Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2014-02-04

Ενημερωτικό σημείωμα: Σε σχέση με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων

"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Email: endrasi.ste@gmail.com
Ιστολόγιο: endrasi-ste.blogspot.com

Σε σχέση  με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων  των  ειδικών μισθολογίων

Αθήνα 3 Φεβρουαρίου  2014

Συνάδελφοι Συνταξιούχοι,

Από τα δημοσιεύματα του Κυριακάτικου τύπου, προκύπτουν σημαντικές ειδήσεις που μας ενδιαφέρουν και μας αφορούν ως συνταξιούχους ιδρύματος ειδικού σκοπού, ανεξάρτητου ως προς το σκέλος των δαπανών για μισθούς και συντάξεις από τον  κρατικό προϋπολογισμό.

Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους μισθούς των ένστολων και του Μισθοδικείου για τις αποδοχές των δικαστών, στο Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να προταθεί επέκταση της αντισυνταγματικότητας και στις μνημονιακές περικοπές που έγιναν στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, ιατροί διευθυντές ΕΣΥκ.ά.).

Στην πιλοτική δίκη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η πρόταση του εισηγητή θα είναι να ανατραπούν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων και να επιστραφούν τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από την 1η Αυγούστου 2012.

Αν η πρόταση υιοθετηθεί από την Ολομέλεια, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά, ενώ με την επίσημη δημοσίευση της απόφασης θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στα επίπεδα προ της 1ης Αυγούστου του 2012.

Όλα αυτά ενισχύουν τα επιχειρήματά μας πως δεν θα έπρεπε η ΤτΕ να υπαχθεί σε μειώσεις και διαδικασίες που δεν μας αφορούσαν, ενώ συμβάλλουν παράλληλα στην προσπάθειά μας να επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό στο πλαίσιο των Καταστατικών προβλέψεων, ως εσωτερικό θέμα της θεσμικά ανεξάρτητης ΤτΕ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κωνστανταράκη Εύα, Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μπαλαούρας Μάκης, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστωρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία.