Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2023-10-22

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ

Να αλλάξουμε μονοπάτι ΤΩΡΑ… Με την ψήφο μας μπορούμε…..

Το σημερινό Προεδρείο (ΔΗ.ΣΥ-ΔΕΚΣ), θεωρεί πως, με άσκηση αγωγών και εξώδικα, με επιθέσεις, ύβρεις και χαρακτηρισμούς κατά αντιπάλων («ολετήρας», «γκουρού», «ψεύτης» κ.ά), θα αποφύγει την οργή των συνταξιούχων και θα ξεχαστούν οι ψεύτικες υποσχέσεις του, τα αναπάντητα ερωτηματικά, η συνεχής προσπάθειά του για είσοδο ασφαλιστικής εταιρείας στους τομείς υγείας και σύνταξης, αλλά και η πρωτοφανής απουσία στοιχειώδους κριτικής στη σημερινή Διοίκηση Γ. Στουρνάρα!! Για το Προεδρείο Γοζαδίνου – Αντωνόπουλου, για όλα φταίει η συνδικαλιστική αντιπολίτευση και κυρίως οι Εν Δράσει!!

Όπως υποστηρίζει το Προεδρείο, η Διοίκηση δεν αμφισβητεί τις ΣΣΕ 1948 και 1951!! Τότε γιατί δεν καταβάλλει τα δώρα και το επίδομα αδείας στο μέρισμα του 36% (20%+16%), που παίρναμε αδιαλείπτως από το 1966 μέχρι και το 2012;; Γιατί η Τράπεζα δεν εφαρμόζει τις ΣΣΕ, αλλά προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, προσδοκώντας την κατάργησή τους;; (Ο Α.Π. παρέπεμψε το θέμα στο Α.Ε.Δ!!)

Οι κρατήσεις των μνημονιακών νόμων συνεχίζονται! Γιατί;; Το Προεδρείο, στο έγγραφό του στον Διοικητή (174/18.5.2018) αναφέρει: «…εάν δεν αρθούν οι κρατήσεις, από 1.1.2019, μετά βεβαιότητας θα είμαστε οι μόνοι συνταξιούχοι στην Ελλάδα με κρατήσεις»!! Πόσος εύλογος χρόνος και πόσος εύλογος αριθμός εφετειακών ή άλλων βαθμών δικαστικών αποφάσεων χρειάζεται, για να σταματήσουν και σε εμάς οι κρατήσεις και να μας επιστρέψουν τα αναδρομικά;;!! Ερώτημα που θα μείνει, δυστυχώς, ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ.

Γιατί ξέχασαν το «θα περάσετε πάνω από το πτώμα μου» του Γ. Στουρνάρα;; Αντί να κτίζουν μέτωπο ενότητας των συνταξιούχων, δέχτηκαν το διαχωρισμό μας σε συνταξιοδοτούμενους πριν και μετά το 2015 (10Α) και σε ασφαλισμένους ανάλογα με την ηλικία, με την πρότασή τους για ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία στο χώρο της υγείας;; Ποιόν εξυπηρετούν τέτοιες ρυθμίσεις;; Τους συνταξιούχους ή την Τράπεζα;;

Ποιος είχε συμφέρον από το διαχωρισμό με το 10Α;; Η Τράπεζα ή οι νέοι συνταξιούχοι που έλαβαν συντάξεις όχι μόνο χωρίς συνυπολογισμό των πάσης φύσεως αποδοχών για τις οποίες πλήρωναν εισφορά (δώρα, επίδομα αδείας, υπερωρίες, εκτός έδρας κλπ),αλλά και με επιβάρυνση με τρείς μνημονιακές κρατήσεις που έχουν καταργηθεί στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ;; (Με προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης, ένας τμηματάρχης της ΤτΕ λαμβάνει κατά μ.ο. μικρότερη σύνταξη από αυτή που έπρεπε να λάβει με τις ισχύουσες γενικές διατάξεις του νόμου κατά 400 ευρώ και έχει επί πλέον κατά μ.ο. 600 ευρώ από κρατήσεις των τριών νόμων !!)

