Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2022-02-03

Αναγεννητική Πρωτοβουλία: Προς συναδέλφους Τζ. Βαξεβανάκη, Κ. Ευσταθίου, Α. Μπουλαλά

Προς συναδέλφους Τζ. Βαξεβανάκη, Κ. Ευσταθίου, Α. Μπουλαλά

Θέμα : H πρότασή σας : «... να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο δημοκρατικής πρακτικής και διεκδικητικών στόχων, γεγονός που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της αντιδημοκρατικής και διχαστικής πολιτικής της πλειοψηφίας ....»

Αγαπητοί, συναδέλφισσες και συνάδελφε,

Η πρότασή σας προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι προήλθε σε άσχετο χρόνο χωρίς να έχει σημειωθεί κάτι ιδιαίτερο σε θέσεις και σε επεξεργασίες επί βασικών θεμάτων του χώρου..

Είναι αλήθεια ότι κοινό σημείο σύμπτωσης των κινήσεών μας είναι η αντίθεσή μας στην πολιτική που ασκεί η πλειοψηφία του Συλλόγου. Μια πολιτική που η Α.Π. αντιμάχεται με όλα τα στην διάθεσή της μέσα. Αυτό όμως το στοιχείο δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για να βρεθούν οι κινήσεις μας σε κοινή πορεία.

Αλλαγή της πολιτικής «Στουρνάρα» που ασκείται από την πλειοψηφία του Δ.Σ, δεν πρόκειται να προκύψει με την συσπείρωση των 2 κινήσεων μόνο, που ,άλλωστε, δεν έχουν κοινά σημεία αναφοράς , όπως η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε από :

  1. Τις «μηνιαίες συγκεντρώσεις » και το άδοξο τέλος τους. Η προσπάθεια μας για όσμωση και κοινά βήματα, ξεκινώντας από τα εύκολα δυστυχώς, δεν έγινε αντιληπτή.
  2. Την ακατανόητη και άκαιρη έκτακτη Γ.Σ την οποία, παρότι διαφωνούσαμε, στηρίξαμε για λόγους αρχής
  3. Τις ομαδικές αγωγές και την χωρίς αύριο ενέργεια σας στο ΣτΕ (αίτηση των 29), παρότι έχουμε καταδικάσει έντονα την απόφαση του Σ.Α. και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις των νομικών υπηρεσιών της ΤτΕ.
  4. Την αναξιοποίητη πρωτοβουλία « Μπαλαούρα» , όπου, παρά τις αδυναμίες της ,κάθισαν στο ίδιο τραπέζι όλες σχεδόν οι κινήσεις.
  5. Την πρόταση « Ανδρουλάκη» για την άρση των κρατήσεων των 2 νόμων που κι’ αυτή πήγε άκλαυτη
  6. Την πρότασή μας για διενέργεια των εκλογών με το σύστημα της επιστολικής ψήφου
  7. Το καινοφανές ενδιαφέρον σας για την ΟΣΤΟΕ

Σ’ όλα αυτά δεν διακρίναμε διάθεση για διάλογο και κοινή επεξεργασία. Αντίθετα η μονοσήμαντη προσκόλληση σας στις δικές σας επεξεργασίες (επαναυπολογισμός συντάξεων, εθνική σύνταξη κ.λ.π) δεν αποτελούσε βάση συνεννόησης.

Με την ευκαιρία σας θυμίζουμε τα παρακάτω σχετικά με την κίνησή μας και τις εκτιμήσεις της :

