Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2014-12-15

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 21


"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ιστολόγιο  http://endrasi-ste.blogspot.com 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 21 
Αθήνα, 15.12.2014

ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νo  1.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ της 10.12.2014, σχετικά με την απαλλαγή της από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., αποτελεί την πιο άμεση και ουσιαστική απάντηση σε όλους εκείνους που επί μήνες βυσσοδομούν και, τρομοκρατώντας το προσωπικό, προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να οδηγήσουν συνταξιοδοτικά του δικαιώματα εκτός Τράπεζας, σε Ιδιωτική Ασφαλιστική Εταιρεία.
Η ΤτΕ, με μια λιτή αλλά ουσιώδη ανακοίνωση-απάντηση, σε μία δύσκολη πράγματι χρονική περίοδο και για ένα κοινωνικά ευαίσθητο θέμα, υπερασπίσθηκε το αυτονόητο, δηλαδή την υπερνομοθετική ισχύ του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο έχει κυρωθεί με Νόμους ως παράρτημα διεθνούς σύμβασης. Ένα Καταστατικό η ισχύς του οποίου δεν μπορεί να γίνεται λάστιχο κάθε φορά, κατά το δοκούν και συμφέρον των μανδαρίνων της Τράπεζας και των διαπλεκόμενων μαζί τους συνδικαλιστών. Όλοι αυτοί, που πίεζαν και εξακολουθούν να πιέζουν να φύγουν δικαιώματά μας εκτός Τράπεζας,  έλαβαν αντικειμενικά πληρωμένη απάντηση από την τοποθέτηση της Διοίκησης, η οποία όπως φαίνεται επιλέγει να διοικήσει σύμφωνα με το Καταστατικό της Τράπεζας και όχι με τις ¨συμβουλές¨ των γνωστών παράκεντρων στην ΤτΕ.

ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νo  2.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με     Α.Π.: Φ.80020/οικ.43562/Δ15.978/3.12.2014Παροχή οδηγιών για την υλοποίηση των διατάξεων… του ν.4254/2014 και των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 220 του ν.4281/2014, αποτελεί τη δεύτερη πληρωμένη απάντηση στους Dealers των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Μάλιστα αυτή είναι ειδικά αφιερωμένη στην κ. Ε. Κλειτοράκη, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, με την Νο 2 Ανακοίνωσή της στις 8.12.2014, αφού μας υποδεικνύει ότι πρέπει να τηρούμε τους νόμους, στη συνέχεια ερμηνεύοντας το ν.4281/2014 για τις επικουρικές, μας καλεί να σπεύσουμε γρήγορα να δώσουμε το ¨Πρόγραμμα¨ σε ασφαλιστική εταιρεία, διότι μετά το Μάιο του 2015 το σύνολο του Μερίσματος (Επικουρική και Πρόγραμμα) θα ενσωματωθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.)!!!Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο, η εγκύκλιος του Υπουργείου διευκρινίζει πως οι συγκεκριμένοι νόμοι αφορούν σε κλάδους και τομείς επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τους οποίους απαριθμεί (σύνολο 9) και κατονομάζει, παρέχει οδηγίες λειτουργίας τους καιεπισημαίνει πως αυτοί δύνανται να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία μέχρι την 30.6.2015, και όχι σε ασφαλιστικά προγράμματα όπως ψευδέστατα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Ο.Σ.Τ.Ο.Ε., διαφορετικά εντάσσονται υποχρεωτικά από 1.7.2015 στο Ε.Τ.Ε.Α., και στο μέλλον δεν θα λαμβάνουν καμιά κρατική χρηματοδότηση. Φυσικά και δεν περιλαμβάνεται και ούτε θα μπορούσε το π. Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της ΤτΕ, το οποίο από 1.1.2011 με το ν.3863/2010, έχει καταργηθεί, η περιουσία του έχει περιέλθει στην ΤτΕ, η οποία και αποτελεί καθολικό διάδοχο αυτού. Σημειώνουμε πως η αναφερόμενη παρά πάνω εγκύκλιος υπογράφεται από την αρμόδια Γενική Διευθύντρια κ. Α. Δεδούλη η οποία, ως γνωστό σε ερώτημα συναδέλφου, έχει σαφώς δηλώσει, στις 17.6.2013 με το έγγραφο                    Α.Π.: Φ.80000/10447/133, ότι: ¨η Τράπεζα της Ελλάδος ως φορέας ασφάλισης του προσωπικού της, δεν υπάγεται για τα θέματα του κλάδου επικουρικής σύνταξης στην εποπτεία και στον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας¨.

ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΛΕΟΝ  ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ

Μετά τις παραπάνω πληρωμένες απαντήσεις, από τα πλέον επίσημα χείλη, είναι πλέον αμείλικτα τα ερωτήματα για τα κίνητρα εκείνων που επιμένουν στην ανάθεση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας σε ασφαλιστική εταιρεία εκτός Τράπεζας.  Αυτά απευθύνονται ειδικά προς την ηγεσία της διαπλεκόμενης  συνδικαλιστικής παράταξης της ΠΑΣΚΕ σε όλες τις εκδοχές της, είτε αυτή της Ν.Σ.Ε. του Προέδρου του Σ.Σ.Τ.Ε.   Ι. Γοζαδίνου, είτε αυτή της Ανεξάρτητης Προοδευτικής Κίνησης της Προέδρου της Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. Ε. Κλειτοράκη, οι οποίοι και πρωτοστατούν σε αυτή την παράνομη και αντικαταστατική υστερία. Μήπως τελικά αισθάνονται και ιδιαίτερα η κ. Κλειτοράκη υπερβολικές ανασφάλειες; Υπενθυμίζουμεπως το Καλοκαίρι του 2012, ως Πρόεδρος του Σ.Σ.Τ.Ε., και τότε φοβούμενη να μη χαθούν τα μετρητά του Συλλόγου, έθετε σε επαναλαμβανόμενες δαπανηρές διαδικασίες θέμα αγοράς των γραφείων της Χρήστου Λαδά με τίμημα που εθεωρείτο ως ευκαιρία, για να υποβάλλει τελικά ο ιδιοκτήτης στο σημερινό  Δ.Σ του ΣΣΤΕ μετά από 10 μήνες την άνοιξη 2013, έγγραφη πρόταση πώλησης σχεδόν στη μισή τιμή!  Δυστυχώς αλλά φαίνεται πως σήμερα, η επιμονή στην ανάθεση εκτός Τράπεζας των δικαιωμάτων μας,  αποτελεί το συνεκτικό στοιχείο όλων των συνδικαλιστικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ.

Καλείται ο κάθε συνταξιούχος να εκτιμήσει ψύχραιμα και σε βάθος, όλα τα δεδομένα και τις ¨προτάσεις – σωτηρίας¨ οι οποίες παρουσιάζονται ταυτόχρονα με τη λογική του καρότου και του μαστίγιου, δηλαδή από τη μία ρυθμίσεις επιμήκυνσης δόσεων δανείων και από την άλλη εκφοβισμός για την ενσωμάτωση του Μερίσματος (Επικουρική σύνταξη και Πρόγραμμα) στο Ε.Τ.Ε.Α.
Η επίσημη τοποθέτηση της Διοίκησης της ΤτΕ στο θέμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις επικουρικές (Ν.4281/2014 άρθρο 220 παρ.6),  αποτελούν δικαίωση των πολύμηνων προσπαθειών των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”, που κόντρα σε επικοινωνιακούς και οικονομικούς  αποκλεισμούς από την πλειοψηφία του Σ.Σ.Τ.Ε., καταφέραμε, όχι μόνο να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις, αλλά και να δημιουργήσουμε τους όρους για την οριστική αντεπίθεση και ανατροπή των έκνομων και άδικων τετελεσμένων στους συνταξιούχους της ΤτΕ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα, Λεμπέσης Παναγιώτης, Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μπαλαούρας Μάκης, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστoρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία, Χρηστίδης Απόστολος.

Για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις θέσεις και τις τακτικές συναντήσεις των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”, καθώς και για επικοινωνία: 
Ιστολόγιο  http://endrasi-ste.blogspot.com 

Η εκδήλωση των "Εν Δράσει" στις 12 Δεκεμβρίου 2014...

Κι επειδή η ψυχγωγία είναι πολιτισμός...
Διασκεδάσαμε ως Έλληνες στην εκδήλωση της κίνησής μας στις 12 Δεκεμβρίου...

Αθρόα η προσέλευσή των συναδέλφων στην εκδήλωση που διοργανώσαμε στο μεζεδοπωλείο "ΑΝΤΑΙΟΣ", το βράδυ της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου 2014 - ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας.
Καθώς "όλοι οι καλοί χωράνε",οι απρόσμενα πολλές συμμετοχές της τελευταίας στιγμής, όχι μόνο δεν δημιούργησαν  κάποιο πρόβλημα, αλλά επειδή το φαγητό και το πρόγραμμα, κατά γενική ομολογία ήταν πολύ καλά, περάσαμε μια πολύ όμορφη βραδιά, χορεύοντας και τραγουδώντας και με "δικά μας" ταλέντα, δημιουργώντας  έτσι μια πολύ ιδιαίτερη, δική μας βραδιά.


φωτορεπορτάζ εκδήλωσης
 
φωτορεπορτάζ εκδήλωσης

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ξεχωριστά όσους συναδέλφους συνταξιούχους και  εν ενεργεία συμμετείχαν στην αγορά των λαχνών με δώρα 5 συλλεκτικές μεταξοτυπίες του γνωστού ζωγράφου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥ, τον οποίο δημοσίως θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την σημαντική προσφορά του στην Κίνησή μας. Χωρίς αυτή την οικονομική στήριξη, η πλούσια δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Κίνησή μας θα ήταν αδύνατη.
Τους τυχερούς λαχνούς κατά σειρά  τράβηξαν οι συνάδελφοι: Παπαμάργαρης Θεοχάρης, Μπαλαούρας Μάκης, η εξαιρετική τραγουδίστρια του κέντρου Φραντσέσκακαι οι μικροί τραγουδιστές που έκλεψαν τις καρδιές μας Παναγιώτης και Ρονάλντο.

Οι αριθμοί και οι τυχεροί κατά σειρά κλήρωσης είναι :
No. 7 Δασκαλοπούλου Μαρία, Νο. 68 Αλεξίου Δημοσθένης,  Νο. 185 Τσαγκαροπούλου Ελένη, Νο. 222 Παγώνη Μαρία και  Νο. 400 Γκοτσίνα Βάσω

Μέχρι την επόμενη εκδήλωσή μας που είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι ακόμα καλύτερη,
Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2015