2014-04-29

Εκπλειστηριασμός ακινήτων στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας



(Αναδημοσίευση από ΛΟΓΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ)

Είναι κάποια πράγματα που τα διαβάζεις, και δεν πιστεύεις ότι μπορεί να είναι αληθινά, όπως το δημοσίευμα που ακολουθεί. http://www.capital.gr/News.asp?id=2001544

Και λές ότι δεν μπορεί να είναι αλήθεια, διότι πιστεύεις ότι πίσω από την κάθε "πολιτική" απόφαση υπάρχει ένα σκεπτικό που συνδυάζει την λογική με το συναίσθημα. Αν γιά παράδειγμα μιά απόφαση έχει μιά λογική βάση αλλά είναι απάνθρωπη, φαντάζεται κανείς, ότι στον δικό μας πολιτισμό, τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί. Αν πάλι μιά απόφαση βασίζεται αποκλειστικά στο συναίσθημα αλλά δεν έχει καμμιά λογική όπως την αντιλαμβάνεται ο κοινός νούς, φαντάζεται κανείς, και πάλι λόγω του δικού μας πολιτισμού, ότι τέτοια απόφαση δεν θα ληφθεί.

Πέρα όμως από την πολιτιστική διάσταση, υπάρχει και η πολιτική διάσταση.Θα περίμενε κανείς μετά από αυτό που πέρασε η χώρα τα τελευταία 4 χρόνια,δηλαδή με το 30% του πληθυσμού να είναι στην ανεργία, με το 60% των νέων να είναι άνεργοι,με την μείωση των εισοδημάτων γιά αυτούς που ακόμα εργάζονται να ξεπερνά το 30%,με το 49% των ελλήνων να ζούν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας τους,με χιλιάδες συμπολίτες μας να έχουν αυτοκτονήσει,με χιλιάδες οικογένειες να είναι εξαθλιωμένες οικονομικά και να μήν μπορούν να πληρώσουν ούτε τον λογαριασμό της ΔΕΗ,με τις τιμές των ακινήτων να έχουν υποχωρήσει κατά 40%,ότι τώρα που κάτι πάει ν΄αλλάξει,οι πολιτικές αποφάσεις θα είχαν ως γνώμονα τους να κλείσουν πληγές.

Και όταν μιλάω γιά την πολιτική διάσταση, δεν εννοώ την κομματοσκυλική ελληνική κυβέρνηση, διότι δεν λαμβάνει πλέον αυτή τις αποφάσεις τα τελευταία 4 χρόνια. Εννοώ τους Ευρωπαίους ηγέτες στους οποίους έχει εκχωρηθεί η ελληνική εθνική κυριαρχία μετά από συστηματικές προσπάθειες της κομματοκρατίας τα τελευταία 40 έτη. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι υποτίθεται ηγέτες πιστεύουν πραγματικά ότι θα βγάλουν τα ακίνητα των 2,5 εκατομμυρίων ελλήνων που χρωστούν στο δημόσιο 500 ευρώ και άνω, σε πλειστηριασμό στο 30% της αξίας των ακινήτων αυτών και αυτό θα περάσει έτσι απλά; Είναι τόσο αφελείς; Δεν ξέρω. Εχω την αίσθηση ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πολιτικοί ηγέτες, με την έννοια ότι δεν έχουν κανένα χαρακτηριστικό του ηγέτη, ούτε του "πολιτικού ζώου".

Μου δημιουργείται η αίσθηση ότι έχουμε να κάνουμε με παρακμιακούς ηγέτες μιάς παρακμιακής ηπείρου. Οταν διάβασα αυτό το άρθρο σήμερα, εγώ που ήμουν και είμαι υπέρ της εκλογίκευσης της διαχείρισης των οικονομικών του κράτους και υπέρ του πλεονασματικού προυπολογισμού, στεναχωρήθηκα αρχικά, και στην συνέχεια εξοργίστηκα. Κατά τις απογευματινές ώρες ηρέμησα, διότι ξέρω ότι αυτή απόφαση είναι τόσο άδικη, που δεν θα περάσει. Δεν μπορεί να περάσει διότι θα γίνει επανάσταση. Δεν μπορεί να περάσει διότι μιλάμε γιά 10 εκατομμύρια κατοικίες σε σύνολο 40 εκατομμυρίων κατοικιών που έχει η χώρα. Τυχόν εφαρμογή της απόφασης θα οδηγήσει σε έναν οικονομικό παραλογισμό. Ολοι οι υποτιθέμενοι πολιτικοί, ακόμα και οι παρακμιακοί θα έπρεπε να ξέρουν ότι αν μιά απόφαση είναι υπερβολικά άδικη και οικονομικά παράλογη, δεν μπορεί να περάσει όσο νόμιμη κι΄αν είναι. Αποδεικνύεται όμως ότι δεν το ξέρουν, και θα πληρώσουν τις συνέπειες.

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Αποχαιρετισμός...


Ένα πεζο ποίημα του «Γκάμπο» όπως φώναζαν τον διάσημο συγγραφέα, θεωρείται το στερνό του αντίο προς φίλους και αγαπημένους αφού το έγραψε όταν έμαθε ότι χρειάζεται να δώσει την έσχατη των μαχών.
Η αποχαιρετιστήρια επιστολή του:

Αν ο Θεός ξεχνούσε για μια στιγμή ότι είμαι μια μαριονέτα φτιαγμένη από κουρέλια και μου χάριζε ένα κομμάτι ζωή, ίσως δεν θα έλεγα όλα αυτά που σκέφτομαι, αλλά σίγουρα θα σκεφτόμουν όλα αυτά που λέω εδώ. Θα έδινα αξία στα πράγματα, όχι γι' αυτό που αξίζουν, αλλά γι' αυτό που σημαίνουν. Θα κοιμόμουν λίγο, θα ονειρευόμουν πιο πολύ, γιατί για κάθε λεπτό που κλείνουμε τα μάτια, χάνουμε εξήντα δευτερόλεπτα φως. Θα συνέχιζα όταν οι άλλοι σταματούσαν, θα ξυπνούσα όταν οι άλλοι κοιμόνταν. Θα άκουγα όταν οι άλλοι μιλούσαν και πόσο θα απολάμβανα ένα ωραίο παγωτό σοκολάτα!

Αν ο Θεός μου δώριζε ένα κομμάτι ζωή, θα ντυνόμουν λιτά, θα ξάπλωνα μπρούμυτα στον ήλιο, αφήνοντας ακάλυπτο όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή μου. Θεέ μου, αν μπορούσα, θα έγραφα το μίσος μου πάνω στον πάγο και θα περίμενα να βγει ο ήλιος. Θα ζωγράφιζα μ' ένα όνειρο του Βαν Γκογκ πάνω στα άστρα ένα ποίημα του Μπενεντέτι κι ένα τραγούδι του Σερράτ θα ήταν η σερενάτα που θα χάριζα στη σελήνη. Θα πότιζα με τα δάκρια μου τα τριαντάφυλλα, για να νοιώσω τον πόνο από τ' αγκάθια τους και το κοκκινωπό φιλί των πετάλων τους...

Θεέ μου, αν είχα ένα κομμάτι ζωή... Δεν θα άφηνα να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να πω στους ανθρώπους ότι αγαπώ, ότι τους αγαπώ. Θα έκανα κάθε άνδρα και γυναίκα να πιστέψουν ότι είναι οι αγαπητοί μου και θα ζούσα ερωτευμένος με τον έρωτα.

Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται! Στο μικρό παιδί θα έδινα φτερά, αλλά θα το άφηνα να μάθει μόνο του να πετάει. Στους γέρους θα έδειχνα ότι το θάνατο δεν τον φέρνουν τα γηρατειά αλλά η λήθη. Έμαθα τόσα πράγματα από σας, τους ανθρώπους... Έμαθα πως όλοι θέλουν να ζήσουν στην κορυφή του βουνού, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον τρόπο που κατεβαίνεις την απόκρημνη πλαγιά. Έμαθα πως όταν το νεογέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του, για πρώτη φορά, το δάχτυλο του πατέρα του, το αιχμαλωτίζει για πάντα.Έμαθα πως ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που μπόρεσα να μάθω από σας, αλλά δεν θα χρησιμεύσουν αλήθεια πολύ, γιατί όταν θα με κρατούν κλεισμένο μέσα σ' αυτή τη βαλίτσα, δυστυχώς θα πεθαίνω.

Να λες πάντα αυτό που νιώθεις και να κάνεις πάντα αυτό που σκέφτεσαι. Αν ήξερα ότι σήμερα θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ' έβλεπα να κοιμάσαι, θα σ' αγκάλιαζα σφιχτά και θα προσευχόμουν στον Κύριο για να μπορέσω να γίνω ο φύλακας της ψυχής σου. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ' έβλεπα να βγαίνεις απ' την πόρτα, θα σ' αγκάλιαζα και θα σού 'δινα ένα φιλί και θα σε φώναζα ξανά για να σου δώσω κι άλλα. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα άκουγα τη φωνή σου, θα ηχογραφούσα κάθε σου λέξη για να μπορώ να τις ακούω ξανά και ξανά. Αν ήξερα ότι αυτές θα ήταν οι τελευταίες στιγμές που σ' έβλεπα, θα έλεγα "σ' αγαπώ" και δεν θα υπέθετα, ανόητα, ότι το ξέρεις ήδη. Υπάρχει πάντα ένα αύριο και η ζωή μας δίνει κι άλλες ευκαιρίες για να κάνουμε τα πράγματα όπως πρέπει, αλλά σε περίπτωση που κάνω λάθος και μας μένει μόνο το σήμερα, θα ΄θελα να σου πω πόσο σ' αγαπώ κι ότι ποτέ δεν θα σε ξεχάσω.

Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανείς, είτε νέος είτε γέρος. Σήμερα μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βλέπεις τους ανθρώπους που αγαπάς. Γι' αυτό μην περιμένεις άλλο, κάν' το σήμερα, γιατί αν το αύριο δεν έρθει ποτέ, θα μετανιώσεις σίγουρα για τη μέρα που δεν βρήκες χρόνο για ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα φιλί και ήσουν πολύ απασχολημένος για να κάνεις πράξη μια τελευταία τους επιθυμία. Κράτα αυτούς που αγαπάς κοντά σου, πες τους ψιθυριστά πόσο πολύ τους χρειάζεσαι, αγάπα τους και φέρσου τους καλά, βρες χρόνο για να τους πεις "συγνώμη", "συγχώρεσέ με", "σε παρακαλώ", "ευχαριστώ" κι όλα τα λόγια αγάπης που ξέρεις. Κανείς δεν θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις. Ζήτα απ' τον Κύριο τη δύναμη και τη σοφία για να τις εκφράσεις. Δείξε στους φίλους σου τι σημαίνουν για σένα.

2014-04-28

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ιστολογιο http://endrasi-ste.blogspot.com  
Email endrasi.ste@gmail.com 

28 Απριλίου 2014
    ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΑΜΕΙΩΝ,  ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8/5/2014 ΣΤΙΣ 11.00 ΤΟ ΠΡΩÏ, ΣΤΗ ΛΕΚΚΑ 23/25 ΣΤΟ Β΄ ΟΡΟΦΟ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΣΣΤΕ

    Έρχονται νέες ενοποιήσεις Ταμείων και μεταβατικό διάστημα για τα όρια
    ηλικίας. Συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης προανήγγειλε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Αλλαγές στις συντάξεις, στις εισφορές, και τα όρια ηλικίας, συνταξιοδότηση με... συνταγή Βερολίνου περιλαμβάνει η ατζέντα σειράς νέων ρυθμίσεων που προετοιμάζονται στο ασφαλιστικό.

    Αρχικά τα υφιστάμενα Ταμεία ενοποιούνται, μέχρι το τέλος του 2014,  σε τρεις (3) φορείς-Ταμεία, Ταμείο μισθωτών (ΙΚΑ), Ταμείο ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και Ταμείο αγροτών (ΟΓΑ), που θα έχουν στο εσωτερικό τους ενιαίους κανόνες, ενώ το ΝΑΤ λέγεται πως θα αποτελέσει χωριστό φορέα. Κατόπιν τα τρία Ταμεία και το ΝΑΤ θα τεθούν κάτω από την «ομπρέλα» του Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης.
    Οι επικουρικές από το 2015 ενσωματώνονται στις κύριες συντάξεις, η είσπραξη των εισφορών θα γίνεται ενιαία, τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας (πρόωρες συντάξεις) εξαλείφονται με ή χωρίς μεταβατική περίοδο και η ηλικία συνταξιοδότησης θα ξεκινά από το 60ό ή το 62ο έτος για όλους. Παραμένει το 67ο έτος για πλήρη σύνταξη, ενώ εξετάζεται να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης πέραν των 40 ετών.

    Αυτό θα είναι το μοντέλο του νέου ασφαλιστικού, το περίγραμμα του οποίου ήδη σχεδιάζεται και μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα  του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» (27.4.2014), το νέο ασφαλιστικό «χτίζεται» με τη συνδρομή και την τεχνογνωσία του γερμανικού αντίστοιχου ΙΚΑ. Η τρόικα άλλωστε, όπως πρώτος αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» (φ. 16/3/2014), έθεσε επιτακτικά θέμα αλλαγών στις συντάξεις και νέου ασφαλιστικού εντός του 2014 και για το λόγο αυτό έχει συμπεριλάβει ειδικό κεφάλαιο στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση.
                                                                      
    Το συνταξιοδοτικό μοντέλο της Γερμανίας παρουσιάστηκε σε κλειστή ενημέρωση, που είχαν η διοίκηση και στελέχη του ΙΚΑ, από τον πρόεδρο του Οργανισμού Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων, δρ Αξελ Ράιμαν, το διήμερο της Μ. Τρίτης και  Μ. Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Ράιμαν δεν ήρθε μόνος του, αλλά προσεκλήθη από τη διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να δώσει τεχνογνωσία για το πώς λειτουργεί και τι συντάξεις δίνει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας που καλύπτει 75,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 30,2 εκατομμύρια συνταξιούχους με ετήσιο προϋπολογισμό 397 δισ. ευρώ.
    Το «γερμανικό μοντέλο»  θα αποτελέσει τον κορμό των αλλαγών  που  θα γίνουν στο  ελληνικό  ασφαλιστικό σύστημα, με πρώτο βήμα τις ενοποιήσεις όλων των Ταμείων σε τρεις φορείς- Ταμεία και από το 2016-2017 τη  δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης.

    Η κυβέρνηση (Υπουργείο Εργασίας) προετοιμάζει  τις αλλαγές και, σύμφωνα  με πληροφορίες του «Ε.Τ.», αναμένεται να ανακοινωθεί επιτροπή με  συντονιστή το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που θα παραδώσει πόρισμα-μελέτη  για τις ενοποιήσεις  των  Ταμείων  μέχρι  το  φθινόπωρο, ώστε μέχρι το τέλος του 2014 -αρχές του 2015- να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος.

