Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2023-10-17

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΤΟΥ ΣΣΤΕ

Οκτώβριος 2023

Αγαπητέ συνάδελφε, αγαπητή συναδέλφισσα,

Στις 24 και 25 Οκτωβρίου καλούμαστε να αναδείξουμε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΣΤΕ και δύο εκπροσώπους μας στο Ταμείο Υγείας.

Η ενημέρωσή μας, για όσα συμβαίνουν «για εμάς χωρίς εμάς» από το Προεδρείο του Συλλόγου μας, είναι απολύτως ελλιπής. Λαμβάνουμε συχνά ανακοινώσεις με την υπογραφή «το Διοικητικό Συμβούλιο», οι οποίες παρουσιάζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις της προεδρεύουσας ισχνής πλειοψηφίας και δεν εμφανίζουν τις θέσεις των κινήσεων της μειοψηφίας, ώστε να αποκτήσουμε πλήρη και αντικειμενική εικόνα όσων μας αφορούν. Παρουσιάζονται σαν επιτυχίες οι ρυθμίσεις που αφορούν όλους τους Έλληνες συνταξιούχους, όπως είναι π.χ. οι αυξήσεις από 1.1.2023, που έχουν νομοθετηθεί από το 2017, ή γενικές ρυθμίσεις στις συντάξεις χηρείας που και αυτές σε εμάς υλοποιήθηκαν με καθυστέρηση χρόνων κ.ο.κ.

Δεν αναφέρουν όμως πως, παρά τις υποσχέσεις, στη μεταμνημονιακή εποχή, συνεχίζονται οι κρατήσεις των νόμων και της ΕΑΣ, οι καταργήσεις δώρων και επιδόματος κ.ά.!! Επαναλαμβάνουν συνεχώς πως το Προεδρείο «θέλει» αλλά τους εμποδίζει η συνδικαλιστική αντιπολίτευση!! Όμως η συνδικαλιστική αντιπολίτευση δεν κυβερνά το Σύλλογο, ούτε αποφασίζει. Αντίθετα, είναι αποκλεισμένη από την τακτική επικοινωνία μαζί σας, αφού της επιτρέπεται να ταχυδρομήσει μέσω του συλλόγου μόνο δύο ανακοινώσεις/χρόνο και είναι αποκλεισμένη από κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με τους συναδέλφους της περιφέρειας, ακόμα και από την κοπή της πίττας!!

Η προκήρυξη όμως των εκλογών, δίνει το δικαίωμα και σε εμάς να επικοινωνήσουμε μαζί σας και θα προσπαθήσουμε, μέσω αυτής της ανακοίνωσης, να έχετε μια καλύτερη ενημέρωση πριν την ψηφοφορία.

Παράνομες κρατήσεις

 Με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πάνω από το 50% των συνταξιούχων, αδυνατούμε να καλύψουμε τις ανάγκες επιβίωσης και να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Μήπως θεωρούμε και εμείς ότι οι συντάξεις μας είναι νόμιμα μειωμένες από κρατήσεις νόμων και χωρίς δώρα και επίδομα αδείας, όπως αποδέχεται η πλειοψηφία του ΣΣΤΕ;; Εμείς λέμε ΟΧΙ: Τα μέτρα αυτά δεν εφαρμόζονται νόμιμα σε εμάς, επειδή παραβιάζουν, όπως επισημαίνουμε, το καταστατικό της Τράπεζας και τους κανόνες λειτουργίας των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος!!

Οι συνταξιούχοι ανήκουμε στο «προσωπικό» της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία καταβάλλει μισθούς και συντάξεις σύμφωνα με το καταστατικό της, αλλά και αποτελούμε προσωπικό των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος, σύμφωνα με τις εκθέσεις σύγκλισης!! Δικαιούμαστε λοιπόν ίδια μεταχείριση με τους εν ενέργεια συναδέλφους, κατάργηση των μνημονιακών κρατήσεων, επανακαταβολή δώρων και επιδόματος αδείας, αφού οι συντάξεις μας δεν επιβαρύνουν το Δημόσιο!! Δεν είναι δυνατόν να διεκδικούν και να δικαιώνονται αυτοί που δημοσιονομικά επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό (δικαστικοί) και εμείς να αποδεχόμαστε να μας θεωρούν Δημόσιο και όχι προσωπικό της ΤτΕ, που πληρωνόμαστε από αυτήν και δεν επιβαρύνουμε το Δημόσιο.

Οι Εν Δράσει σταθερά προσπαθούμε να ανατραπεί αυτή η κατάσταση

Η Διοίκηση της Τράπεζας, αυθαίρετα αποφάσισε ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι προσωπικό της και μας μεταχειρίζεται, κατά το δοκούν και συμφέρον της, ως συνταξιούχους του Δημοσίου που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Ξέχασε όμως πως οι μειώσεις και καταργήσεις που επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους του Δημοσίου, επιβλήθηκαν αντίστοιχα και στους εν ενέργεια δημοσίους υπάλληλους!! Αντίθετα, στην ΤτΕ, και σωστά, στους εν ενεργεία, δεν επιβλήθηκαν κρατήσεις ούτε διακοπή των δώρων, ενώ και με τις επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, από το 2012 και μετά, χορηγήθηκαν αυξήσεις στις αποδοχές σε αντίθεση με το Δημόσιο!!

Δυστυχώς, το Προεδρείο του ΣΣΤΕ έχει υιοθετήσει τις απόψεις της Διοίκησης και μέσω της συνεχούς υποσχεσιολογίας και της αντιδημοκρατικής του πρακτικής, με εξώδικα και αγωγές κατά μελών του, προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο την αλλαγή στο ΣΣΤΕ.

Ποιος φοβάται και γιατί, μια αλλαγή στο ΣΣΤΕ;;

Μα η διοίκηση που γνωρίζει, πως μια άλλη πλειοψηφία στο ΣΣΤΕ, που υπερασπίζεται την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία του ασφαλιστικού μας συστήματος, όπως κατοχυρώθηκε και με το νόμο 4387/2016 άρθρο 53 (μόνο οι συνταξιούχοι της ΤτΕ έμειναν εκτός ΕΦΚΑ), οδηγεί στην ακύρωση συμφωνηθέντων σε βάρος των συνταξιούχων, στην αποκατάσταση, μέσω επαναδιαπραγμάτευσης, των συντάξεών μας ως προσωπικού της ΤτΕ!!

 Αγαπητέ Συνάδελφε, αγαπητή Συναδέλφισσα,

Η σημερινή πλειοψηφία μας παρουσιάζει προτάσεις της Διοίκησης σαν διεκδικήσεις, που όμως η αποδοχή τους θα είναι καταστροφική για τους συνταξιούχους.

·         Στην επικουρική σύνταξη, πρότεινε και επιμένει στη μεταφορά 12% στο “πρόγραμμα” και από εκεί σε ιδιωτική ασφαλιστική, την ίδια ώρα που η Διοίκηση στις ετήσιες εκθέσεις της δεν εγγυάται το «Πρόγραμμα» ως καταστατική της υποχρέωση, αλλά αναγνωρίζει ως μόνη υποχρέωσή της την εργοδοτική της εισφορά!! Προφανώς η μεταφορά αυτή ευνοεί μόνο την Τράπεζα που θα περιορίσει την καταστατική της υποχρέωση μόνο στο 8% της επικουρικής σύνταξης!!

·         Στο Ταμείο Υγείας επιμένει στην συμπληρωματική ασφάλιση σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, με δική μας επιβάρυνση και με ηλικιακό διαχωρισμό. Ο κίνδυνος οποιαδήποτε Διοίκηση στο άμεσο μέλλον να μειώσει τις υποχρεώσεις της στο Τ.Υ και να μετακυλήσει μέρος των δικών της υποχρεώσεων στην ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία με δική μας επιβάρυνση, είναι πλέον ορατός!! Ασφαλώς αυτό θα βάλει σε δοκιμασία το όλο σχήμα του Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε. που επιτυχώς λειτούργησε για 90 και πλέον χρόνια και πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί, όπως επιδιώκουν!!

·         Εξ ίσου εγκληματικά, με την αποδοχή του10Α, η πλειοψηφία «έναντι πινακίου φακής» (άρση του πλαφόν που έτσι ή αλλιώς είχε αρθεί με το ν.4387/2016 και ήδη έχουν κατατεθεί οι πρώτες αγωγές!) παρείχε το δικαίωμα στην ΤτΕ να διαχωρίσει τους συνταξιούχους σε πριν και μετά την 1.1.2015 συνταξιοδοτούμενους για να γλυτώσει το κόστος εφαρμογής του καταστατικού του τέως ΤΣΠΤΕ (άρθρο 10) και των γενικών διατάξεων!! Έτσι, δεν χορήγησε στους νέους συνταξιούχους συντάξεις με συνυπολογισμό των πάσης φύσεως αποδοχών για τις οποίες κατέβαλλαν εισφορές, με αυξημένους συντελεστές και χωρίς μνημονιακές κρατήσεις, και δεν προχώρησε στην αντίστοιχη αναπροσαρμογή των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων, όπως όφειλε, με το άρθρο 10 και τη χορήγησή τους από 1.1.2019 χωρίς κρατήσεις!! Έναντι των οικονομικών μας απωλειών, η πλειοψηφία, σε συνεννόηση με τη Διοίκηση, μιλάει για αναδρομικά σε εύλογο χρόνο, ενώ συνεχίζονται ακόμα οι κρατήσεις για τις οποίες μας έδωσαν 11 μήνες αναδρομικά!!

