Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2023-12-14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 3: Ελλείψει επιχειρημάτων, προσφεύγουν εκ νέου στη διαστρέβλωση

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2023
 

Ελλείψει επιχειρημάτων, προσφεύγουν εκ νέου στη διαστρέβλωση

Με την ανακοίνωση 2/4.12.2023, οι Εν Δράσει και όχι «ο Ευσταθίου», καταθέσαμε δημόσια πρόταση πρόσθετης πλήρους νοσοκομειακής κάλυψης ΟΛΟΥ του προσωπικού της ΤτΕ!! Μια πρόταση, που με τα μισά λεφτά, από αυτά που μας ζητάνε να πληρώνουμε στην Allianz, ασφαλίζεται πλήρως το προσωπικό χωρίς ηλικιακούς διαχωρισμούς. Ταυτόχρονα, αποφεύγεται η είσοδος στο χώρο μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής, που αποτελεί «Δούρειο Ίππο» για την σταδιακή αποδυνάμωση του Ταμείου Υγείας μας.

Αντί το προεδρείο του ΣΣΤΕ να απαντήσει γιατί απορρίπτει αυτή την πρόταση και επιμένει στη σύναψη ομαδικού συμβολαίου με την Allianz, προσέφυγε εκ νέου, με την ανακοίνωση 4/11.12.2023, στη διαστρέβλωση και την παρελθοντολογία. Ενώ η πρόταση κατατέθηκε από τους Εν Δράσει στις 4.12.2023(!!), το προεδρείο απαντά με το τί έλεγε «ο Ευσταθίου», στο Δ.Σ. του ΣΥΤΕ το 2005(!!)!!

Ακόμα όμως και αν όλοι μαζί, καταδικάζαμε τον Ευσταθίου για όσα έλεγε τότε, το ερώτημα παραμένει: γιατί το προεδρείο επιμένει στην απόρριψη της πρότασής μας και στη σύναψη συμβολαίου με την Allianz;; Η επιμονή τους δεν εξηγείται με επιχειρήματα για όφελος των ασφαλισμένων και του Ταμείου μας. Φυσικά υπάρχει όφελος από το συμβόλαιο με την Allianz, αλλά δεν αφορά τους συνταξιούχους…

Σε αποκατάσταση όμως της αλήθειας, πρέπει να πούμε ότι: Το 2005, η τότε Διοίκηση Γκαργκάνα πρότεινε, με δαπάνες της Τράπεζας, την πρόσθετη ασφάλιση του προσωπικού της ΤτΕ μέχρι την ηλικία των 65 χρόνων!! Πρόταση που η σημερινή αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ απέρριψε, γιατί δεν κάλυπτε τους συνταξιούχους άνω των 65. Δεν ζήτησε παράλληλα λύση για τους άνω των 65, όπως θα ήταν λογικό, αλλά την απέρριψε συλλήβδην…. Σήμερα, μην έχοντας απάντηση στην πρόταση των Εν Δράσει και θεωρώντας τους συνταξιούχους «χαχόλους», εξομοιώνουν δύο διαφορετικές προτάσεις: Την πρόσθετη ασφάλιση με ευθύνη και δαπάνες της Τράπεζας, που έτσι πιστοποιεί ότι συνεχίζει να έχει την αποκλειστική ευθύνη της οικονομικής αυτοδυναμίας του Ταμείου Υγείας, με εκείνη της εισόδου της Allianz στο χώρο του Ταμείου Υγείας, με ευθύνη και δαπάνες των ασφαλισμένων!! Το κυριότερο, η σημερινή κατάσταση των συνταξιούχων της ΤτΕ είναι διαφορετική. Η Διοίκηση δεν τους θεωρεί πλέον μέρος του προσωπικού της, αλλά «βάρος» από το οποίο θέλει να απαλλαγεί. Για αυτό επιβλήθηκαν οι μνημονιακές κρατήσεις, αμφισβητούνται οι ΣΣΕ 1948 και 1951 και εκποιείται η περιουσία των ταμείων μας, χωρίς να ενισχύεται το Τ.Υ., αλλά τα κέρδη της ΤτΕ!!

Εάν το προεδρείο δεν καταλαβαίνει τη διαφορά, ευτυχώς που την καταλαβαίνουν οι συνταξιούχοι και, μέχρι σήμερα, ελάχιστοι «τσίμπησαν το τυράκι»… Ας συνειδητοποιήσουν τουλάχιστον, πως η απόφαση για την υπογραφή ομαδικού συμβολαίου του ΣΣΤΕ με την Allianz, για να είναι καταστατικά νόμιμη, πρέπει να έχει τουλάχιστον την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.