    Οι αλλαγές, που τίθενται επί τάπητος και θα βασιστούν εν όλο ή εν μέρει και στη γερμανική εμπειρία, περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του ασφαλιστικού, θα γίνουν σε στάδια και αφορούν σε:

    1.        Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε τρείς (3) φορείς το 2015.
    Σήμερα υπάρχουν έξη (6) φορείς κύριας σύνταξης και ένα Ταμείο για επικουρική, με επιμέρους τομείς και κλάδους επικουρικής ασφάλισης που δίνουν διαφορετικά ποσά σύνταξης. Παράλληλα λειτουργούν άλλοι εξήντα  (60) ειδικοί λογαριασμοί παροχών που ο καθένας έχει διοικητικό συμβούλιο. Από το 2015 καταργούνται όλοι οι επιμέρους κλάδοι και τομείς, με αυτοδίκαιη κατάργηση και των διοικήσεών τους, με στόχο να λειτουργούν τρία (3) Ταμεία κύριας σύνταξης: α) Ταμείο Μισθωτών (ΙΚΑ) για όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, δημόσιου τομέα, ΔΕΚΟ, τραπεζών και ενδεχομένως και τους δημοσιογράφους, β) Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για όλους τους ανεξάρτητα απασχολούμενους (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους) και τους ελεύθερους επαγγελματίες, και γ) Ταμείο Αγροτών (ΟΓΑ) για τους αγρότες. Το ΝΑΤ λέγεται ότι μένει αυτόνομο. Ωστόσο είναι πιθανό να ενταχθεί στο Ταμείο Μισθωτών (ΙΚΑ) εντός του 2015. Η ενοποίηση θα είναι διοικητική, δηλαδή κατ' ουσία θα μειώσει τη γραφειοκρατία. Αγκάθι στις ενοποιήσεις αποτελεί το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου. Ως μισθωτοί θα μπουν στο Ταμείο Μισθωτών (ΙΚΑ) αλλά το ζητούμενο είναι αν θα έχουν ξεχωριστό καθεστώς συνταξιοδότησης και για πόσο.

    2.        Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στους αντίστοιχους φορείς-Ταμεία από το 2015.
    Είναι η βόμβα που έπεσε στην ημερίδα για το γερμανικό μοντέλο από το διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος -αν και δεν έδωσε κείμενο- είπε εις επήκοον όλων, και δη στελεχών που γνωρίζουν από ασφαλιστικό, ότι εντός του 2015 σχεδιάζεται και η ενσωμάτωση των Ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας των μισθωτών  στο αντίστοιχο Ταμείο Μισθωτών, προδιαγράφοντας στην ουσία τη «συγχώνευση» της επικουρικής σύνταξης με την κύρια. Τόνισε μάλιστα, αναφερόμενος στον τελικό στόχο που είναι ένα Ταμείο για όλους μέχρι το 2016 ή το πολύ μέχρι το 2017, ότι «νωρίτερα, εντός του 2015, τα επικουρικά Ταμεία θα ενσωματωθούν στο ΙΚΑ». Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως για την κύρια, την επικουρική ασφάλιση και την πρόνοια θα δημιουργηθούν χωριστοί και απολύτως διακριτοί κλάδοι στο εσωτερικό του Ταμείου Μισθωτών (ΙΚΑ). Οι τρείς νέοι κλάδοι θα αφορούν σε κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ. Το αυτό θα ισχύσει και για το Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών. Επίσης αναφέρουν πως, με τις μειώσεις των τελευταίων ετών και τις επερχόμενες, οι επικουρικές συντάξεις θα μετατραπούν σε ένα μικρό επίδομα, ενώ δεν αποκλείεται με την τελική μεταρρύθμιση που αναμένεται να υπάρξει συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης.       

    3.        Καθιέρωση ενιαίων εισφορών
    Σε επόμενη φάση μετά την ενοποίηση των Ταμείων θα τεθεί το θέμα της καθιέρωσης ενιαίων εισφορών στα ενοποιημένα Ταμεία. Επισημαίνεται πως αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η εξίσωση των εισφορών των Ταμείων των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών με αυτές του ΙΚΑ μέχρι το 2020.

    4.        Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2015.
         Η ενοποίηση κύριας και επικουρικής σε μία σύνταξη θα γίνει με μείωση και των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης, ώστε το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το 65%. Στο γερμανικό μοντέλο μάλιστα οι ασφαλισμένοι παίρνουν μία σύνταξη με ποσοστό αναπλήρωσης 49,5%. Και μάλιστα η μέση σύνταξη είναι 1.266 ευρώ μετά από 45 χρόνια ασφάλισης για έναν εργαζόμενο μέσου εισοδήματος! Αν συμβεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, τότε η μεγαλύτερη σύνταξη από το 2015 και μετά δεν θα ξεπερνά τα 1.100 ευρώ, κύρια και επικουρική μαζί.

    5.        Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων και για τα
    ελλείμματα των Ταμείων κύριας σύνταξης.
    Το γερμανικό ΙΚΑ έχει αυτόματη αναπροσαρμογή εισφορών στην περίπτωση που ξεφεύγουν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες και δεν επαρκούν τα διαθέσιμά του. Για παράδειγμα, το 2013, όπως είπε ο κ. Ράιμαν, πληρώθηκαν 255 δισ. ευρώ για συντάξεις και υπήρχε ένα αποθεματικό ασφαλείας της τάξης των 29 δισ. ευρώ. Αυτό το αποθεματικό δεν προήλθε από επιπλέον κρατική χρηματοδότηση, αλλά από συγκράτηση δαπανών και αύξηση εισφορών. Στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αύξηση εισφορών, οπότε η ρήτρα αναπροσαρμογής για μείωση των ελλειμμάτων θα εφαρμοστεί στις συντάξεις.

    6.        Ατομικούς λογαριασμούς στην κύρια ασφάλιση.
    Κάθε εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει. Από 1.1.2015 (βάσει ν. 3863/10) θα τεθεί σε ισχύ ο νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (βασική και αναλογική), που θα έχει εφαρμογή σε όλα τα Ταμεία. Η βασική σύνταξη θα είναι σταθερή, ενιαία για όλους και η αναλογική θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης αλλά και το ύψος των εισφορών. Αφορά σε όλους τους ασφαλισμένους, πλην ΟΓΑ, ανεξάρτητα του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2015 και μετά.

    5.  Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
         Από το 2015, ίσως και νωρίτερα, εξετάζεται να μπει φραγμός στις πρόωρες συντάξεις ώστε σταδιακά ουδείς να συνταξιοδοτείται πριν από τα 62. Σήμερα παρότι τα όρια ηλικίας για σύνταξη είναι 62 για μειωμένη και 67 για πλήρη, εντούτοις υπάρχει το νομοθετημένο δικαίωμα για τους μέχρι το 1992 πρωτοασφαλισμένους να αναγνωρίσουν αναδρομικά πλασματικό χρόνο ασφάλισης ώστε να κατοχυρώσουν χαμηλά όρια ηλικίας για σύνταξη και από τα 50 (Δημόσιο). Εκείνο που εξετάζεται είναι να καταργηθεί η έννοια της κατοχύρωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ώστε οι ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτούνται μόνο μετά τη νόμιμη ηλικία (τα 62 ή τα 67) ή σε μικρότερη ηλικία αν έχουν συμπληρώσει όλο το χρόνο ασφάλισης (40 έτη). Στη Γερμανία τα όρια ηλικίας αυξήθηκαν στα 67, αλλά όπως είπε ο κ. Ράιμαν, δόθηκε μια μεταβατική περίοδος για σύνταξη με τα παλαιά όρια ηλικίας (65) σε όσους είχαν γεννηθεί μέχρι το 1955.

