2017-06-28

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 6

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 6

Αθήνα,  28 Ιουνίου 2017

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ
ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Συνάδελφοι,
Την Παρασκευή, 23.6.2017, συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε.. Ένα ακόμα  άγονο  αντιδημοκρατικό Διοικητικό Συμβούλιο, με  κύριο χαρακτηριστικό την  επίδειξη εξουσίας. Εάν λάβουμε υπόψη την, ταχυδρομηθείσα σε όλους μας,  ανακοίνωση Νο 3/20.6.2017 του Προεδρείου του Σ.Σ.Τ.Ε., που ενεργώντας σαν υπερασπιστής του εργοδότη αρνείται να ζητήσει την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και εάν προσθέσουμε και τις αυταρχικές, δίχως διάλογο,  συνεδριάσεις του Δ.Σ., τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε για το τι πραγματικά επιδιώκεται μέσα από την κατάργηση κάθε έννοιας δημοκρατίας, συλλογικότητας και διεκδικήσεων.

Με επιστολή μας, πριν από το Συμβούλιο του Μαΐου, είχαμε ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης του Προγράμματος, ώστε να δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στα εύλογα ερωτηματικά. Ο Πρόεδρος είχε δεσμευθεί, πως αυτό θα γινόταν στο Δ.Σ. του Ιουνίου. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν ενεγράφη το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη, αλλά η ερώτηση του εκπροσώπου μας σχετικά με αυτό, απαντήθηκε με αγοραίους  χαρακτηρισμούς, που δεν τιμούν, όχι μόνο αυτόν που τους εκτόξευσε, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου που αδιαμαρτύρητα αποδέχθηκαν μια τέτοια συμπεριφορά. Δυστυχώς φαίνεται πως η συνδικαλιστική εξουσία σε κάποιους  αλλοτριώνει και αμβλύνει την αξιοπρέπεια και το ήθος.

Στη συνέχεια με έκπληξη δεχτήκαμε, στο Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε., την επίσκεψη  δικηγόρου της Τράπεζας, ο οποίος προσήλθε αυτοβούλως!!!  για να μας πληροφορήσει  πως οι αντίδικοι, που όμως δεν κατονόμασε, της Τράπεζας για το PSI χρησιμοποιούν ανακοινώσεις του χώρου, και δη των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”!!! Αν και ¨ο αυτόκλητα παρουσιασθείς δικηγόρος¨ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ως  καλογραμμένη και επεσήμανε ότι δεν έδινε κανένα δικαίωμα στον αντίδικο, θεώρησε καλό να ενημερώσει το Δ.Σ. για γεγονός…… Ευχαριστούμε τον ¨αυθόρμητα ενεργήσαντα δικηγόρο¨ και τον ενημερώνουμε πως θα συνεχίσουμε την έκδοση καλογραμμένων ανακοινώσεων, γνωρίζοντας πως ο κάθε ένας έχει δικαίωμα να υπερασπισθεί τα δικαιώματά του, με τον τρόπο που του επιβάλλει η συνείδησή του. Εκπτώσεις, στη λογική πιθανής αξιοποίησης των όποιων επιχειρημάτων μας από κακοπροαίρετο τρίτο, δεν μας απασχολούν. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε ντρεπόμαστε για αυτά που διαχρονικά κατέκτησε ο χώρος μας. 

Στις 23.5.2017 εστάλη υπόμνημα στη Διοίκηση,  χωρίς την παραμικρή συζήτηση στο Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε.. Το υπόμνημα ετέθη  στη συνεδρίαση της Παρασκευής, 23.6.2017, για απλή και μόνο ενημέρωση!!
Η διαχείριση των οικονομικών του Συλλόγου συνεχίζει να ασκείται κατά τρόπο που δεν συνάδει με τη χρηστή διαχείριση. Οικονομικά βοηθήματα του Σ.Σ.Τ.Ε. και ενισχύσεις από τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης, εγκρίνονται συνεχώς για ένα στενό κύκλο  γνωστών και φίλων, που εισπράττουν, σχεδόν ανά διετία, ένα σημαντικό ποσό κάποιων χιλιάδων ευρώ. Τέλος, εκεί που δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα, ήταν στο θέμα της ΟΣΤΟΕ και της ανακοίνωσης με την οποία μας ενημέρωναν για την αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής της ΟΣΤΟΕ  κατά του νόμου Κατρούγκαλου, την οποία δήθεν έμαθαν από δημοσιεύματα του τύπου!! Ενώ το θέμα ενεγράφη στην Ημερήσια Διάταξη από επιστολή των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” αντί να δοθεί ο λόγος στους συμβούλους μας, είχαμε μια πολύωρη παράσταση Προέδρου και Γ. Γραμματέως, που ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπαν πως μας κάνει και καλό που είμαστε στην ΟΣΤΟΕ, ενώ τίποτα δεν πρόκειται να πάθουμε αν ακυρωθεί ο σχετικός νόμος που δεν μας εντάσσει στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και αντικατασταθεί από κάποιον άλλο!!

Δυστυχώς η συζήτηση που διεξήχθη κάθε άλλο παρά συνέβαλε να κατανοηθεί πως δεν είναι δυνατόν να υπηρετείς σωστά και αποτελεσματικά τα συμφέροντα του χώρου μας, κατέχοντας κορυφαίες θέσεις ευθύνης και στον Σ.Σ.Τ.Ε. και στην ΟΣΤΟΕ. Παραταξιακά και κομματικά αυτό μπορεί να είναι συμφέρον, συνδικαλιστικά όμως όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στους συναδέλφους συνταξιούχους, αλλά αντιθέτως τους υπονομεύει, αφού ο χώρος μας αντικειμενικά έχει διαφορετικά δεδομένα στη σημερινή περίοδο από τους συναδέλφους των Εμπορικών Τραπεζών. Απόδειξη, πως δεν υπάρχει απόφαση της ΟΣΤΟΕ που να θεωρεί την εξαίρεση της ΤτΕ από τον ΕΦΚΑ και τον ΕΤΕΑΕΠ πράξη θεσμικά νόμιμη, αφού η ΤτΕ, ως Τράπεζα του Ευρωσυστήματος, έχει αναλάβει η ίδια τις κάθε είδους αποδοχές του Προσωπικού της (εν ενεργεία και συνταξιούχων), απαλλάσσοντας τελείως τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Δυστυχώς ήταν τέτοια η ένταση των παρεμβάσεων που προκάλεσε η μακρόσυρτη πρωτομιλία των μελών του Προεδρείου, που ο σύμβουλος της Αναγεννητικής αποδοκιμάζοντας το όλο σκηνικό, δεν έλαβε καν τον λόγο, αν και είχε να καταθέσει για το θέμα της ΟΣΤΟΕ παραπλήσιες με τις δικές μας απόψεις.

Συνάδελφοι,
Οι ενέργειες του Προεδρείου ανέδειξαν τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται ο Σ.Σ.Τ.Ε., από την αυταρχική και αντιδημοκρατική πρακτική του. Αν μπορούσαν, μαζί με τις μηνιαίες συγκεντρώσεις, ίσως θα είχαν καταργήσει και τις μηνιαίες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Όμως μια τέτοια λειτουργία δεν βοηθάει σε τίποτα τη λύση των προβλημάτων μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Βαξεβανάκη Ιουλία, Γκότσης Δημήτρης, Γρατσίας Ηλίας, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Νίκος, Καραδήμα Ζωή, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα, Λεμπέσης Παναγιώτης, Μαλαπάσχας Παναγιώτης, Μανώλης Παύλος, Μασσαλάς Δημήτρης, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νικολόπουλος Σωτήρης, Νικολοπούλου Βίκυ, Παπαγεωργάκης Μάρκος, Παπαμάργαρης Χάρης, Ραγιάς Νικόλαος, Ρούσσος Γιώργος, Στρίμπερης Θόδωρος,  Φιοτακη Εύη, Χατούπη Μαρία, Χάρακα Παναγιώτα, Χρηστίδης Απόστολος.
Υ.Γ.:Σχετικά με την ανακοίνωση Νο 4/27.6.2017 που κυκλοφόρησε το Προεδρείο, είμαστε ευτυχείς, διότι εκείνοι που τους καθοδηγούν από το παρασκήνιο, αισθάνθηκαν πλέον την ανάγκη δημόσιου διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς.  Θα απαντήσουμε δημόσια, χωρίς εντάσεις και χαρακτηρισμούς, τους οποίους αφήνουμε για το Προεδρείο...

