2017-05-25

ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ Δασκαλάκη, Παπαμάργαρη, Στρίμπερη

ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Των:

1. Δασκαλάκη Νικολάου, υπότροφο της Τράπεζας μετεκπαιδευθέντα στην Αμερική στη Federal Reserve, Υποδιευθυντή Συνταξιούχο της ΤτΕ (Α.Μ. 5466)

2. Παπαμάργαρη Θεοχάρη, πρώην Υπουργό Εργασίας, πρώην Πρόεδρο της Ο.Τ.Ο.Ε. και του Σ.Υ.Τ.Ε., Διευθυντή Συνταξιούχο της ΤτΕ (Α.Μ. 5725)

3. Στρίμπερη Θεόδωρου, πρώην Επιτρόπου της ASECAP στην Ε.Ε. και Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Αττικής, Υποδιευθυντή Συνταξιούχο της ΤτΕ (Α.Μ. 5722)

ΠΡΟΣ - ΚΑΤΑ


    1. της εδρεύουσας στην Αθήνα (Ε. Βενιζέλου 21) ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», νόμιμα εκπροσωπουμένης
    2. τον νόμιμο εκπρόσωπο της εδρεύουσας στην Αθήνα (Ε. Βενιζέλου 21) ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και Διοικητή αυτής κ. Ιωάννη Στουρνάρα

*****

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των εν ενεργεία συναδέλφων που ήρθε σε γνώση μας (ανακοίνωση Σ.Υ.Τ.Ε. Νο 6/24.4.2017), σχετικά με την ανεξαρτησία της ΤτΕ στη διαχείριση των θεμάτων του προσωπικού της, αισθανθήκαμε την ανάγκη να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, για τη συνεχιζόμενη αδικία κατά των συνταξιούχων της Τράπεζας, με την εφαρμογή ρυθμίσεων που καταπατούν την ανεξαρτησία της και επιβάλλουν ανισότιμες σχέσεις μεταξύ του προσωπικού της.

Ασφαλώς και είναι σε γνώση σας, πως και εάν ακόμα θεωρούσε κανείς πως οι μνημονιακές ρυθμίσεις συμπεριελάμβαναν την ΤτΕ, παρά το γεγονός ότι αυτή εκ του Καταστατικού της και του Νόμου έχει την υποχρέωση να καλύπτει η ίδια τις συνταξιοδοτικές παροχές του προσωπικού της, εν τούτοις από τον Ιούνιο του 2015 αυτές έχουν καταστεί αντισυνταγματικές με την αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ.  

Μάλιστα ο πρόσφατος ασφαλιστικός Νόμος 4387/2016, ο οποίος προέβλεψε την απορρόφηση της απόφασης του ΣτΕ μέσω του μηχανισμού επανυπολογισμού των συντάξεων και της επιβολής ανωτάτου ορίου καταβολής σύνταξης, όπως ήταν αναμενόμενο, καμιά αναφορά δεν κάνει στην ΤτΕ τόσο για την κύρια σύνταξη, όσο και για το Μέρισμα και το Εφάπαξ, αφού αυτή δεν εντάχθηκε στους φορείς του ΕΦΚΑ, ούτε και σε αυτούς του ΕΤΕΑΕΠ!! Γεγονός απολύτως λογικό, επειδή η ΤτΕ από το Καταστατικό της (άρθρο 38) και τον Νόμο 3863/2010 (άρθρο 64), που εναρμονίσθηκε με αυτό, εξασφαλίζει η ίδια τις υποχρεώσεις της απέναντι στο προσωπικό της (εν ενεργεία και συνταξιούχους), προς τους οποίους καταβάλλει μισθό και σύνταξη κατά τους υπό του Γενικού Συμβουλίου αυτής τιθέμενους όρους. 

Εξ άλλου ο πλήρης αποχωρισμός της ΤτΕ από το, υπο κρατική εγγύηση και χρηματοδότηση, σύστημα συνταξιοδοτικών εν γένει παροχών σφραγίσθηκε και με τη μεταφορά στο ενεργητικό του Ισολογισμού της όλων των στοιχείων της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πρώην καταργηθέντων ταμείων του προσωπικού της, ως δικαιοπρακτική πράξη αποδοχής της συμφωνίας για  την ανάληψη, από 1.1.2011, όλων των υποχρεώσεων προς τους ασφαλισμένους της από την ίδια την Τράπεζα. Παράλληλα, η λειτουργία του όλου ασφαλιστικού συστήματος της ΤτΕ, ετέθη εκτός των αντίστοιχων δεικτών της ΕΛΣΤΑΤ για την κοινωνική ασφάλιση.

