Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2020-10-28

Αναγεννητική Πρωτοβουλία: Απάντηση σε Ι. Βαξεβανάκη και Κ. Ευσταθίου

Αγαπητοί συνάδελφοι, Ιουλία Βαξεβανάκη και Κώστα Ευσταθίου,

Σας απαντώ με σχετική  καθυστέρηση  ( λόγω απουσίας μου από την Αθήνα) στην πρόσκληση που μου απευθύνατε και ταυτόχρονα την είδα σε ανακοίνωσή σας!.  
Σας  ήταν γνωστή    η διαθεσιμότητά μας  να αναδείξουμε , μόνον  το  θέμα  της παύσης των περικοπών, όπως η πρόταση του σ. Δημήτρη Ανδρουλάκη  που πράγματι βρίσκει  απήχηση στους συναδέλφους, εν τούτοις, μας  προσκαλέσετε  με ατζέντα που εκφράζει πάγιες θέσεις της κίνησής σας, επαναφέροντας  πρόταση δημιουργίας  μετώπου των δύο κινήσεων (συνήθως η ΕΣΑΚ Σ  δεν ανταποκρίνεται). 

Παρά ταύτα, κάθε πρόταση , μπορεί να γίνει παραγωγική ,αν  ενταχθεί  μέσα σε δημιουργικό διάλογο  με την προϋπόθεση, όμως,  του αμοιβαίου σεβασμού. 

Ως προς το μέτωπο : 

Γνωρίζετε την εκτίμηση της Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας ότι, <<μέτωπο>> των δύο μόνο   κινήσεών μας,  δεν θα  είναι αποτελεσματικό.   Δεν εκλαμβάνεται ως ειλικρινές από τους συναδέλφους ,γιατί δεν διαφεύγει της προσοχής τους ότι, η Αναγεννητική Πρωτοβουλία και οι εν δράσει,  δεν  συμπίπτουν  ακόμη δεν συμφωνούν  ως προς τις επεξεργασίες και   τον χειρισμό βασικών  θεμάτων ( π .χ. Βασική και επανϋπολογισμός συντάξεων κ.λ.π. ) .
Το μόνο, ίσως, που το μέτωπο θα πετύχει   είναι η μεταφορά ελάχιστου αριθμού  ψήφων από κίνηση σε κίνηση και κάποιες  αποχωρήσεις. 
Άλλωστε, υπάρχει η τελευταία πικρή εμπειρία ,από χαμηλότερου βεληνεκούς θέμα ,αυτό των <<μηνιαίων συγκεντρώσεων>> που διεύρυνε, αντί να μικρύνει, την απόσταση των δύο κινήσεών μας. 
Η παράθεση, συνεπώς, θεμάτων για διεκδίκηση  μέσα  από   << κοινές ανακοινώσεις κ.λ.π >>> που προτείνετε,  δεν πατάει σε στέρεο έδαφος, θα περιοριστεί σε αριθμό συναδέλφων που ήδη δραστηριοποιούνται στις κινήσεις μας και θα οδηγήσει σε αποτυχία και συνεπώς οπισθοδρόμηση.

Ως προς το  << επείγον >>  του χαρακτήρα  κάθε πρωτοβουλίας.                                                       

Το να δίνουμε,  κατά διαστήματα, τον χαρακτήρα < επείγον>> σε πρωτοβουλίες  και να αναλαμβάνονται  δράσεις ,χωρίς κατάληξη , δεν έχει βοηθήσει. Το ίδιο θα συμβεί ,εάν προχωρήσουμε σε << μέτωπο >> των κινήσεών μας .
Σκεφθείτε , , πόσες αποσπασματικές ενέργειες έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες διετίες και που αυτές κατέληξαν, ακόμη και  εκλογικά, με την μείωση της εκλογικής δύναμης και των δύο κινήσεών μας. Άλλωστε, δεν είναι ρεαλιστικό ,ως εκλεγμένοι, να ενεργούμε  παρορμητικά,  κάτω από  παρότρυνση  ορισμένων συναδέλφων, χρηστών του διαδικτύου και να παραβλέπουμε τους όρους, κάτω από τους οποίους μπορεί να αλλάξει  ο σημερινός  συσχετισμός  δυνάμεων στο Δ.Σ.

 Ως προς την παύση των περικοπών ( μοναδικό θέμα συζήτησης ).                           

Δεν επιλέξαμε τυχαία  το θέμα << παύση περικοπών>>,  γιατί, για πρώτη φορά,   έχουμε  μοναδικό  << συγκριτικό πλεονέκτημα>>  έναντι του  αρνητικού κ.Γιάννη Στουρνάρα.
Είναι το αδύναμο σημείο του. Μετά την καταβολή  των αναδρομικών των 11 μηνών, μπορούμε να ζυμώσουμε το θέμα αυτό  και να γίνει ευρύτερα κατανοητό από τους συνταξιούχους μας  γιατί,  αποτελεί λογικό, νομικό  και ηθικό παράδοξο το γεγονός ότι, οι συνταξιούχοι της ΤτΕ  λαμβάνουν αναδρομικά 11 μηνών για τις παράνομες περικοπές των  ν. 4051/12 και 4093/12 και ταυτόχρονα θα βλέπουν, κάθε μήνα, στο εκκαθαριστικό  της σύνταξής τους , τις παράνομες περικοπές των ίδιων νόμων!!!.    
Πως πρέπει να νοιώθουν,οι συνταξιούχοι της ΤτΕ ,όταν το ίδρυμα που υπηρέτησαν  απαιτούσε, απ αυτούς,  την απόλυτο εφαρμογή της νομιμότητας ,ενώ τώρα, το ίδιο το ίδρυμα <<περιγράφει >>, κατά βούληση, τις αποφάσεις του ΣτΕ κα περιφρονεί  κι αυτή ακόμη την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του; 