2017-06-21

Δ.Σ. ΣΣΤΕ ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. του  Σ.Σ.Τ.Ε.

Την Παρασκευή 23.6.2017

Αθήνα, 21.6.2017
Συνάδελφοι
Όπως είναι γνωστό το Προεδρείο του Σ.Σ.Τ.Ε. έχει  καταργήσει τις ενημερωτικές συγκεντρώσεις των συναδέλφων - συνταξιούχων. Οι Κινήσεις έχουν δικαίωμα  ταχυδρομικής  αποστολής μόνο δύο (2) ανακοινώσεων το χρόνο, ενώ το Προεδρείο απεριόριστο αριθμό, ανεξαρτήτως θεματολογίας. Επομένως, μοναδικός τρόπος  ενημέρωσης  για τις κρίσιμες εξελίξεις στα συνταξιοδοτικά μας θέματα, είναι η παρακολούθηση των Διοικητικών Συμβουλίων.
Χθες, 20.6.2017, ενημερωθήκαμε πως την Παρασκευή 23.6.2017 και ώρα 10.30 στα γραφεία του Συλλόγου μας θα συγκληθεί το Δ.Σ. σε συνεδρίαση με την παρακάτω ημερήσια διάταξη:
1.   Ενημέρωση Δ.Σ. για την αποστολή Υπομνήματος του Συλλόγου στον κ. Διοικητή.
2.     Οικονομικά Σ.Σ.Τ.Ε. (κίνηση μηνών Απριλίου & Μαΐου 2017).
3.     Αιτήσεις μελών μας οικονομικού περιεχομένου.
4.     ΣΥΤΕ οικονομική ενίσχυση για συντήρηση θέρετρων  Αγ. Τριάδας Θεσ/νικης.
5.     Λογαριασμός Αλληλεγγύης.
6.  Αίτημα συζήτησης συνδικαλιστικής παράταξης «Εν Δράσει» σχετικά με την Ενημερωτική Ανακοίνωση του Σ.Σ.Τ.Ε. 1/6/2017.

Όπως διαπιστώνει κανείς, πρώτο θέμα της ημερησίας διάταξης είναι η ενημέρωση του Δ.Σ. για την αποστολή Υπομνήματος του Συλλόγου στον κ. Διοικητή, δηλαδή ενημέρωση και όχι συζήτηση για το περιεχόμενο του Υπομνήματος και λήψη απόφασης. Το Δ.Σ. απλά συγκαλείται για να νομιμοποιήσει τα προαποφασισμένα. 
Επίσης θέλουμε να πιστεύουμε πως από παράλειψη δεν έχει αναγραφεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης το αίτημά μας από 9.5.2017, για συζήτηση του θέματος της εγκυκλίου της ΤτΕ (431/4.5.2017)  σχετικά με τη διεύρυνση του Προγράμματος. 

Καλούμε τους συναδέλφους, που μπορούν, να προσέλθουν και να παρακολουθήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε όλοι μαζί να ενημερωθούμε και να διαμορφώσουμε άμεση άποψη για τα γεγονότα.

Οι Διοικητικοί Σύμβουλοι των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”
Ευσταθίου Κώστας – Δεληπέτρος Δημήτρης 

2017-06-19

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ
ΚΕΛΑΗΔΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!

Αθήνα, 19.6.2017
Συνάδελφοι,
Οι δυνάμεις των Προεδρείων του Σ.Σ.Τ.Ε. και του Σ.Υ.Τ.Ε., που αμέσως μετά το Γενικό Συμβούλιο της 19.12.2016, διαπόμπευσαν την ΤτΕ, αναδημοσιεύοντας σε ανακοινώσεις τους, όσα την προηγούμενη είχαν διοχετευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο κατά του Υποδιοικητή, του συνταξιούχου συναδέλφου και Βουλευτή, συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών παρατάξεων,  έχουν σήμερα το πολιτικό θράσος από θύτες, να παριστάνουν τα θύματα!!Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας συκοφαντικής  εκστρατείας κατά των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”, από τα παπαγαλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών στην ΤτΕ. Με την πρόσφατη ανακοίνωση Νο 12/13.6.2017 η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σ.Υ.Τ.Ε. (αναρωτιόμαστε πότε θα ακολουθήσει και το Προεδρείο του Σ.Σ.Τ.Ε.), με αφορμή δημοσιεύματα στο τύπο, ούτε λίγο ούτε πολύ καθιστά ενόχους για αυτά την Κίνησή μας και τους εν ενεργεία συναδέλφους της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Συνεργασίας. Μάλιστα σε ανακοίνωση της Ανανεωτικής (82η / 15 Ιουνίου 2017), της Κίνησης δηλαδή της οποίας ηγείται ο Γραμματέας του Σ.Υ.Τ.Ε., μείναμε έκπληκτοι από το λεκτικό παραλήρημά της … Όχι μόνο ζητούν ΕΔΕ!!, αισθανόμενοι το ρόλο τους ¨ως το μάτι¨ του εργοδότη στο συνδικαλισμό, αλλά παρά λίγο και να μας καταστήσουν υπεύθυνους των ανά τον κόσμο τρομοκρατικών επιθέσεων!! Παρά το λεκτικό παραλήρημά τους όμως, δεν ξέχασαν να μας πουν για τη ¨ρεξόνα¨,δηλαδή το πόσο καλύτερη είναι η ιδιωτική ασφάλιση έναντι της κοινωνικής!! Αποκαλύπτουν έτσι τους λόγους για τους οποίους εκδηλώνονται τόσο χυδαία και άκομψα για συναδέλφους συνταξιούχους, το έργο και τη δράση των οποίων τουλάχιστον θα έπρεπε να σέβονται. Ο ¨λαϊκισμός μας¨, αυτός που σέβεται την ιστορία της ΤτΕ και τα δικαιώματα του προσωπικού της, φυσικά και δεν συμβαδίζει με τον εκσυγχρονισμό ¨του όλα στο σφυρί, όλα στους ιδιώτες¨… Ας γνωρίζουν όμως πως τα χρήματα των ασφαλισμένων και ειδικά των συνταξιούχων της ΤτΕ, δεν προορίζονται για τα δόντια των ασφαλιστικών, όσο και εάν κελαηδούν τα παπαγαλάκια τους, ειδικά στην ΤτΕ… Σημειώνουμε ότι ο ίδιος ο Γραμματέας του Σ.Υ.Τ.Ε., ως μηχανικός, όχι μόνο επέλεξε την ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ έναντι της ΤτΕ, αλλά το 2013 δεν ψήφισετο ¨Πρόγραμμα¨ για το οποίο σήμερα δήθεν αγωνιά….
Συνάδελφοι,
Το νέο δημοσίευμα της εφημερίδος Δημοκρατία της 16.6.2017, αποκάλυψε πλέον πλήρως και τους φορείς και τους στόχους τους.Είμαστε όλοι σε θέση να ενθυμούμαστε ποιοί αγωνίσθηκαν για το σεβασμό της αυτονομίας του Συστήματος Ασφάλισης του Προσωπικού της ΤτΕ, που είχε συνθλιβεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ από το νόμο 4093/2012 της συγκυβέρνησης (Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ). Τον νόμο για τον οποίο τα παπαγαλάκια μας έλεγαν πως: « δεν μπορεί να τον αποφύγουμε και να είμαστε ολίγον έγκυος αφού είμαστε στην ΗΔΙΚΑ»!!  Επομένως όσοι εντός και εκτός Τράπεζας συμβάλαμε στην απεμπλοκή της ΤτΕ από το 3ο μνημόνιο και, κατ’ επέκταση, από τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016), δεν είχαμε και δεν έχουμεκανένα λόγο να στρεφόμαστε κατά της απεμπλοκής μας από αυτά και τον αυτονόητο σεβασμό της αυτονομίας της ΤτΕ. Αντιθέτως, έχουν κάθε λόγο να είναι υπέρ των ψευδολογιών που δημοσιεύονται στο τύπο, εκείνοι που μέσα στην ΤτΕ σήκωσαν τόνους λάσπης κατά του νόμου 4387/2016 αμέσως μετά την ψήφισή του. Ας μην ψάχνουν λοιπόν για αυτούς που έχουν λόγους να συντηρούν και να εκμεταλλεύονται τέτοιου είδους ¨φυτεμένα¨δημοσιεύματα.  Είναι  ολοφάνερο πως τα παπαγαλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών μέσα στην ΤτΕ, είναι αυτά που δεν έχουν καθόλου χαρεί για την απεμπλοκή της ΤτΕ από το νόμο και είναι αυτά που στην ουσία συμφωνούν απόλυτα με τα δημοσιεύματα της εφημερίδος ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!  Δυστυχώς, το κομματικό τους συμφέρον δεν τους επιτρέπει να αποδεχθούν, πως εκείνοι τους οποίους υβρίζουν, σε αντίθεση με τους ίδιους, κατάφεραννα γίνει αποδεκτή από τη σημερινή κυβέρνηση η αυτονομία του Συστήματος Ασφάλισης Προσωπικού ΤτΕ. Γνωρίζουν πολύ καλά πως αν η ΤτΕ ακολουθήσει ως οφείλει την αναγνωρισμένη αυτονομία της στους τομείς Κύριας και Επικουρικής ασφάλισης, οι πιέσεις και τα όνειρά τους για ασφαλιστικές εταιρείες πάνε περίπατο...
Για αυτό καθυστερούν και παρέχουν ακόμα και σήμερα ¨έναντι σύνταξης¨!! στους συνταξιοδοτούμενους συναδέλφους και μετέρχονται όλα τα μέσα, προσδοκώντας επάνοδο στην περίοδο εξαπονδρισμού της ΤτΕ από μια νέα συγκυβέρνηση, εργαζόμενοι παράλληλα και συστηματικά για την εμπλοκή της ΤτΕ στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ!!
Συνάδελφοι,
Οι ασφαλισμένοι της ΤτΕ, ούτε το 1948 σε συνθήκες εμφυλίου, ούτε το 2010 σε συνθήκες μνημονίου, κρύψαμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας. Δεν αισθανόμαστε ντροπή για όσα έχουμε κατακτήσει Καταστατικά και Θεσμικά και για τα οποία έχουμε καταβάλει σημαντικό τίμημα αγώνων και χρημάτων.
Η Διοίκηση μετά το νόμο 4387/2016, οφείλει να εφαρμόσει άμεσα τις Καταστατικές προβλέψεις των καταργηθέντων ταμείων για τη χορήγηση της κύριας σύνταξης και του προκύπτοντος Μερίσματος Πρόσθετης Μετεργασιακής Παροχής  (20% + 16%) των ΣΣΕ 1948, 1951, διασφαλίζοντας παράλληλα την ισοτιμία του συνόλου του προσωπικού στις συνταξιοδοτικές παροχές. Απαιτείται να εγκαταλειφθούν μονομερείς ενέργειες, έκνομες και αντικαταστατικές λογικές και με συνείδηση της κοινής συνισταμένης αυτής της θεμελίωσης της αυτονομίας του Συστήματος Ασφάλισης Προσωπικού της ΤτΕ, να πορευτούμε από κοινού μέσα από μια επιτροπή παραγωγής έργου, το οποίο εντός τακτής προθεσμίας θα τεθεί στη κρίση και τη διαβούλευση των φορέων του χώρου.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Βαξεβανάκη Ιουλία, Γκότσης Δημήτρης, Γρατσίας Ηλίας, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Νίκος, Καραδήμα Ζωή, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα, Λεμπέσης Παναγιώτης, Μαλαπάσχας Παναγιώτης, Μανώλης Παύλος, Μασσαλάς Δημήτρης, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νικολόπουλος Σωτήρης, Νικολοπούλου Βίκυ, Παπαγεωργάκης Μάρκος, Παπαμάργαρης Χάρης, Ραγιάς Νικόλαος, Ρούσσος Γιώργος, Στρίμπερης Θόδωρος, Χατούπη Μαρία, Χάρακα Παναγιώτα, Χρηστίδης Απόστολος.

