Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-10-13

Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης ΟΣΤΟΕ

Οκτώβριος 2021

Συναδέλφισσες–Συνάδελφοι, Σύνεδροι του 39ου συνεδρίου της ΟΣΤΟΕ,

Οι σύνεδροι, που συγκροτήσαμε το συνδυασμό «Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης ΟΣΤΟΕ», προσπαθήσαμε με τις παρεμβάσεις μας, από το προηγούμενο συνέδριο, να δημιουργήσουμε όρους ουσιαστικής ανασυγκρότησης της ΟΣΤΟΕ, με τη συμμετοχή σε αυτήν όλων των συλλόγων μελών της, ιδιαίτερα δε των μεγάλων συστημικών τραπεζών.


Δυστυχώς, η σημερινή πλειοψηφία της απερχόμενης Διοίκησης της ΟΣΤΟΕ, αντί της ενότητας επέλεξε το δρόμο του διαχωρισμού και της αντιπαράθεσης, αποκλείοντας κάθε αντίθετη φωνή από το να συμμετάσχει. Για να το πετύχουν αυτό, έφτασαν στο σημείο, την ημέρα έναρξης (15 Νοεμβρίου 2017) του36ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου, να μεταφέρουν την έδρα του!

Η πρόσφατη αποχώρηση και του συλλόγου συνταξιούχων της «Alpha Bank» από τις διαδικασίες του συνεδρίου της ΟΣΤΟΕ, σε συνέχεια του αποκλεισμού με διάφορες δικαιολογίες των συλλόγων συνταξιούχων μεγάλων τραπεζών, αποδεικνύει την αδιαφορία της σημερινής διοίκησης για μια πορεία ανασυγκρότησης της ΟΣΤΟΕ.

Οι Τραπεζίτες επιθυμούν τη διάλυση κάθε μορφής συλλογικής δράσης, προκειμένου να επιβάλλουν συνθήκες εκφοβισμού, τρομοκρατίας και ετσιθελισμού στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους των τραπεζών.

Οι εργοδότες και η πολιτεία θέλουν να αποστούν από υποχρεώσεις και κατακτήσεις του παρελθόντος έναντι των συνταξιούχων του κλάδου μας ή να εφαρμόσουν κατά το δοκούν και συμφέρον τις ισχύουσες διατάξεις των Καταστατικών και των Νόμων. Έτσι κατά τον υπολογισμό των συντάξεων με το νέο σύστημα Εθνικής και Ανταποδοτικής, διαχωρίζουν τους παλιούς από τους νέους συνταξιούχους. Σκοπός τους να γλυτώσουν το κόστος εφαρμογής της ανταποδοτικότητας στην καταβολή των συντάξεων με ισότητα και ισονομία για όλους τους συνταξιούχους, με βάση τις επιπλέον εισφορές κύριας ή επικουρικής ασφάλισης που έχουν καταβληθεί επί σειρά ετών.

 

Συναδέλφισσες–Συνάδελφοι, Σύνεδροι του 39ου συνεδρίου της ΟΣΤΟΕ,

Αν και οι νόμοι 4051/12και 4093/12κρίθηκαν από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικοί από τον Ιούνιο 2015, οι παράνομες κρατήσεις δεν επεστράφησαν. Ο χρόνος των αναδρομικών, περιορίστηκε μόλις στο 11μηνο (από τον 6/2015 μέχρι και τον 5/2016). Έτσι, μας επέστρεψαν ένα μέρος των αναδρομικών, μόνον στην κύρια σύνταξη, και αντί αυτοτελούς φορολόγησης μας τα φορολογούν έως και 50%(!) Ενώ η υπόθεση για τα «αναδρομικά» των επικουρικών, δώρων κ.λ.π., του αντίστοιχου ενδεκαμήνου, εκδικάστηκε εκ νέου από το ΣτΕ, τον Ιανουάριο 2021, οι συνταξιούχοι αναμένουμε… τη νέα απόφαση από το ΣτΕ. Στο βαθμό που θα είναι θετική «βλέπουμε» … μετά τι θα γίνει για την επιστροφή των μειώσεων από την πολιτεία. Ταυτόχρονα, η δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης από 1.1.2022 και η υποχρεωτική σε αυτό ασφάλιση των νεοεισερχόμενων και στις Τράπεζες, δημιουργεί νέα πρόσθετα προβλήματα για τις επικουρικές συντάξεις.

