Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2019-01-31

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΠΛΗΡΩΣ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΑΣ. Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Ν.Σ. της ΤτΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ!!

ΝΕΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα,  31 Ιανουαρίου 2019

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΠΛΗΡΩΣ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΑΣ
 Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Ν.Σ. της ΤτΕ
                                     ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ!!
Συνάδελφοι,
Χθες 30.1.2019, εστάλη στους ΣΣΤΕ και ΣΥΤΕ, η παρακάτω επιστολή του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία είναι αποκαλυπτική καθώς:
1.      Σημειώνει πως τα όσα αναφέρονται στις σχετικές ανακοινώσεις των δύο Συλλόγων ουδεμία σχέση έχουν με το καθεστώς της κοινωνικής ασφάλισης της ΤτΕ !!! (Και πώς να είχαν, όταν η παρουσία της επιτρόπου, περιορίζεται μόνο στη νομιμότητα των αποφάσεων και οι δικαιοδοσίες του προσδιορίζονται σαφώς  στο άρθρο 135 του νόμου 3655/2008).
2.      Ξεκαθαρίζει με τρόπο που δεν επιδέχεται πλέον καμιάς αμφισβήτησης, την  εξαίρεση των συνταξιούχων της ΤτΕ από περικοπές και διαδικασίες που έχουν σχέση με τον ΕΦΚΑ, με την παράθεση όχι μόνο σχετικής εγκυκλίου, αλλά και με αναφορά σε όσα έχει ήδη δηλώσει. (Επιστολή στην ΗΔΙΚΑ, Δελτίο Τύπου σχετικά με την αυτονομία της ΤτΕ στη ρύθμιση των συνταξιοδοτικών της θεμάτων).
Μετά και αυτή την επιστολή, κανείς πλέον δεν μπορεί να υπεκφεύγει των ευθυνών του ή να καθυστερεί την λήψη απόφασης του Συμβουλίου Ασφάλισης για την  υλοποίηση της Γνωμοδότησης του Ν.Σ. της ΤτΕ.




ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
   Αθήνα 30 Ιανουαρίου 2019
1.      Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε, για εξυπηρέτηση των κομματικών και παραταξιακών της επιδιώξεων και εκείνων του Διοικητή της ΤτΕ, άφησε αναξιοποίητες τις δυνατότητες που προέκυπταν για τους συνταξιούχους της ΤτΕ, από την αναγνώριση της αυτονομίας του Συστήματος Ασφάλισης του Προσωπικού της ΤτΕ !!

2.      Χωρίς η πλειοψηφία του Σ.Σ.Τ.Ε. να προβάλλει διεκδικήσεις που θα αξιοποιούσαν τη συγκυρία και την ανεξαρτησία της ΤτΕ ως μέλους του Ευρωσυστήματος,  μεταβλήθηκε σε χειροκροτητή των επιλογών του Διοικητή, αν και γνώριζε πως ο ίδιος, ως Υπουργός Οικονομικών, παραβίασε την ανεξαρτησία της ΤτΕ και επέβαλε σε αυτήν το νόμο 4093/2012, συμπαρασύροντας και τους νόμους 4024/2011 και 4051/2012, που δεν είχαν εφαρμοσθεί!! 

3.      Επέμεινε στην μεταφορά πρόσθετου ποσοστού 12% επικουρικής στο πρόγραμμα επιδεικνύοντας προτεραιότητα στην ανάθεση δικαιωμάτων σε ασφαλιστικές εταιρείες,  ακόμα και όταν εκδόθηκε το ΦΕΚ της 1.7.2016 και αναγνωρίσθηκε η μη εμπλοκή της ΤτΕ σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ και εν συνεχεία και στην  ΗΔΙΚΑ!!

