Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2024-03-04

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 6 - Το Προεδρείο χαίρεται για την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ !!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 6

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2024

 

Το Προεδρείο χαίρεται για την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ!!

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την 2307/2023 απόφασή του, επιβεβαιώνει πως αν γινόταν δεκτή η αγωγή των «29», η ΤτΕ θα έπρεπε, με το νέο τρόπο υπολογισμού συντάξεων, να αναπροσαρμόσει και τις συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων!! Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, από τα εκατομμύρια ευρώ, που «καρπώθηκε» η Τράπεζα από τη μη εφαρμογή του Καταστατικού του Ταμείου μας από το 1993 μέχρι σήμερα, αλλά και από τις μνημονιακές περικοπές, να επιστρέψει ένα μέρος για την αναπροσαρμογή των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων!! Το να χαίρεται λοιπόν η Τράπεζα, που «γλίτωσε» τα χρήματα, που έπρεπε να καταβάλει στους παλαιούς συνταξιούχους, είναι φυσικό και το καταλαβαίνουμε. Το να χαίρεται όμως, (ανακοίνωση 8/27.2.24) το Προεδρείο του ΣΣΤΕ, είναι κάτι που μας ξεπερνάει!!


Το Προεδρείο αποσιωπά τους λόγους απόρριψης από το ΣτΕ των πρόσθετων παρεμβάσεων των ΣΣΤΕ και ΣΥΤΕ υπερ της ΤτΕ!!

Το Προεδρείο αποσιωπά την απόφαση του ΣτΕ για τις δικαστικές παρεμβάσεις των δύο Συλλόγων υπέρ της Τράπεζας, για τις οποίες μάλιστα ο ΣΣΤΕ πλήρωσε χιλιάδες ευρώ σε δικηγόρους!! Και αυτό συμβαίνει διότι, όπως διαπιστώνεται από το παρακάτω απόσπασμα της απόφασης, οι λόγοι της απόρριψης των πρόσθετων παρεμβάσεών τους, αποκαλύπτουν τα ψέματα και την κινδυνολογία τους. Οι «29», με την αγωγή τους, ζητούσαν να υπολογιστούν και οι συντάξεις των παλαιών με το νέο σύστημα υπολογισμού και όχι να επιστραφούν αχρεωστήτως οι συντάξεις των νέων όπως μας κατηγορούσαν:

 « 5. Επειδή, τα σωματεία «Σύλλογος Συνταξιούχων Τραπέζης της Ελλάδος» (ΣΣΥΤΕ) και «Σύλλογος Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος» (ΣΥΤΕ), έχουν ασκήσει παρεμβάσεις με τα με αριθμ. καταθ. 558/ 21.9.2020 και 578/25.9.2020 δικόγραφα, αντιστοίχως. ………, το μεν πρώτο σωματείο επικαλείται ότι τυχόν ακύρωση της προσβαλλόμενης κανονιστικής απόφασης θα έχει ως συνέπεια την υποχρέωση όσων συνταξιοδοτήθηκαν από την ΤτΕ από 1.1.2015 και εφεξής να επιστρέψουν σε αυτήν τις συντάξεις που έλαβαν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, το δε δεύτερο σωματείο ισχυρίζεται ότι η ακύρωση της απόφασης αυτής θα έχει δυσμενείς συνέπειες στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων και ασφαλισμένων της ΤτΕ, καθώς θα οδηγήσει σε έλλειψη σαφούς νομοθετικού πλαισίου κατά την απονομή των κύριων συντάξεων στους εξερχόμενους από την υπηρεσία ….. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, με την κρινόμενη αίτηση επιδιώκεται η ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης καθ’ ο μέρος αποκλείεται η εφαρμογή της και στους συνταξιοδοτηθέντες πριν τις 1.1.2015 και όχι η ολοσχερής ακύρωσή της ώστε να μην εφαρμόζεται σε κανένα συνταξιούχο της ΤτΕ. Συνεπώς, και ανεξαρτήτως του ότι το πρώτο σωματείο (ΣΣΤΕ) δεν έχει έννομο συμφέρον και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι οι αιτούντες είναι μέλη του, αμφότερα τα πιο πάνω σωματεία, ασκούν την κρινόμενη αίτηση χωρίς έννομο συμφέρον, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της παρούσας δίκης δεν διακυβεύονται συμφέροντα μελών τους, αφού δεν επιδιώκεται η ακύρωση της προσβαλλόμενης πράξης και, συνεπώς, η μη εφαρμογή της, αλλά, αντιθέτως, η επέκταση της εφαρμογής της και σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν την 1η.1.2015.»

