Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2020-10-08

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 35

   ΑΚΟΙΝΩΣΗ 35 
                                                                                                     7 Οκτωβρίου 2020

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η  ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ !!!

 

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Το Γ.Σ. της ΤτΕ αποφάσισε να επιστρέψει αναδρομικά 11 μηνών (11.6.2015 έως 12.5.2016) των κρατήσεων κύριας σύνταξης  των νόμων 4051/2012 και 4093/2012, χωρίς όμως να προχωρήσει στην κατάργησή τους από τις συντάξεις μας!! Ενώ, με την επιστροφή των αναδρομικών, η Τράπεζα αποδέχεται ουσία την αντισυνταγματικότητα των δύο νόμων, με τις ευλογίες της πλειοψηφίας του ΣΣΤΕ και την αφωνία του ΣΥΤΕ,  συνεχίζει τις κρατήσεις κάθε μήνα, τη στιγμή που  αυτές έχουν παύσει για τους συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α!!  

Αν για την Τράπεζα η απόφαση αυτή ενέχει σκοπιμότητες, για την πλειοψηφία του ΣΣΤΕ δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την συμφωνία της στη συνεχιζόμενη κοροϊδία μας. Οι κρατήσεις ή είναι νόμιμες και παράνομα μας χορηγούνται τα αναδρομικά ή είναι παράνομες και κακώς συνεχίζεται η κράτησή τους!!

Η  Τράπεζα, μας συμπεριφέρεται σαν να είμαστε συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ, την ίδια ώρα που με το ακριβώς αντίθετο επιχείρημα, πως δεν είμαστε στον ΕΦΚΑ, προσθέτει  το άρθρο 10Α στο κανονισμό της, για να αποκλείσει τους σημερινούς συνταξιούχους της από τον επανυπολογισμό της ανταποδοτικής τους σύνταξης με το νέο τρόπο υπολογισμού και με ενιαία κριτήρια (ίδια συντάξιμα χρόνια, ίδιος βαθμός, ίδια σύνταξη) και τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης με τα κριτήρια που θέσπισε η  πολιτεία!! Με λίγα λόγια η Τράπεζα ενεργεί κατά το δοκούν και συμφέρον με τις ευλογίες της πλειοψηφίας του ΣΣΤΕ!!!

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Δικαιολογία της Τράπεζας για να επιστρέψει μόνο 11 μήνες αναδρομικά, κάτι που εξυπηρετεί την ίδια και τις σκοπιμότητές της,  είναι πως δεν ήθελε να υπάρχει άνιση μεταχείριση των συνταξιούχων της με εκείνους του ΕΦΚΑ!! Πόσο όμως υποκριτική και σκόπιμη είναι αυτή  η μεταχρονολογημένη και a la cart επίδειξη ευαισθησίας με την οποία συμφωνεί και ο ΣΣΤΕ στην 38/6.10.2020 ανακοίνωση του, την οποία όμως δεν επέδειξε όταν:

α) Με το νέο άρθρο 10Α που πρόσθεσε στον κανονισμό της, διαχώρισε  μόνη της τους συνταξιούχους της σε συνταξιοδοτηθέντες πριν ή μετά το 2015!!

β) Κατάργησε μόνο για τους υψηλόβαθμους  συνταξιούχους και συνδικαλιστές την κράτηση και των τριών νόμων (4024/11, 4051/12, 4093/12) από τις συντάξεις (διαφορά παλιού με νέο πλαφόν) !!  

γ) Κορόιδευε τους συνταξιούχους της πως θα υλοποιήσει την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου της όταν προχωρήσει πρώτα το δημόσιο, και σήμερα που προχώρησε το δημόσιο, μας δίνει τα αναδρομικά της πιλοτικής δίκης του ΕΦΚΑ, χωρίς να είμαστε Ε.Φ.Κ.Α. και χωρίς να σταματήσει τις κρατήσεις που  έπαυσαν  από τις συντάξεις και τα  εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ!! 

ΑΠΟΦΑΣΗ  ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΜΑΣ !!!

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι

Το Νομικό Συμβούλιο της ΤτΕ έχει γνωμοδοτήσει, από 3.10.2017, πως έπρεπε να σταματήσουν οι κρατήσεις και οι συνέπειες των δύο αντισυνταγματικών νόμων στην κύρια και την επικουρική σύνταξη τουλάχιστοναπό την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ (11.6.2015) και να επιστραφούν τα αναδρομικά μέχρι σήμερα!!! Δηλαδή όχι 11 μήνες αλλά από τις 11.6.2015 μέχρι σήμερα 65 μήνες, ενώ με τις αγωγές διεκδικούνται αναδρομικά από την 1.1.2013 και μετά, δηλαδή κοντά στους 90 και πλέον μήνες!!!

