Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-10-10

Αυταρχικός παροξυσμός λίγο πριν την κάλπη…

Καθημερινά, οι συνταξιούχοι που εκφράζουν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους με την επταετή πολιτική εμπαιγμού τους από τη σημερινή πλειοψηφία του ΣΣΤΕ, έρχονται αντιμέτωποι με τον αυταρχικό παροξυσμό της τελευταίας:

Αποκλεισμός αναρτήσεων από την ομάδα «Υπάλληλοι της ΤτΕ» στο Facebook, συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της πλειοψηφίας συνταξιούχων ανεξάρτητα από τη θέλησή τους, χαρακτηρισμοί και κοσμητικά επίθετα κατά εκείνων που τολμούν και εκφράζουν την αντίθεσή τους με το διαχωρισμό μας. Διαχωρισμό που, για πρώτη φορά έγινε με εσωτερική απόφαση της Τράπεζας και των συνδικαλιστών, καθώς είναι γνωστό «πως τα κάστρα πέφτουν πάντα από μέσα»(!!).

Η Τράπεζα προκειμένου να αποφύγει το κόστος αποκατάστασης των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων (ανακ. ΠΑΣΚΕ 7/27.1.2020), ψήφισε, με τις ευλογίες των συνδικαλιστών της ΔΗ.ΣΥ και της ΔΕΚΣ, το άρθρο 10Α .

Με την πράξη της αυτή, διαχώρισε τους συνταξιούχους σε συνταξιοδοτούμενους πριν και μετά την 1.1.2015, σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 10 που προβλέπει την ισόνομη αντιμετώπιση των ασφαλισμένων χωρίς διακρίσεις και την αναπροσαρμογή των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων, σε περίπτωση εφαρμογής νέου συστήματος υπολογισμού συντάξεων(!!).

Ενώ λοιπόν από την ισχύουσα νομοθεσία καταργήθηκαν όλοι οι προηγούμενοι διαχωρισμοί των νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά και Λοβέρδου(!!) και η Τράπεζα όφειλε να εφαρμόσει το νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων στο χώρο της σύμφωνα με το ισχύον άρθρο 10 (του Κανονισμού του πρώην ταμείου κύριας σύνταξής μας), όχι μόνο το απόφυγε με τη βοήθεια των συνδικαλιστών, αλλά και για να τους «ανταμείψει» για τη βοήθειά τους, εφάρμοσε το νέο πλαφόν κύριων συντάξεων αφαιρώντας τις τρείς μνημονιακές κρατήσεις μόνο από τη διαφορά του παλαιού (2773,40) με το νέο πλαφόν (4608), προκειμένου έτσι να βουλώσει τα στόματά τους και να ευνοήσει έναν πολύ περιορισμένο αριθμό σχετικά νέων υψηλόβαθμων συνταξιούχων(!!)

Η Τράπεζα, με την πράξη της αυτή, δίνοντας δηλαδή «τη μπανάνα» στους συνδικαλιστές, απέφυγε την εφαρμογή της εγκυκλίου για το νέο πλαφόν, σύμφωνα με την οποία και με το συγκεκριμένο παράδειγμα που παραθέτει το Υπουργείο, από τις συντάξεις που αποδίδονται μετά την εφαρμογή του νέου πλαφόν, καταργούνται και οι τρεις μνημονιακές κρατήσεις (4024/11, 4051/12 και 4093/12), από το σύνολο του ποσού και όχι μόνο από την διαφορά(!!).

Έτσι ο κ. Στουρνάρας με τη βοήθεια των πολυσυνταξιούχων της Τράπεζας και τις ευλογίες των συνδικαλιστών, κατάφερε «με ένα σμπάρο (άρθρο 10Α), να κτυπήσει πολλά τρυγόνια….» Και τις συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων να μην αποκαταστήσει, και τις μνημονιακές κρατήσεις να διατηρήσει στις συντάξεις παλαιών και νέων συνταξιούχων, αλλά και τα στόματα των συνδικαλιστών να κλείσει, σε κάθε είδους έκνομες ενέργειες και παρανομίες της, ακόμα και στη συνέχιση των κρατήσεων των δύο νόμων μετά και τη χορήγηση του 11μηνου των αναδρομικών, τα οποία χρυσοπληρώνουμε σήμερα με φόρο 50%!!