Ασφαλώς και είναι σε γνώση σας, πως τόσο από το Καταστατικό της ΤτΕ (άρθρα 38, 71 και 73), όσο και από αλλεπάλληλες ΓΝΩΜΕΣ που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσωπικό των Κεντρικών Τραπεζών αποτελεί το σύνολο εν ενεργεία υπαλλήλων και συνταξιούχων αυτών. Έτσι δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει κανείς ή να αποδέχεται, πως κατά τη μνημονιακή περίοδο οι Διοικήσεις της Τράπεζας φροντίζουν μόνο για την ακεραιότητα των μισθών του εν ενεργεία προσωπικού και των στελεχών της, αποδεχόμενες ανισότιμη αντιμετώπιση των συνταξιούχων της, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προσωπικού της και για τους οποίους εξ άλλου έχει η ίδια την άμεση Καταστατική υποχρέωση να εξασφαλίζει τις αποδοχές τους. 

Αλλοίμονο αν επικαλούμαστε την ανεξαρτησία της Τράπεζας για τις προαγωγές των συνδικαλιστών ή τις μεταθέσεις των στελεχών, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΤΕ, και για τις ρητές υποχρεώσεις που εκ του Καταστατικού και του Νόμου έχει αναλάβει η Τράπεζα προς τους συνταξιούχους της, να καταλύεται η ανεξαρτησία της και να συνεχίζεται μια παράνομη πρακτική υπεξαίρεσης των αποδοχών τους!! Μάλιστα, και εκ του Νόμου, οι περικοπές των συνταξιούχων παραμένουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία και δεν επιτρέπεται αυτές να ενσωματωθούν στα κέρδη της οποιασδήποτε ανώνυμης εταιρείας και μάλιστα ειδικού σκοπού όπως είναι αυτή της ΤτΕ!!!

Θα είστε ασφαλώς ενήμερος, πως ο διαχωρισμός του Μερίσματος, το οποίο ως υποχρέωση παραμένει ακόμα και σήμερα στο 36% των συντάξιμων αποδοχών για τους πριν την 1.1.1993 ασφαλισμένους, υπήρξε προϊόν ¨συμφωνίας κυρίων¨… Το 2013, σε μια δύσκολη επικοινωνιακά συγκυρία, προκειμένου να δοθεί, στην τότε Διοίκηση της ΤτΕ, η δυνατότητα παρεμβάσεων για τη διατήρηση των αποδοχών του προσωπικού της Τράπεζας, αναζητήθηκαν διάφοροι χειρισμοί. Στο εν ενεργεία προσωπικό επελέγη η επέκταση του ωραρίου κατά ένα τέταρτο, ως βασικό στοιχείο διατήρησης σταθερών των αποδοχών του, ενώ στους συνταξιούχους επελέγη ο διαχωρισμός του Μερίσματος του 36% σε 20% και 16%, ώστε  μέσω του διαχωρισμένου τμήματος του 16% να επιστραφούν σταδιακά οι πάσης φύσεως περικοπές. 

Επιπλέον το τμήμα του 16%, για επικοινωνιακούς πάλι λόγους, στηρίχτηκε από τους συνταξιούχους με την εκ νέου καταβολή εισφοράς 2,2% επί της εκάστοτε ακαθάριστης κύριας σύνταξής τους, που ασφαλώς και δεν θα είχε κανένα λόγο να υπάρχει εάν επρόκειτο να λαμβάνουν αυτό που συμβατικά ελάμβαναν, δηλαδή το 16%.  Για αυτό εξ άλλου, στο λεγόμενο Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών, που είναι το 16% του Μερίσματος, διανεμήθηκαν αρχικώς και έξι (6) εκατομμύρια ευρώ από τα σαράντα (40) και πλέον των περικοπών, που ετησίως παραμένουν στην Τράπεζα. 

Δυστυχώς, ενώ στους εν ενεργεία οι αποδοχές διατηρήθηκαν ακέραιες και επανήλθε, από 1.1.2017, η λειτουργία του ωραρίου στα συμβατικά πλαίσια, στους συνταξιούχους καμιά επιστροφή απωλειών, πλέον της αρχικής, δεν υπήρξε μέχρι και σήμερα. Μάλιστα όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες, αλλά έκτοτε υπάρχει πίεση για αλλαγή της νομικής βάσης του Μερίσματος, που χορηγείται από τις ΣΣΕ 1948 και 1951. Η πίεση αυτή αρχικώς πήρε τη μορφή της ανάθεσης της διαχείρισης του Μερίσματος της μετεργασιακής παροχής από 16% σε ασφαλιστική εταιρεία και στην συνέχεια της παράνομης μεταφοράς σε αυτό, πρόσθετου ποσοστού από το εναπομείναν Μέρισμα του 20% που λαμβάνουν από κοινού οι πριν και μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένοι. 

Επιπροσθέτως, με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 19.12.2016, επιχειρείται και σωστά η συμμετοχή και των μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένων στο Μέρισμα μετεργασιακής παροχής από 16% (Πρόγραμμα), χωρίς όμως να διευκρινίζεται με πληρότητα η ένταξή τους στο πλαίσιο των ΣΣΕ 1948 και 1951, που ισχύει για το υπόλοιπο προσωπικό της Τράπεζας και η καταβολή των απαιτούμενων εισφορών και προβλέψεων από τα διαθέσιμα τις Τράπεζας, ενώ κακώς εμπλέκεται στη ρύθμιση αυτή η πάγια επιδότηση του Ταμείου Υγείας. 