Με αναλήθειες και ψέματα δεν αποσιωπούνται οι ευθύνες τους!!

Στην ιστορική διαδρομή της Τράπεζας, η συμφωνία Διοίκησης-Διευθυντικού κορμού και Συλλόγων λειτουργούσε σε όφελος όλου του προσωπικού, από τον Διοικητή έως και τον τελευταίο υπάλληλο, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Σταδιακά, η έννοια του συνολικού οφέλους υποχώρησε υπέρ της λογικής του προσωπικού συμφέροντος, λογικής που ενισχύθηκε από τα στελέχη που ενέσκηψαν στην ΤτΕ από την αγορά, τις απόψεις και αντιλήψεις των οποίων μεταφέρουν πλέον στο χώρο τα προεδρεία ΣΣΤΕ και ΣΥΤΕ!!

Για αυτό εκδίδουν ανακοινώσεις που το περιεχομενό τους καμμιά σχέση δεν έχει με την απόφαση του ΣτΕ. Πουθενά στην απόφαση του ΣτΕ δεν αναφέρεται το παρακάτω απόσπασμα της ανακοίνωσης 8 του ΣΣΤΕ: «Το κριτήριο διαχωρισμού δεν είναι αυθαίρετο καθώς εκτός των άλλων είναι το προβλεπόμενο από τα άρθρα 1-4 Ν.3863/10, που αποτελούν το μόνο νόμιμο σύστημα αναφοράς για τον υπολογισμό της σύνταξης των ασφαλισμένων στην ΤτΕ μετά την 1.1.2015»!!

Το ΣτΕ, στην απόφασή του, αναφέρει σαφώς ότι οι διατάξεις των άρθρων 1-4 του ν.3863/10 περί βασικής και αναλογικής σύνταξης καταργήθηκαν ρητώς από το άρθρο 27 του νεότερου ν.4387/16 και αντικαταστάθηκαν από τις αντίστοιχες περί Εθνικής και Ανταποδοτικής σύνταξης. Εξ άλλου, αν οι καταργημένες διατάξεις «αποτελούσαν το μόνο νόμιμο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης για την ΤτΕ», ασφαλώς και η ΤτΕ με οργανωμένη Νομική Διεύθυνση, θα το είχε εφαρμόσει από 1.1.2015 και δεν θα έμπαινε στην περιπέτεια του άρθρου 10Α και της έγκρισής του από το «φίλο» υπουργό Βρούτση, το 2020!!

Το παρακάτω απόσπασμα της απόφασης του ΣτΕ είναι αποκαλυπτικό:

«17. ……….. Όπως δε προκύπτει από το περιεχόμενο των καταστατικών ρυθμίσεων που θεσπίστηκαν με την προσβαλλόμενη απόφαση, ο κανονιστικός νομοθέτης θέλησε, κατ’ ενάσκηση σχετικής ευχέρειας συνταγματικώς θεμιτής, να θεσπίσει για όσους ασφαλισμένους της Τράπεζας της Ελλάδος συνταξιοδοτούνται από την 1.1.2015 και εφεξής (για το τμήμα της σύνταξής τους που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1.1.2011 και εφεξής) ένα σύστημα υπολογισμού κύριας σύνταξης παρεμφερές με το σύστημα που θεσπίστηκε για όλους τους λοιπούς ασφαλισμένους που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ»!!

Είναι σαφές από το παραπάνω απόσπασμα ότι «το σύστημα υπολογισμού κύριας σύνταξης είναι παρεμφερές με το σύστημα που θεσπίστηκε για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ»!! Τότε γιατί η ΤτΕ επέλεξε τη Βασική και Αναλογική σύνταξη και όχι την Εθνική και Ανταποδοτική;; Δεν επεδίωκε να προστατέψει τους παλαιούς συνταξιούχους από τον επανυπολογισμό, όπως συνεχώς αναφέρουν, αφού αυτός αφορά μόνο τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, αλλά να ωφεληθεί οικονομικά εις βάρος των συνταξιούχων της, γεγονός που η πλειοψηφία το αποδέχτηκε ψηφίζοντας τον διαχωρισμό τους, στο Συμβούλιο Ασφάλισης!!