Τα παραπάνω και άλλα προβλήματα των συνταξιούχων του κλάδου, έμειναν έξω από το ουσιαστικό διεκδικητικό πεδίο της απερχόμενης διοίκησης. Όχι μόνον ήταν απούσα όλη αυτήν την περίοδο, όχι μόνο δεν κάλεσε η ίδια μια συγκέντρωση διεκδίκησης και διαμαρτυρίας των συνταξιούχων, αλλά δεν έστειλε ούτε μια επιστολή στον Κεντρικό Τραπεζίτη, όταν αυτός απειλούσε πως θα περάσουν «πάνω από το πτώμα του»(!), όσοι επιμένουν να διεκδικούν τα νόμιμα και καταστατικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των συνταξιούχων! Επομένως καταλαβαίνει ο καθένας που οδηγείται ο κλάδος των συνταξιούχων μας, όταν αυτά εκστομίζονται από τον Κεντρικό Τραπεζίτη και μένουν αναπάντητα.

Η απερχόμενη διοίκηση, αντί να σφυρηλατήσει την ενότητα και να απαντήσει αγωνιστικά, επέλεξε τη διαχείριση της διάλυσής της, αρκούμενη στην΄΄εξουσία΄΄ της και αδιαφορώντας για την κατάσταση των συνταξιούχων μελών της. Οι ευθύνες της για την κατάσταση των συνταξιούχων του κλάδου είναι βαρύτατες.

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, ο σύλλογος συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας, θέλοντας να συμβάλει στην ανασυγκρότηση μιας δημοκρατικής και αγωνιστικής ΟΣΤΟΕ, αποφάσισε να πάρει μέρος στο 39ο συνέδριο.

 

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΟΕ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ…

Συναδέλφισσες–Συνάδελφοι, Σύνεδροι του 39ου συνεδρίου της ΟΣΤΟΕ,

Από το προηγούμενο ακόμα συνέδριο, εμείς οι σύνεδροι από την Εμπορική και την ΤτΕ, που επιλέγουμε να διεκδικήσουμε την από κοινού εκπροσώπησή μας στη νέα Διοίκηση με το ψηφοδέλτιο: “Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης ΟΣΤΟΕ”, αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό και την αναγέννηση μιας μαχητικής ΟΣΤΟΕ.

Αν στις δύσκολες σημερινές συνθήκες δεν κατανοούμε ότι τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν από τους ενωτικούς αγώνες του κλάδου μπορούμε να τα υπερασπιστούμε μόνο ενωμένοι ως συνταξιούχοι του κλάδου, μακριά από κομματικούς και παραταξιακούς διαχωρισμούς ή μικρόψυχους παραγοντίστικους υπολογισμούς, τότε η επερχόμενη καταστροφή είναι βεβαία

Τείνουμε το χέρι σε κάθε σύνεδρο, που έχει τις ίδιες ή παραπλήσιες σκέψεις, να συμβάλουμε από κοινού στην ανασυγκρότηση της ΟΣΤΟΕ με τη συμμετοχή σε αυτήν ΟΛΩΝ των συλλόγων, με στόχο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας.

ü  Μόνο έτσι και με σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των συλλόγων μελών, μπορεί να υπάρξει ΟΣΤΟΕ με δημοκρατική λειτουργία, μαχητική και αγωνιστική.