Γνωρίζουν πως στόχος της Διοίκησης, με τη δική τους ανοχή και συμφωνία, είναι να δοθεί ένα ακόμα ενδεκάμηνο αναδρομικά για τα δώρα και το επίδομα και με δικαστικές ή άλλες παρεμβάσεις, να κλείσει το θέμα των αναδρομικών… Για αυτό και τώρα όλα ανάγονται σε εύλογο χρόνο και εύλογο αριθμό δικαστικών αποφάσεων!!

Αγαπητέ Συνάδελφε, αγαπητή Συναδέλφισσα,

Μας παίρνουν πίσω ένα-ένα τα δικαιώματα που είχαμε και για τα οποία πληρώναμε 37% για την κύρια σύνταξη, επί όλων των αποδοχών, χωρίς πλαφόν, όταν οι άλλοι συνταξιούχοι πλήρωναν 20% επί πλαφόν αποδοχών 2.424 ευρώ μέχρι και τις 31.12.2012!! Τίποτα δεν μας χαρίσθηκε, το δίκιο μας είναι προφανές. Οφείλουμε στον εαυτό μας, αλλά και στα παιδιά και τα εγγόνια μας, να αντισταθούμε σε αυτή την ανείπωτη και άδικη απαξίωση που υφιστάμεθα. Πρέπει να ανατρέψουμε την υπάρχουσα πλειοψηφία, πρέπει να αλλάξουμε τον συσχετισμό στο Δ.Σ. του ΣΣΤΕ, πρέπει να μιλήσει η αξιοπρέπειά μας που ποδοπατήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από ψέματα και υποσχέσεις.

 Η πρόταση των Εν Δράσει είναι:

·      Ακύρωση των άδικων συμφωνιών, αποκατάσταση των συνταξιούχων, ως προσωπικού της ΤτΕ.

·      Κατάργηση όλων των κρατήσεων και της ΕΑΣ, επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας, όπως αυτά χορηγούνται στο προσωπικό της ΤτΕ και κατοχυρώνονται από τις ΣΣΕ 1948 και 1951.

·      Κανείς συνταξιούχος της ΤτΕ με αποδοχές κάτω από 1000 ευρώ.

·      Βελτίωση των παροχών του Ταμείου Υγείας και καθολική κάλυψη της νοσοκομειακής περίθαλψης, χωρίς ηλικιακούς διαχωρισμούς. Μαζί με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, προτείνουμε, αντί καταβολής ασφαλίστρου σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, μελέτη, από κοινού με την ΤτΕ, για καταβολή ανάλογης ενίσχυσης στο Ταμείο μας.

·      Επέκταση της διατήρησης της δόσης των δανείων και μετά το 2026, διαγραφή μέρους των χρεών, σε συνάρτηση συμφωνίας αποκατάστασης της κανονικότητας των συντάξεών μας.

·      Αξιοποίηση των εισφορών των μελών του Συλλόγου για την διασφάλιση με κάθε τρόπο, εδώ και στο εξωτερικό, των δικαιωμάτων μας. Ομαδική αγωγή του ΣΣΤΕ για λογαριασμό των μελών του, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

·      Δημοκρατική λειτουργία του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ, κατάργηση κάθε προσφυγής κατά μελών του, αποκατάσταση και επαναφορά της ενωτικής παρουσίας του Δ.Σ. στα παραρτήματα.

·      Αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων για ανοιχτές διαδικτυακές συνεδριάσεις με δυνατότητα παρακολούθησης και συμμετοχής των συναδέλφων πανελλαδικά.

·      Πλήρης διαφάνεια των οικονομικών του ΣΣΤΕ.