Η Πρόταση   

Ως προς το μοναδικό προς συζήτηση θέμα (παύση περικοπών ), πράγματι, μπορεί να  αναλύσουμε περαιτέρω  τα νομικά και λογικά δεδομένα που παραβιάζονται στην ΤτΕ  και  να αναζητήσουμε τις κοινές ενέργειες στις οποίες, αρχικά, μπορεί να επιδοθούν οι δύο κινήσεις. Είναι  πρόδηλο ότι η Διοίκηση της ΤτΕ  είναι σε αδυναμία να δικαιολογήσει   το νομικό  και ηθικό παράδοξο στο οποίο έχει σύρει την ΤτΕ. 

Επαναλαμβάνω ότι, για πρώτη φορά, συνάδελφοι ,ακόμη  και οι σιωπηλοί ,δεν κατανοούν ,αντίθετα δυσφορούν και αντιδρούν όταν,   ενώ έχουν λάβει αναδρομικά 11 μόνον μηνών για τις παράνομες περικοπές των ν. 4051/12 και 4093/12, θα βλέπουν, κάθε μήνα,  τις παράνομες περικοπές των ιδίων νόμων να συνεχίζονται!! !. 
Αυτή την δυσφορία – αντίδραση των συναδέλφων, χρέος είναι ,οι  κινήσεις , να το μετατρέψουν σε συνδικαλιστική πρόταση, καταφεύγοντας σε γνωμοδότηση  επώνυμου καθηγητή και αφού επενδυθεί νομικά ( επιχειρήματα ) να προσβληθεί   το νομικό και ηθικό παράδοξο που δημιούργησε με την πολιτική του ο κ.Γ. Στουρνάρας. Είναι ο δρόμος γιά   να έρθουν στο προσκήνιο  συνάδελφοι που κινούνται και εκτός του πυρήνα των κινήσεών μας,  για να δημιουργηθεί ρεύμα, τόσο απαραίτητο να ξεκολλήσουν τα πράγματα στον ΣΣΤΕ.  
Ξέρουμε ότι, στην κατεύθυνση αυτή,  δεν μπορούν οι κινήσεις μεμονωμένα να δράσουν αποτελεσματικά  και ότι είναι υποχρεωτική  η συνεργασία. 
Κατά συνέπεια, μετά την καταβολή των αναδρομικών του 11/μηνου, στην πορεία προς τις εκλογές , θα ζητηθεί  από τους συναδέλφους να συνεισφέρουν για την αμοιβή του επώνυμου εργατολόγου - καθηγητή. Εννοείται ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία, ως προς την επιλογή του , όπως και συμφωνία μαζί του ως προς το περιεχόμενο της ζητούμενης γνωμοδότησης και ιδιαίτερα  τις θεσμικές και προσωπικές ευθύνες της Διοίκησης της ΤτΕ και γενικότερα  αυτών που αρνούνται την νομιμότητα.  
Τέλος, βλέπουμε  να προβάλλει   και η δυνατότητα θεσμικής προσφυγής στην δικαιοσύνη με νέα, όμως δεδομένα, αρκετά διαφορετικά από  αυτά των γνωστών συλλογικών αγωγών που  χάνονται στο βάθος του χρόνου και στην βαριά σκιά της Τράπεζας.

Ιουλία και Κώστα, 

Οι κίνδυνοι που απειλούν το ασφαλιστικό μας  καθεστώς πράγματι πυκνώνουν . Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία δεν δείχνει να υποψιάζεται την κρισιμότητα της κατάστασης και  τις ευθύνες της .Δεν δείχνει διάθεση αλλαγής πολιτικής .                                                                                                                 

Ενώ είμαστε  κάθετα αντίθετοι στην ασκούμενη πολιτική της πλειοψηφίας , συζητάμε με όλες τις  προσφερόμενες για διάλογο κινήσεις και βέβαια συναδέλφους που  πρόσκεινται ακόμη και στις κινήσεις της πλειοψηφίας. .Γενικά,  δεν περιοριζόμαστε στις κορυφές των κινήσεων . Επιχειρούμε την είσοδο στον συνδικαλισμό και σε άλλους συναδέλφους. Δημιουργούμε χώρο γι αυτούς . Το λογικό, νομικό και ηθικό παράδοξο  της ΤτΕ αποτελεί την βάση να  αλλάξει ο σημερινός συσχετισμός των δυνάμεων στο Δ.Σ. 

Τέλος, θα δίναμε νόημα  στον συνδικαλισμό, θα τον αναγάγαμε σε λειτούργημα, αν ,εκτός από συντεχνιακά θέματα  προβάλλαμε, θεμελιωμένα όμως,  και το θέμα της κραυγαλέας ανισότητας σε βάρος των παλαιο-χαμηλοσυνταξιούχων. Προτρέπουμε να μελετήσετε την γνωστή, δημοσιευμένη ,ήδη, πρότασή μας.                                                                                                             

Συναδελφικά ,                                                                                             
Ίκαρος