ü  Μόνο με συμμετοχή ΟΛΩΝ των συλλόγων συνταξιούχων και δημοκρατική λειτουργία, μπορεί να αναγεννηθεί μια αγωνιστική ΟΣΤΟΕ, την οποία όλοι οι συνταξιούχοι έχουμε ανάγκη.

ü  Μόνο ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε την κατάργηση, των πάσης φύσεως παράνομων περικοπών, της παρακράτησης από τις συντάξεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και της παρακράτησης φόρου εισοδήματος συνταξιούχων με την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης.

ü Μόνο μια ισχυρή και μαχητική ΟΣΤΟΕ που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των μελών της, από της πιο μικρής τράπεζας έως και εκείνα των συνταξιούχων της ΤτΕ, της Εμπορικής Τράπεζας, της ΑΤΕ, της Εθνικής Τράπεζας κ.λ.π., τα οποία σήμερα αγνοεί, μπορεί να αποτρέψει την πλήρη συρρίκνωση των συντάξεών μας στην οποία οδηγούμαστε.

Συναδέλφισσες–Συνάδελφοι, Σύνεδροι του 39ου συνεδρίου της ΟΣΤΟΕ,

Η επιλογή μας, να πάρουμε μέρος στο 39ο συνέδριο και η κοινή μας κάθοδος, δεν στοχεύει στην απλή αντικατάσταση της σημερινής Διοίκησης από μια άλλη και τη συνέχιση της απραξίας και αδιαφορίας για τις συνθήκες απαξίωσης των συνταξιούχων μας και ουσιαστικής διάλυσης της ΟΣΤΟΕ.

 Η επιλογή μας και ο στόχος μας είναι να ενωθούμε και πάλι ως συνταξιούχοι των τραπεζών και να υπερασπιστούμε από κοινού τα δικαιώματά μας και πάνω από όλα την αξιοπρέπειά μας. Μόνο έτσι μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση μιας ενωμένης και αγωνιστικής ΟΣΤΟΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή και μετά την εκλογή της νέας Διοίκησης θα πρέπει το συντομότερο να οδηγηθούμε στο επόμενο 40ο συνέδριο με συμμετοχή ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των συλλόγων μελών, που θέλουν τη δημοκρατική λειτουργία της και την ενωτική και αγωνιστική της πορεία.

Όλων εκείνων που επιθυμούν να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σύμφωνα με τα Καταστατικά του κάθε χώρου και τις ισχύουσες γενικές διατάξεις νόμων, για την πλήρη ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ όλων των συνταξιούχων,, χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποιήσεις σε νέους και παλιούς.

 

Οι υποψήφιοι του συνδυασμού

΄΄Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης της ΟΣΤΟΕ ’’

ΔΣ ΟΣΤΟΕ

1.      ΤΣΙΛΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

2.      ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ- ΕΜΠ.Τ.Ε.

3.      ΔΕΔΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

4.      ΔΕΡΜΕΝΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

5.      ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΤτΕ

6.      ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΤτΕ

7.      ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

8.      ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

9.      ΖΥΓΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

10.  ΚΑΛΠΑΚΤΣΟΓΛΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε

11.  ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

12.  ΚΑΥΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

13.  ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΤτΕ

14.  ΛΑΤΟΥΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

15.  ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

16.  ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

17.  ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

18.  ΡΑΓΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΤτΕ

19.  ΣΚΑΜΝΑΚΗ (ΣΕΪΜΕΝΗ) ΑΝΝΑ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

20.  ΤΣΙΛΙΜΠΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΝΑΤΑΣΣΑ) - ΕΜΠ.Τ.Ε.

21.  ΦΛΕΜΕΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΤτΕ

22.  ΧΑΤΖΗΑΓΑΠΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

 

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΣΤΟΕ

1.      ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

2.      ΓΚΙΩΖΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

3.      ΜΠΟΖΙΝΑΚΗΣ ΤΖΑΝΕΤΟΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε.

4.       ΡΗΓΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΕΜΠ.Τ.Ε.