2017-06-18

Αίτηση για Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) 2017

 ΑΙΤΗΣΗ

Στοιχεία Αιτούντος

ΕΠΩΝΥΜΟ:_______________________________________________

ΟΝΟΜΑ:_________________________________________________

ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ:_____________________________________________

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ:_____________________________________

ΗΜ. ΓΕΝΝΗΣΗ:____________________________________________

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ:______________________________________

ΑΜΚΑ:___________________________________________________




ΠΡΟΣ
Την ανώνυμη εταιρείας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» (Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού και Οργάνωσης-Τμήμα Απονομής Συντάξεων), που εδρεύει στην Αθήνα (Ελ. Βενιζέλου 21), όπως νόμιμα εκπροσωπείται και ως καθολικού διαδόχου του Ταμείου Συντάξεων Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδος και του Μετοχικού Ταμείου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος

****

Όπως σας είναι γνωστό δυνάμει του άρθρου 38 ν. 3863/2010 από 1.8.2010 θεσπίστηκε Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) η οποία τηρείται σε λογαριασμό με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) το οποίο συστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 149 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α`). Κατά το άρθρο 44 παρ.10,11 και 12 Ν.3986/2011,ΦΕΚ Α 152/1.7.2011: « Από 1.8.2011, τα ποσοστά των περιπτώσεων (β) έως και (η) της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν. 3863/2010 (Α` 115), καθώς και του άρθρου 11 του ν.3865/2010 (Α` 120) αναπροσαρμόζονται σε 6%, 7%, 9%, 10%, 12%, 13% και 14% αντίστοιχα..». Ακολούθως Από 1.8.2011, στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του NAT και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος ηλικίας, παρακρατείται επιπλέον μηνιαία εισφορά. Οι παρακρατήσεις υπολογίζονται στο συνολικό ποσό της σύνταξης, όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Σύμφωνα δε με την παράγραφο 13 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 «… α) Από 1.9.2011 θεσπίζεται Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, η οποία τηρείται σε λογαριασμό με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.), το οποίο συστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 149 του ν. 3655/2008 (Α` 58)…

Σκοπός του Λογαριασμού, σύμφωνα με το ίδιο ως άνω άρθρο είναι η κάλυψη ελλειμμάτων των Κλάδων Κύριας και Επικουρικής Σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ΤτΕ δεν συνιστά Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά την τυπική έννοια του όρου. Έχει ιδιότυπα εκχωρηθεί, βάσει νόμου η υποχρέωση κάλυψης της κοινωνικής ασφάλισης των συνταξιούχων υπαλλήλων της, με καθεστώς ειδικής ανεξαρτησίας και το νομικό πρόσωπο αυτής (και όχι το Ελληνικό Δημόσιο, όπως ισχύει με τους λοιπούς ΦΚΑ) εγγυάται την βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού ασφαλιστικών παροχών που ενσωματώνεται στο Παθητικό αυτής. Καθίσταται προφανές ότι ακόμη και έλλειμμα να εμφανίσει ο ως άνω ασφαλιστικός λογαριασμός της ΤτΕ, το έλλειμμα αυτό δεν θα καλυφθεί ουδέποτε από τον Α.Κ.Α.Γ.Ε., καθόσον αυτό θα συνεπάγετο στην ουσία συμψηφιστική (και απαγορευμένη) μεταφορά κεφαλαίων μεταξύ δύο αυτοτελών και ανεξάρτητων μεταξύ τους νομικών οντοτήτων, ήτοι του νομικού προσώπου του Κράτους και της Α.Ε. Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπό το πρίσμα αυτό, η παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης από την κύρια σύνταξη εμού και το μέρισμα που λαμβάνω συνιστά πράξη παράνομη, η οποία αντιβαίνει στο Σύνταγμα και ειδικότερα στα άρθρα 2§1, 4§§1,5, 22§5, 25§§ 1,4, 106§1 καθώς και στο άρθρο 1 του 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α (βλ. σχετικώς και ΟλΕΣ 244/2017). Τούτο δε διότι προκαλεί υπέρμετρη επιβάρυνση σε εμένα, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό και άνιση μεταχείριση παραβιάζουσα τοιουτοτρόπως τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Η παρανομία δε αυτή επιτείνεται από το γεγονός ότι ουδεμία αναλογιστική μελέτη έχει εκπονηθεί, εκ της οποίας να συνάγεται η ωφέλεια που προκαλεί η παρακράτηση αυτή σε σχέση με την προκληθείσα σε εμένα ζημία.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Και με την επιφύλαξη παντός δικαιώματός μου
ΑΙΤΟΥΜΑΙ


Να παύσετε, από σήμερα και για το μέλλον, κάθε παρακράτηση ποσού κύριας σύνταξης ή/και μερίσματος εμού που σχετίζεται με την Εισφορά Αλληλεγγύης, όπως αυτή προβλέφθηκε με τις ως άνω νομικές διατάξεις

Να επιστρέψετε
σε εμένα αναδρομικά και με το νόμιμο της υπερημερίας τόκο κάθε ποσό Εισφοράς Αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε από τη σύνταξη ή/και μέρισμα εμού από τότε που εγένετο η πρώτη παρακράτηση έως και σήμερα.

