Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-03-21

«Μετέτρεψαν τον ΣΣΤΕ σε πλυντήριο αυθαίρετων και παράνομων πράξεων…» Άρθρο του Κ. Ευσταθίου

Αθήνα, Μάρτιος 2021

Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας του ΣΣΤΕ, από τις 3.10.2017, όταν το Νομικό Συμβούλιο της ΤτΕ γνωμοδότησε πως, μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ (10.6.2015), η ΤτΕ πρέπει να σταματήσει τις κρατήσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δικαιολογήσουν την άρνηση του ανεξάρτητου Διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρα να καταργήσει τις κρατήσεις. Ακόμα και όταν ο ίδιος έστειλε μήνυμα πως θα «περάσουν πάνω από το πτώμα του» όσοι επιχειρήσουν να θέσουν θέμα κατάργησής τους, οι συνδικαλιστές επέμειναν να τον δικαιολογούν…

Σήμερα πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει πως ο Διοικητής της Τράπεζας και ανεξάρτητος είναι και πανίσχυρος να λαμβάνει τις αποφάσεις που ο ίδιος επιθυμεί και καμιά κυβέρνηση δεν τον εμποδίζει!! Τρανή απόδειξη της ανεξαρτησίας του απέναντι σε κάθε κυβερνητική «επιδίωξη» αποτελεί το γεγονός ότι επί πέντε σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε διαρκή αντιπαλότητα με την Κυβέρνηση χωρίς αυτή να μπορεί αποτελεσματικά να τον «ταρακουνήσει» από τη θέση του αλλά και τις θέσεις του. Έτσι επιβραβεύθηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση με νέα εξαετή θητεία και τώρα, μετά την ανάληψη της ιταλικής διακυβέρνησης από τον Ντράγκι, έχει ανοίξει, με τη στήριξη κύκλων του παρασκηνίου, η όρεξή του για αντίστοιχη εξέλιξη και στην Ελλάδα, αφού, όπως λένε, έχει «κολλήσει» τον ιό της πρωθυπουργίτιδας.

Στα καθ΄ημάς λοιπόν, δύο σχεδόν χρόνια με καινούργια κυβέρνηση και τρία χρόνια μετά την κατάργηση, από 1.1.2019, των κρατήσεων από τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, οι αυθαιρεσίες στην ΤτΕ καλά κρατούν!! Μάλιστα ο Διοικητής της αισθάνεται τόσο ανεξάρτητος ώστε να εφαρμόζει τους νόμους κατά το δοκούν!! Την ώρα που αυθαίρετα και αντισυνταγματικά διατηρεί τις μνημονιακές κρατήσεις, προχωρά σε καραμπινάτη παρανομία, αδιαφορώντας για τους νόμους και εφαρμόζοντας το νέο πλαφόν, όχι όπως προβλέπεται στην Εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργείου, με κατάργηση των μνημονιακών κρατήσεων από το συνολικό ποσό συντάξεων όλων των συνταξιούχων, αλλά μόνο στο ποσό άνω του παλαιού πλαφόν, προκειμένου έτσι να δώσει μόνο σε υψηλόβαθμους και συνδικαλιστές ¨το τυράκι¨ της συναίνεσής τους στις αυθαιρεσίες!!

Επιπλέον, εντελώς αυθαίρετα, εφαρμόζει τις μνημονιακές κρατήσεις και σε όσους συνταξιοδοτούνται μετά τις 12.5.2016, όταν σε κανένα νέο συνταξιούχο του ΕΦΚΑ μετά την ημερομηνία αυτή, δεν γίνονται μνημονιακές κρατήσεις(!!) Μη σπεύσουν να μας πουν πως οι συντάξεις που χορηγούνται στους νέους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ είναι κατώτερες των παλαιών και για αυτό δεν έχουν κρατήσεις, γιατί η πραγματικότητα τους διαψεύδει!!

Με ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, οι κύριες συντάξεις που χορηγούνται στους νέους συνταξιούχους των πρώην ειδικών ταμείων (όπως ήταν και το δικό μας πρώην ΤΣΠΤΕ), όχι μόνο είναι μεγαλύτερες των παλαιών, αλλά η διαφορά είναι τόσο μεγάλη, που νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μεγαλύτερες συντάξεις από συναδέλφους τους υψηλότερων βαθμών!! Για αυτό και Σύλλογοι Συνταξιούχων των πρώην ειδικών ταμείων αλλά και η ΟΣΤΟΕ, ζητούν την ενιαία εφαρμογή του νόμου σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους!!

