ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ...ΟΜΟΛΟΓΙΑ….!!
2020-01-31
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18
ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ...ΟΜΟΛΟΓΙΑ….!!
2020-01-27
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17
2020-01-20
Εφημερίδα των Συντακτών: Συνταξιούχοι 2 ταχυτήτων στην ΤτΕ
Ο αντιτιθέμενος στην ανεξαρτησία που διέπει τη λειτουργία της κεντρικής Τράπεζας διαχωρισμός των συνταξιούχων της σε δύο κατηγορίες, σε προ και μετά την 1.1.2015, και η υπαγωγή των δικαιωμάτων τους στην αρμοδιότητα του υπουργού, έχουν δύο βασικές επιπτώσεις:
α. μειώνουν το κόστος στο οποίο θα οδηγούσε η εφαρμογή για το σύνολο των συνταξιούχων των διατάξεων που ισχύουν περί εθνικής (384 ευρώ για 20 έτη) και ανταποδοτικής σύνταξης,
β. δημιουργούν διακρίσεις μεταξύ των συνταξιούχων.
Επιπλέον, με παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, για τους μετά την 1.1.2015 συνταξιούχους αναβιώνουν διατάξεις που ουδέποτε εφαρμόστηκαν, επαναφέροντας τις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου περί βασικής και αναλογικής σύνταξης!
Παρέμβαση
Πρόκειται για μια υπουργική παρέμβαση σε ένα ανεξάρτητο ίδρυμα, το οποίο διέπεται από τις αρχές του ευρωσυστήματος. Ωστόσο, προηγουμένως αυτή η παρέμβαση νομιμοποιήθηκε από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο προέβη και σε σχετική συμπλήρωση του καταστατικού του (πρώην) Ταμείου της. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι γι’ αυτήν τη νομιμοποίηση της παρέμβασης από το Συμβούλιο δεν έπαιξε ρόλο η άρση συγκεκριμένου πλαφόν στις συντάξεις. Αρση που ευεργετεί κυρίως τα υψηλόμισθα στελέχη που μετέχουν στο Συμβούλιο και στη διοίκηση.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την υπουργική απόφαση και τη συμπλήρωση στο άρθρο 10 του Καταστατικού, στο εξής επέρχεται εσωτερικός διαχωρισμός των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα η σύνταξη όλων όσοι αποχωρούν και συνταξιοδοτούνται μετά την 1.1.2015 να περιλαμβάνει το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης, ως εξής:
α. τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους μέχρι 31.12.2010 και υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά και τις συντάξιμες αποδοχές ή τις ασφαλιστικές κατηγορίες ή τα ποσά συντάξεων που έχουν οριστεί με τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι 31.12.2014 και
β. τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1.1.2011 και μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.
Το ποσό της βασικής σύνταξης καθορίζεται στα 373 ευρώ μηνιαίως για 12 μήνες. Μειώνεται κατά 1/35 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και 67ου έτους της ηλικίας. Για το τμήμα της αναλογικής σύνταξης, το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης για όλον τον ασφαλιστικό βίο βάσει ημερομισθίων ξεκινά από 0,80% για 300 έως 4.500 ημέρες ασφάλισης και ανέρχεται σε 1,50% για 11.701 έως 15.000 ημέρες ασφάλισης.
«Τη Δευτέρα, συνεδριάζει το
Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ και θέλουμε να πιστεύουμε πως, μετά την
παραπάνω εξέλιξη, εξέλιπε κάθε λόγος και δικαιολογία για να μην αρθούν
αμέσως οι μνημονιακές κρατήσεις από 1.1.2019. Η απόφαση της κατάργησης
των κρατήσεων αποτελεί το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην καταστατική
κανονικότητα, στην οποία πρέπει να επανέλθει ο χώρος μας και από την
οποία δεν παραιτούμαστε», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο K. Ευσταθίου από την
παράταξη «Συνταξιούχοι Εν Δράσει».
efsyn.gr
2020-01-15
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16
2020-01-12
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
2020-01-08
TVXS: Συνταξιούχοι της ΤτΕ «καρφώνουν» τον Στουρνάρα - Αντισυνταγματική και «α λα καρτ» εφαρμογή των κανόνων
Για αυθαίρετη και αντισυνταγματική αναβίωση καταργημένων διατάξεων σχετικά με το συνταξιοδοτικό εγκαλούν τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος συνταξιούχοι του ιδρύματος, οι οποίοι ζητούν ακόμη και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
»Με τον τρόπο αυτό περιόρισε τον υπολογισμό των συντάξεων στο σύνολο των αποδοχών επί των οποίων καταβάλαμε εισφορά μόνο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1.1.2015, αδιαφορώντας για την παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας των ασφαλισμένων και υποβαθμίζοντας όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν την 1.1.2015 ακόμα και από ομοβάθμους τους, οι οποίοι κατέβαλαν μικρότερο ασφάλιστρο και σε προκαθορισμένο πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών για τη σύνταξή τους (ασφαλισμένοι μετά την 1.1.1993)!».
Οι συνταξιούχοι καταγγέλουν ότι ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, «με τη συναίνεση των συνδικαλιστών που συμμετέχουν στο Σ.Α., επέλεξε την παραπάνω παρανομία, διότι αν εφάρμοζε, ως όφειλε, τις γενικές διατάξεις περί Εθνικής και Ανταποδοτικής σύνταξης, θα έπρεπε να σταματήσει από 1.1.2019 και τις τρεις κρατήσεις (4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012). Αντιθέτως, συνεχίζει να μας εμπαίζει «νομιμοποιώντας» με την πρακτική αυτή τη διατήρηση ακόμα και των δύο περικοπών (4051/12 και 4093/12) που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το 2015!!!».Είχε προηγηθεί, στις 7 Νοεμβρίου, επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, από επτά συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, οι υπογράφοντες (μεταξύ των οποίων ο Θεοχ. Παπαμάργαρης, πρώην υπουργός Εργασίας, πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ και τέως διευθυντής σύμβουλος της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ, ο Π. Σπ. Μομφεράτος-Ιγλεζέλης, τέως οικονομικός εμπειρογνώμονας της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ και πρώην επιτετραμμένος της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ, ο Θεοδ. Στρίμπερης, τέως υποδιευθυντής ΤτΕ και πρώην Επίτροπος για τα Διευρωπαϊκά Οδικά Δίκτυα στα Βαλκάνια στην ASECAP, o K. Eυσταθίου, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΤτΕ, η Ιουλία Βαξεβανάκη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΤτΕ), ζητούν συνάντηση με την ηγεσία της ΕΚΤ προκειμένου να παραθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία που, κατά τη γνώμη τους, αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια της επιβολής των τριών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής (2010- 2018) και η αυτονομία της ΤτΕ παραβιάστηκε και οι κανόνες νομισματικής χρηματοδότησης του Δημοσίου από την τράπεζα ποδοπατήθηκαν.
«Αυτές οι παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη συμβουλή και τη γραπτή έγκριση της ΕΚΤ. Ευθύνη έχουν όλοι όσοι διετέλεσαν υπουργοί Οικονομικών και κυρίως ο νυν διοικητής της ΤτΕ, υπουργός Οικονομικών της περιόδου 2012-2014, Γ. Στουρνάρας», επισημαίνεται στην επιστολή. «Είναι ύψιστης σημασίας να συμβάλουμε όλοι αποφασιστικά ώστε να σταματήσει, το συντομότερο δυνατό, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια του προσωπικού της ΤτΕ» καταλήγει η επιστολή, καταγγέλλοντας τον κ. Στουρνάρα για α λα καρτ εφαρμογή των κανόνων του Ευρωσυστήματος.
Η ΕΦΣΥΝ σημειώνει, ότι στην τροποποίηση που έχει αποσταλεί προς έγκριση προς τον κ. Βρούτση, περιλαμβάνεται και εφαρμογή τού εκάστοτε πλαφόν σύνταξης να γίνεται από την ΤτΕ, ώστε διευθυντές και στελέχη της τράπεζας να αναθερμάνουν την προσδοκία τους για την αύξηση από το ποσόν των 2.773,40 ευρώ που είναι σήμερα σε 4.608 ευρώ...
