Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2019-01-15

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 48

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  48

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου   2019
“ Το 2019 ήρθε, αλλά οι περικοπές παραμένουν ”!!
Συνάδελφοι,
Αν και μετά την εφαρμογή του επαναϋπολογισμού των συντάξεων του ΕΦΚΑ, από 1.1.2019, οι μνημονιακές κρατήσεις (4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012), δεν θα αναφέρονται στα εκκαθαριστικά των 2.700.000 εκατομμυρίων συνταξιούχων του, η ΤτΕ συνεχίζει παράνομα να παρακρατεί από τις συντάξιμες αποδοχές μας, ακόμα και εκείνες τις περικοπές που το δικό της Νομικό Συμβούλιο γνωμοδότησε πως έπρεπε να έχουν διακοπεί από τις 10.6.2015!!
Παρά τη ρητή μη εμπλοκή μας στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η στείρα αντιπολιτευτική τακτική του Διοικητή της Τράπεζας και της πλειοψηφίας των ΣΣΤΕ/ΣΥΤΕ απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, έχουν καταστήσει την ΤτΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της ουραγό των εξελίξεων και την ανεξαρτησία της διάτρητη από τις κομματικές - παραταξιακές και προσωπικές τους σκοπιμότητες!!  
Η Ανεξαρτησία της ΤτΕ  δεν υπάρχει  κατά το δοκούν ….
Συνάδελφοι,
Ο κ. Διοικητής καλεί το προσωπικό της ΤτΕ να υπερασπισθεί την ανεξαρτησία της,  ενώ ο ίδιος, ως Υπουργός Οικονομικών, την κατέλυσε και σήμερα συνεχίζει να την καταπατά, αποδεχόμενος να συνεχίζεται η υπαγωγή τμήματος του προσωπικού της (των συνταξιούχων) σε δημοσιονομικά προγράμματα!! Τόσο αυτός, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης και τα στελέχη της Τράπεζας, γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε καμιά άλλη Κεντρική Τράπεζα του Ευρωσυστήματος!! Γνωρίζουν πως παραβίασαν τη συνθήκη για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) και συγκεκριμένα το άρθρο 21.1., που απαγορεύει ρητά κάθε είδους χρηματοδότηση του δημοσίου από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες!! Μάλιστα χωρίς να τους ενδιαφέρει το τί αντιστοίχως γίνεται στο δημόσιο, σκόπιμο επιχείρημα που χρησιμοποιούν  για να κρατούν δέσμιους τους συνταξιούχους της ΤτΕ, αξιοποιώντας το πλαίσιο της ανεξαρτησίας της, εξαγγέλλουν αυξήσεις 7% ετησίως για τους εν ενεργεία για τα έτη 2019,2020,2021 (Ανακ. ΣΥΤΕ 60/7.1.2019)!!Ας γνωρίζουν λοιπόν  αυτοί που αποφάσισαν ή αποδέχθηκαν αυτή την παρανομία και τη συνέχισή της, ότι με δική τους πλέον ευθύνη, είναι αναπόφευκτη η προσφυγή σε κάθε αρμόδια αρχή στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
 Εκδικάσθηκαν οι αγωγές που ασκήθηκαν  για την κύρια σύνταξη.
Συνάδελφοι,
Στις 7 Ιανουαρίου 2019, εκδικάστηκαν στο Διοικητικό Δικαστήριο, οι αγωγές των συνταξιούχων που είχαν ασκηθεί το 2015 μέσω του δικηγορικού γραφείου του κ. Κάππου, κατά των μνημονιακών περικοπών, της κατάργησης των δώρων και του επιδόματος αδείας και της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων μας. Υπενθυμίζουμε πως υπάρχει ήδη θετική πρωτόδικη απόφαση σε αγωγή συναδέλφου που είχε προσφύγει ατομικά εντός του 2014 και ευελπιστούμε να έχουμε ανάλογη εξέλιξη, γεγονός που μελλοντικά θα είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είχαμε ζητήσει επισήμως εντός Διοικητικού Συμβουλίου από την πλειοψηφία του ΣΣΤΕ, να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αγωγών των συναδέλφων συνταξιούχων, οι οποίοι είναι και μέλη του ΣΣΤΕ. Όπως πληροφορηθήκαμε, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που η πλειοψηφία αρνήθηκε να συμπαρασταθεί στους συνταξιούχους μέλη του ΣΣΤΕ σε αυτή τη δίκη, ιδιαίτερα όταν οι αγωγές που ασκήθηκαν από την ίδια το 2018 για την κύρια σύνταξη, θα εκδικαστούν μετά από μια τριετία!! Μάλιστα προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά για αυτή την άρνηση της πλειοψηφίας, καθ όσον πληροφορηθήκαμε ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ ζήτησε να ασκήσει ο ΣΣΤΕ  πρόσθετη παρέμβαση στην έφεση που συζητείται την 1.2.2019και ασκήθηκε από τη δικηγόρο και συνεργάτη του Συλλόγου Συνταξιούχων Επιστημονικού Προσωπικού κ. Πολιτάκη, για την αγωγή των επτά συναδέλφων που πρωτοδίκως είχαν κερδίσει τα δώρα και το επίδομα μόνοστο 20% του Μερίσματος –Επικουρικής και όχι και στο 16% του Προγράμματος, που νομικά εσφαλμένα θεωρήθηκε οικειοθελής παροχή και όχι καταστατική υποχρέωση της Τράπεζας!! Θέλουμε να πιστεύουμε πως σκοπός της πρόσθετης παρέμβασης στην συγκεκριμένη έφεση, είναι για να κερδηθούν τα δώρα και το επίδομα αδείας στο σύνολο του 36% του Μερίσματος από το 2013 και πως το περιεχόμενο της παρέμβασης θα έρθει στο Δ.Σ. του ΣΣΤΕ για να ενημερωθούν οι διοικητικοί σύμβουλοι.  

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 ώρα 11:00 π.μ.
Πανελλαδική Συγκέντρωση της Κίνησής μας
Συνάδελφοι,
Σε λιγότερο από δύο μήνες θα έχουμε κρίσιμες για το μέλλον όλων των συνταξιούχων της ΤτΕ εκλογές στο ΣΣΤΕ. Η Κίνησή μας την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 11.00 πρωί στη Λέκκα 23-25, πραγματοποιεί πανελλαδική συγκέντρωση, με ανοιχτή τη συμμετοχή όλων όσων θέλουν να συζητήσουν τις προγραμματικές μας διεκδικήσεις για την επόμενη διετία, τη στρατηγική και τη πολιτική των συμμαχιών μας, με στόχο από το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών να βγουν ενισχυμένοι οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και οι δίκαιες διεκδικήσεις μας. 
Η πρόσκληση είναι δημόσια και απευθύνεται χωρίς αποκλεισμούς, σε όλους εκείνους που συμφωνούν πως θα ήταν καταστροφική μια ακόμα διετία με το τιμόνι του ΣΣΤΕ στα χέρια εκείνων που προσδοκούν  την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και την ανάθεση της κοινωνικής μας ασφάλισης σε Ασφαλιστικές Εταιρείες.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