                            Αθήνα,  …../…../2017

                                Ο/Η Αιτών/ούσα



Μπορείτε να την κατεβάσετε από ΕΔΩ:

Αίτηση (PDF)

Αίτηση (DOC)

2017-06-17

2017/05: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 5

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 5

Αθήνα,  16 Ιουνίου 2017

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (E.A.Σ.)

Συνάδελφοι,
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη, μετά τις εκλογές, συγκέντρωση της Κίνησής μας. Σε αυτήν εκτός από την ουσιαστική αποτίμηση της εκλογικής μας πορείας, συζητήθηκαν και όλα τα σοβαρά ζητήματα καθώς και οι δράσεις της Κίνησης και μελών της, για την προώθηση των θεμάτων μας. Σας ενημερώνουμε για αυτές, ώστε να υπάρχει συνολική γνώση των συναδέλφων συνταξιούχων. Ειδικότερα η δράση   που έχει σχέση με την κατάργηση της κράτησης Ε.Α.Σ. σε κύρια σύνταξη και μέρισμα - επικουρική, απαιτεί και την ατομική ενέργεια εκ μέρους του κάθε συναδέλφου. Ξεκινώντας λοιπόν από αυτή σας ενημερώνουμε πως:
1.   Εκδόθηκε η απόφαση 244 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία με συντριπτική πλειοψηφία καθιστά αντισυνταγματική την κράτηση της Ε.Α.Σ. στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και καλεί σε κατάργησή της από 8.2.2017, ημέρα έκδοσης της απόφασης. Υποχρέωση αναδρομικών αναγνωρίζεται μόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν ασκήσει αγωγή. Διευκρινίζουμε πως η παραπάνω απόφαση είναι για την ΤτΕ εξαιρετικά σημαντική και ενισχυτική της εκφρασμένης από την αρχή θέσης μας, ότι  η ΤτΕ δεν έχει καμιά εμπλοκή του δημοσίου στη καταβολή ή εγγύηση των συντάξεων του προσωπικού της, ούτε μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ΤτΕ από τον λογαριασμό της Ε.Α.Σ. ως φορέας Ασφάλισης του Προσωπικού της, γεγονός που θα συνιστούσε παράνομη νομισματική χρηματοδότηση. Δυστυχώς υπενθυμίζουμε πως προεκλογικά η σημερινή πλειοψηφία κατήγγειλε την ανακοίνωσή μας με την οποία ενημερώναμε για τις εξελίξεις.
Σε συνεννόηση με νομικούς επί εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων και ειδικότερα αυτών της ΤτΕ, καταρτίσθηκε ατομική Αίτηση που θα κατατεθεί από κάθε ασφαλισμένο στο Πρωτόκολλο του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας και των Υποκαταστημάτων της. Με αυτή, ο κάθε ασφαλισμένος ζητά την άμεση κατάργηση της Ε.Α.Σ. αλλά και την επιστροφή των αναδρομικών από την ημερομηνία της πρώτης κράτησης.
2.   Κατατέθηκε εξώδικη διαμαρτυρία τριών συναδέλφων (Χ. Παπαμάργαρη, Ν. Δασκαλάκη και Θ. Στρίμπερη) με δικαστικό επιμελητή στον Διοικητής της ΤτΕ, σχετικά με τη συμπεριφορά της Τράπεζας απέναντι στο προσωπικό και δη τους συνταξιούχους.
3.   Εκδόθηκε η τέταρτη κατά σειρά μελέτη της Ομάδος Συντονισμού σχετικά με τη δημιουργία του Μετοχικού και των θεσμικών και νομικών μεταβολών του μέχρι σήμερα. Θεωρώντας πως η γνώση είναι δύναμη, προσπαθούμε, όσο το δυνατόν,να συμβάλλουμε στην ολοκληρωμένη ενημέρωση, όλων των συναδέλφων, σχετικά με τα  ασφαλιστικά μας  δικαιώματα.
4.   Συζητήθηκε διεξοδικά και θα τεθούν στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε., τόσο το θέμα της διεύρυνσης του Προγράμματος με τη συμμετοχή των μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένων, όσο και αυτό της παραμονής μας στην ΟΣΤΟΕ, ειδικά τη σημερινή περίοδο. Για τα θέματα αυτά έχουν σταλεί επιστολές προς το Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε..
5.   Φυσικά και σε αυτή τη συγκέντρωση συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα των προσπαθειών που γίνονται από ορισμένες πλευρές για έκνομη μεταφοράεπί πλέον ποσοστού από το εναπομείναν μετά το διαχωρισμό ποσοστό 20%  του Μερίσματος – Επικουρικής. Συνιστούμε σε όλους τους συναδέλφους να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους, καθώς μια τέτοια ΕΚΝΟΜΗ και ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ενέργεια δεν μπορεί να γίνει από την ΤτΕ που σέβεται τις υποχρεώσεις της απέναντι στο προσωπικό της. Δεν νομίζουμε πως θα διαβούν τον Ρουβίκωνα…

Όλα τα παραπάνω έγγραφα (αίτηση Ε.Α.Σ., εξώδικο, έκδοση για Μετοχικό και επιστολές σχετικά με διεύρυνση Προγράμματος και ΟΣΤΟΕ) μπορείτε να διαβάσετε και να εκτυπώσετε κάνοντας κλικ εδώ..

Συνάδελφοι,
Ο δρόμος είναι ένας και είναι και ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, αυτός της αυτονομίας του Συστήματος Ασφάλισης του Προσωπικού της ΤτΕ με:

1. Κανονισμό χορήγησης Κύριας Σύνταξης σύμφωνα με το Καταστατικό του πρώην Ταμείου και των Γενικών διατάξεων των νόμων, χωρίς μνημονιακές περικοπές και διαχωρισμούς των συνταξιούχων.
2. Λειτουργία του Μερίσματος ως μετεργασιακής παροχής σύμφωνα με τις ΣΣΕ 1948 και 1951,οι οποίες έχουν από το 1966 καταστεί εγγυημένων παροχών, με τη χορήγηση Μερίσματος 36% (Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας). Προσμέτρηση στον υπολογισμό της παροχής όλων των αναγνωρισμένων ασφαλιστικά χρόνων, χορήγηση μερισμάτων αντίστοιχου αριθμού των μηνιαίων κρατήσεών μας.
3. Επαναχορήγησητων Δώρων και των Επιδομάτων, τουλάχιστον στο σύνολο του Μερίσματος.
4. Κατάργηση της κράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.
5. Υπολογισμό και επιστροφή, με διάφορους τρόπους στους συνταξιούχους, των πάσης φύσεως  μνημονιακών απωλειών, που τους υπεξαιρέθηκαν.
6. Απεμπλοκή μας από την ΗΔΙΚΑ, με την οποία η σχέση μας πρέπει να υπάρχει μόνο για τις περιπτώσεις των συναδέλφων που λαμβάνουν επί πλέον σύνταξη από φορέα του ΕΦΚΑ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Βαξεβανάκη Ιουλία, Γκότσης Δημήτρης, Γρατσίας Ηλίας, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Νίκος, Καραδήμα Ζωή, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα, Λεμπέσης Παναγιώτης, Μαλαπάσχας Παναγιώτης, Μανώλης Παύλος, Μασσαλάς Δημήτρης, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νικολόπουλος Σωτήρης, Νικολοπούλου Βίκυ, Παπαγεωργάκης Μάρκος, Παπαμάργαρης Χάρης, Ραγιάς Νικόλαος, Ρούσσος Γιώργος, Στρίμπερης Θόδωρος, Χατούπη Μαρία, Χάρακα Παναγιώτα, Χρηστίδης Απόστολος.

