2014-12-21

Ο πολιτικός πολιτισμός του Πλαστήρα...

Η φτώχεια του πρώην πρωθυπουργού Ν. Πλαστήρα, δεν αποτελεί παράδειγμα για τους σημερινούς  της πολιτικής!
"Η Ελλάδα πεινάει κι εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο", είχε πει, ενώ ο αδελφός του ήταν άνεργος.
Μεταφέρουμε μερικά από τα πολλά αξιόλογα συμβάντα της ζωής του, τα οποία χαρακτηρίζουν τον άνδρα και τον καθιστούν πρότυπο,παράδειγμα προς μίμηση για παλιότερους αλλά καi σημερινούς, δεδομένου ότι, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι,  έμπαιναν πλούσιοι στην πολιτική και έβγαιναν πάμφτωχοι.



Ο αείμνηστος Ανδρέας Ιωσήφ - πιστός φίλος του - αναφέρει:
Ο στρατηγός είχε απαγορεύσει στους δικούς του να χρησιμοποιούν το όνομα  "Πλαστήρας" όπου κι αν πήγαιναν. Ο αδελφός του ήταν άνεργος.

Το εργοστάσιο ζυθοποιίας «ΦΙΞ» ζητούσε οδηγό κι εκείνος έκανε αίτηση. Οαρμόδιος υπάλληλος τον ρώτησε πώς λέγεται: Κι επειδή αυτόςδίσταζε να πει το όνομά του,ενθυμούμενος την εντολή του στρατηγού, τον ξαναρώτησε και δυο και τρεις φορές, ώσποu αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τον λένε Πλαστήρα. Παραξενεμένος ο υπεύθυνος ζητάει να μάθει αν συγγενεύει με το στρατηγό και πρωθυπουργό.

Μετά από πολύ δισταγμό του αποκαλύπτει ότιείναι αδελφός του. Αφού η αίτηση, ικανοποιήθηκε, παρακάλεσε να μη το μάθει ο αδελφός του. Ο στρατηγός το έμαθε κι αφού τον κάλεσε αμέσως στο σπίτι του τον επέπληξε και του απαγόρευσε αναλάβει αυτή την εργασία λέγοντάς του: «Αν έχεις ανάγκη, κάτσε εδώ να μοιραζόμαστε το φαγητό μου». Και δεν πήγε.
Ο Πλαστήρας ήταν άρρωστος-έπασχε από φυματίωση - κι έμενεσ' ένα μικρό σπιτάκι στο Μετς, κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Του πρότειναν να του βάλουν ένα τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι αλλ' αυτός αρνήθηκε λέγοντας:
«Μα τι λέτε; Η Ελλάδα πένεται κ εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο;».  Πολλές φορές με τρόπο έστελνεκαι αγόραζαν ψωμί, ελιές και λίγη φέτα.

Τότε οι γύρω του, του υπενθύμιζαν ότι είχε ανάγκηκαλύτερου φαγητού λόγω της αρρώστιας κι εκείνος με απλότητα τους απαντούσε: «Τι κάνω. σκάβω για να καλοτρώγω; Ο Βάσος Τσιμπιδάρος,δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ακρόπολη», περιγράφει το  περιστατικό:

Κάποτε, ο στενός του φίλος Γιάννης Μοάτσος, είχε πάρει την πρωτοβουλία να του εξασφαλίσει μόνιμη στέγη, για να μην περιφέρεται εδώ και εκεί σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πήγε λοιπόν σε μια Τράπεζα και μίλησε με τον διοικητή. «Τι;», απόρησε εκείνος. «Δεν έχει σπίτι ο κύριος πρωθυπουργός Πλαστήρας; Βεβαίως και θα του δώσουμε ό,τι δάνειο θέλει και μάλιστα με τους καλύτερους όρους!»

