Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2019-02-24

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 ΕΚΤΑΚΤΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αθήνα,  25 Φεβρουαρίου  2019

ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ!!
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ!!

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
H 35/22.2.2019 ανακοίνωση του ΣΣΤΕ δεν περιείχε την είδηση της σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφάλισης της ΤτΕ, για την οποία δεσμεύθηκε ο κ. Διοικητής στις 6.2.2019,  για την κατάργηση των περικοπών των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και την επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας όπως αυτά ίσχυαν την 31.12.2012.
Αντ’ αυτού η πλειοψηφία  βρήκε νέα ευκαιρία να επιτεθεί στους “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” με αφορμή την 194/2019 απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στην οποία αναφερθήκαμε ήδη με έκτατη ανακοίνωσή μας στις 18.2.2019, περιγράφοντας τόσο τα θετικά όσο και τις αστοχίες της, χωρίς χαρακτηρισμούς που δημιουργούν πολεμικό κλίμα.
‘Ομως την απόφαση του Πρωτοδικείου την γνώριζαν από 25.1.2019, πριν καν το άγονο Συμβούλιο Ασφάλισης της 28.1.2019!! Αφού τη θεωρούν τέλεια γιατί δεν την εκμεταλλεύτηκαν επικοινωνιακά;; Γιατί δεν αναφέρθηκαν νωρίτερα σ’αυτήν;;
Μήπως λόγω της μόνιμης επιδίωξής τους για μεταφορά επί πλέον ποσοστού επικουρικής στο Πρόγραμμα, και ανάθεσης της διαχείρισής του σε ασφαλιστικές εταιρείες;  Ή μήπως λόγω της αδράνειάς τους να προωθήσουν τα συμφέροντά μας με άμεση εφαρμογή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ;