Ωφελήθηκαν οι παλιοί συνταξιούχοι, που δεν εφαρμόστηκαν οι ισχύουσες γενικές διατάξεις και το άρθρο 10 του Καταστατικού του τ. ΤΣΠΤΕ;; Όχι μόνο έχασαν τα διπλάσια αλλά παραμένουν με κρατήσεις που έχουν καταργηθεί από όλους τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ από 1.1.2019. Έτσι σήμερα το 2023: Συνταξιούχος της

ΤτΕ που λαμβάνει π.χ. σύνταξη 2000€ μικτά, υπολείπεται σε καθαρές αποδοχές από τον αντίστοιχο συνταξιούχο του ΕΦΚΑ, τουλάχιστον κατά το ποσό των τριών κρατήσεων που για εκείνους έχουν καταργηθεί από 1.1.2019!! Το ίδιο συμβαίνει αναλογικά σε όλους τους συνταξιούχους της ΤτΕ.

Αλήθεια μόνο εμείς παίρνουμε μεγάλες κύριες συντάξεις και δεν πρέπει να μιλάμε, όπως ισχυρίζονται;; Τα στοιχεία του Υπουργείου για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς τις πρόσφατες αυξήσεις μιλάνε μόνα τους: Από 1500 μέχρι και 2500 ευρώ μικτά, λαμβάνουν κύρια σύνταξη 290.000 συνταξιούχοι!! Από 2500 μέχρι και 3500 ευρώ λαμβάνουν κύρια σύνταξη 16.000 συνταξιούχοι!! Από 3.500 μέχρι το ανώτατο πλαφόν, λαμβάνουν κύρια σύνταξη 2.000 συνταξιούχοι!!

Δηλαδή, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ που σήμερα λαμβάνουν τα ίδια με εμάς και χωρίς τις κρατήσεις των νόμων!! Μάλιστα έχουν πληρώσει 20% εισφορά και με ανώτατο πλαφόν ποσού εισφοράς τα 2424 ευρώ μέχρι 31.12.2012, ενώ εμείς πληρώναμε, χωρίς ανώτατο πλαφόν, εισφορά 38% στο σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών!!

Και κάτι άλλο: Ισχύουν όλα αυτά που διατείνεται το Προεδρείο, πως ο Διοικητής θέλει, αλλά δεν μπορεί, λόγω των αντιρρήσεων του εκάστοτε Υπουργού Οικονομίας ή του κυβερνητικού επιτρόπου στο Γ.Σ. της Τράπεζας;; Δεν είναι έτσι και το γνωρίζουν. Κανένας δεν παρεμβαίνει στις αποφάσεις και τα θέλω του… Απόδειξη: α) Για να «ανταμείψει», τους συνδικαλιστές–υποδιευθυντές για την συναίνεσή τους στο άρθρο 10Α, «κατάργησε» στην πράξη τις κρατήσεις των τριών νόμων, για συντάξεις πάνω από 2773,40 ευρώ!! β) Η σύνταξη που λαμβάνουν από την ΤτΕ οι πολυσυνταξιούχοι της εξαιρείται από το ανώτατο πλαφόν πολλαπλών συντάξεων στο οποίο υπόκεινται όλοι οι άλλοι συνταξιούχοι!! Με ποιό νόμο ή υπουργική απόφαση, έγιναν τα παραπάνω;; Με κανέναν!! Ο Διοικητής της ΤτΕ, εφόσον η ίδια καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, χωρίς να επιβαρύνει το δημόσιο, έχει μονομερώς αυτή τη δυνατότητα στο όνομα της ανεξαρτησίας της!!

Επομένως, εάν ο Διοικητής θέλει ή αν υποχρεωθεί από μια νέα πλειοψηφία του ΣΣΤΕ , μπορεί να ασκήσει αυτή τη δυνατότητα για το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο κατά το δοκούν, για την συνδικαλιστική ή διευθυντική του παρέα… Η ευκαιρία να αλλάξουμε μονοπάτι… είναι ΤΩΡΑ και την έχουμε με την ψήφο μας στις εκλογές. Η αλλαγή αποτελεί σήμερα αναπότρεπτη αναγκαιότητα.

 

Ας τολμήσουμε:

- Για την αποκατάσταση όλων των συνταξιούχων, ως προσωπικού της ΤτΕ

- Για την κατάργηση των κρατήσεων και την επιστροφή των αναδρομικών

 -Για την επιστροφή των δώρων και του επιδόματος στο μέρισμα και τη σύνταξη

 -Για την αποτροπή ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο συντάξεων και υγείας …

Οκτώβρης 2023

Ευσταθίου Κώστας, μέλος του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ και της Ο.Σ. των Εν Δράσει.