    7.   Είσοδο των επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης.
    Είναι στην ουσία Ταμεία που ιδρύονται προαιρετικά ανά επιχείρηση ή κλάδο ή κλάδους εργαζομένων, με πρωτοβουλία των εργαζομένων ή των εργοδοτών ή με συμφωνία των εργοδοτών και εργαζομένων. Σκοπός τους είναι η παροχή στους ασφαλισμένους και τους δικαιούχους των παροχών, συμπληρωματικής ασφαλιστικής προστασίας, πλέον της υποχρεωτικής ασφάλισης για ασφαλιστικούς κινδύνους γήρατος, αναπηρίας, θανάτου, επαγγελματικού ατυχήματος, ασθένειας, διακοπής εργασίας κ.ά. Οι παροχές που χορηγούν μπορεί να είναι σε χρήμα ή σε είδος και να καταβάλλονται περιοδικά (μηνιαία) ή εφάπαξ. Τα επαγγελματικά ταμεία επενδύουν τις εισφορές με κανόνες (κεφαλαιοποιητικό σύστημα) και αυστηρό πλαίσιο κρατικής εποπτείας και ελέγχου (Υπουργείο Εργασίας) και δίνουν ένα μερίδιο σύνταξης.

    8.  Ένα Ταμείο για σύνταξη (Εθνικός Φορέας Απονομής Σύνταξης) ως τις αρχές του 2017.
         Ο Εθνικός Φορέας Απονομής Σύνταξης θα είναι στην ουσία το νέο ΙΚΑ, μέσα στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα ενοποιημένα επιμέρους παλαιά Ταμεία. Θα απονέμεται μια σύνταξη, ενώ οι εισφορές από το 2017 θα είναι ίδιες για όλους είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε για ελεύθερους επαγγελματίες είτε για αγρότες.



    Συνάδελφοι,
    Τα παραπάνω, που αποτελούν πλέον καθημερινή είδηση σε όλα σχεδόν τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, δυστυχώς επιβεβαιώνουν τους φόβους μας για τους ατυχείς τουλάχιστον χειρισμούς εκείνων που εντελώς αβάσιμα αναζητούν ¨σωτηρία¨ σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, σε ρυθμίσεις εκτός Τράπεζας και που εντελώς απερίσκεπτα και βεβιασμένα, εγκαταλείπουν το κέλυφος προστασίας της ίδιας της ΤτΕ και της ανεξαρτησίας της, μέσα στο οποίο με δύο Εθνικούς Νόμους(3193/2003 και 3863/2010) έχουν γίνει αποδεκτά τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, ως Καταστατική υποχρέωση της ΤτΕ ως Τράπεζας του Ευρωσυστήματος. 

    Σας καλούμε:
    • Να ενημερώσετε όλους τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ετοιμότητα και επαγρύπνησή, σε αυτή την ρευστή και δύσκολη περίοδο. 
    • Στη συγκέντρωση των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 στη Λέκκα 23/25 στο Β΄ όροφο στην αίθουσα Συνελεύσεων του Συλλόγου μας στις 11.00 το πρωΐ. Στη συγκέντρωση  θα παρουσιασθούν όλα τα δεδομένα και οι κίνδυνοι που διατρέχουμε ως συνταξιούχοι της ΤτΕ από όλα όσα προετοιμάζονται, αλλά και από τους ατυχείς δυστυχώς χειρισμούς της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε τόσο  απέναντι στα θέματα της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και τις μειώσεις των συντάξεών μας, όσο και σε αυτά  της παραίτησής μας από τα Δώρα και τα επιδόματα στο Μέρισμα, αλλά και στη μετάπτωση του Προγράμματος Μετεργασιακών Παροχών σε ασφαλιστικό προϊόν, αντί της μετεξέλιξής του σε ένα νέο Μέρισμα για την εξασφάλιση των εισφορών-παροχών μας όπως ήταν και η αρχική ιδέα και ο σχεδιασμός της σχετικής πρότασης.  

    Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

    Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
    Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ,Κουλούρης Γιώργος, Κωνστανταράκη Εύα,  Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείσου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστορας Γιώργος,  Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία.

    2014-04-27

    ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ, 29/4, ΤΡΙΤΗ

    "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Σας υπενθυμίζουμε ότι η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμου μας, θα πραγματοποιθεί στις 29 Απριλίου 2014, ημέρα Τρίτη ώρα 3.30 μ.μ στην αίθουσα συνελεύσεων των Σ.Υ.Τ.Ε. και Σ.Σ.ΤΕ.  (Λεκκα 23-25).

    Η δύσκολη και ρευστή οικονομική πραγματικότητα της χώρας  αναδεικνύει περισσότερο από ποτέ την αναγκαιότητα της συνέχισης ύπαρξης του Συνεταιρισμού μας .

    Όμως, ο Συνεταιρισμός δεν είναι υπόθεση μόνο των μελών του Διοικητικού συμβουλίου αλλά όλων μας. Η συμμετοχή μας στην συνέλευση είναι  απαραίτητη!

    ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΕΚΕΙ

    Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

    Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

    Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κωνστανταράκη Εύα, Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μπαλαούρας Μάκης, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστωρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία.

    2014-04-26

    ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΑ ΠΙΘΗΚΑΚΙΑ

    Του Χ. Δάλκου 

    Τά βίαια ἐπεισόδια τοῦ ἀγώνα ΠΑΟΚ – Ὀλυμπιακοῦ φρόντισαν νά στείλουν μεγαλοβδομαδιάτικα τό μόνο μήνυμα πού φαίνεται νά κυριαρχῇ στήν ψυχή τῶν κατ᾿ ὄνομα «φιλάθλων»: μίσος, ἐπιθετικότητα, καταστροφή, πόλεμος ὅλων ἐναντίον ὅλων.
    Παρατηρῶντας τό πεδίο τῆς μάχης ἀπό τά τηλεοπτικά πλάνα, εὔκολα μπορεῖς νά διακρίνῃς τούς ἠθικούς αὐτουργούς τοῦ ἐγκλήματος: PAOK, Olympiakos, κ.λπ. Τά ἀξιοθρήνητα πιθηκάκια πού μαϊμουδίζουν τήν γλῶσσα τῶν Ἐγγλέζων χουλιγκάνων μαϊμουδίζουν ἐπίσης –κι αὐτό εἶναι ἀπείρως πιό σημαντικό- καί τά ἤθη τους.
    Ἀπό ποῦ μᾶς ἦρθε ὅλο αὐτό τό ἀπίστευτο κῦμα ἐπιθετικότητας καί καταστροφῆς, καί τί σχέση ἔχει μέ τό ἑλληνικό μέτρο ἤ τό κήρυγμα ἀγάπης μέ τό ὁποῖο γαλουχοῦνταν παλαιότερα οἱ ψυχές τῶν νέων ἀνθρώπων; (Θυμᾶμαι μέ συγκίνηση πώς ἕνας παλιός τερματοφύλακας τοῦ Ὀλυμπιακοῦ ἔδινε τό σύνολο τῆς ἀμοιβῆς του σ᾿ ἕναν συμπαίκτη του πού ἀντιμετώπιζε οἰκονομικά προβλήματα).
    Ἔ, λοιπόν, αὐτά τά ἤθη μᾶς ἔρχονται ἀπ᾿ ἔξω, εἶναι τά ἤθη τοῦ νεοφιλελεύθερου παγκόσμιου καπιταλισμοῦ ὁ ὁποῖος παρουσιάζει ὡς «ἐλευθερία» τήν ἀπελευθέρωση τῶν πιό καταστροφικῶν ἔμφυτων ὁρμῶν τοῦ ἀνθρώπου.

