Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-10-15

Τα αποτελέσματα του 39ου συνεδρίου της ΟΣΤΟΕ

Στις 14-15/10/2021 συνήλθε το 39ο συνέδριο της ΟΣΤΟΕ. Από το προηγούμενο συνέδριο του 2017, οι σύνεδροι των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, σε συνεργασία με τους συνέδρους της Εμπορικής, προσπάθησαν για τη συμμετοχή όλων των πρωτοβάθμιων συλλόγων συνταξιούχων των μεγάλων τραπεζών (Εμπορικής, ΕΤΕ κ.α).

Κεντρικό διεκδικητικό στόχο και απόφαση του 39ου συνεδρίου, αποτελούν:

  • ο ενιαίος υπολογισμός των συντάξεων νέων και παλαιών συνταξιούχων, χωρίς διαχωρισμούς σε πριν και μετά το 2015 για την ΤτΕ ή πριν και μετά το 2016 για τους συνταξιούχους των εμπορικών τραπεζών, και
  • η ισότιμη και χωρίς διαχωρισμούς μεταχείριση των συνταξιούχων, σύμφωνα με τα Καταστατικά των πρώην Ταμείων και τις ισχύουσες γενικές διατάξεις νόμων.

Στο 39ο συνέδριο, επίσης, αποφασίστηκαν:

  • Η μη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των συνδικαλιστικών διαφορών και η απόσυρση αγωγών, με τις οποίες 8 συνδικαλιστές ζητούν από τον πρόεδρο της Εμπορικής αποζημίωση αστικής ευθύνης 360.000 ευρώ!!
  • Η μείωση της μηνιαίας εισφοράς και η διαγραφή προηγούμενων χρεών για να διευκολυνθεί η οικονομική τακτοποίηση και συμμετοχή όλων των μεγάλων συλλόγων στην ΟΣΤΟΕ !!
  • Η πραγματοποίηση 40ου συνεδρίου με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των συλλόγων στην ΟΣΤΟΕ το συντομότερο!!

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν για την ανάδειξη της νέας διοίκησης ο συνδυασμός της απερχόμενης προέδρου Κλητοράκη έλαβε 94 ψήφους, περιοριζόμενος από τις 13 έδρες στις 7(!!), ενώ ο συνδυασμός Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης ΟΣΤΟΕ, που συγκροτήθηκε από συνέδρους των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και της Εμπορικής, έλαβε 75 ψήφους και 6 έδρες!!

Το αποτέλεσμα αυτό, ανοίγει παράθυρο για την ανασυγκρότηση της ΟΣΤΟΕ με συμμετοχή και των λοιπών μεγάλων τραπεζών (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ κ.α ) και την κατάκτηση μιας νέας δημοκρατικής και αγωνιστικής λειτουργίας της ομοσπονδίας, αντάξιας του παρελθόντος του κινήματος των τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι συνδυασμοί που στους χώρους τους κατεβαίνουν ξεχωριστά, π.χ. στην ΤτΕ (ΔΗ.ΣΥ/ΔΕΚΣ) ή σε άλλους χώρους (ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ), ενώθηκαν σε ένα ψηφοδέλτιο, ενώ κινήθηκαν πάσης φύσεως μηχανισμοί και ασκήθηκαν κάθε είδους πιέσεις για να αποτρέψουν την πλήρη κατάρρευση!! Ας ελπίσουμε, ότι αυτό το γερό χαστούκι που δέχτηκε η απερχόμενη διοίκηση, θα είναι προάγγελος θετικών εξελίξεων και στις ερχόμενες αρχαιρεσίες στον Σύλλγο Συνταξιούχων της ΤτΕ!!

Ας ελπίσουμε το συνολικό αποτέλεσμα, να λειτουργήσει υπέρ της ενότητας των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων, της δημοκρατικής και αγωνιστικής λειτουργίας των συλλογικών τους οργάνων, της αποφασιστικής διεκδίκησης και προστασίας των δικαιωμάτων τους.


Κώστας Ευσταθίου, μέλος του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ και της Ο.Σ. των «Εν Δράσει», σύνεδρος ΟΣΤΟΕ