4.      Άσκησε πολεμική στους συνταξιούχους που προχώρησαν σε αγωγές το 2015 μετά και την απόφαση  του ΣτΕ να κρίνει  αντισυνταγματικούς τους ν. 4051 και 4093 του 2012, αρνούμενη να διεκδικήσει έγκαιρα την άρση των παράνομων και αντισυνταγματικών κρατήσεων και την επιστροφή των δώρων και του επιδόματος αδείας, τα οποία θυμήθηκε το 2018 !!

5.      Η σημερινή πλειοψηφία του Σ.Σ.Τ.Ε, επέμεινε στο δρόμο της αντιπαλότητας και της υπονόμευσης των δικαιωμάτων των συνταξιούχων μας, ακόμα και όταν την 3.10.2017, η ΤτΕ υπό την πίεση των υπομνημάτων και εξωδίκων και τις αγωγές εκατοντάδων συνταξιούχων μας, υποχρεώθηκε να συγκαλέσει το Νομικό Συμβούλιο το οποίο γνωμοδότησε θετικά!!

6.      Με την πρακτική της αντικυβερνητικής εχθρότητας και των ύβρεων, η πλειοψηφία του Σ..Σ.Τ.Ε έδωσε  διέξοδο σε όσους δεν ήθελαν την  υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ και της Γνωμοδότησης του Ν.Σ. Με τις καθυστερημένες αγωγές, μετέτρεψε μια ήδη ειλημμένη απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου (ΣτΕ) σε δικαστική διεκδίκηση(!!)

7.      Με τον τρόπο αυτό, θεώρησε ότι «απάλλαξε» τον Διοικητή από την ευθύνη που είχε, σύμφωνα με την Γνωμοδότηση του Ν.Σ., για την επιβάρυνση της Τράπεζας με υψηλούς τόκους υπερημερίας από τυχόν καθυστέρηση εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ, παρέχοντάς του «νομικό άλλοθι» να καθυστερεί και να απορρίπτει το αίτημα των Μελών του Γενικού Συμβουλίου για υλοποίηση της γνωμοδότησης του Ν.Σ. της ΤτΕ!!

8.      Είμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά η ώρα της δικαίωσης των συνταξιούχων μας δεν είναι μακριά.  Αν, ως προσωπικό της ΤτΕ, δεν δικαιωθούμε άμεσα, οι ευθύνες για τις υπερβάσεις και παραβιάσεις του Καταστατικού της ΤτΕ και της Συνθήκης λειτουργίας της ως μέλους του Ευρωσυστήματος, θα αναζητηθούν με τις προσήκουσες  προσφυγές στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.  

9.      Το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών δεν θα είναι κρίσιμο μόνο για την άρση όλων των παρακρατήσεων και της ΕΑΣ, για την επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας και την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων. Η  αποκατάσταση της νομιμότητας των συνταξιοδοτικών μας παροχών, σύμφωνα με τις διατάξεις των Καταστατικών των πρώην ταμείων και τις γενικές αρχές της πρόσφατης ασφαλιστικής νομοθεσίας, είναι εξ ίσου σημαντική, ίσως και η σημαντικότερη διεκδίκηση.

10.  Η δημιουργία κανονισμού συνταξιοδοτικών παροχών, θα θεμελιώσει την αυτονομία του Συστήματος Ασφάλισης Προσωπικού ΤτΕ στο έδαφος των αποφάσεων των δικών της οργάνων (Συμβουλίου Ασφάλισης και Γενικού Συμβουλίου), απομακρύνοντας ορατούςκινδύνους ανάθεσης δικαιωμάτων μας σε ασφαλιστικές εταιρείες, που ελλοχεύουν στις θέσεις εκείνων που μιλούν για κατάργηση του νόμου «Κατρούγκαλου», και ιδιωτικής ασφάλισης.