 

Η ανάληψη ευθύνης θέλει θάρρος, που το προεδρείο δεν διαθέτει…

Αντί να σιωπούν στο θέμα των αγωγών, αφού δεν έχουν το θάρρος να παραδεχτούν το λάθος τους, μας κάνουν και επίθεση. Είναι γνωστό ότ,ι με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου. της ΤτΕ, από 1.1.2024 καταργούνται οι περικοπές των νόμων 4051 και 4093/2012. Με την απόφασή της αυτή η τράπεζα δημιουργεί νόμιμη αξίωση επιστροφής αναδρομικών μιας πενταετίας σε όλους τους συνταξιούχους (1.1.2019-31.12.2023), ως ποσά παρανόμως παρακρατηθέντα και μη παραγραφέντα, ανεξαρτήτως αν έχουν ασκήσει ή όχι αγωγή!!

Αντί λοιπόν το προεδρείο, να επιδιώξει ουσιαστική διαπραγμάτευση ολόκληρου του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ με την Διοίκηση, με την 3/4.12.2023 ανακοίνωσή του, μας ενημέρωσε για συνάντηση του προέδρου με τον Διοικητή, και καταλήγει: «θεωρούμε επιβεβλημένο να τονίσουμε τη σημασία της κατάθεσης νέων αγωγών για την περίοδο 2019-2023 ώστε να υπάρξει διασφάλιση της 5ετίας και να μην παραγραφεί το 2019.»!! (ακριβής μεταφορά από την ανακοίνωση).

Όταν σημειώσαμε πως οι αξιώσεις του 2019 παραγράφονται στο τέλος του 2024 και δεν θα έπρεπε να καλούν τους συναδέλφους να σπεύσουν μέσα στις γιορτές για αγωγές, αντί να έχουν το θάρρος να το διορθώσουν, προσέφυγαν στη γνωστή τους μέθοδο. Επίθεση στον «Ευσταθίου» και διαστρέβλωση. Μάλιστα εξομοιώνουν τις αγωγές που ασκήθηκαν από το συνεργαζόμενο με το ΣΣΤΕ δικηγορικό γραφείο, που αφορούν μόνο τις καταργήσεις και περικοπές των 2 νόμων (4051 και 4093/2012) με εκείνες που ασκήθηκαν το 2015/16 από το γραφείο Ι. Κάπου και μας κατηγορούσαν ότι κάναμε αγωγές «στη μητέρα τράπεζα»!! Οι αγωγές «Κάπου», αλλά και άλλων δικηγορικών γραφείων (Δούναβη, Πολιτάκη, Ρουπακιώτη κ.α), διεκδικούν το σύνολο των καταργήσεων και περικοπών όλων των νόμων και της ΕΑΣ. Οι αγωγές αυτές, ανεξάρτητα από την πρόσφατη απόφαση του Γ.Σ., εφ’ όσον κάλυπταν την πενταετία 2013-2017, έπρεπε να επαναληφθούν έως το τέλος του 2023.

 Αναρωτιόμαστε όμως: Αφού οι αγωγές του ΣΣΤΕ καλύπτουν μεγάλο μέρος του 2018, υπήρχε περίπτωση η Τράπεζα να άφηνε κάποιους μήνες εκτός επιστροφής των αναδρομικών;; Εμείς δεν πιστεύουμε ότι η Τράπεζα έχει φτάσει μέχρις αυτό το σημείο….

Τέλος, εκείνο που εμείς διαπιστώνουμε είναι πως οι υπηρεσίες του Συλλόγου έχουν μετατραπεί σε υπηρεσίες του δικηγορικού γραφείου και αναρωτιόμαστε: Για ποιόν λόγο χρειαζόταν η κατάθεση 30 ευρώ από κάθε συνάδελφο για την αγωγή του, όταν όλη τη δουλειά για την συγκέντρωση και τακτοποίηση των στοιχείων, την κάνουν οι υπάλληλοι του ΣΣΤΕ και οι συνάδελφοί μας στα παραρτήματα;;

Συνάδελφοι,

έχετε τις θερμότερες ευχές μας για υγεία, αγάπη, οικογενειακή

γαλήνη και ευημερία για τα Χριστούγεννα και την καινούργια χρονιά!

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