Η ΤτΕ μας αντιμετωπίζει ως συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α. προσπαθώντας να θέσει «νομική ταφόπλακα» στις διεκδικήσεις μας αφού:

α) Για όσους δεν έχουν κάνει αγωγή, η αποδοχή του ενδεκάμηνου σημαίνει αυτόματη απόσβεση του δικαιώματος να ασκήσουν αγωγή και να  διεκδικήσουν τα δώρα και το επίδομα αδείας που αντιστοιχούν στην κύρια και την επικουρική σύνταξη,

 β)Για όσους έχουν κάνει αγωγή «υπονομεύεται» το έντοκο των διεκδικήσεών τους για το αντίστοιχο ενδεκάμηνο των μηνιαίων κρατήσεων των νόμων 4051 και 4093/12 στην κύρια  σύνταξη και «αποδυναμώνεται»το σύνολο των διεκδικήσεών τους,

 γ) H Τράπεζα με την απόφαση αυτή, ενισχύει τη θέση που εκφράζει στις δικαστικές αίθουσες, που κρίνονται οι αγωγές μας, πως δεν έχει υποχρεώσεις από την ανεξαρτησία της ως Κ.Τ. έναντι του προσωπικού της, αλλά από τις γενικές διατάξεις νόμων και τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α, τις οποίες και εκπληρώνει με τη συμφωνία μάλιστα του Συλλόγου των συνταξιούχων!!!

ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

 Α. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν ασκήσει αγωγές: πρέπει να αποστείλουν στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης, Τμήμα Συντάξεων δήλωση πως «αποδέχονται τα αναδρομικά των 11 μηνών με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός τους,»  και πρέπει μέχρι τέλους του έτουςνα ασκήσουν ομαδικές αγωγές για το σύνολο των περικοπών μετά τις 12.5.2016.  

Β. Οι συνταξιούχοι που έχουν ασκήσει αγωγές πρέπει να συνεννοηθούν με τους δικηγόρους τους, για να αποσταλεί αντιστοίχως δήλωση στην Τράπεζα, πως θεωρούν το ενδεκάμηνο ως  μέρος των συνολικών εντόκων οφειλών της Τράπεζας απέναντί τους, τις οποίες και εξακολουθούν αγώγιμα να διεκδικούν…

Γ. Τέλος, θα πρέπει να προβληματιστούμε για νέες, πλέον αποτελεσματικές μεθόδους -ιδιαίτερα μέσα στο βαρύ κλίμα της πανδημίας - με τη συμφωνία εάν είναι  δυνατόν όλων των συνταξιούχων μας,  με τις οποίες θα καλείται η ΤτΕ: 1. Να σταματήσει ΑΜΕΣΩΣ την κράτηση των δύο νόμων, 2. Να επανυπολογίσει τις συντάξεις μας με ενιαίο τρόπο σύμφωνα με το Καταστατικό μας και την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία,  3. Να συμφωνήσει στην επιστροφή των αναδρομικών σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση του Ν.Σ. και 4. Να αξιοποιήσει τη γνωμοδότηση του Νομικού της Συμβουλίου για τους χαμηλοσυνταξιούχους συναδέλφους μας που δεν επωφελούνται από την επιστροφή του ενδεκάμηνου και να τους χορηγήσει το ποσό των 800 ευρώ που στερούνται από την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4093/2012 για ολική κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας. Σε μια περίοδο επιδημιολογικής έξαρσης, η αποδοχή της παραπάνω πρότασης θα τύχει γενικής κοινωνικής επιδοκιμασίας.

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι                   

Πρώτο αναγκαίο και αποφασιστικό βήμα είναι να ανατραπείη σημερινή φιλοεργοδοτική πλειοψηφία των (ΔΗ.ΣΥ/ΔΕΚΣ) στο ΣΣΤΕ. Πρέπει να καεί άμεσα «το χαρτί» που χρησιμοποιεί η Τράπεζα στα δικαστήρια: πως ο ΣΣΤΕ συμφωνεί μαζί της στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις της!!

Από την πλευρά μας οι ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ θα προσπαθήσουμε αυτό να πραγματοποιηθεί άμεσα, κάτι που προϋποθέτει πλέον την ενεργή συμμετοχή όλων μας.

Χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση καταδίκης του νεοναζισμού και καταδικάζουμε την αναίτια επίθεση της αστυνομίας στους συγκεντρωμένους!

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

   Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ

  Υ.Γ. Η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της απόφασης Βρούτση, αναβλήθηκε για 11.1.2021.