2020-01-07
Εφημερίδα των Συντακτών: Πόσο ανεξάρτητη είναι η Τράπεζα της Ελλάδος;
«Αυτές οι παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη συμβουλή και τη γραπτή έγκριση της ΕΚΤ. Ευθύνη έχουν όλοι όσοι διετέλεσαν υπουργοί Οικονομικών και κυρίως ο νυν διοικητής της ΤτΕ, υπουργός Οικονομικών της περιόδου 2012-2014, Γ. Στουρνάρας», επισημαίνεται στην επιστολή. «Είναι ύψιστης σημασίας να συμβάλουμε όλοι αποφασιστικά ώστε να σταματήσει, το συντομότερο δυνατό, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια του προσωπικού της ΤτΕ» καταλήγει η επιστολή, καταγγέλλοντας τον κ. Στουρνάρα για α λα καρτ εφαρμογή των κανόνων του Ευρωσυστήματος.
«Παράνομος διαχωρισμός»
Η καταγγελία εδράζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αρκετές ημέρες μετά, στις 17 Δεκεμβρίου, η συνδικαλιστική παράταξη «Συνταξιούχοι Εν Δράσει» της ΤτΕ.
Η παράταξη αναφέρει δημοσίως και ευθαρσώς ότι ο διοικητής, με τη συναίνεση των συνδικαλιστών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφάλισης της Τράπεζας και με απόφαση που ελήφθη στις 22 Νοεμβρίου, προέβη σε παράνομο (που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της ΤτΕ, βάσει του Ευρωσυστήματος) εσωτερικό διαχωρισμό των συνταξιούχων σε συνταξιοδοτηθέντες πριν ή μετά την 1.1.2015.
Η συγκεκριμένη αλλαγή έγινε με την αναβίωση διατάξεων του νόμου Λοβέρδου (περί αναλογικής σύνταξης) που έχουν καταργηθεί με μεταγενέστερο νόμο και ειδικότερα με το άρθρο 27 του νόμου Κατρούγκαλου!
Μάλιστα, αυτός ο διαχωρισμός επιχειρείται να έχει και τη συναίνεση και πολιτική κάλυψη και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, από τον οποίο ζητείται τώρα να εγκρίνει και σχετική τροποποίηση του κανονισμού κύριας σύνταξης, προσθέτοντας συμπληρωματικό άρθρο, χωρίς όμως να συγκληθεί γενικό συμβούλιο, που κατά το άρθρο 38 του Καταστατικού έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα.
Γιατί όμως ο διοικητής επέλεξε την επιστροφή στον νόμο Λοβέρδου, που κατά τη γνώμη των συνδικαλιστών συνιστά παρανομία; Διότι «αν εφάρμοζε ως όφειλε τις γενικές διατάξεις περί εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, θα έπρεπε να σταματήσει από 1.1.2019 και τις κρατήσεις που επεβλήθησαν στις συντάξεις».
Μάλιστα, οι συνδικαλιστές της παράταξης «Συνταξιούχοι Εν Δράσει» υποστηρίζουν ότι με τη διαδικασία που επιβάλλει ο διοικητής υποβαθμίζει όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την 1.1.2015, ακόμη και από ομοιοβάθμους τους που είχαν καταβάλει χαμηλότερο ασφάλιστρο.
Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι στην τροποποίηση που έχει αποσταλεί προς έγκριση προς τον κ. Βρούτση, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται και εφαρμογή τού εκάστοτε πλαφόν σύνταξης να γίνεται από την ΤτΕ, ώστε διευθυντές και στελέχη της τράπεζας να αναθερμάνουν την προσδοκία τους για την αύξηση από το ποσόν των 2.773,40 ευρώ που είναι σήμερα σε 4.608 ευρώ...
Χριστίνα Κοψίνηefsyn.gr