Όλα τα παραπάνω και ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων για επτά χρόνια, που πότε ήθελε ο Στουρνάρας αλλά δεν ήθελε ο Υπουργός(!!) και πότε όταν ήθελαν ΟΛΟΙ οι άλλοι δεν ήθελε ο Στουρνάρας με το γνωστό «θα περάσουν πάνω από το πτώμα του» όσοι επιμένουν για τα δικαιώματα των συνταξιούχων, εξάντλησαν κάθε όριο αξιοπρέπειάς μας…

Η έντονη δυσαρέσκεια που εκφράζεται με κάθε τρόπο και που απειλεί στις ερχόμενες εκλογές να αποσπάσει από τα χέρια του Στουρνάρα τη χρήση στις δικαστικές αίθουσες και όχι μόνο, των υπογραφών του ΣΣΤΕ, που του εκχώρησε η παρούσα πλειοψηφία, τους προκαλεί αυταρχικό παροξυσμό…

Εκφοβίζουν και τρομοκρατούν τους συνταξιούχους. Μόνιμη επωδός τους «μην μιλάτε παίρνουμε μεγάλες συντάξεις»!! Την ίδια ώρα το σύστημα ΗΛΙΟΣ του Υπουργείου αποκαλύπτει πως: Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, που κατέβαλλαν μικρότερες εισφορές από τις δικές μας και επί περιορισμένου πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών, έχουν μικτές κύριες συντάξεις από 2000 έως και 4608 ευρώ!! Και απαιτούν από εμάς, που πληρώσαμε σχεδόν διπλάσιες εισφορές και επί των πάσης φύσεως αποδοχών, να μην διεκδικούμε την αποκατάσταση των συντάξεων παλαιών και νέων συνταξιούχων με ισονομία και χωρίς μνημονιακές κρατήσεις που από τη 1.1.2019 έχουν σταματήσει και στον ΕΦΚΑ, αλλά να σκύψουμε το κεφάλι γιατί παίρνουμε πολλά….

Δηλαδή να τους επιτρέψουμε τα χειρότερα, επειδή, κατ’ αυτούς, έχουμε περιθώρια και άλλων μειώσεων ακόμα και ανάθεσης του «Προγράμματος» σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, όπως σχεδιάζουν!! Για αυτό στις ανακοινώσεις τους δεν διεκδικούν τίποτα πλέον, παρά μόνο επιτίθενται σε αυτούς που επιμένουν να υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της ΤτΕ και του προσωπικού της και να διεκδικούν όλα αυτά που προσδοκούσαμε και τα οποία ποικιλοτρόπως χρυσοπληρώσαμε, δουλεύοντας με αξιοπρέπεια…

Ας ελπίσουμε πως ο αυταρχικός παροξυσμός τους δεν θα ανακόψει το ρεύμα ανατροπής και διάθεσης για μια αναλογική αντιπροσωπευτική συγκρότηση του νέου Δ.Σ. ώστε, με δημοκρατική λειτουργία και αγωνιστική διάθεση, να επανεντάξουμε τους συνταξιούχους της Τράπεζας ως αναπόσπαστο μέρος του προσωπικού της, στο ίδιο πλαίσιο της θεσμικής ανεξαρτησίας που απολαμβάνουν σήμερα μόνο η Διοίκηση, τα στελέχη της και οι εν ενεργεία υπάλληλοι!!

Οκτώβριος 2021

Ευσταθίου Κώστας

Μέλος του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ και της Ο.Σ. των ¨ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ¨ συνταξιούχων της ΤτΕ