Ο Μοάτσος έτρεξε περιχαρής στον Πλαστήρα, του το ανήγγειλε και εισέπραξε την αντίδραση: «Άντε ρε Γιάννη, με τι μούτρα ρε θα βγω στο δρόμο, αν μαθευτεί πως εγώ πήρα δάνειο για σπίτι;». Έσχισε το έντυπο στα τέσσερα και το πέταξε.
Ο Δημήτρης Λαμπράκης «δώρισε» κάποια στιγμή στον Πλαστήρα ένα ωραίο χρυσό στυλό κι αφού ο στρατηγός κάλεσε τον φίλο του Ανδρέα του λέει:- Εγώ δεν βάζω χρυσές υπογραφές. Μου φτάνει το στυλουδάκι   μου. Νατο στείλεις πίσω.
- Μα θα προσβληθεί.
- Δεν πειράζει. Ας μου κόψει το νερό από το κτήμα. Δεν θέλω δώρα Ανδρέα. Γιατί τα δώρα φέρνουν καιαντίδωρα!

Το 1952, πρωθυπουργός ακόμη ο Πλαστήρας, ήταν κατάκοιτος από την αρρώστια που τον βασάνιζε,όταν μία μέρα δέχθηκε την επίσκεψη της Βασίλισσας Φρειδερίκης. Μπαίνοντας εκείνη στο λιτό ενοικιαζόμενο διαμέρισμά του, εξεπλάγη όταν είδε τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί ράντζο για τον ύπνο του, και τον ρώτησε με οικειότητα: «Νίκο, γιατί το κάνεις αυτό;» και η απάντηση ήρθε αφοπλιστική. «Συνήθισα,Μεγαλειοτάτη, το ράντζο από το στρατό και δεν μπορώ να το αποχωριστώ.».

Ο στρατηγός Νικόλαος Σαμψών, φίλος του Πλαστήρα, σε επιστολή του περιγράφει, το παρακάτω:
Όταν πέθανε ο Πλαστήρας, δεν άφησε πίσω του σπίτι, ακίνητα ή καταθέσεις σε τράπεζες. Η κληρονομιά που άφησε στην ορφανή προσφυγοπούλα ψυχοκόρη του, ήταν 216 δρχ., ένα δεκαδόλλαρο και μια λακωνική προφορικh διαθήκη: «Όλα για την Ελλάδα!». Βρέθηκε επίσης στα ατομικά του είδη ένα  χρεωστικό του Στρατού (ΣΥΠ 108) για ένα κρεβάτι που είχε χάσει κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στη Μικρά Ασία και 8 δρχ. μεσημείωση να δοθούν στο Δημόσιο για την αξία του κρεβατιού, ώστε να μην χρωστά στη Πατρίδα».

Όταν πέθανε ο Πλαστήρας στις 26/7/1953 τον έντυσαν το νεκρικό κοστούμι, που το αγόρασε ο φίλοςτου Διονύσιος Καρρέρ - γιατί ο ίδιος τον μισθό του τον πρόσφερε διακριτικά σε άπορους και ορφανά παιδιά - ο δε γιατρός, που ήταν παρών και υπέγραψε το σχετικό πιστοποιητικό θανάτου, μέτρησεστο ταλαιπωρημένο κορμί του: 27 σπαθιές και 9 σημάδια απόβλήματα.

Έφυγε ένας μεγάλος επιστήμονας, ένας σπουδαίος άνθρωπος...

«Μεγάλη απώλεια» για τον ιατρικό κλάδο, αποτελεί ο θάνατος του γνωστού Γυναικολόγου και Καθηγητή Πανεπιστημίου Δημήτρη Χασιάκου.



Έφυγε ένας πολύ καλός επιστήμoνας, ο οποίος το επάγγελμα του το είχε λειτουργημα.
Οταν οι άλλοι γυναικολόγοι έπαιρναν 80 euro αυτός έπαιρνε 20.
Δεν θέλω να συγκρίνω και ούτε να ονομασω. Ητανε υπέρ του φυσιολογικού τοκετού και όχι των καισαρικών, που όλοι πια το έχουν εύκολο, για γρήγορο πλουτισμό. Το χρησιμοποιούσε μόνο σε ακραίες περιπτώσεις και επικίνδυνες για το νεογνο. Όταν υπήρχαν ασθενείς που αδυνατούσαν να πληρώσουν, δεν ήθελε τιποτα. Εκανε εντελώς δωρεάν ακόμη και τις πιο δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις...

