Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2024-04-07

ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024

ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα, 4 Απριλίου 2024

Να υπερασπισθούμε το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου!

Όχι στην επιχειρούμενη τρομοκρατία και φίμωση των μελών του ΣΣΤΕ

 


Συνάδελφοι,

Τον Δεκέμβρη του 2022, συνέβη ένα γεγονός ανεπίτρεπτο και πρωτάκουστο στα χρονικά του Συλλόγου μας, αλλά και γενικότερα στην ιστορία του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ, σε συνεδρίασή του, αποφάσισε να καταθέσουν μήνυση (ποινική δίωξη) και αγωγή αστικής ευθύνης: ο Πρόεδρος Γιάννης Γοζαδίνος, ο Γραμματέας Νίκος Αντωνόπουλος και η Αντιπρόεδρος Ελένη Πούλια-Κλητοράκη, κατά του συναδέλφου Γιώργου Φλεμετάκη, για τη συνδικαλιστική κριτική που αυτός τους άσκησε, με αναρτήσεις του στις ομάδες των συνταξιούχων ΤτΕ στο facebook.

Προκειμένου δε, οι ενάγοντες να προχωρήσουν στα ένδικα μέσα χωρίς να επιβαρυνθούν προσωπικά με τα σχετικά έξοδα, όπως θα ήταν λογικό, αφού ισχυρίζονται ότι τους εξύβρισε προσωπικά και του ζητούν μάλιστα από 5.000 ευρώ έκαστος, ως χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη(!!), συμπεριέλαβαν και το Σύλλογό μας στους ενάγοντες, επιβαρύνοντας έτσι με όλα τα έξοδα τον ίδιο το Σύλλογο και, κατά συνέπεια, τον εναγόμενο και όλα τα μέλη του Συλλόγου μας(!!).

Ξέχασαν όμως ότι, για τυχόν παραβιάσεις του Καταστατικού του Συλλόγου μας από τα μέλη του, προβλέπεται πειθαρχική διαδικασία και όχι δικαστική δίωξη από το ΣΣΤΕ προς τα μέλη του (!!) Ήταν τέτοια η σπουδή τους, που, πρώτα αποφάσισαν την άσκηση μήνυσης και αγωγής και, εν συνεχεία, θυμήθηκαν την πειθαρχική διαδικασία, ασφαλώς για να επιβαρύνουν τη νομική θέση του συναδέλφου, με την επιβολή και πειθαρχικής ποινής από το ΣΣΤΕ(!!)

Αιτία των αγωγών, οι συνδικαλιστικού περιεχομένου αναρτήσεις του συναδέλφου στις ομάδες των συνταξιούχων της ΤτΕ στο facebook, οι οποίες είχαν ως στόχο:

α) την ενημέρωση των συναδέλφων σχετικά με την αντισυναδελφική και διχαστική πολιτική του Προεδρείου του Συλλόγου μας, η οποία έγκειται αποκλειστικά και μόνο στη σύμπλευση, αποδοχή και εφαρμογή της βούλησης και της πολιτικής της Διοίκησης της ΤτΕ,

β) την καταγγελία του γεγονότος ότι το Προεδρείο δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μελών του Συλλόγου μας, σύμφωνα με το καταστατικό του, αλλά έχει εγκαταλείψει τα κεκτημένα από συμφωνίες και συλλογικές συμβάσεις δικαιώματά μας,

γ) την καταγγελία της απαξιωτικής συμπεριφοράς του Προέδρου προς τους συναδέλφους-μέλη της αντιπολίτευσης του ΔΣ του Συλλόγου μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του ΔΣ.

Στη μήνυση, που κατατέθηκε αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης, το Δεκέμβρη του 2022, ο καταγγελλόμενος συνάδελφος απάντησε με εκτενές υπόμνημα, στο οποίο εξηγεί τους λόγους οι οποίοι τον ώθησαν στη συνδικαλιστική του κριτική, αναφέροντας μάλιστα και τη φιλική και οικογενειακή σχέση που διατηρούσε παλαιότερα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου. Σχέση η οποία διακόπηκε απότομα όταν διαφώνησε μαζί του για την καταστροφική, για τα συμφέροντα των συνταξιούχων της ΤτΕ, πολιτική του και αποχώρησε από την κίνησή του. Στην Εισαγγελική έρευνα που διατάχτηκε, κατέθεσαν ήδη από την πλευρά του συναδέλφου οι σύμβουλοι των Εν Δράσει στο Δ.Σ. του ΣΣΤΕ και οι συνάδελφοι Κωνστανταράκη Εύα (διαχειρίστρια της κλειστής ομάδας Συνάδελφοι ΤτΕ στο FACEBOOK) και Μελισσείδου Ελένη και αναμένεται σχετική απόφαση για την τοποθέτηση της μήνυσης στο αρχείο ή την εκδίκασή της.

Η εκδίκαση της αγωγής αστικής ευθύνης, με την οποία ζητάνε από το συνάδελφο αποζημίωση από 5000 ευρώ έκαστος και 2500 ευρώ για τον ΣΣΤΕ (!!), έχει ορισθεί για τον Ιανουάριο του 2025. Η κοστολόγηση της ηθικής βλάβης του ΣΣΤΕ στο ήμισυ της κοστολόγησης της προσωπικής βλάβης των τριών εναγόντων, αποτελεί εμφανή ομολογία της σκοπιμότητάς τους!!

Συνάδελφοι,

Κανείς συνταξιούχος, όσο και ακραία συνδικαλιστική κριτική να ασκείται, ακόμα και αν δεν συμφωνεί με αυτή, δεν πρέπει να μείνει απαθής σε αυτή την πρωτοφανή ενέργεια μιας πλειοψηφίας που θέλει να τρομοκρατήσει και να φιμώσει τα μέλη του ΣΣΤΕ. Πρέπει ΟΛΟΙ να εκδηλώσουμε τη διαφωνία μας σε τέτοιες αποφάσεις, που αμαυρώνουν την ιστορία του Συλλόγου μας! Η Κίνησή μας, με απόφαση της ολομέλειάς της και σε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν στην υπεράσπιση του δικαιώματος στη συνδικαλιστική κριτική των μελών του ΣΣΤΕ, θα συμβάλει στην κυκλοφορία ειδικού υπομνήματος διαμαρτυρίας για τις μεθόδους του Προεδρείου και για την έκφραση της συμπαράστασης προς τον διωκόμενο συνάδελφο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