2017-06-16

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ τ. ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 

ΤΟΥ τ. ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Αθήνα, Ιούνιος 2017


Εισαγωγικά


Η σημερινή περίοδος, με όσα συντελούνται σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, απαιτεί πλήρη γνώση και αποσαφήνιση των θεσμικών και νομικών δεδομένων πάνω στα οποία στηρίζονται αυτά. Ειδικά, η γνώση της ιστορικής διαδρομής του χορηγούμενου Μερίσματος μετεργασιακής παροχής, καθίσταται περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Η ανάγκη να περιφρουρήσουμε τη Συλλογική Αυτονομία των δικαιωμάτων μας, οδήγησε σε αυτή την έκδοση, με την οποία επιχειρούμε μια συνοπτική παρουσίαση των δεδομένων που έχουμε και πως πρέπει να υπερασπισθούμε τα δικαιώματά μας από αβελτηρίες, λάθη ή σκοπιμότητες. 



Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤτΕ

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Βαξεβανάκη Ιουλία, Γκότσης Δημήτρης, Γρατσίας Ηλίας, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Νίκος, Καραδήμα Ζωή, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα, Λεμπέσης Παναγιώτης, Μαλαπάσχας Παναγιώτης, Μανώλης Παύλος, Μασσαλάς Δημήτρης, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νικολόπουλος Σωτήρης, Νικολοπούλου Βίκυ, Παπαγεωργάκης Μάρκος, Παπαμάργαρης Χάρης, Ραγιάς Νικόλαος, Ρούσσος Γιώργος, Στρίμπερης Θόδωρος, Χατούπη Μαρία, Χάρακα Παναγιώτα, Χρηστίδης Απόστολος.



Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 

ΤΗΣ 28ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1948


«Στις 28 Φεβρουαρίου 1948 στο Υπουργείο Εργασίας παρουσία του Υπουργού   κ. ΄Αριστ. Πρωτοπαπαδάκη οι κάτωθι υπογεγραμμένοι: 1) Στυλιανός Γρηγορίου, Υποδιοικητής της ΤτΕ, ως εκπρόσωπος της ΤτΕ αφ ενός και αφ ετέρου 1) Άγγελος Στρούζας, Πρόεδρος και 2) Μάριος Πομώνης, Γεν. Γραμματεύς ως εκπρόσωποι του Σ.Υ.Τ.Ε. και 3) Γεώργιος Λασκαράτος, Πρόεδρος του Συλλόγου των Κλητήρων της ΤτΕ και 4) Διονύσιος Δήμας, Γεν. Γραμματεύς του ιδίου Συλλόγου, άπαντες υπό την προεκτεθείσαν ιδιότητά των και νομίμως πληρεξουσιοδοτημένοι ως εδήλωσαν και εμφαίνεται εκ των προσαχθέντων από 18.2.48 και από 27.2.48 Πρακτικών Γεν. Συμβουλίου της ΤτΕ, του από 27.1.48 Πρακτικού του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Υπαλλήλων της ΤτΕ και του από 27.2.48 Πρακτικού του Συλλόγου των Κλητήρων της  ΤτΕ , υπό των αρμοδίων οργάνων της επιχειρήσεως και οργανώσεων τας οποίας εκπροσωπούν, απεφάσισαν την υπογραφή της παρούσης Ειδικής κατά την έννοιαν του ε΄ εδαφ. του άρθρ. 7 του Α.Ν. 1367 Συλλογικής Συμβάσεως εργασίας, αφορώσης το σύνολο του Προσωπικού της ΤτΕ, δι΄ ης συμφωνούνται τα ακόλουθα:


  1. Συνιστάται Ειδικός Λογαριασμός Επικουρικής Ασφαλίσεως υπό την επωνυμία ¨Μετοχικόν Ταμείον και Ταμείον Προνοίας Υπαλλήλων της ΤτΕ¨, ούτινος ο σκοπός, οι πόροι και εν γένει τα της λειτουργίας αυτού ρυθμίζονται δια του συνημμένου τη παρούση Καταστατικού, όπερ αποτελείται εκ τριάκοντα άρθρων και μιας μεταβατικής διατάξεως.

  2. Το ως άνω Καταστατικόν, προσαρτώμενον εις την παρούσαν Συλλογική Σύμβασιν εργασίας συμφωνείται, ότι αποτελεί παράρτημα ταύτης και θέλει κατατεθή ως τοιούτο μετ΄αυτής παρά τω Γραμματεί του Ειρηνοδικείου Αθηνών, ίνα ισχύση μετά ταύτης. 

  3. Ο εκπρόσωπος της ΤτΕ υπό την ιδιότητά του ταύτην και κατ΄εντολήν των αρμοδίων οργάνων της Τραπέζης ταύτης, εδήλωσεν ότι εκ της υπογραφής και της εφαρμογής της παρούσης δεν θα επέλθη αύξησις του τόκου των υπό της ΤτΕ χορηγούμενων πιστώσεων και δανείων, ούτε αύξησις της κυκλοφορίας του χαρτονομίσματος.

  4. Αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, εκτιμώντα την γενικήν οικονομικήν κατάστασιν της χώρας, συμφωνούσι όπως θέσωσι την παρούσαν υπό την έγκρισιν του Κ.Ο.Σ. (Κυβερνητικού Οικονομικού Συμβουλίου), τεθή δ΄αύτη εις εφαρμογήν μετά την χορήγησιν της εγκρίσεως ταύτης. 

  5. Η παρούσα υπεγράφη σε 4 πρωτότυπα, εξ΄ών ανά έν μεν έλαβεν έκαστον των συμβαλλομένων μερών, έν κατατεθήσεται παρά τω Γραμματεί του Ειρηνοδικείου Αθηνών και εν εις τα αρχεία του Υπουργείου Εργασίας.»

 




Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ 

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

 «Μετ΄ εισήγησιν του κ. Υπουργού της Εργασίας - σχετικόν έγγραφον Υπουργ. Εργασίας 11936/Β. 394/22.3.48, θέσαντος υπ΄όψιν του Συμβουλίου αντίγραφον της υπογραφείσης κατά την 28.2.48 Συλλογικής Συμβάσεως εργασίας, δι΄ ής συνιστάται Ειδικός Λογαριασμός Επικουρικής Ασφαλίσεως υπό την επωνυμίαν ¨Μετοχικόν Ταμείον και Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων της ΤτΕ¨ το Συμβούλιον  αποφασίζει:

  1. Εγκρίνει την ως άνω Συλλογικήν Σύμβασιν εργασίας μετά του προσαρτημένου ταύτη Καταστατικού, αντίγραφα των οποίων κατετέθησαν εις οικείο φάκελλον Πρακτικών του Κυβερνητικού Οικονομικού Συμβουλίου.

  2. Απόσπασμα πρακτικών Κυβερνητικού Οικονομικού Συμβουλίου 120 η Συνεδρία της 23 ης Μαρτίου 1948.

Ο Γραμματεύς του Κ.Ο.Σ.

Α. Στυμφαλιάδης.»


Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ 15ης ΙΟΥΝΙΟΥ 1951


Με αυτή τη σύμβαση, λόγω τριβών που προέκυψαν  από τις Τράπεζες Εθνική και Εθνική Κτηματική ως προς τον κλάδο Προνοίας, συμφωνήθηκε: «η μετονομασία του Μετοχικού Ταμείου και Ταμείου Προνοίας Υπαλλήλων της ΤτΕ σε Μετοχικόν Ταμείον Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος» , καταργουμένου του κλάδου Πρόνοιας ως ξεχωριστού λογαριασμού από τον κοινό, που λειτουργούσε, των τριών Τραπεζών. 


Η ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙΣΑ ΠΑΡΟΧΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ


Με τις καθορισθείσες εισφορές των δύο πλευρών, 3% για τους υπαλλήλους και 5,2% για την Τράπεζα, συμφωνήθηκε η χορήγηση, στους εξερχόμενους από την υπηρεσία υπαλλήλους, Μερίσματος ως ¨πρόσθετης μετεργασιακής παροχής¨ το ύψος της οποίας κατέληξε από το 1966 και εντεύθεν, στο καταβαλλόμενο αδιαλείπτως μέχρι σήμερα και ανερχόμενο ως ποσοστό, στο 36% των συντάξιμων αποδοχών. 


ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ 

ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ


Το θεσμικό πλαίσιο του Ειδικού Λογαριασμού και της παροχής  καλύπτεται από αυτό των Συλλογικών Συμβάσεων, στο  νομικό έδαφος της Ιδιωτικής Συλλογικής Αυτονομίας του ε΄ εδαφ. του άρθρ. 7 του Α.Ν. 1367 , του πλέον ισχυρού νόμου της εποχής εκείνης. Η συμφωνία είναι πλήρως θωρακισμένη, ως προϊόν ιδιωτικής βούλησης της Τράπεζας και των υπαλλήλων της, με την αποδοχή και έγκριση αυτής από όλους τους αρμόδιους παράγοντες -Υπουργό Εργασίας και Κυβερνητικό Οικονομικό Συμβούλιο (Κ.Ο.Σ.)- και την κατάθεσή της στο Ειρηνοδικείο, με ρητή αναφορά του Α.Ν. 547/1937 για την ποινική ευθύνη, που ενέχει η μονομερής παραβίασή της.

Σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ και γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών και μετέπειτα Υπουργών (μηδέ εξαιρουμένου και του σημερινού Υφυπουργού κ. Α. Πετρόπουλου) το καθεστώς του Ειδικού Λογαριασμού, ως προϊόν Ιδιωτικής Συλλογικής Αυτονομίας των συγκεκριμένων νόμων, είναι αυξημένης ισχύος και έξω από τη σφαίρα της Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης . Εξ άλλου αυτή ήταν και η πρακτική που ακολούθησε το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και δη η αρμόδια Διεύθυνση Επικουρικής Ασφάλισης. Επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεί και η απάντηση της αρμόδιας Διεύθυνσης, στις 17.6.2013, σε σχετικό ερώτημα συνάδελφου μας: «Η Τράπεζα της Ελλάδος ως φορέας ασφάλισης του προσωπικού της, δεν υπάγεται για τα θέματα του κλάδου επικουρικής σύνταξης στην εποπτεία και στον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.»  


ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ  ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 

ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


Το θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού με την επωνυμία “Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων ΤτΕ” που χορηγούσε το Μέρισμα πρόσθετης μετεργασιακής παροχής από 36%, δεν διαφοροποίησε ουδόλως τα χαρακτηριστικά του μετά την εκ του νόμου δημιουργία της υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον Ν. 997/1979 της υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης, όσα Ν.Π.Ι.Δ. ή Λογαριασμοί παρείχαν  ήδη συμπληρωματική επικουρική ασφάλιση στο προσωπικό τους μπορούσαν να συνεχίσουν, ενσωματώνοντας στο εσωτερικό τους την εκ του νόμου χορηγούμενη επικουρική σύνταξη στον τομέα της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης.


Η Διοίκηση της Τράπεζας και το προσωπικό της εποχής εκείνης, συμφώνησαν και εξακολούθησαν να λειτουργούν χορηγώντας το Μέρισμα στο πλαίσιο της Συλλογικής Ιδιωτικής Αυτονομίας . Ο χρόνος ασφάλισης σε επικουρικό φορέα υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, εργαζόμενου που θα προσλάμβάνετο στο μέλλον στην Τράπεζα, συμφωνήθηκε να συνυπολογίζεται στο από αυτή χορηγούμενο αυξημένο Μέρισμα!! Έτσι, χωρίς να ταυτίζεται με το χορηγούμενο Μέρισμα, η εκάστοτε προβλεπόμενη από τον νομοθέτη υποχρεωτική κοινωνική επικουρική σύνταξη αποτελούσε μέρος του Μερίσματος από 36%, αλλά στο θεσμικό πλαίσιο και το νομικό χαρακτήρα του Μερίσματος !!

Ουδέποτε επιβλήθηκε ο χαρακτήρας της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης στο χώρο της ΤτΕ και ουδέποτε Ειδικοί Λογαριασμοί και νομικά πλάσματα της Συλλογικής Ιδιωτικής Αυτονομίας εγκλήθηκαν σε συμμετοχή σε μέτρα και περικοπές που επιβλήθηκαν ακόμα και από τους μνημονιακούς νόμους, εκτός και αν η λειτουργία τους απαιτούσε την εγγύηση ή τη στήριξη του Κρατικού Προϋπολογισμού !!  


Λογικές που εμφανίζονται σήμερα και αναφέρουν, πως η Τράπεζα και οι εργαζόμενοι το 1979 έπρεπε να συμφωνήσουν και, αποδεχόμενοι την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση στο τομέα της επικουρικής, να δημιουργήσουν πέραν του Μερίσματος ξεχωριστό φορέα επικουρικής σύνταξης, είναι αδόκιμες και ξεκάθαρα προβληματικές ... 

Οι απόψεις αυτές καταλύουν την ανεξαρτησία της Τράπεζας και την Καταστατική υποχρέωσή της να χορηγεί αυτή τους μισθούς και τις συντάξεις του προσωπικού της (άρθρα 38 και 71), και θέτουν για πρώτη φορά τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα του προσωπικού σε άμεση εξάρτηση και σχέση με τη βούληση του κοινού νομοθέτη. Αν οι παράγοντες εκείνης της εποχής (Διοίκηση, Προσωπικό, Νομική Υπηρεσία και Νομικό Συμβούλιο), είχαν κάνει το εγκληματικό λάθος να αποδεχθούν, και μάλιστα χωρίς να τους το επιβάλει ο νομοθέτης , την υπαγωγή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος της ΤτΕ σε αυτό της υποχρεωτικής εκ του νόμου Κοινωνικής Επικουρικής Ασφάλισης, σήμερα ο καθένας μπορεί να καταλάβει, αν τα Ταμεία θα ήταν στην ΤτΕ και αν δεν θα είμαστε ήδη για κύρια σύνταξη στον ΕΦΚΑ, για επικουρική και εφάπαξ στο ΕΤΕΑΕΠ και πόσο και που θα ήταν το Μέρισμα!!!


Ο ΝΟΜΟΣ 2084/1992 ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ 

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ


Με τον Ν. 2084/1992 επιβλήθηκαν διαχωρισμοί, ως προς το ύψος των εισφορών και των παροχών, στους εισερχόμενους στο σύστημα ασφάλισης για πρώτη φορά μετά την 1.1.1993. Αν και ο νόμος δεν αφορούσε ρητά την ΤτΕ, ούτε τον Ειδικό Λογαριασμό υπό την επωνυμία “Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της ΤτΕ”, εν τούτοις με άστοχη Γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, διαχωρίστηκε το προσωπικό και μειώθηκε μονομερώς , επ΄ ωφελεία της Τράπεζας, η εισφορά της από το αρχικά συμφωνηθέν 5,2%, με τη συμφωνία  δημιουργίας του Μετοχικού Ταμείου, στο 3% και το ύψος της παροχής του Μερίσματος, από το αρχικώς 36%, στο 20%, ώστε αυτό να εφάπτεται με το ανώτατο εκ του νόμου χορηγούμενο ύψος υποχρεωτικής επικουρικής σύνταξης. Δημιουργήθηκαν έτσι δύο ταχυτήτων Μερισματούχοι μεταξύ των υπαλλήλων. Εκείνοι, ασφαλισμένοι το πρώτον πριν την 1.1.1993, για τους οποίους η Τράπεζα εξακολουθούσε να καταβάλει εισφορά 5,2% και ελάμβαναν Μέρισμα πρόσθετης μετεργασιακής παροχής από 36% και εκείνοι, ασφαλισμένοι το πρώτον μετά την 1.1.1993, για τους οποίους η Τράπεζα κατέβαλε εισφορά 3%  και ελάμβαναν αντίστοιχο Μέρισμα στο ύψος του 20%!!