    Φυσικά τό μεγαλύτερο μερίδιο εὐθύνης στήν περίπτωσή μας δέν τό ἔχουν οὔτε οἱ ξένοι ἐπιτήδειοι χειραγωγοί τῶν νεανικῶν ψυχῶν, οὔτε κἄν οἱ ντόπιοι «ἱμάντες μεταβίβασης» τῶν ἔξωθεν καί ἄνωθεν ἐπιταγῶν. Τό ἔχουν τά ἴδια τά θύματα τῆς χειραγώγησης πού τόσο εὔκολα καί τόσο ἐπιπόλαια ἀφήνονται νά τούς χειραγωγοῦν καί νά πλάθουν τήν ψυχή τους σάν πλαδαρό ζυμάρι. Ἔφτασε καιρός νά τούς τό ποῦμε φωναχτά μπᾶς καί τό συνειδητοποιήσουν: Ἀγαπητοί fansτῶν ποικίλων FanClubsκαί FootballClubs, τοῦ OlympiakosF.C., τοῦ PanathinaikosF.C., τοῦ PAOKF.C. κ.λπ. δέν εἶστε τίποτα σπουδαῖο, ἀξιοθρήνητα πιθηκάκια εἶστε, πού μιμεῖστε τήν ξένη γλῶσσα καί τά ξένα ἤθη, γιατί ἀπέναντι στούς ξένους αἰσθάνεστε τό δέος τοῦ κομπλεξικοῦ πού ντρέπεται γιά τόν ἑαυτό του καί τόν πολιτισμό του.
    Κι ἄν κάτι «ἔσωσε τήν παρτίδα» στά ἐπεισόδια τῶν «ὀπαδῶν» ΠΑΟΚ – Ὀλυμπιακοῦ, ἦταν ἡ εὐφάνταστη ἐνέργεια τοῦ Παοκτζῆ ὁ ὁποῖος ἄδειασε τήν κασσέλλα μέ τούς γαύρους στόν πάγκο τῶν ἀντιπάλων: νά ἕνας τρόπος νά μεταστοιχειώνῃ κανείς τήν ὠμή ἐπιθετικότητα σέ, δηκτική μέν, ἀλλά ἀναίμακτη «ρωμαίϊκη» «πλάκα».
    Πόσο ἔχει λείψει ἀπό τίς ἀναμετρήσεις μεταξύ «ὀπαδῶν» αὐτή ἡ -στοιχειωδῶς, ἔστω- πνευματώδης ἀντιπαράθεση! Καί μελαγχολεῖ κανείς ὅταν ἀναλογίζεται ὅτι σ᾿ αὐτόν τόν τόπο ὅπου παλιά γραφόταν πρός τιμήν τῶν ἀθλητῶν ὑψηλή ποίηση, ἡ ἀποκλειστική «φίλαθλη» ἀντίδραση τείνει νά εἶναι ἡ ἐκσφενδόνιση ἑνός σπασμένου καθίσματος, ἑνός καπνογόνου ἤ μιᾶς βόμβας μολότωφ.

    Ἀλλ᾿ αὐτή ἡ ὁλοκληρωτική προσφυγή στήν ὠμή βία, αὐτή ἡ βάναυση ἐρήμωση τοῦ τοπίου τοῦ πνεύματος, εἶναι ἀντιγραφή ἀπ᾿ ἔξω, ἡ μεγαλύτερη ἀπόδειξη τῆς ἰσχύος τοῦ δόγματος ὅτι ὑπάρχουν ἄνθρωποι ἀρκετά κουτοί ὥστε νά θαυμάζουν τούς κουτότερούς τους. Πρᾶγμα πού συμβαίνει μέ ὅλους ἀνεξαιρέτως τούς «ὀπαδούς» τῶν κατ᾿ ὄνομα ἑλληνικῶν ὁμάδων πού φαντασιώνονται πώς εἶναι αὐθεντικοί ἐπειδή δήλωσαν «original».
    Σ᾿ αὐτούς ἀπευθύνεται ἡ προτροπή ἀπό ἕναν πάλαι ποτέ ὀπαδό τοῦ Ὀλυμπιακοῦ ἀλλά ὄχι καί τοῦ Olympiakos: Πάψτε νά ἀντιγράφετε τά καμώματα τῶν ἀντιπνευματικῶν ἰνδαλμάτων σας! Πάψτε νά εἶστε ἀξιοθρήνητα πιθηκάκια! Σκεφτῆτε μιά πνευματώδη ἀπάντηση στήν θέση τῆς ὠμά βίαιης ἀντίδρασης! Ἀποδεῖξτε ὅτι συνεχίζετε τήν ἀνθρωπιστική παράδοση τοῦ ἑλληνικοῦ πολιτισμοῦ! 

    Ἄ, καί κάτι ἄλλο: Καλή Ἀνάσταση, ἄν σᾶς λέῃ τίποτα αὐτό.  
    ___________________________

    Ο Χρίστος Δάλκος γεννήθηκε το 1951 στα Τρόπαια (πρώην Βερβίτσα) Αρκαδίας. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται από το 1978 στην Μέση Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας, ΜΜΕ και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ασχολείται με θέματα γλώσσας, και πιο ειδικά με την λεγόμενη "προ"- ελληνική και τις σχέσεις της με την νέα ελληνική, καθώς και με την "ενδοσυγκριτική" διερεύνηση της γλώσσας. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε διάφορα συνέδρια, έχει δημοσιεύσει άρθρα αναφερόμενα σε ζητήματα γλώσσας, λογοτεχνίας και εκπαίδευσης, έχει εκδώσει ποιήματα και διηγήματα, έχει ασχοληθεί με την διδασκαλία της γλώσσας μέσω της μουσικής και έχει μελοποιήσει αρχαία και νέα ελληνική ποίηση.
    Βιβλία του Χ. Δάλκου
    (2011)     Η παλαιότητα της νέας ελληνικής, Μελάνι
    (2007)     Νευρόσπαστο τηλεχειριστηρίου, Πλανόδιον
    (1996)     Το μικρό είναι μεγάλο, Δίαυλος
    (1994)     Συντακτικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε κωμικογραφήματα, Δίαυλος
    (1994)     Τα ιδεολογήματα της νέας γλωσσολογίας, Δίαυλος

    2014-04-25

    Ουκρανία: 3000 χρόνια ελληνικής παρουσίας

    Το φλέγον ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες εβδομάδες στην εμφυλιακή Ουκρανία ανέδειξε τις τελευταίες μέρες και ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα…