Η αλήθεια δεν κρύβεται, όσο και να προσπαθούν να την παραποιήσουν….

Η αναθεώρηση - αναπροσαρμογή των δικών μας συντάξεων, αποτελεί καταστατική διάταξη, άρθρο 10 παρ. 3 και 6 του ΤΣΠΤΕ, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του ΣτΕ!! Το Προεδρείο, δημοσιεύει την παράγραφο 6 του άρθρου 10 του Καταστατικού του πρώην ΤΣΠΤΕ για το θέμα της αναπροσαρμογής των συντάξεων, αλλά αποσιωπά την παράγραφο 3, του ίδιου άρθρου, την οποία όμως μόλις πρόσφατα (2023), μετά την αλλαγή, με το 10Α , της βάσης υπολογισμού των κύριων συντάξεων, την επικαλούνται για την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων που χορηγούνται στους συνταξιούχους μετά την 1.1.2015(!!) Ακόμα όμως και την παράγραφο που δημοσιεύουν, δεν την διαβάζουν ως συνδικαλιστές αλλά ως υπηρεσιακοί παράγοντες της Τράπεζας. Πότε αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων, κατά την παράγραφο του άρθρου 10 που μας παραθέτουν;; Όταν αλλάζει αυτό που όπως αναφέρεται, ««αποτελεί τη βάση υπολογισμού των συντάξεων»!!:

Δηλαδή, κατά το Προεδρείο, οι παλαιοί καταβάλλαμε υψηλότερες εισφορές και ως βάση υπολογισμού της σύνταξής μας είχαμε μέρος μόνο των αποδοχών μας (4 στοιχεία) και σήμερα, που η βάση υπολογισμού έγινε το σύνολο των αποδοχών, οι παλαιοί δεν δικαιούμαστε αναπροσαρμογής των συντάξεών μας. Κατ’ αυτούς, οι συντάξεις των παλαιών έπρεπε να παραμείνουν στο ψυγείο των καταργημένων πλέον, ως προς τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης, νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου!!

Τα οφέλη της Τράπεζας από τον διαχωρισμό των συνταξιούχων με το 10Α

Η ΤτΕ χορηγεί τη Βασική σύνταξη μόνο στους συνταξιοδοτούμενους μετά την 1.1.2015 και, το σύνολό της, που σήμερα είναι 409 ευρώ, θα δικαιούνται όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 31.12.2025. Οι συνταξιοδοτούμενοι μέχρι τότε, λαμβάνουν αναλογία της, βάσει των χρόνων ασφάλισής τους, από την 1.1.2011 και μέχρι το χρόνο συνταξιοδότησής τους(!!). Ενώ την Εθνική σύνταξη, που σήμερα είναι 421 ευρώ, θα έπρεπε να τη χορηγήσει, ολόκληρη, σε ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως χρόνου συνταξιοδότησης, εφόσον είχαν 20 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας!! Ταυτόχρονα η ΤτΕ χορηγεί την Αναλογική μόνο στους μετά την 1.1.2015 συνταξιοδοτούμενους και με υπολογισμό στα 12:12 των αποδοχών τους, ενώ την Ανταποδοτική θα έπρεπε να την υπολογίσει στις πάσης φύσεως αποδοχές, υπερωρίες, δώρα και επίδομα αδείας, δηλαδή στα 14:12 των αποδοχών. Θα έπρεπε δε να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις όλων των παλαιών συνταξιούχων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 10, παρ. 3 και 6 του Καταστατικού του ΤΣΠΤΕ, όπως έγινε και το 1982, με την αλλαγή τότε της βάσης υπολογισμού των συντάξεων, εξ αιτίας του Ενιαίου Μισθολογίου!! Και μόνο το γεγονός αυτό, πιστοποιεί πως, όταν αλλάζει η βάση υπολογισμού, αναπροσαρμόζονται και οι παλαιές συντάξεις.

Επειδή όμως η ΤτΕ δεν ήθελε να εφαρμόσει τις ισχύουσες διατάξεις περί Εθνικής και Ανταποδοτικής, για να μην καταβάλει μεγαλύτερες συντάξεις και χωρίς μνημονιακές κρατήσεις, τόσο στους νέους συνταξιούχους, όσο και στους παλαιούς, με αναπροσαρμογή των συντάξεών τους, προσέφυγε στο «νομικό τέχνασμα» της προσθήκης του άρθρου 10Α στο καταστατικό του πρώην ΤΣΠΤΕ. Πρόσθεσε, δηλαδή, τις καταργημένες διατάξεις στο Καταστατικό του ΤΣΠΤΕ ως άρθρο, για να τις εφαρμόσει ως «…συνταγματικώς ανεκτή και δικής της ευχέρειας εφαρμογή ενός συστήματος παρεμφερούς με εκείνο του e-ΕΦΚΑ» και να αποκλείσει τους παλαιούς συνταξιούχους από την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους, με την ανοχή και σύμφωνη γνώμη και των δύο Συλλόγων!!

Η απόφαση του ΣτΕ, δημιουργεί νέα δεδομένα που πρέπει να αξιοποιηθούν

Φυσικά και οι «29», είμαστε στεναχωρημένοι, γιατί δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε τον θεσμικό διαχωρισμό των παλαιών συνταξιούχων μας. Όμως, η προσφυγή μας οδήγησε στην απόφαση του ΣτΕ, που δημιουργεί νέα δεδομένα… Η απόφαση 2307 του ΣτΕ είναι σε πλήρη αντίθεση με τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς που προβάλλει η ΤτΕ στις πρωτόδικες και εφετειακές δίκες ότι:

1. «Η εφαρμογή εκ μέρους της, των μνημονιακών περικοπών, καταργήσεων και της ΕΑΣ, αποτελεί υποχρέωση της ΤτΕ από την ισχύουσα νομοθεσία», και

2. Από το προοίμιο του δεύτερου μνημονίου 4046/12 παρ2.7: « Η ΤτΕ δεσμεύεται να μην παραχωρήσει πρόσθετα προνόμια στο προσωπικό της, αλλά να αναπροσαρμόσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού της ταμείου με αυτές του ΙΚΑ»(!!)

Η απόφαση 2307 του ΣτΕ, «δικαιολογεί» την αγνόηση της ισχύουσας νομοθεσίας, μέσω του καταστατικού της ΤτΕ και του άρθρου 10Α, ως συνταγματικώς ανεκτή, αναφέροντας την υποχρέωση της, ως φορέα ασφάλισης του προσωπικού της, για την εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων των πρώην ταμείων και της ισχύουσας νομοθεσίας, τονίζοντας όμως την υπερνομοθετική ισχύ των άρθρων 38 και 71 και τελικά την υπεροχή του Καταστατικού της έναντι του κοινού νομοθέτη!!

Αν ίσχυαν οι ισχυρισμοί της ΤτΕ και η παράγραφος του δεύτερου μνημονίου που επικαλείται, παρά τα αντιθέτως συμφωνηθέντα το 2010 με την τότε Διοίκηση (Ανακ. ΣΥΤΕ 40/27.8.2010), τότε γιατί δεν εφάρμοσε το ισχύον σύστημα υπολογισμού Εθνικής και Ανταποδοτικής σύνταξης, που αποτελεί την πιο βασική παράμετρο του ΙΚΑ, συνέχεια του οποίου αποτελεί σήμερα ο e-ΕΦΚΑ;;

Δεν μπορεί λοιπόν, η ΤτΕ, με την ανοχή των συλλογικών φορέων του προσωπικού της (ΣΣΤΕ και ΣΥΤΕ) να ενεργεί κατά το δοκούν και συμφέρον της στην εφαρμογή των καταστατικών της διατάξεων ή των διατάξεων νόμου.

Η σημερινή πλειοψηφία, αντί να καταφεύγει σε αναλήθειες, ψέματα και τρομοκρατία, οφείλει να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες σε όφελος ΟΛΩΝ των συνταξιούχων, διεκδικώντας άμεσα την αποκατάσταση των συντάξεων μας και την επιστροφή των αναδρομικών. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος των συνταξιούχων, ούτε φυσικά και εκείνων που, από τις θέσεις ευθύνης στο Δ.Σ. του ΣΣΤΕ, αισθάνονται αιώνιοι μέσα στην αλαζονεία τους…

 Καιρός για έμπρακτη αυτοκριτική!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ: https://endrasei-ste.blogspot.com/2024/03/Apofasi-StE-Arithmos-2307-Agogi-ton-29-gia-10A.html

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