Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2018-02-21

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 25

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 25

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου  2018
Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ…
Συνάδελφοι,
Μετά την ολοκλήρωση της Γ΄ Αξιολόγησης, την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, για την εφαρμογή εντός οκταμήνου των αποφάσεών του, την  επαναφορά της μισθολογικής εξέλιξης των Δημοσίων υπαλλήλων από 1.1.2018 κ.ά, θεωρούμε ότι  δεν μπορεί να υπάρχει πλέον  δικαιολογία, για την καθυστέρηση της εφαρμογής της Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ.
Εξ άλλου η εφαρμογή της, δεν οδηγεί σε καμιά επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών, απεναντίας αποκαθιστά εν μέρει την τρωθείσα θεσμική ανεξαρτησία της ΤτΕ. Ως γνωστόν, η ΤτΕ έχει αναλάβει Καταστατικά την καταβολή μισθών και συντάξεων στο προσωπικό της, το οποίο, το 2011 με τον Ν. 3863/10, της εκχώρησε και την κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων του, η οποία και ενεγράφη στο ενεργητικό της!!   

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Συνάδελφοι,
Φαίνεται πως η επιβεβλημένη αποκατάσταση των συντάξεών μας, έχει προκαλέσει σύγχιση και πανικό στην πλειοψηφία του ΣΣΤΕ (ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ), που βλέπει τα όνειρά της για  «μεταφορές» και «ασφαλιστικές» να πηγαίνουν περίπατο!! Αλλιώς πώς να εξηγηθεί η νέα παραληρηματική της ανακοίνωση 14/16.2.2018!! Με μια απλή ανάγνωσή της, ο καθένας διαπιστώνει το που μας οδηγούν με τα γραφόμενά τους:
1. Μετά από παρέλευση 5 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν απαίτησαν και δεν πέτυχαν το παραμικρό για τους συνταξιούχους, παρά μόνο δάνεια, σήμερα μας λένε: «αποφασίσαμε ΤΩΡΑνα διεκδικήσουμε δικαστικά την εφαρμογή της απόφασης του Ν.Σ. Σας διαβεβαιώνουμε πως ο κ. Διοικητής είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις συγκεκριμένες ενέργειές μας»!! (Σημείο 1ο της Ανακ.) Ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφανίζουν τον Διοικητή συνοδοιπόρο στις αγωγές!! Δηλαδή, ο Διοικητής, που προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφάλισης και του Γενικού Συμβουλίου, χρειάζεται για να αποφασίσει την υλοποίηση της Γνωμοδότησης του Ν.Σ. της ΤτΕ, τη δικαστική συνδρομή του Προεδρείου!!
2. Μας καθησυχάζουν, πως οι νέες περιορισμένες αγωγές δεν θέτουν σε κίνδυνο την ιδιαιτερότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, διότι: «ο χρονικός ορίζοντας των διεκδικήσεων τοποθετείται μετά την έξοδο από τα μνημόνια και τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης»!! (Σημείο 6ο της Ανακ.) Δηλαδή, παραδέχονται πως καθυστερούν την άμεση εφαρμογή της Γνωμοδότησης του Ν.Σ. της ΤτΕ και εκθέτουν σε κινδύνους το ασφαλιστικό μας σύστημα, αλλά μας λένε να μη φοβόμαστε, διότι την επαύριον, με την επάνοδο των ¨δικών μας κομμάτων στην κυβέρνηση¨, όλα θα επιλυθούν… Αλήθεια, τι πιο κυνική ομολογία της δράσης τους, ως εργοδοτικών, κομματικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών;;