Μετά και τον πρόσφατο Νόμο 4387/2016, που αναγνωρίζει πλήρως την ανεξαρτησία της ΤτΕ στη διαχείριση των ασφαλιστικών της θεμάτων (απεμπλοκή της από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, ρητή εξαίρεση στις εγκυκλίους εφαρμογής κ.ο.κ.), δεν πρέπει να επιτρέψετε να συνεχισθεί η διαχείριση της θεσμικής ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το δοκούν και το συμφέρον όσων τη θυμούνται για προσωπικούς ή ιδιοτελείς σκοπούς. Τούτο δε, όχι μόνον επειδή προβλέπεται εκ του Νόμου, αλλά επειδή η συνολική ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών των Κρατών Μελών της Ο.Ν.Ε. συνιστά εχέγγυο εύρυθμης λειτουργίας του Ευρωσυστήματος και ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος της ΕΚΤ.

Είναι ώρα σπουδαίων και ιστορικών ίσως αποφάσεων για την Τράπεζα και το προσωπικό της, του οποίου μέρος αποτελούμε και εμείς οι συνταξιούχοι, που προσφέραμε αξιοπρεπώς τρείς και τέσσερες δεκαετίες τις υπηρεσίες μας σε αυτήν. Χρειάζεται πλέον να ρυθμιστούν όλα τα θέματα μέσα στην Τράπεζα, αξιοποιώντας τη δυνατότητα, που μας παρέχει ο πρόσφατος νόμος, αλλά και σεβόμενοι τη θεσμική ανεξαρτησία της ΤτΕ, που επιβάλλουν το Καταστατικό της, η Ευρωπαϊκή Συνθήκη και το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. 

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο τη συνεχιζόμενη υπεξαίρεση των Δώρων, των Επιδομάτων και των συνταξιοδοτικών μας αποδοχών, στο όνομα ανύπαρκτων νομικών επιχειρημάτων, γεγονός που καταδεικνύεται και από την πρακτική ΟΛΩΝ των Κεντρικών Τραπεζών, στις χώρες των οποίων εφαρμόστηκαν αντίστοιχα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μηδέ και αυτής της πολύπαθης Κύπρου, της οποίας ο Διοικητής υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της και των δικαιωμάτων του συνόλου του προσωπικού της. Επι πλέον επισημαίνουμε εκ νέου την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία από τον Ιούνιο του 2015 έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές των Νόμων 4051/2012 και 4093/2012, ενώ με την πρόσφατη απόφαση 244/2017 της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίθηκε αντισυνταγματική η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.), η παρακράτηση της οποίας πρέπει να σταματήσει και να επιστραφούν οι καταβληθείσες εισφορές από 8 Φεβρουαρίου 2017, χρόνο έκδοσης της απόφασης.

Θα θέλαμε η παρέμβαση μας αυτή, να δρομολογήσει εξελίξεις θετικής ανταπόκρισης και επίλυσης όλων των εκκρεμοτήτων σε ασφαλιστικά θέματα, εντός της οικογένειας της ΤτΕ. Η παρέμβασή σας για το άνοιγμα ενός σοβαρού διαλόγου και την επίτευξη συμφωνίας εντός τακτής χρονικής προθεσμίας, θα αποτελούσε μια ένδειξη θετικής αντιμετώπισης και θα απέκλειε παρα πέρα τριβές στην παρούσα συγκυρία. Σημειώστε επίσης, πως έχουμε προσδοκία και θέληση για μια συνάντηση μαζί σας, προκειμένου και από κοντά να θέσουμε και να συζητήσουμε το όλο θέμα.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να σας γνωστοποιήσουμε πως στην περίπτωση επιμονής σε προσπάθειες μονομερούς αλλαγής της απονεμηθείσας με συνταξιοδοτική πράξη Σύνταξης και Μερίσματος, σύμφωνα με τους συμβατικούς όρους των ΣΣΕ 1948 και 1951 και του Καταστατικού της Τράπεζας, δεν έχουμε εκχωρήσει σε κανέναν καμιά συναίνεσή μας, ενώ θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα δεν είναι δεκτικά παραιτήσεως. Οι αντιδράσεις μας σε μια τέτοια περίπτωση  θα είναι άμεσες, προσωπικές και προς κάθε κατεύθυνση. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Διαμαρτυρόμαστε για τα ως άνω αναφερόμενα.

Δηλώνουμε, ότι επιφυλασσόμεθα παντός δικαιώματός μας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής επιδότω νομίμως την παρούσα προς αυτούς που απευθύνεται προς γνώση αυτών και για τις νόμιμες συνέπειες καλούμενος να αντιγράψει το περιεχόμενο αυτής καθ’ ολοκληρία στην οικεία έκθεση επίδοσής του.

                        Αθήνα, 25 Μαΐου 2017

                    Οι εξωδίκως διαμαρτυρόμενοι

Δασκαλάκης Νικόλαος

Παπαμάργαρης Θεοχάρης

Στρίμπερης Θεόδωρος