11. Η Κίνησή μας είναι κάθετα αντίθετη στη μεταφορά οποιουδήποτε ποσοστού επικουρικής στο Πρόγραμμα, καθώς και του Προγράμματος σε ασφαλιστικές εταιρείες. Για τους ασφαλισμένους πριν την 1.1.1993, η επικουρική και το πρόγραμμα,  αποτελούν ενιαία υποχρέωση Καταστατικά εγγυημένη από τις Σ.Σ.Ε. 1948 και 1951, στο ύψος του 36% των συντάξιμων αποδοχών τους.   Το ίδιο διεκδικούμε και για τους συνταξιούχους ασφαλισμένους μετά την 1.1.1993, με την ανάλογη αύξηση του κεφαλαίου του Προγράμματος.

12.  Θεωρούμε πως για την ολοκλήρωση της ένταξης του συνόλου των ασφαλιστικών παροχών στην ΤτΕ,  θα πρέπει να συζητηθεί  και η ανάληψη της ευθύνης και του Τ.Υ. από την Τράπεζα, με στόχο τη διατήρηση και βελτίωση των παροχών.

13.  Απορρίπτουμε οποιαδήποτε προσπάθεια υπαγωγής και ενσωμάτωσης του αυτο-διαχειριζόμενου Τ.Υ. στον ΕΟΠΥΥ ή εκχώρησης δραστηριοτήτων του σε ασφαλιστικές εταιρείες. Απαιτούμε την ισότιμη συμμετοχή και των συνταξιούχων στη διοίκησή του.  

14.  Σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις και στη βάση των αρχών της ανεξαρτησίας μας από κυβερνητικές–κομματικές και εργοδοτικές εξαρτήσεις, καλούμε κάθε συλλογικότητα και κάθε συνάδελφο να κινηθούμε ενωτικάγια τη συγκρότηση ψηφοδελτίου νίκης και ανατροπής των καταστροφικών σημερινών συσχετισμών στο Σ.Σ.Τ.Ε., για την αποτελεσματική διεκδίκηση και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των συνταξιούχων μας ως προσωπικού της ΤτΕ,  μέλους του  Ευρωσυστήματος.

15.  Στις ερχόμενες εκλογές του Σ.Σ.Τ.Ε., είναι ΥΨΙΣΤΗ  η ευθύνη του κάθε συνταξιούχου να ανατραπεί ο σημερινός συσχετισμός που οδήγησε τον Σ.Σ.Τ.Ε στην αναποτελεσματικότητα. Καλούμε τους συναδέλφους των παραρτημάτων να αναδείξουν εκπροσώπους στις ΤΔΕ με γνώμονα την ενωτική-δημοκρατική λειτουργία και την διεκδικητική αναγέννηση του Συλλόγου.  Απαραίτητη προυπόθεση, φυσικά, είναι η τήρηση της νομιμότητας κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, με την παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων,  όχι μόνο στα παραρτήματα, αλλά και στη Γενική Συνέλευση, όπως άλλωστε επιβάλλει πλέον ο νόμος.


ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Σ.Σ.Τ.Ε ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΓΛΕΝΤΙ ΤΩΝ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019,  στη 1:30 μ.μ.
σας περιμένουμε στην ταβέρνα «…Στα Πέριξ», Αγίας Λαύρας 18, Άνω Πατήσια,
για να γευματίσουμε, να  διασκεδάσουμε και να χορέψουμε,
γιατί.....η φτώχεια θέλει καλοπέραση.
Ο γνωστός μουσικός και ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιώργος Λαβράνος εγγυάται την ποιότητα  και του μουσικού σχήματος που μας προσφέρει.
                         

                 
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλούμε να προμηθευτείτε εγκαίρως  την πρόσκλησή σας, η τιμή της οποίας παραμένει σταθερή στα 25 Ευρώ.
Μπορείτε να απευθύνεστε στις συναδέλφους:
Μελισσείδου Ελένη     τηλ.     210 6518 122  και   697 2410 942   και
Κουρκουτσάκη Τίνα     τηλ.    210 8646 294  και   697 2015 526

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  ΤτΕ