3. Σε ότι αφορά το θέμα της παραγραφής, επειδή ποτέ δεν έχουν ασχοληθεί σε βάθος με τα θέματα και μόνο αναμασούν ό,τι τους σερβίρουν, ας κατανοήσουν ότι η 5ετής παραγραφή είναι χρονολογική και όχι ημερολογιακή, που σημαίνει ότι για να μην παραγραφούν διεκδικήσεις για το έτος 2013, οι αγωγές μπορεί να ασκηθούν μέχρι το τέλος του 2018, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. Β.1 της παραγράφου 137 του Ν. 3655/2008. Καμιά αυτοκριτική όμως δεν κάνουν, για το γεγονός πως με ευθύνη του Προεδρείου, που αρνήθηκε να κάνει συλλογική αγωγή, έχουν παραγραφεί οι διεκδικήσεις των προηγούμενων ετών για την πλειοψηφία των συνταξιούχων, εκτός εκείνων που άσκησαν αγωγές το 2015 και τους οποίους εκ νέου λοιδορούν!!
4. Ομολογούν με κυνισμό τον λόγο που επέλεξαν το γραφείο του νομικού τους συνεργάτη: «Όταν θα χρειασθεί να αναιρεθεί κάποιο από τα αιτήματα της δικαστικής διεκδίκησής μας, καθότι θα έχει προκύψει εξωδικαστική συμφωνία με την Τράπεζα, θεωρούμε πως αυτό το δικηγορικό γραφείο θα υιοθετήσει άμεσα τη θέση του Συλλόγου μας χωρίς ειδικότερες «περιπέτειες»»!!(Σημείο 5ο της Ανακ.)  Δηλαδή, οι συνάδελφοι κάνουν ατομικά τις αγωγές, πληρώνουν για αυτές και η πλειοψηφία αναλαμβάνει να τις οδηγήσει σε όποιον εξωδικαστικό συμβιβασμό αυτή θέλει και, για να μην υπάρξουν «περιπέτειες», επιλέγει τον δικό της νομικό συνεργάτη!! Αλήθεια, σε ποιες «περιπέτειες» αναφέρονται, αν οι συνάδελφοι, που όπως έχουν δικαίωμα, απευθυνθούν σε άλλο δικηγορικό γραφείο;; Όταν η Τράπεζα αποφάσισε να καταβάλει την περίφημη «αποζημίωση Μπαλασκώνη», προέκυψαν «περιπέτειες» επειδή οι συνάδελφοι είχαν προσφύγει με διαφορετικά δικηγορικά γραφεία;; Ασφαλώς όχι!! Σήμερα τι φοβούνται και αποτρέπουν τους συνάδελφους να ζητούν, με τα δικόγραφά τους, το σύνολο των περικοπών και της Ε.Α.Σ;; Μήπως ετοιμάζουν κάποιον ιταμό εξωδικαστικό συμβιβασμό ή ανησυχούν μήπως εκτεθούν και πάλι στο μέλλον;;
5. Τέλος, για τις αγωγές που έχουν κατατεθεί από το 2015 και έχουν κρατήσει ανοικτό το μέτωπο των μνημονιακών παρεμβάσεων από το 2010,αναφέρουν, χωρίς έστω ένα επιχείρημα, ότι: «πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα»!!(Σημείο 6ο της Ανακ.) Τους υπενθυμίζουμε το παρακάτω απόσπασμα από το πρακτικό της συνεδρίασης της 3.10.2017 του Ν.Σ. της ΤτΕ, που αποκαλύπτει πόσο μικρόψυχοι είναι: «Το ερευνώμενο θέμα της νομιμότητας ορισμένων ή και του συνόλου των ανωτέρω περικοπών έχει τεθεί από τους συνταξιούχους της Τράπεζας τόσο εξωδίκως όσο και δικαστικώς»!! Λοιδορούν τις αγωγές του 2015, γιατί ποτέ δεν πίστεψαν στο δίκιο του προσωπικού μιας ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας, αφού όχι μόνο αποδεχτήκαν αδιαμαρτύρητα τις μνημονιακές περικοπές το 2010 (Ν.3845/10) και το 2012 (Ν.4093/2012), αλλά την 1/7/2013, μας φόρτωσαν με ακόμα  δύο νόμους (4024/2011και 4051/2012) που δεν εφαρμόζονταν στην ΤτΕ, «για να μην είμαστε “ολίγον έγκυος”», όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο σημερινός Πρόεδρος!!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Γιώγιας Σιώκου