Για να αποφύγει η Τράπεζα την αναπροσαρμογή των συντάξεων και να «νομιμοποιήσει» τις κάθε είδους αυθαιρεσίες της, χρησιμοποίησε τους συνδικαλιστές για να περάσει από το Συμβούλιο Ασφάλισης την αναβίωση των ρητά καταργημένων διατάξεων Λοβέρδου μόνο για την ΤτΕ, και τον Υπουργό Βρούτση για να εγκρίνει την αυθαιρεσία!! Γι αυτό και όλοι αυτοί (Υπουργείο, Διοίκηση, ΣΣΤΕ και ΣΥΤΕ) φοβούμενοι καταδίκη των αυθαιρεσιών τους, κινούνται από κοινού κατά της προσφυγής στο ΣτΕ των 29 συνταξιούχων της ΤτΕ!!

 Στη συνέχεια η ΤτΕ, προκειμένου να αποφύγει την επιστροφή αναδρομικών 70 τουλάχιστον μηνών στην κύρια σύνταξη (10.6.2015 έως σήμερα), αφού η αντισυνταγματικότητα των νόμων παραμένει και η ΤτΕ δεν έχει προβεί στην αναπροσαρμογή των συντάξεων, ούτε έχει σταματήσει τις κρατήσεις από 1.1.2019, που αποτελούν το λόγο περιορισμού των αναδρομικών σε 11 μήνες, όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ του 2019, χρησιμοποίησε εκ νέου τους ομοϊδεάτες συνδικαλιστές των μνημονίων για να μας καταστήσουν συνταξιούχους του ΕΦΚΑ και να δώσουν και σε εμάς μόνο 11 μήνες αναδρομικά!!

Το ίδιο επιδιώκουν και με την επικουρική σύνταξη και βαφτίζουν το 20% συνταγματική υποχρέωση της ΤτΕ από το νόμο, ενώ γνωρίζουν και έχουν αποδεχτεί με πράξη απονομής, πως το όλον 36% της επικουρικής για τους πριν την 1.1.1993 ασφαλισμένους, αποτελεί συμβατική της υποχρέωση από τις ΣΣΕ 1948 και 1951!! Αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ για δώρα και επίδομα αδείας, μας επιφυλάσσουν ανάλογο τρόπο επίλυσης και στην επικουρική, ως συνταξιούχων του ΕΦΚΑ. Αντί για δώρα και επιδόματα 8 και πλέον ετών, 96 δηλαδή μηνών, σχεδιάζουν να μας δώσουν αντίστοιχα για 11 μόνο μήνες!!

Αν μάλιστα ο Άρειος Πάγος στις 18.5.2021, απορρίψει την προσφυγή κατά της απόφασης του Εφετείου (2216/2020) με την οποία το υπόλοιπο του μερίσματος από 16% αποτελεί οικειοθελή παροχή όπως ισχυρίζεται η Τράπεζα με το υποβληθέν νομικό της υπόμνημα, η ζημιά θα είναι τεράστια!! Οι πριν την 1.1.1993 ασφαλισμένοι, αν και πληρώναμε για κύρια και επικουρική σύνταξη 45,2% εφ΄ όλων των αποδοχών μας, τακτικών και εκτάκτων και πολλές ακόμα εφάπαξ εισφορές, και έχουμε λάβει μέρισμα-επικουρική ύψους 36% με πράξη απονομής, θα έχουμε παροχές ΕΦΚΑ!! Για αυτό επέλεξαν και Καταστατικά το διαχωρισμό των συνταξιούχων της ΤτΕ με το νέο άρθρο 10Α!!

Τα παραπάνω δικαιολογούν απόλυτα την εκτίμηση πως η σημερινή πλειοψηφία στο ΣΣΤΕ λειτουργεί, αντικειμενικά, ως πλυντήριο νομιμοποίησης αυθαίρετων και παράνομων πράξεων. Όμως ας μην θεωρούν όλοι αυτοί και κυρίως τα golden boys που τους καθοδηγούν, πως ξέμπλεξαν με τους συνταξιούχους!!

Ο αγώνας μας θα είναι συνεχής με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο…..

 

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου