Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2014-09-17

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΜΥΡΝΗΣ 1922 - ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΦΤΗΚΕ 86 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...

“ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ”…!!!

 
Εργοδοσία & "συνδικαλιστές"...!

άρθρο της συν. Εύας Κωνστανταράκη

Τη Δευτέρα 15/9/ 2014 στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα Συνελεύσεων του Συλλόγου μας στη Λέκκα 23/25, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε. με τους σύνεδρους από την επαρχία, που είχαν  έρθει για το 33ο  εκλογικό - απολογιστικό  συνέδριο της ΟΣΤΟΕ.  

Βρέθηκα στη συνάντηση αυτή και άκουσα έκπληκτη  τον πρόεδρο του Συλλόγου μας, απαντώντας στα όσα εξέθεσε ο εκπρόσωπος των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ Συνταξιούχων γύρω από τις εξελίξεις για τη δημιουργία από 1.1.2017, ενός συνταξιοδοτικού Ταμείου όλων των μισθωτών, να λέει: "Μην ανησυχείτε συνάδελφοι για τις εξελίξεις αυτές γιατί ναι μεν πάμε για ένα ΤΑΜΕΙΟ, αλλά όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός κ. Γκεγκέρογλου δεν θα έχουμε μια ενιαία ΣΥΝΤΑΞΗ".

Τώρα μάλιστα... Πρέπει όλοι να ησυχάσουμε και να αδιαφορήσουμε για τις εξελίξεις. Ο υφυπουργός της συγκεκριμένης κυβέρνησης που δεν αφίσταται ποτέ των λόγων της και μάλιστα "ο σύντροφος Γκεγκέρογλου", δεσμεύθηκε! Όπως και για τόσα άλλα ζητήματα (μνημόνια, χαράτσια, φόροι, εισφορά αλληλεγγύης, περικοπές κ.ά), που οι κυβερνώντες είχαν δεσμευθεί  πως θα ήταν προσωρινά και έγιναν μόνιμα στοιχεία που δυσκολεύουν τη ζωή μας, έτσι και για την εναπομείνασα κύρια και επικουρική μας σύνταξη, μην ανησυχείτε. Έχουμε τη διαβεβαίωση του ¨δικού μας¨ ανθρώπου...   Αυτή είναι η  καινούργια  επωδός - νανούρισμα του αγαπητού μας   πρόεδρου προς   εμάς τους συνταξιούχους.  Μετά το παροιμιώδες: "δεν μπορούμε να είμαστε «ολίγoν έγκυος» και αφού μπήκαμε στη πρώτη φάση της ΗΔΙΚΑ  θα πρέπει να συμπεριληφθούμε και στη Β φάση",  το οποίο έλεγε ως απάντηση στα όσα ο εκπρόσωπος των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ σημείωνε για την αποδέσμευσή τους από εκείνα που προγραμματικά είχαν συμφωνηθεί ως Δ.Σ. του ΣΣΤΕ για την ΗΔΙΚΑ, σήμερα θεωρεί ότι θα μας ρίξει στάχτη στα μάτια, με τις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή κυβέρνηση! 
  
Όμως πρέπει να σημειώσω και κάτι πολύ θετικό που άκουσα επιτέλους από τον πρόεδρο, μετά από ενάμισι χρόνο  που συνεχώς με τις ανακοινώσεις και τις εκδόσεις μας υποστηρίζουμε ως  ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ  Συνταξιούχοι: "Δεν έχουμε πλέον Ταμεία στην ΤτΕ, αλλά Σύστημα Ασφάλισης του Προσωπικού της, που από την 1.1.2011 λειτουργεί με την πλήρη καταστατική ευθύνη των οργάνων διοίκησης της ΤτΕ ".  Επομένως, στα πλαίσια της Καταστατικής λειτουργίας του συστήματος και της κατοχυρωμένης θεσμικής ανεξαρτησίας των οργάνων της Τράπεζας που αποφασίζουν τα ίδια για την εφαρμογή των νόμων και δεν επιβάλλονται αυτοί χωρίς προηγούμενη διαβούλευση σε καμιά Κεντρική Τράπεζα, μπορούμε να κρίνουμε και να αποφασίζουμε οι ίδιοι για την έκταση ή μη της εφαρμογής τους, στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφάλισης.  Αυτή η παραδοχή από μόνη της αποτελεί έμμεση αλλά σαφή αναγνώριση της προσφοράς των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ  στα ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι μόνο των συνταξιούχων μας. Εάν δεν υπήρχε η μεγάλη συσπείρωση των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ,  που από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τους συναδέλφους για την  ΗΔΙΚΑ, για τον κίνδυνο μετατροπής του προγράμματος Μετεργασιακών παροχών  σε ιδιωτικό ασφαλιστικό προϊόν, που κατήγγειλε το Πλαφόν, την    περικοπή των Δώρων και των επιδομάτων, που απαίτησε με στοιχεία την επιστροφή των ποσών που μένουν στην Τράπεζα από την περικοπή των συντάξεών μας και που φώτισε το θέμα της Θεσμικής Ανεξαρτησίας των Οργάνων της Κεντρικής Τράπεζας, όχι μόνο θα τα είχαμε χάσει όλα στο δρόμο για το Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών και της μιας σύνταξης, αλλά δεν θα υπήρχε και δρόμος επιστροφής.

Δυστυχώς όμως  είναι ο ίδιος ο πρόεδρος που μη έχοντας βγάλει κανένα συμπέρασμα επί της ουσίας,  ομολογεί πως είχε συμφωνήσει  (προφανώς κάτω από το τραπέζι) με την προηγούμενη διοίκηση και ανώτατα στελέχη της για όλα τα παραπάνω. Είναι μάλιστα ο ίδιος που επιμένει να μην αναγνωρίζει στην κίνηση μας  τα ίδια δικαιώματα με τις άλλες κινήσεις (αποστολή ανακοινώσεων , συμμετοχή στις διαπαραταξιακές κ.ά) ή που απαγορεύει και αρνείται να μας δοθεί η Γνωμοδότηση Κρεμαλή και τα οικονομικά στοιχεία των εξόδων και δαπανών του ΣΣΤΕ αναλυτικά.! Δυστυχώς αλλά όχι μόνο αφίσταται των προγραμματικών του δεσμεύσεων,  αλλά έχει ξεχάσει πως είναι συνταξιούχος και εκπροσωπεί  συνταξιούχους και όχι εξουσίες…..
  
Ε. Κωνστανταράκη