Αναρωτιόμαστε, αυτοί που ισχυρίζονται σήμερα πως η Τράπεζα, έπρεπε να σπεύσει και να δημιουργήσει επί πλέον φορέα υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης πέραν του Ειδικού Λογαριασμού του Μετοχικού Ταμείου, αν και δεν υποχρεώνονταν από τον Ν. 997/1979, γιατί συνήργησαν με τη Γνωμοδότησή τους και επέβαλαν τη μονομερή , επ΄ ωφελεία της Τράπεζας, μείωση της εισφοράς της για τους πρωτοασφαλιζόμενους συναδέλφους μετά την 1.1.1993 από το 5,2% στο 3% και του Μερίσματός τους από το 36% στο 20% ;;


Ο ΝΟΜΟΣ 3863/2010 ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ


Με τον Ν. 3863/2010, άρθρο 64, η ΤτΕ εναρμονιζόμενη με το Καταστατικό της, αναλαμβάνει η ίδια την ασφάλιση του προσωπικού της και ενεργεί την κοινωνική ασφάλιση στους τομείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, από την 1.1.2011, υπό τους όρους των Καταστατικών των καταργούμενων Ταμείων και των Γενικών διατάξεων νόμου. Η ανάληψη, από την Τράπεζα, της άσκησης της κοινωνικής ασφάλισης του Ειδικού Λογαριασμού, με την επωνυμία “Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της ΤτΕ”, δεν σημαίνει κατάργηση του θεσμικού πλαισίου και του νομικού χαρακτήρα της παροχής του Μερίσματος ως κοινωνικής παροχής στο πλαίσιο της Συλλογικής Ιδιωτικής Αυτονομίας. Ούτε μπορεί φυσικά κανείς μονομερώς να καταργήσει το περιεχόμενο του Ειδικού Λογαριασμού του Μετοχικού Ταμείου, ο οποίος συστάθηκε από ειδικό νομικό πλαίσιο και με όλους τους απαιτούμενους τύπους και προϋποθέσεις.


ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ 

ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ


Αν και η Τράπεζα, που ανέλαβε τις υποχρεώσεις της έναντι του προσωπικού της (εν ενεργεία και συνταξιούχων) από την 1.1.2011, αρχικά δεν εφάρμοσε και σωστά τις μνημονιακές περικοπές που προέβλεπε ο Ν. 4024/2011 στην κύρια σύνταξη, εν τούτοις άρχισε σταδιακά να εφαρμόζει περιφερειακές περικοπές όπως: πέναλτι για ηλικιακά όρια, περικοπή οικογενειακών επιδομάτων, μη υπολογισμός ασφαλιστικών χρόνων πέραν των 35 κ.ά., αλλά και εφαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε κύρια σύνταξη και Μέρισμα. Περαιτέρω από το 2011 εφαρμόστηκε και το πλαφόν στην κύρια σύνταξη. 


Όπως ήταν φυσικό στο χορηγούμενο Μέρισμα από 36% των συντάξιμων αποδοχών καμιά περικοπή δεν επιβλήθηκε, εκτός αυτής της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που ήταν εσφαλμένη και νομικά αβάσιμος.  Απόδειξη αυτού του γεγονότος αποτελεί πως η παρακράτησή της καταργήθηκε στο διαχωρισθέν Μέρισμα 16%, ενώ παρέμεινε στο υπόλοιπο 20%!!  Αν λοιπόν αυτή η εισφορά αποτελούσε υποχρέωση της Τράπεζας, αναρωτιόμαστε, αν παρανόμησε η Τράπεζα με την επιλεκτική μη παρακράτησή της και γιατί δεν αναζητήθηκε αυτή από τους αρμόδιους φορείς ;;


Παρά το γεγονός πως και οι περικοπές του επόμενου μνημονιακού νόμου (4051/2012) δεν έτυχαν εφαρμογής στην ΤτΕ μέχρι και τον Ιούνιο του 2013, που δημιουργήθηκε το ¨Πρόγραμμα¨, αναζητήθηκε τρόπος που θα εξασφάλιζε νομιμοφανώς την ελαχιστοποίηση των συνεπειών από τη συνεχή πίεση και κινδυνολογία με επίκληση των μνημονιακών νόμων και της Η.ΔΙ.Κ.Α.. Αυτός ανευρέθη στο διαχωρισμό του Μερίσματος. Ο νομικός χαρακτήρας του Μερίσματος πρόσθετης μετεργασιακής παροχής από 36% του πρώην Μετοχικού Ταμείου, ως προϊόντος Ιδιωτικής Συλλογικής Αυτονομίας, επέτρεπε τον διαχωρισμό του σε 20% και 16%, με συνέχιση της υποχρέωσης της Τράπεζας, ως καθολικού διαδόχου του καταργηθέντος Ταμείου, για το σύνολο του διαχωρισμένου Μερίσματος από 36%. Εξ άλλου η υποχρέωση αυτή ανεγνωρίσθη εκ νέου, ως συνέχεια των ΣΣΕ 1948 και 1951, με πρόσθετο συμφωνητικό των τριών πλευρών: «Τράπεζας, Σ.Υ.Τ.Ε. και Σ.Σ.Τ.Ε.», που υπεγράφη πριν την έγκριση και λειτουργία του ¨Προγράμματος¨!! 

Για την αρχική εκκίνηση του ¨Προγράμματος¨ εκχωρήθηκαν σε αυτό για διανομή έξη (6) εκατομμύρια ευρώ, από τα σαράντα τέσσερα (44) και πλέον εκατομμύρια ευρώ, που παρακρατούνται ετησίως από τις πάσης φύσεως περικοπές των συντάξεων και παραμένουν στον φορέα, δηλαδή στην Τράπεζα, ειδικά δε μετά και τον Ν.4093/2012. Για τη νομιμοφανή προβολή αυτής της επιστροφής, συμφωνήθηκε η καταβολή, εκ νέου από τους ήδη συνταξιούχους, ενός πρόσθετου ποσοστού εισφοράς ύψους 2,2% επί της κύριας σύνταξής τους, όπως και από το εν ενεργεία προσωπικό το πρώτον ασφαλισμένο πριν την 1.1.1993, αντίστοιχου ποσοστού επί των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του. Συγχρόνως, από τη συνολική πρόβλεψη του Μερίσματος από 36%, σχηματίσθηκε ένα αρχικό κεφάλαιο, που αντιστοιχούσε στο 16% του Μερίσματος και αναλογιστικά τεκμηρίωνε την αδιάλειπτη παροχή του 16% για τα επόμενα 35 χρόνια στους ήδη συνταξιούχους και εν ενεργεία, πρωτοασφαλιζόμενους  πριν την 1.1.1993 .  


Είναι προφανές πως βάση του ¨Προγράμματος¨ αποτελεί το διαχωρισμένο Μέρισμα από 16% , που έλκει νομικά την υπόστασή του από τις ΣΣΕ 1948 και 1951 και προσδίδει τα νομικά χαρακτηριστικά του, ως προϊόν της Ιδιωτικής Συλλογικής Αυτονομίας, και στο ¨Πρόγραμμα¨. Μάλιστα η καταβολή του είναι υποχρεωτική ακόμα και για όσους δεν θελήσουν να ενταχθούν στο ¨Πρόγραμμα¨ !! Είναι αρκετά πιθανό μάλιστα, αποκλεισμός συνταξιούχων, που δεν συμμετέχουν στο ¨Πρόγραμμα¨, από το επί πλέον ποσό των έξι (6) εκατομμυρίων ευρώ που διανέμεται στους συμμετέχοντες, να εκπέσει στις αίθουσες των δικαστηρίων και να συμπαρασύρει και το ίδιο το  ¨Πρόγραμμα¨… Για αυτό και ορθώς χορηγείται σε όλους τους παλιούς συνταξιούχους , ανεξάρτητα του αν μετέχουν ή όχι στο ¨Πρόγραμμα¨, η συνολική παροχή του ¨Προγράμματος¨ , δηλαδή το Μέρισμα από 16% και το αναλογούν μέρος της διανομής των έξι (6) εκατομμυρίων ευρώ.


ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ¨ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ¨ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ 

ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΑΣΦΑΛΙΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1.1.1993


Η συμμετοχή στο ¨Πρόγραμμα¨ και των πρωτοασφαλιζόμενων μετά την 1.1.1993, σε επόμενη φάση, αποτέλεσε ευθύς εξ αρχής πρόνοια όλων των παραγόντων που συνέβαλαν στη δημιουργία του. Η δημιουργία του ¨Προγράμματος¨ από τους πριν την 1.1.1993 για πρώτη φορά ασφαλισμένους συνταξιούχους και εν ενεργεία, ήταν η αρχικά ενδεδειγμένη γιατί μόνον αυτοί, οι παλιοί ασφαλισμένοι, είχαν παροχή Μερίσματος από 36%, ώστε να αποσπαστεί το 16% αυτού και  να δημιουργηθεί το ¨Πρόγραμμα¨, γεγονός που αποτελούσε και προϋπόθεση δημιουργίας του, σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της 25.6.13!! 