    Την παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη χώρα από την αρχαιότητα έως τους 150.000 Ελλήνων που ζουν σήμερα στην Ουκρανία.
    -Μια υπόθεση τουλάχιστον 2.700 ετών…
    Η παρουσία, ωστόσο, των Ελλήνων στην Ουκρανία και ιδιαιτέρως στην Χερσόνησο της Κριμαίας, έχει μακρότατη ιστορία, η οποία χρονολογείται ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ., οπότε και άρχισε η ελληνική εποίκιση στα παράλια της Μαύρης θάλασσας και στην χερσόνησο.
    Tα ερείπια των αρχαίων ελληνικών πόλεων Σεβαστούπολη, Παντικαπαίου (Κιμμέριος Βόσπορος), Xερσονήσου,Φαναγόρειας, Θεοδόσιας κ.ά. μαρτυρούν την παλιά δόξα των Eλλήνων.
    800px-an_ancient_greek_colony_chersonesos_2005-08-071_1
    Χερσόνησος ονομάζεται σήμερα και επρόκειτο για μία από τις πόλεις που ίδρυσαν οι αρχαίοι Έλληνες σ΄αυτή την περιοχή με τις τεράστιες γεωργικές εκτάσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν σιτηρά για την επιβίωση των δικών τους πόλεων-κρατών. Συγκεκριμένα η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο π. Χ. αιώνα αλλά σύμφωνα με τους αρχαιολόγους στις αρχές του 3ου αιώνα π. Χ., μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού σκοτώθηκε από ξένους εισβολείς.
    Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την Κριμαία Ταυρίδα(αργότερα Ταυρική), σύμφωνα με το όνομα των κατοίκων της, των Ταύρων. Ο ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Ηρακλής όργωσε αυτή τη γη χρησιμοποιώντας ένα γιγάντιο ταύρο.
    Κατά τα τέλη του 5ο αιώνα αρχαίοι Έλληνες αποικιστές άρχισαν να εγκαθίστανται κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας. Ανάμεσά τους υπήρχαν Δωριείς από την Ηράκλεια Ποντική η οποίοι και Ίωνες από τη Μίλητο που προσορμίστηκαν στη Θεοδοσία και το Παντικάπαιον.
    -Από το Χρυσόμαλλο δέρας…
    xrysomaloderas-600_218462_55W309
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκεί βρισκόταν η μυθική Κολχίδα από όπου ο Ιάσονας πήρε το χρυσόμαλλο δέρας, δηλαδή το δέρμα (την προβιά) που απέμεινε από το κριάρι που έστειλε η Νεφέλη για να σώσει το γιο της Φρίξο από τη θυσία που ήθελε να κάνει ο πατέρας του. Αυτό δείχνει την παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή να είναι πολύ παλαιότερη χρονικώς από την συμβατική χρονολογία του 2700 π.χ.
    Σύμφωνα με τον μύθο λοιπόν, ο βασιλιάς Αθάμας έχοντας πάρει τον χρησμό από το μαντείο των Δελφών ότι ήταν ευθύνη του γιου του το γεγονός πως δε φύτρωσε το σιτάρι εκείνη τη χρονιά, αποφάσισε να τον θυσιάσει. Έτσι η μητέρα του Νεφέλη η οποία είχε πεθάνει, έστειλε από τον ουρανό ένα κριάρι με χρυσό δέρμα να τον αρπάξει από την επικείμενη θυσία. Το κριάρι λοιπόν άρπαξε τον Φρίξο και την Έλλη και τους πήγε στην Κολχίδα. Εκεί ο Φρίξος θυσίασε το κριάρι στο Δία και χάρισε το δέρμα του στο βασιλιά της Κολχίδας, Αιήτη που τον φιλοξενούσε. Εκείνος το κρέμασε σε μια βελανιδιά στο δάσος του θεού Άρη και έβαλε έναν ακοίμητο δράκο να το φυλάσσει.
    -Στην Φιλική Εταιρεία
    Η Φιλική Εταιρεία ήταν η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία επανάστασης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
    Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό (τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο) και σύμφωνα από τους παλαιότερους ιστορικούς, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ. Τέταρτο μέλος της, μυήθηκε ο Αντώνιος Κομιζόπουλος από τη Φιλιππούπολη.
    Επίσης από τα πρώτα μέλη που μυήθηκαν ήταν και ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος (και μάλιστα κατά ορισμένες πηγές συνιδρυτής, πριν τον Ξάνθο που μυήθηκε αργότερα).
    Οι Φιλικοί αφού μυούνταν στην Εταιρεία έδιναν όρκο πίστης και επικοινωνούσαν με κώδικες, ψευδώνυμα και συνθηματικές λέξεις.
    filiki1
    Το σπίτι της οδού Κράσνη (πάροδος Ν. 18) στην Οδησσό, όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία.

    simferopoli
    -Οι Έλληνες της Κριμαίας από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα
    Οι Έλληνες της Κριμαίας διαιρούνται σε δύο ομάδες: Είναι οι λεγόμενοι Ελληνόφωνοι-Ρωμαίοι και οι Τουρκόφωνοι-Ουρούμ. Είναι Έλληνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που προέρχονταν από την περιοχή του Πόντου που μετανάστευσαν και αποίκισαν την Κριμαία. Και οι δύο ομάδες μετανάστευαν στην περιοχή για πολλούς αιώνες (απ” τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι και 17ο αιώνα μ.Χ.) από την Ανατολία, κυρίως από τον Πόντο. Οι τελευταίοι εντάθηκαν στην κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου, με αποτέλεσμα να υιοθετήσουν την γλώσσα των Τατάρων της Κριμαίας ως μητρική γλώσσα.
    Το 1777, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, η Μεγάλη Αικατερίνη διέταξε την εγκατάσταση όλων των Ελλήνων από τη χερσόνησο στη Βόρεια Αζοφική, έτσι έγιναν γνωστοί ως Έλληνες της Αζοφικής (приазовские греки / priazovskie Greki).
    Μερικοί γλωσσολόγοι πιστεύουν ότι η διάλεκτος που ομιλείται από τους Έλληνες της Αζοφικής διαφέρει από την κοινή γλώσσα των Κριμαίων και ως εκ τούτου αποτελεί μια ξεχωριστή ομάδα γλώσσας αυτής. Οι Ουρούμ είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
    pantikapeo_krimaias1
    Από τον 18ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, στον Καύκασο μετανάστευαν μαζικά οι Έλληνες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κυρίως από την περιοχή του Πόντου. Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1828-29, με την προέλαση του ρωσικού στρατού προς το Ερζερούμ και την Αργυρούπολη και τον ενθουσιασμό που προκάλεσε στους τοπικούς ελληνικούς πληθυσμούς αλλά και τη συμφωνία ειρήνης με τη Συνθήκη της Αδριανούπολης που ακολούθησε με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή, ανάγκασε ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων (περίπου 42.000) να ακολουθήσει τον ρωσικό στρατό, για το φόβο αντιποίνων.
    Η ρωσική κυβέρνηση και ειδικότερα ο τσάρος Νικόλαος Α΄ με απόφασή του, μετά από εισήγηση του στρατηγού Ιβάν Πασκέβιτς, τους εγκατέστησε στην περιοχή της Τσάλκας, όπου ίδρυσαν 27 αμιγή ελληνικά χωριά. Επί της Σοβιετικής Ένωσης αποτελούσαν αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα της Γεωργίας. Ίδρυσαν επίσης τρία χωριά στην περιοχή Γκομαρέτη.
    Μέχρι το 13ο αιώνα που ήρθαν οι Τάταροι το Ελληνικό κράτος στη Χερσόνησο της Κριμαίας άκμαζε, μα και μετά η ελληνική παρουσία παρέμενε ισχυρή, κράτησε κάποια εδάφη στην Kριμαία, ενώ Βενετοί και Γενοβέζοι δημιουργούν λιμενικές εγκαταστάσεις. μέχρι να τα πάρουν οι Οθωμανοί το 1485.
    Ως το 1778, μέρος του ελληνικού πληθυσμού έμεινε σε εδάφη που του παραχώρησε η αυτοκράτειρα της Pωσίας Aικατερίνη.
    Στη Σοβιετική ένωση του Στάλιν με διάταγμα το 1937 οι Ελληνικοί σύλλογοι χαρακτηρίστηκαν κατασκοπευτικοί, ακολούθησε, μια εθνοκάθαρση και πραγματική τραγωδία για το μικρό ελληνικό λαό της Αζοφικής. Κλείστηκαν τα ελληνικά σχολεία, το θέατρο, η εφημερίδα, καταργήθηκε το λαογραφικό συγκρότημα. Καταστράφηκαν ακόμα και όλα τα έγγραφα που θύμιζαν την ύπαρξή τους. Με ψευδείς κατηγορίες, εκτελέστηκαν όλοι οι Έλληνες διανοούμενοι, καθώς και χιλιάδες εργάτες και αγρότες ελληνικής καταγωγής. Δεν υπήρχε ελληνική οικογένεια που να μην είχε χάσει ένα μέλος της από τις καταπιέσεις αυτές. Παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα οι τόποι εκτέλεσης και ταφής των θυμάτων του Στάλιν.
    Με την άνοδο στην εξουσία του Νικήτα Χρουστσώφ, οι Έλληνες της Ουκρανίας, όπως και της υπόλοιπης πρώην Σοβιετικής Ένωσης, απέκτησαν σχετική πολιτική ελευθερία. Στη δεκαετία του ’70 είχε συσταθεί μια λογοτεχνική ομάδα των Ελλήνων ποιητών που συναντιούνταν κάθε καλοκαίρι στο εξοχικό «Αζοφικό αγλάρ» («Το χελιδόνι της Αζοφικής») του ποιητή Δημήτρη Δεμερντζή.
    cf80ceb5cf81ceafcf80cf84ceb5cf81cebf-67-ceb5cebbcebbceb7cebdceb9cebacf8c-cf87cf89cf81ceb9cf8c-cf83cf84ceb1cf81ceb1cebccf80ceadcf83ceb5
    Σύμφωνα με τον ιστότοπο einai-adynaton.blogspot.gr, στις 25 Ιανουαρίου 1989 στη Μαριούπολη, ιδρύθηκε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος, με πρωταρχικό σκοπό την αναγέννηση της ελληνικής διαλέκτου της Μαριούπολης και η εκμάθηση της νέας ελληνικής γλώσσας. Την 25η Μαρτίου του ίδιου χρόνου γιορτάστηκε για πρώτη φορά η εθνική μας εορτή και ακούστηκε και ο εθνικός ύμνος. Στη γιορτή αυτή είχαν έρθει Έλληνες από τα γύρω χωριά, χόρευαν στη διάρκεια της συναυλίας τους ελληνικούς τοπικούς χορούς. Μετά από τη συναυλία, οι άνθρωποι αγκαλιάζονταν και έκλαιγαν: για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, από τη σκηνή ακουγόταν η μητρική τους γλώσσα.
    Από το 1992 έως το 2000 στον τοπικό δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, δυο φορές το μήνα μεταδίδονταν η εκπομπή «Καλησπέρα». Από το 1992 έως 1995 στο Ντονέτσκ εκδίδονταν η εφημερίδα «Λόγος», ενώ από το 1994 άρχισε να κυκλοφορεί η εφημερίδα «Χρόνος» του ελληνικού συλλόγου της Μαριούπολης και το 1996 άνοιξε Ελληνικό προξενείο.

