτΕ στον επανυπολογισμό των συντάξεων του ΕΦΚΑ, διορθώθηκε με ΦΕΚ, για την έκδοση του οποίου συνέβαλα προσωπικά… Γιατί λοιπόν ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του ΣΣΤΕ που το γνωρίζουν, συνεχίζουν τις συκοφαντίες περί δήθεν επιμονής μου στον επανυπολογισμό του ΕΦΚΑ;; Ποια αλήθεια φοβούνται και θέλουν να αποφύγουν;;

Ο νόμος Κατρούγκαλου ξεκαθαρίζει απολύτως και για πρώτη φορά στο άρθρο 53, ότι στο νέο ΙΚΑ που είναι ο ΕΦΚΑ και στο οποίο συμμετέχουν ακόμα και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου από 1.1.2019, δεν συμμετέχει το ασφαλιστικό σύστημα της ΤτΕ!!

Επομένως, μετά και την κατάργηση, από το νέο νόμο, κάθε προηγούμενου τρόπου υπολογισμού κύριων συντάξεων (Σιούφα/Ρέππα/Πετραλιά /Λοβέρδου), παρείχετο στο αυτόνομο ασφαλιστικό σύστημα της ΤτΕ η δυνατότητα να επιλέξει το καλύτερο για τους ασφαλισμένους της: Την επάνοδο στις καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΣΠΤΕ, που είχαν ήδη καταστεί διατάξεις του καταστατικού της ΤτΕ, ή το σύστημα συνταξιοδότησης που εφαρμόζεται, χωρίς μνημονιακές κρατήσεις, μετά τIς 12.5.2016 για όλους τους νέους συνταξιούχους και εκείνους των πρώην ειδικών ταμείων!! ΔΕΝ το έκανε! Ούτε επανήλθε στο καταστατικό, ούτε εφάρμοσε το νέο σύστημα!!

Αντί αυτού η Τράπεζα, το Νοέμβριο του 2019 με τη βοήθεια και τις ευλογίες της πλειοψηφίας των ΣΥΤΕ και ΣΣΤΕ, προσέθεσε στο καταστατικό του πρώην ΤΣΠΤΕ το άρθρο 10Α δημιουργώντας έτσι καταστατικά μια «τρίτη επιλογή», την οποία ο «δικός τους» υπουργός ενέκρινε το 2020!! Τράπεζα και Σύλλογοι «αγωνίστηκαν» σθεναρά για να έρθει μια κυβέρνηση που θα υιοθετούσε τις επιλογές τους, καθυστερούσαν και χορηγούσαν επί πέντε σχεδόν χρόνια συντάξεις «έναντι», με σκοπιμότητα!! Για να καταβάλουν μικρότερες από τις δικαιούμενες συντάξεις στους νέους συνταξιούχους και, ειδικότερα για να αποφύγουν την αναπροσαρμογή των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων!!

Τί θέλουν να κρύψουν με τις συνεχείς επιθέσεις στον «Ευσταθίου»…

Το μεγαλύτερο πλήγμα ασφαλώς ήταν ο διαχωρισμός μας σε συνταξιοδοτούμενους πριν και μετά την 1.1.2015, την οποία «νομιμοποίσαν» καταστατικά μέσω του 10Α!! Όμως η συνέχεια είναι ακόμα ποιο αποκαλυπτική:

  • Οι νέοι συνταξιούχοι, μετά την 1.1.2015, αντί να λάβουν Εθνική σύνταξη 384 ευρώ που είναι η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας προς ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες συνταξιούχους και αποτελεί επιστροφή από την άμεση φορολογία μας, έλαβαν για κάθε χρόνο ασφάλισης από το 2011 και μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, κλάσμα του 377 ευρώ:15 έτη (Βασική Λοβέρδου)!!
  • Οι παλαιοί συνταξιούχοι απομείναμε οι μοναδικοί συνταξιούχοι στην Ελλάδα στους οποίους δεν καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ Εθνικής (Βασικής) σύνταξης, αν και είμαστε εξ ίσου φορολογούμενοι και η υποχρέωση Εθνικής (Βασικής) σύνταξης είναι υποχρέωση γενικής ισχύος της πολιτείας και στους συνταξιούχους της ΤτΕ καταβάλλεται από την ίδια την Τράπεζα!! Φυσικά σχεδόν όλοι αυτοί που το αποφάσισαν και θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2026, θα «ενθυλακώσουν» ολόκληρη την Εθνική (Βασική) σύνταξη, μαζί με τις αυξήσεις της!!!!!!!!!!
  • Η ανταποδοτική σύνταξη των νέων συνταξιούχων ενώ έπρεπε να υπολογίζεται στο μ.ο των πάσης φύσεως αποδοχών (δώρων, επιδόματος αδείας, υπερωριών, κ.ο.κ) επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές, 14:12 και να καταβάλλεται χωρίς μνημονιακές κρατήσεις, με το 10Α βαφτίστηκε Αναλογική και υπολογίζεται στα 12: 12, χωρίς δηλαδή δώρα, επίδομα άδειας κλπ και με τις κρατήσεις των τριών νόμων!! (Από 1.1.2024 καταργήθηκαν οι 2 νόμοι, αλλά τα αναδρομικά ακόμα να επιστραφούν)!! Με τον υπολογισμό αυτό, η συνολική μικτή κύρια σύνταξη που καταβάλλεται σε ένα νέο συνταξιούχο Τμηματάρχη προϊστάμενο υπηρεσίας είναι μικρότερη της δικαιούμενης τουλάχιστον κατά 500-600 ευρώ!! Αναλογικά μεγαλύτερες απώλειες προκύπτουν σε Τμηματάρχη Προϊστ.Τμήματος, Εντεταλμένο, Υποδιευθυντή και Διευθυντή!!
  • Η ανταποδοτική σύνταξη των παλαιών συνταξιούχων παραμένει παγωμένη, αν και αυτοί πλήρωσαν διπλάσιες σχεδόν εισφορές του εκάστοτε μ.ο. του ΙΚΑ και δικαιούνταν αναπροσαρμογή των συντάξεών τους!! Το κόστος σταδιακής αποκατάστασης των παλαιών συνταξιούχων μέσω της Εθνικής σύνταξης και της αναπροσαρμογής της ανταποδοτικής τους με βάση τα νέα δεδομένα, όπως έγινε το 1982 μετά το Ενιαίο Μισθολόγιο, ήταν αυτό που μαζί με την «αποδιοργάνωση» της Τράπεζας , εξαργύρωσαν πολιτικά τα διακομματικά goldenBoys της ΤτΕ, είτε ανανεώνοντας θητείες, είτε εξασφαλίζοντας καλοπληρωμένες θέσεις σε εσωτερικά όργανα της ΤτΕ!! Φυσικά οι ίδιοι, ως πολυσυνταξιούχοι, δεν ξέχασαν να αξιοποιήσουν το νόμο Κατρούγκαλου που καταγγέλλουν(!!), εξαιρώντας από το ανώτατο πλαφόν συντάξεων τη σύνταξη που λαμβάνουν από την ΤτΕ!!

Δυστυχώς, μετά από 90 και πλέον χρόνια και μεγάλους απεργιακούς αγώνες με πιο πρόσφατο αυτόν του 2008(!!), η αυτονομία του ασφαλιστικού μας συστήματος, με την ψήφο της πλειοψηφίας του συλλόγου μας, περιορίστηκε μόνο σε λίγα υψηλόβαθμα στελέχη… Γνωρίζουν όμως ότι σε μια τράπεζα του Ευρωσυστήματος η αυτονομία της δεν μπορεί να αφορά μόνο τους λίγους και εκλεκτούς… Για αυτό και φοβούνται την παραπομπή του θέματος στην ΟΣΤΟΕ και κάνουν τα πάντα για να αποδυναμώσουν τους Εν Δράσει, οι οποίοι εμπράκτως χρόνια τώρα, είναι υπέρ της ενότητας ΟΛΩΝ σε ένα αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο και ειδικότερα υπέρ της ενότητας του συνόλου της συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης!! Οι συνταξιούχοι των Κεντρικών Τραπεζών συμπεριλαμβάνονται στην οικονομική αυτοδυναμία και ανεξαρτησία των Ε.Κ.Τ. από τις Εθνικές κυβερνήσεις και για αυτό σε καμιά άλλη Τράπεζα του Ευρωσυστήματος δεν επιβλήθηκαν δημοσιονομικά μέτρα κατά των συνταξιούχων (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία κ.α)!! Σε αυτές δεν βρέθηκαν εφιάλτες…

Γνωρίζουν πως η ανατροπή της σημερινής πλειοψηφίας του ΣΣΤΕ ανοίγει διάπλατα την πόρτα της δικαίωσης των συνταξιούχων μας ως προσωπικό Τράπεζας που μετέχει στο Ευρωσύστημα!! Για αυτό, φοβούμενοι την ανατροπή της τρέχουσας ηγεσίας του ΣΣΤΕ, μετέρχονται όλα τα μέσα φίμωσης και αντιδημοκρατικής - φασίζουσας πρακτικής ή «επιστρέφουν από τα κλεμμένα», μερικά εν είδη σταγόνας, προκειμένου να μας κρατούν στην άγνοια και το φόβο, με «βάρκα την ελπίδα»!!

Όμως κάποια στιγμή και οι «κάτω» εξεγείρονται!!

Ευσταθίου Κώστας μέλος του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ και της Ο.Σ. των Εν Δράσει