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Η 35 ανακοίνωση του ΣΣΤΕ, είναι πλήρως αποκαλυπτική:
1.    Η επιδίκαση Δώρων και Επιδόματος αδείας στο 16% από τον Ιούνιο του 2013, αντί του ορθού από 30.4.2013, γίνεται επειδή το 16%  αποτελεί αμιγώς συμβατική υποχρέωση της ΤτΕ που πηγάζει από τις ΣΣΕ 1948 και 1951, πράγμα που  γίνεται πλήρως αποδεκτό από την απόφαση του Πρωτοδικείου, και όχι λόγω της μετατροπής του 16% σε Πρόγραμμα Πρόσθετων Μετεργασιακών Παροχών, όπως σκοπίμωςδιατείνεται η πλειοψηφία.
2.    Η συγκεκριμένη απόφαση δυσκολεύει τις προσπάθειες αυτών που επιδιώκουν να τεθεί εκ ποδών το σημερινό 16% του Προγράμματος από την καταστατική εγγύηση της ΤτΕ και να καταστεί παροχή καθορισμένων εισφορών υπό την εγγύηση και μόνο του αρχικού κεφαλαίου και των εισφορών που συγκεντρώνονται στον λογαριασμό!!
3. Ο,τι αναφέρεται για το 20% στην απόφαση είναι λογικό επακόλουθο, εφόσον οι "...εμπεριστατωμένες προτάσεις και οι ειδικότερες προσπάθειες των νομικών συμβούλων του Συλλόγου μας" δεν αναφέρουν το παραμικρό περί ανεξαρτησίας της Τράπεζας, αλλά ταυτίζονται απόλυτα με την απόφαση του ΣτΕ!! (Θα δημοσιοποιήσουν άραγε την αγωγή;;)
4. Η απόφαση αναγνωρίζει ότι "το Μετεργασιακό Πρόγραμμα θεωρείται συμβατική υποχρέωση της Τράπεζας προς τους ασφαλισμένους της, η οποία παραβιάστηκε από αυτήν", όχι επειδή δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2013, όπως υπονοούν στην 35 ανακοίνωση, αλλά επειδή το 16% που αποτελεί τη βάση του Προγράμματος είναι αμιγώς συμβατική υποχρέωση της ΤτΕ εκ των ΣΣΕ 1948 και 1951 όπως αποδέχεται η δικαστής.  Η δήλωση από πλευράς του Προεδρείου ότι "αυτή η αποδοχή διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο το Πρόγραμμα" θέλουμε να πιστεύουμε ότι σημαίνει και παραίτηση από κάθε προσπάθεια μεταφοράς του εκτός  της Τράπεζας....
5.    Οσον αφορά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση των αγωγών μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης και την έκδοση της  απόφασης, είναι πράγματι εντυπωσιακός ο χρόνος των 3 μηνών που απαιτήθηκε για την εκδίκαση και ακόμα εντυπωσιακότερο των διάστημα των 3 ημερών που χρειάστηκε για να καθαρογραφεί η απόφαση, όταν για άλλες αγωγές για το Μέρισμα από άλλους δικηγόρους, που εκδικάσθηκαν και πριν από αυτήν,  η αντίστοιχη απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί εντός ...10μήνου. Επομένως, προς τι η ειρωνία, εφόσον αυτό είναι θέμα δικαστηρίων και δικαστών;; Εκτός εάν  το Προεδρείο...γνωρίζει κάτι περισσότερο...!!
6.    Μας λυπεί η αντιμετώπιση της εξέλιξης των αγωγών με κριτήριο τον δικηγόρο απο τον οποίο ασκήθηκαν!! Η τοποθέτησή τους αυτή και μόνο, αποδεικνύει πως οι ασκηθείσες αγωγές μέσω του δικηγορικού γραφείου του ΣΣΤΕ  ήταν συμφωνημένες με παράγοντες της Τράπεζας, για αυτό, αν και συνδικαλιστές,  χαίρονται για τη συνταγματική ανοχή που επεδείχθη στους νόμους του πρώτου μνημονίου!! Εξ όσων γνωρίζουμε, οι ασκηθείσες από αλλους δικηγόρους αγωγές θεμελιώνονται στη θεσμική ανεξαρτησία της ΤτΕ και την έλλειψη δημόσιου συμφέροντος, αφού η ΤτΕ δεν συμμετέχει στο δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Η αναφορά στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ γίνεται επικουρικά, ενώ οι αγωγές του ΣΣΤΕ κατέστησαν την απόφαση του ΣτΕ δικόγραφο, δίνοντας νομική διέξοδο στον Διοικητή της ΤτΕ να καθυστερεί και να περιμένει τελεσιδικία των αποφάσεων!! Μάλιστα η επίκληση, από την πλειοψηφία (ΣΣΤΕ/ΣΥΤΕ), των προβλέψεων στον Ισολογισμό της ΤτΕ, διαδικασία που είναι υποχρεωτική για μια Κεντρική Τράπεζα που αντιμετωπίζει χιλιάδες αγωγές, δεν σημαίνει λεφτά στους συνταξιούχους, αλλά απλά διασφαλίζει την αναγκαία δυνατότητα της Διοίκησης έναντι των Μετόχων, να αντιμετωπίσει την τελεσιδικία των αγωγών!!!
7.    Ας κατανοήσουν και ας συμφωνήσουν επιτέλους στην πρότασή μας, την οποία σκοπίμως διαστρεβλώνουν, για την υπογραφή ειδικής ΣΣΕ, ότι το συνολικό 36%(20%+16%), βρίσκεται υπό την εγγύηση της ΤτΕ και του Καταστατικού της και ας σταματήσουν κάθε διαδικασία μετατροπής του Προγράμματος της ΤτΕ σε  ΛΕΠΕΤΕ!!

Όσοι με τερτίπια καθυστερούν να συγκαλέσουν το Συμβούλιο Ασφάλισης, προσδοκώντας ίσως την ανατροπή του νόμου Κατρούγκαλου και τη δημιουργία πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης, έχουν ήδη γίνει αντιληπτοί από τους συνταξιούχους μας.

Εμείς θέλουμε τη θετική εξέλιξη ΟΛΩΝ των αγωγών, γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον των συνταξιούχων μας.  
Χαιρόμαστε για την πρόσφατη απόφαση που δικαιώνει εν μέρει την αγωγή 20 συναδέλφων, που ασκήθηκε το 2012, μέσω του δικηγορικού γραφείου Κάππου και στην οποία συμμετέχει και μέλος της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ,  ενώ απέτρεπε τους συναδέλφους του να ασκήσουν αγωγή το 2015!! Ο ίδιος όμως είχε προηγηθεί κατά της μητέρας Τράπεζας!! Δυστυχώς, αυτός είναι ο κομματικός και παραταξιακός συνδικαλισμός.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