    Πηγή: iefimerida

    2014-04-18

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ…

    "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αθήνα 18/4/2014

    Την Τρίτη 15/4/2014, τα φορολογικά στοιχεία (σύνταξη, επικουρική και Πρόγραμμα) των συνταξιούχων της ΤτΕ  που είχαν προτυπωθεί στις δηλώσεις και είχαν αναρτηθεί στο taxis net της Γ.Γ.Π.Σ. τις προηγούμενες ημέρες, κατέβηκαν. Υπήρξε έντονη ανησυχία μη τυχόν και επιχειρηθεί εμπλοκή μας με τη Β΄ φάση της Η.ΔΙ.Κ.Α…

    Μετά από συντονισμένες κινήσεις παραγόντων της Τράπεζας το θέμα επιλύθηκε και όπως ενημερωθήκαμε τα στοιχεία στις δηλώσεις για το 2013 θα αναρτηθούν εκ νέου μέχρι την Τρίτη 22/4/2014. Εν τούτοις είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε εκ νέου πως απαιτείται άμεση πολιτική συμφωνία και απόφαση απεμπλοκής της ΤτΕ από διαδικασίες που δεν αφορούν σε αυτή και στους συνταξιούχους της. Η επαφή μας με τις διαδικασίες της Η.ΔΙ.Κ.Α. αφορά μόνο στο σκέλος της διασταύρωσηςτων στοιχείων για την καταβολή των συντάξεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης το οικονομικό  βάρος των οποίων φέρει ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

    Είναι πλέον προφανές πως η ΤτΕ, βάσει και του Νόμου 4093/2012 όσο και  αυτών που ακολούθησαν την υλοποίηση της εφαρμογής του (Ν.4144/13 και Απόφαση 55100 Φ.Ε.Κ.884/9.4.2014), δεν ενσωματώνεται σε διαδικασίες που δεν την αφορούν, αλλά έχει μόνο την υποχρέωση της ενημέρωσης για διπλό και τριπλό συνταξιούχους της. Μάλιστα το αντίθετο θα ήταν επιεικώς απαράδεκτο. Η ΤτΕ έχει ενσωματώσει στον Ισολογισμό της την κινητή και ακίνητη περιουσία των πρώην Ταμείων με τη νομοθετική υποχρέωση (Ν. 3863/2010) να παρέχει σύνταξη και Μέρισμα στους ασφαλισμένους της σύμφωνα με τα Καταστατικά των πρώην Ταμείων και τις γενικές διατάξεις νόμων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τους παραπάνω νόμους και ειδικότερα από τον Ν. 4144/13 που δεν περιλαμβάνει την ΤτΕ στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Δυστυχώς, τα παραπάνω αυτονόητα δεν αποτελούν το σταθερό πλαίσιο λειτουργίας του Σ.Σ.Τ.Ε. αλλά και των εν ενεργεία. Η επίκληση των δυσκολιών της περιόδου γίνεται για να αποφευχθεί η ανάληψη των αναγκαίων ευθυνών με αποτέλεσμα σταδιακά να υποχωρούμε σε ζητήματα που δεν θα έπρεπε, όχι μόνο σε σχέση με την Η.ΔΙ.Κ.Α. αλλά και με Δώρα και Επίδομα Αδείας στο Μέρισμα.

    Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία προσωπική και οικογενειακή. Ας ελπίσουμε πως θα έχουμε και Ανάσταση συνειδήσεων στο χώρο και τη χώρα συνολικά….

    Σημείωση:

    Την Πέμπτη, 8 Μαΐου, από τις 11 πμ, στην Αίθουσα συνελεύσεων του Σ.Σ.Τ.Ε. (Λέκκα 23-25) θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση της Κίνησής μας, όπου θα συζητήσουμε όλες τις τελευταίες εξελίξεις, γύρω από τα θέματά μας.

    Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

    Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

    Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κωνστανταράκη Εύα, Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μπαλαούρας Μάκης, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστωρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία.

    2014-04-16

    Γεωστρατηγική: Για την επόμενη παγκόσμια αναμέτρηση

    Ένα εξαιρετικά εδιαφέρον άρθρο γεωστρατηγικής δημοσιέυεται στην ιστοσελίδα ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, με θέμα τις συνταρακτικές παγκόσμιες ανακατατάξεις που συντελούνται στην εποχή μας. Αξίζει να το διαβάσετε, για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, όποια κι αν είναι η άποψή σας.

    Ακολουθεί το άρθρο:

    ΠΩΣ Ο ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΑΣΙΑΣ 

    Η Ουκρανική κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αφύπνιση του Ρωσικού εθνικισμού και προκάλεσε ίσως πρόωρα την έναρξη του σχεδίου για την δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης. Στην πραγματικότητα η Ρωσία του κ.Πούτιν δεν ήταν έτοιμη την παρούσα στιγμή αλλά και ούτε επιθυμούσε την εμπλοκή της στην Ουκρανική κρίση που οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας.