Με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 19.12.2016 και την μετά πέντε μήνες εγκύκλιο (431/2017) επιχειρείται να διευρυνθεί το ¨Πρόγραμμα¨ με τη συμμετοχή σε αυτό και των μετά την 1.1.1993 για πρώτη φορά ασφαλισμένων. Το γεγονός ότι οι ζητούμενες διευκρινίσεις, πριν και κατά τη διάρκεια του Γ.Σ., για τις προϋποθέσεις της διεύρυνσης παρουσιάστηκαν ακόμη και στα Μ.Μ.Ε., ως άρνηση της ίδιας της διεύρυνσης, ομολογήθηκε και καταρρίφθηκε και εγγράφως μόλις πρόσφατα στην ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ (Νο 2/29.5.2017), όπου αναφέρεται ότι η απόφαση του Γ.Σ. ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ . Δυστυχώς όμως, για μικροκομματικές εκλογικές σκοπιμότητες διαπομπεύθηκαν η Τράπεζα, ο Υποδιοικητής της, ο συνταξιούχος συνάδελφος και νυν βουλευτής, συνδικαλιστές και παρατάξεις!! 


Τα ερωτηματικά όμως και οι ζητούμενες διευκρινίσεις παραμένουν αναπάντητα ακόμη μέχρι και σήμερα, με συνέπεια και νομικά η διεύρυνση να παραμένει ατελής , ενώ οι πράξεις εφαρμογής της υπηρεσιακά, θα κινηθούν σε σαθρό και κολάσιμο πειθαρχικά έδαφος . Εάν θέλουν όλοι οι παράγοντες τη διεύρυνση με ισοτιμία των ασφαλισμένων και κατοχύρωση των συμβατικών δικαιωμάτων τους δια μέσου του ¨Προγράμματος¨, τότε απαιτείται να υπογραφεί το ταχύτερο Ειδική Σ.Σ.Ε. σε συνέχεια εκείνων του 1948 και 1951. Με αυτή θα κατοχυρώνεται το Μέρισμα από 36% και στους μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένους, ούτως ώστε να έχουν και αυτοί να εκχωρήσουν στο ¨Πρόγραμμα¨ το 16%, που αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής κάποιου σε αυτό, σύμφωνα με την Α.Γ.Σ./25.6.13. Στην Ειδική Σ.Σ.Ε. εκτός άλλων, πρέπει να περιλαμβάνονται τα κάτωθι:


  1. Μετά την κατάργηση, με τον πρόσφατο Ν. 4387/2016, των διαχωρισμών των ασφαλισμένων που επεβλήθησαν με τον Ν. 2084/1992, καθίσταται αναγκαία η ενοποίηση του συνόλου των ασφαλισμένων στο χώρο της ΤτΕ.

  2. Για τους μετά την 1.1.1993 προσληφθέντες και ασφαλισμένους για πρώτη φορά σε φορέα κύριας σύνταξης, προκειμένου και αυτοί να αποκτήσουν ισότιμα δικαιώματα με τους πριν την 1.1.1993 πρωτοασφαλιζόμενους συναδέλφους τους, η ΤτΕ θα καταβάλλει την αναλογούσα επί πλέον εισφορά της από 2,2% για κάθε ασφαλισμένο από την ημερομηνία πρόσληψής του.

  3.  Με την πράξη αυτή όλοι οι ασφαλισμένοι καθίστανται ανεξαρτήτως ημερομηνίας πρώτης ασφάλισης ισότιμοι, δικαιούμενοι Μερίσματος από 36% των συντάξιμων αποδοχών τους.

  4. Για τους πρωτοασφαλιζόμενους μετά την 1.1.1993 που θα επιλέξουν τη συμμετοχή τους στο ¨Πρόγραμμα¨, με τη μεταφορά δηλαδή σε αυτό του τμήματος του 16% από το 36% του συνολικού τους Μερίσματος, η Τράπεζα από την ημερομηνία δημιουργίας του ¨Προγράμματος¨ μέχρι και 31.12.2016, θα εισφέρει στο ¨Πρόγραμμα¨ το αναλογούν 2,2% του κάθε ασφαλισμένου, σύμφωνα και με την εγκύκλιο 431/2017. 

  5. Οι εντασσόμενοι στο ¨Πρόγραμμα¨ από 1.1.2017, καταβάλλουν τις προκύπτουσες εισφορές τους,  σύμφωνα με τους όρους της εγκυκλίου 431/2017. 

  6. Το αρχικά σχηματισμένο κεφάλαιο για την εξασφάλιση του Μερίσματος του 16% των παλιών ασφαλισμένων που μεταφέρθηκε στο ¨Πρόγραμμα¨, αυξάνεται αντιστοίχως με το αναγκαίο αναλογιστικά ποσό από τη συμμετοχή των νέων ασφαλισμένων στο ¨Πρόγραμμα¨.

  7. Η λειτουργία του ¨Προγράμματος¨ έχει τη βάση του στους θεσμούς της Συλλογικής Ιδιωτικής Αυτονομίας των ΣΣΕ 1948 και 1951 και δεν εμπλέκεται με πόρους του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα της Υγείας. 


Με την υπογραφή της προτεινόμενης Ειδικής Σ.Σ.Ε. μπορεί να προχωρήσει η διεύρυνση, αφού μόνον έτσι παράγονται ισότιμα αποτελέσματα νομικά θεμελιωμένα για όλους τους ασφαλισμένους και διατηρείται η υποχρέωση καταβολής του 36% των ΣΣΕ 1948 και 1951 και το νομικό πλαίσιο των συμβάσεων αυτών. 


Η ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Αμέσως μετά δημιουργία του ¨Προγράμματος¨, αντί να προχωρήσει σταδιακά η μεταφορά σε αυτό και η διανομή του ποσού των περικοπών των συντάξεων που παραμένουν στην Τράπεζα, ασκήθηκε πίεση για ανάθεση της διαχείρισης του ¨Προγράμματος¨ σε ασφαλιστική εταιρεία. Κεντρικό επιχείρημα για την ανάθεση ήταν ότι: «το ¨Πρόγραμμα¨ δεν είναι νομικά διασφαλισμένο και με την ανάθεση αυτή θα διασφαλισθεί»!! Αλήθεια πως η Τράπεζα δημιούργησε ένα ατελές νομικά πλάσμα;; Επιπρόσθετα, αφού και εγγράφως αποδέχθηκαν αυτή τη δήθεν ατέλεια, προκειμένου να οδηγήσουν το ¨Πρόγραμμα¨ σε ασφαλιστική εταιρεία, πως σήμερα πιέζουν και προτείνουν πρόσθετη μεταφορά του 12% από το εναπομείναν Μέρισμα του 20%, που κανείς δεν το αμφισβητεί , στο νομικά ατελές - μη διασφαλισμένο- ¨Πρόγραμμα¨;; 


Αλήθεια με ποιά πολιτική ηθική, σήμερα , που με το τρίτο μνημόνιο έγινε πλήρως αποδεκτή η αυτονομία του Συστήματος Ασφάλισης Προσωπικού ΤτΕ και εξαιρέθηκε αυτό της συμμετοχής του στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, έρχονται και αντί αξιοποίησης των δυνατοτήτων που μας παρέχει ο Ν. 4387/2016, επιμένουν στις προτάσεις τους, με επίκληση της κινδυνολογίας που ασκήθηκε ειδικά την περίοδο των 1 ου και 2 ου μνημονίων ;; Με ποια ιδιότητα η ΤτΕ θα καθορίσει διαφορετικό ύψος υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης από αυτό το οποίο ισχύει ακόμα και σήμερα ;;   Είναι δυνατόν κανείς νοήμων, να αποδεχθεί τη μετατροπή εγγυημένης και νομικά διασφαλισμένης παροχής , σε παροχή προκαθορισμένων εισφορών και νομικά ατελή , όπως οι ίδιοι θεωρούν το ¨Πρόγραμμα¨ ;;  


Η ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΜΑΣ (ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ +ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ) ΑΠΟΤΕΛΕΙ 

Η ΑΜΕΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 4387/2016

  ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΠΟ 36% 

  ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