  1. Είναι γνωστό ότι η ιστορική και απόλυτα δημοκρατική κίνησή μας , υπήρχε στο χώρο πολύ πριν το 2013, πάντοτε ανοιχτή σε όποιο συνάδελφο συμφωνούσε με τις διακηρυγμένες αρχές και θέσεις που ποτέ δεν υπέταξε «για μία χούφτα ψήφους». Οι επιλογές σας, τότε, ως νεοσυνταξιούχοι , ήταν άλλες. Στις αρχές αυτές , παρά τις σειρήνες του κομματισμού και των «επιρροών >> παραμείναμε σταθεροί, ακόμη κι όταν ορισμένοι προσχωρήσαντες στην κίνησή μας συνάδελφοι, δεν τις << άντεξαν >> και αναχώρησαν για την δική τους κομματική κίνηση .
  2. Βασικό χαρακτηριστικό της πρακτικής της Α.Π. είναι ότι απευθύνεται στην ελεύθερη κρίση των συναδέλφων, δεν επιδίδεται σε αλίευση - προσέλκυση στελεχών – οπαδών άλλης κίνησης, όμως, αντιλαμβάνεται τις μεθοδεύσεις σε βάρος της ,όταν αυτές εκδηλώνονται από άλλες κινήσεις.
  3. Δεν αποτελεί ισχυρή βάση για συνεργασία των κινήσεών μας η αντίθεση στην πολιτική και στην πρακτική της πλειοψηφίας . Είναι αμετακίνητη η θέση μας ότι πρέπει να υπάρξει ανατροπή της σημερινής πολιτικής που υπηρετείται από την << μόνιμη >> πλειοψηφία. Γιά να συμβεί αυτό απαιτούνται πραγματικά γνήσιες εκλογές (ομόθυμη καταδίκη κι όχι αντιγραφή της αναίσχυντης ψηφοθηρίας , των σταυρωμένων ψηφοδέλτιων κ.λ.π. ), αλλά και ο θετικός επηρεασμός των συναδέλφων – ψηφοφόρων που, δυστυχώς, δεν επιτυγχάνεται με αχρείαστες ,χωρίς αύριο ,θορυβώδεις διακηρύξεις – ενέργειες, κατά βάση απολίτικες , που προκαλούν αντίθετο του επιδιωκόμενου αποτέλεσμα, συσπειρώνουν στην πλειοψηφία. Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα για τα οποία εκφράσατε την ικανοποίησή σας , στις συνθήκες που πραγματοποιήθηκαν , δεν απομακρύνουν τον Σύλλογο από την στασιμότητα ,την μιζέρια.
  4. Ειλικρινά , μας παραξένεψε η πρότασή σας , μετά τις εκλογές που, ως γνωστό, έχουν αφήσει σκιές μεταξύ των δύο κινήσεών μας ,όχι μόνον από τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν κατά της κίνησής μας κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ( με εμάς προγραμματικά απόντες ) , όσο για την πλήρη αποδοχή των εκλογικών διαδικασιών που όρισε, ως μη όφειλε, ο πρόεδρος και η αντίθεσή σας στην πρότασή μας για την διενέργεια εκλογών με το σύστημα της επιστολικής ψήφου .Εύκολα μπορεί να συναχθεί το αποτέλεσμα, εάν σύσσωμη η αντιπολίτευση στοιχιζόταν στο σύστημα αυτό.
  5. Είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι η πανδημία, μας έδινε την δυνατότητα πραγματοποίησης , όχι μόνον νόμιμων αλλά και γνήσιων εκλογών με ανατρεπτικό της σημερινής κατάστασης αποτέλεσμα. Άλλωστε, ήταν σαφές ότι ο πρόεδρος προβληματίζονταν σχετικά με το θέμα ( γνωστή η δήλωσή του ,αλλά και η ανακοίνωσή του για την θέση της νομικής του συμβούλου). Δυστυχώς, πέρασε ανεκμετάλλευτη η μοναδική ευκαιρία που μας παρείχε η πανδημία . Η πρότασή μας όχι μόνον αγνοήθηκε , αλλά σχολιάστηκε με αστήρικτα επιχειρήματα περί δήθεν διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στις εκλογές αυτές (θλιβερή Γ.Σ. στον << Πανελλήνιο >>, σημαντικά μειωμένος ο αριθμός των ψηφισάντων.... )
  6. Είναι άστοχη η θέση σας ότι οι εκλογές στον Σ.Σ.Τ.Ε., εν μέσω πανδημίας , είχαν σχέση με τον διάλογο και την επικοινωνία. Η τετραήμερη παραμονή στην Αθήνα 80 περίπου συναδέλφων από την περιφέρεια, για τον Σύλλογο και την ...ΟΣΤΟΕ (!), χωρίς λόγο, μόνο και μόνο για να εξασφαλιστεί η γνωστή μόνιμη πλειοψηφία, αλλά και οι περιοδείες των κινήσεων στα παραρτήματα, στις παρούσες συνθήκες της πανδημίας, δεν προσέφεραν στην δημοκρατία και στην διαφάνεια στον Σύλλογο. Απλά, συνέβαλαν στην συντήρηση της μόνιμης πλειοψηφίας, της πάγιας πνιγηρής κατάστασης.
  7. Στερείται πολιτικού υπόβαθρου η θέση ότι ο συνταξιούχος της ΤτΕ είναι ο μόνος, μεταξύ των συνταξιούχων της χώρας ,<< ριγμένος >> των μνημονίων ( ν. 4387/16 κ.λ.π. ) και ότι με την ανατροπή της πλειοψηφίας στον ΣΣΤΕ, θα έρθουν αυτόματα οι καλές ημέρες. Πρόκειται για διαλυτικό αποπροσανατολισμό.

Τέλος ,γνωρίζοντας τις δυνατότητες που διαθέτει σήμερα ο απομαζικοποιημένος ΣΣΤΕ και με τον ΣΥΤΕ ουσιαστικά εχθρικό, θα είμαστε ευτυχείς ,αν διαπιστωθεί ότι η πρακτική σας ( κυρίως ), κατατείνει πράγματι στον αμοιβαίο σεβασμό και σε κοινό πλαίσιο και συμπόρευση . Τούτο αφορά σε κάθε συνδικαλιστική κίνηση, και κάθε συνάδελφο.

Συναδελφικά, Η Συντονιστική Γραμματεία της Α.Π .

27/1/22