Αγαπητέ Συνάδελφε, αγαπητή Συναδέλφισσα,

 Οι Εν Δράσει, δέκα χρόνια από τη δημιουργία μας, παραμένουμε προσηλωμένοι στη δημοκρατική λειτουργία μας, μέσω των συγκεντρώσεων και των διαδικτυακών μας συσκέψεων. Δεν αποκλείουμε κανενός τη συμμετοχή στις διαδικασίες μας. Πλαίσιο της ενότητάς μας είναι και παραμένει η διασφάλιση των δικαιωμάτων μας ως προσωπικού της ΤτΕ. Θα ήμασταν ευτυχείς, αν μπορούσαμε, σε αυτό το πλαίσιο, να συναντηθούμε με όλη τη σημερινή συνδικαλιστική αντιπολίτευση και για τις εκλογές στο Δ.Σ. του ΣΣΤΕ, πράγμα που προσπαθήσαμε επανειλημμένα. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε σημαντικό βήμα το ενωτικό ψηφοδέλτιο των δύο κινήσεων, Εν Δράσει και Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας, για την εκλογή εκπροσώπου στο Ταμείο Υγείας, σταθερά προσηλωμένου στην άρνηση αποδοχής ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.

Αγαπητέ Συνάδελφε, αγαπητή Συναδέλφισσα,

Ταυτόχρονα, μπροστά στις ερχόμενες εκλογές, είμαστε στην ευχάριστη θέση και αντλούμε αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα, από τη συνεχή διεύρυνση και συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας συναδέλφων με πολύχρονη παρουσία στα κοινά και γνωστή συνδικαλιστική δράση, συναδέλφων που μέχρι χθες μπορεί να αδρανούσαν ή να έκαναν άλλες επιλογές. Μπροστά όμως στα αδιέξοδα και την αναποτελεσματική πορεία της πλειοψηφίας του ΣΣΤΕ, ενώνονται σήμερα στην από κοινού μάχη για την ανατροπή των συσχετισμών και την αλλαγή πορείας στο ΣΣΤΕ.

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΩΝ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» Οκτώβριος 2023

Αγαπητοί συνάδελφοι συνταξιούχοι,

Είναι γνωστά σε όλους μας τα σοβαρότατα συνδικαλιστικά μας προβλήματα, τα οποία όμως παραμένουν άλυτα εδώ και πολλά χρόνια. Προσφάτως προέκυψε ίσως το σοβαρότερο όλων, η «εισβολή» ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας στο Ταμείο Υγείας.

Το σημερινό προεδρείο, σε στενή συνεργασία με τη Διοίκηση της Τράπεζας, έχει αποφασίσει να παγώσει τα προβλήματα με διάφορες αστείες δικαιολογίες.

Μπροστά σε αυτή την τελματώδη κατάσταση, εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, με γνωστή σε όλους τη συνδικαλιστική μας πορεία, ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ανεξαρτήτως των μέχρι τώρα επιλογών τους, να ενισχύσουν δυναμικά το ψηφοδέλτιο της παράταξης των «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ».

Είναι πλέον ο μόνος δρόμος για να προκύψει ένα ΝΕΟ προεδρείο, το οποίο, με σοβαρότητα και μετριοπάθεια, με επιχειρήματα και δυναμικότητα, θα ξεκινήσει βήμα-βήμα την επίλυση των άλυτων για χρόνια προβλημάτων μας. Θα αποκαταστήσει ταυτόχρονα τη δημοκρατική λειτουργία του ΣΣΤΕ, που μέχρι τώρα θυμίζει άλλες δυσάρεστες εποχές.

Με εμπιστοσύνη στην επιλογή μας, σας καλούμε και πάλι σε μια ΕΝΩΤΙΚΗ προσπάθεια προς όφελος ΟΛΩΝ των συνταξιούχων και όχι μόνο της παρέας του προεδρείου.

ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΔΟΥΛΚΑΡΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΜΑΡΑΚΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΗΣ, ΜΟΥΝΤΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΟΣΧΟΒΙΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ, ΣΓΟΥΡΟΜΑΛΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΦΛΕΜΕΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΦΩΗ ΒΟΥΛΑ, ΧΑΡΑΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, με τη βοήθεια όλων, η εκλογική μάχη θα είναι επιτυχής. Η σημαντική ενίσχυση του ψηφοδελτίου των Εν Δράσει στο Δ.Σ. του ΣΣΤΕ, εγγυάται, με τον καλύτερο τρόπο, την αυριανή ενωτική πορεία για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας ως προσωπικού της ΤτΕ. Ενώ η εκλογή εκπροσώπου των συνταξιούχων στο Δ.Σ. του Ταμείου Υγείας, από τον ενωτικό συνδυασμό «Εν Δράσει – Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας» για το Τ.Υ., θα αποτελεί μια εκπροσώπηση που με σαφήνεια, χωρίς μισόλογα και δολιχοδρομίες, θα είναι κατά της εισόδου ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας στο χώρο της υγείας, υπέρ της αναβάθμισης των παροχών μας μέσω του Ταμείου Υγείας και μόνο…

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