Αισθάνομαι οδύνη για αυτόν, πρώτα τον άνθρωπο και μετά τον σπουδαίο επιστήμονα.
Στο ιστορικό του υπάρχουν 60000 γέννες. Ας είναι ελαφρυ το χώμα που θα σκεπάζει αυτόν τον μοναδικό Επιστήμονα που μόνο υπόδειγμα προς τους νεώτερους πρέπει να είναι...

Απόστολος Χρηστίδης

Ο θησαυρός της ελληνικής γλώσσας: η μεγάλη δωρεά των Ελλήνων...

Επειδη εμεις οι Ελληνες και το ελληνικο Υπουργειο Παιδειας δεν σεβομαστε και δεν αγαπαμε την γλωσσα μας , υπαρχουν ξενοι που κατεχουν την ελληνικη γλωσσα και τον ανεκτιμητο θησαυρο μας πολυ καλυτερα απο μας...



Φιλόσοφοι, επιστήμονες, ποιητές, συγγραφείς, γλωσσολόγοι, ακαδημαϊκοί φιλόλογοι, ιστορικοί για την ελληνική γλώσσα:

Φρειδερίκος Σαγκρέδο: Η Ελληνική γλώσσα είναι από ουσία θεϊκή.

Μάρκος Τίλλιος Κικέρων: Εάν οι θεοί μιλούν, τότε σίγουρα χρησιμοποιούν τη γλώσσα των Ελλήνων.

Γκαίτε: Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική
αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα.

Κλαύδιος Φωριέλ: Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει την σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία.
Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική.
Έχει δηλαδή ότι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης.

Ελεν Κέλλερ: Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού.

Μαργαρίτα Γιουρσενάρ: Αγάπησα αυτή τη γλώσσα την ελληνική για την εύρωστη
πλαστικότητά της, που η κάθε της λέξη πιστοποιεί την άμεση και διαφορετική
επαφή της με τις αλήθειες και γιατί ό,τι έχει λεχθεί καλό από τον άνθρωπο,
έχει ως επί το πλείστον λεχθεί σ' αυτή τη γλώσσα.

Σίλερ:Καταραμένε Έλληνα, τα βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία' τίποτε δεν άφησες για μας.

Βολταίρος: Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών.

Ε. Νόρντεν: Εκτός από την Κινεζική και την Ιαπωνική, όλες οι άλλες γλώσσες διαμορφώθηκαν κάτω από την επίδραση της Ελληνικής, από την οποία πήραν, εκτός από πλήθος λέξεων, τους κανόνες και την γραμματική.

Ο. Βαντρούσκα: Για έναν Ιάπωνα ή Τούρκο, όλες οι Ευρωπαϊκές γλώσσες δεν φαίνονται ως
ξεχωριστές, αλλά ως διάλεκτοι μιας και της αυτής γλώσσας, της Ελληνικής.

Will Durant: Το αλφάβητο μας προήλθε εξ Ελλάδος δια της
Κύμης και της Ρώμης. Η Γλώσσα μας βρίθει Ελληνικών λέξεων. Η επιστήμη μας
σφυρηλάτησε μιαν διεθνή γλώσσα διά των Ελληνικών όρων. Η γραμματική μας και
η ρητορική μας, ακόμα και η στίξης και η διαίρεσης εις παραγράφους. είναι
Ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά μας είδη είναι Ελληνικά - το λυρικό, η
ωδή, το ειδύλλιο, το μυθιστόρημα, η πραγματεία, η προσφώνηση, η βιογραφία,
η ιστορία και προ πάντων το όραμα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι
Ελληνικές.

Φρανγκίσκος Λιγκόρα: Έλληνες να είστε περήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μην την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Φρειδερίκος Σαγκρέδο: Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη
κληρονομιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του
εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιμένω όλες οι γλώσσες
είναι ανεπαρκείς.» «Η αρχαία Ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η δεύτερη
γλώσσα όλων των Ευρωπαίων, ειδικά των καλλιεργημένων ατόμων.» «Η Ελληνική
γλώσσα είναι από ουσία θεϊκή.

Ζακλίν Ντε Ρομιγύ: Η αρχαία Ελλάδα μας προσφέρει μια γλώσσα, για την οποία θα πω ότι είναι οικουμενική.Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά, επειδή η Ελληνική
γλώσσα μας βοηθάει πρώτα από όλα να καταλάβουμε την δική μας γλώσσα.