    Η Ρωσία παρόλο που φαίνεται ως ισχυρότερη στρατιωτικά από το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη δεν έχει ολοκληρώσει το τεράστιο εξοπλιστικό της πρόγραμμα το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.
    Η Αχίλλειος πτέρνα της Ρωσικής πολεμικής μηχανής είναι το πολεμικό ναυτικό της, το οποίο δέχθηκε και τα μεγαλύτερα πλήγματα κατά την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης . Η Ρωσία παρόλο που εμφανίζεται ανώτερη στρατιωτικά στις πεδιάδες της ανατολικής Ουκρανίας και στην Κριμαία μετά βίας μπορεί να εκπροσωπήσει και να διαφυλάξει τα συμφέροντα της στην θάλασσα και βέβαια πάντα σε σύγκριση με το ναυτικό των ΗΠΑ.

    Ωστόσο η πίεση για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα οδηγούσαν στην απαρχή της δημιουργίας της Ευρασιατικής Ένωσης είχε διαφανεί από το 2010 όταν οι Ρώσοι διαπίστωσαν ότι η Κίνα άρχιζε να βολιδοσκοπεί την Μ.Ανατολή και τα κοιτάσματα της.

    Το 2010 καταγράφηκε επίσημα η τάση της Κίνας για την εξασφάλιση με κάθε μέσο-ακόμα και με στρατιωτική εισβολή- της ενεργειακής της αυτονομίας

    Η Κίνα το 2010 σύναψε συμφωνία με το Πακιστάν σύμφωνα με την οποία αποκτούσε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις λεωφόρους και κύριες οδικές αρτηρίες της χώρας για την μεταφορά οπλισμένων στρατευμάτων όποτε απαιτηθεί. Συγκεκριμένα η Κίνα έχει πλέον το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την οδική αρτηρία 'ΚΑΡΑΚΟΡΟΥΜ'' η οποία ενώνει τα βόρεια Κινέζο-Πακιστανικά σύνορα με την πόλη του Ραβαλπίντι και τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο Ιράν.

    Το 2010 το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπό τον Α.Σερντιούκοφ σε αναφορά του προς την Ρωσική προεδρία κατέγραφε την Κινεζική τάση για την βολιδοσκόπηση της Μ.Ανατολής. Η Κίνα το 1997είχε συνάψει συμβόλαια για την αγορά πετρελαίου από το Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν , συμβόλαια που ακυρώθηκαν μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές ,ένας λόγος για την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν και ο ενεργειακός ''στραγγαλισμός'' της Κίνας αλλά και η δημιουργία ''φράγματος'' ενάντια σε επικείμενη στρατιωτική εισβολή της στην Μ.Ανατολή.

    Το 2010 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα την απόσυρση τους από το Ιράκ φεύγοντας στην ουσία ηττημένοι και αποδυναμωμένοι στρατιωτικά , αφήνοντας ένα μεγάλο κενό επιρροής στην Μ.Ανατολή, κενό που φάνηκε το 2013 με την απροθυμία τους για επέμβαση στην Συρία.

    Η Ρωσία το 2010 συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να επιταχύνει την πραγματοποίηση της Ευρασιατικής Ένωσης η οποία θα περιλάμβανε και την Κίνα . Ωστόσο η Κίνα θα συνδεόταν συμμαχικά με την Ρωσία μόνο εάν διασφάλιζε την απρόσκοπτη τροφοδοσία της με υδρογονάνθρακες .Η Ρωσία έπρεπε να προβεί στην έρευνα για νέα κοιτάσματα στην ανατολική Σιβηρία, τα οποία είναι πιο κοντά στην Κινεζική αγορά, την σύναψη συμμαχιών στην Μ. Ανατολή (Συρία -Ιράν ) για την εξασφάλιση ερεισμάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για τον μελλοντικό έλεγχο της περιοχής είτε με διπλωματία είτε με στρατιωτικά μέσα.

    Μέχρι το ξέσπασμα της Ουκρανικής κρίσης η Ρωσία ήθελε να πιστεύει ότι η Γερμανία θα αποτελέσει έναν εμπορικό εταίρο ο οποίος δεν θα δημιουργούσε ιδιαίτερα προβλήματα. Η αλληλεξάρτηση Ρωσίας -Γερμανίας απαιτούσε την τήρηση ισορροπιών. Η Γερμανία είχε -και έχει ακόμα - ως στόχο την καταστροφή του Ευρωπαϊκού νότου σε απόλυτο βαθμό αλλά και τον μαρασμό των χωρών της κεντρικής Ευρώπης , την διατήρηση του Ευρώ ως σκληρού αποταμιευτικού νομίσματος για το διεθνές κεφάλαιο , ανταγωνιστικό του δολαρίου και την μετατόπιση των Ευρωπαϊκών κεφαλαίων στις Γερμανικές τράπεζες . Η Γερμανία επιθυμεί την αποσόβηση της κρίσεως στην Ευρώπη με την δημιουργία ανθρωπιστικής καταστροφής η οποία θα ευνοήσει τους οικονομικούς δείκτες που θα καταστήσουν το Ευρώ ως σκληρό νόμισμα διεθνώς και την κυριαρχία του έναντι του δολαρίου . Το 4 Ράιχ είναι εδώ.

    Σε αυτό το περιβάλλον η Γερμανία δεν σκόπευε να αντιπαρατεθεί με την Ρωσία . Η Ρωσία θα αποτελούσε την ενεργειακή πηγή της Γερμανίας , η Ευρώπη την ενδοχώρα της, το ζωτικό της έδαφος. Η Ρωσία με την σειρά της δεν επιθυμούσε στην παρούσα φάση να σπάσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Γερμανία εφόσον η οικονομία της εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από τα έσοδα των εξαγωγών των υδρογονανθράκων .

    Η Γερμανία υπολογίζει πολύ και στην Τουρκία για την τροφοδοσία της με φθηνό εργατικό δυναμικό αλλά και την τροφοδοσία με φυσικό αέριο , ως εναλλακτικός πάροχος , από τους αγωγούς που καταλήγουν στο Τουρκικό έδαφος από Ιρακινό Κουρδιστάν αλλά και τους σχεδιαζόμενους από Κύπρο και Κατάρ.Βέβαια πρώτα πρέπει η Κύπρος να αποδεχθεί το σχέδιο 'ΑΝΑΝ' και η Συρία να χάσει τον πόλεμο από τους Ισλαμοφασίστες αντάρτες χρηματοδοτούμενους από το Κατάρ.

    Οι ΗΠΑ ευρισκόμενες σε στρατιωτική και οικονομική αδυναμία αναγκάστηκαν να ανεχθούν τα Γερμανικά σχέδια για την καταστροφή της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για την Κίνα την οποία θεωρούν τον πιο θανάσιμο εχθρό τους και έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες τους στην παρακολούθηση της και τον περιορισμό της.

    Ωστόσο οι Γερμανοί μεθυσμένοι άλλη μια φορά από τις επιτυχίες τους στην Ευρώπη και διαισθανόμενοι ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τους ελέγξουν αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και εκτός Ευρώπης , στην Ουκρανία.Τα αποτελέσματα γνωστά. Ανατροπή του Γιανουκόβιτς με την βοήθεια των νεοναζιστών του 'Δεξιού Τομέα'' , τοποθέτηση κυβέρνησης ανδρείκελων, επέμβαση της Ρωσίας και προσάρτηση της Κριμαίας.

    Ο Πούτιν εξαναγκάσθηκε να επέμβει στην Κριμαία. Εάν επεδείκνυε απροθυμία δεν θα έχανε μόνο την Κριμαία και την υποστήριξη των Ρώσων αλλά θα έχανε και την Κίνα . Εάν ο Πούτιν δεν επεδείκνυε σθένος και αποφασιστικότητα θα κατέστρεφε την εικόνα του ηγέτη που θέλει να δημιουργήσει της Ευρασιατική Ένωση , η Κίνα θα τον αποστρέφονταν και θα στρεφόταν στην δημιουργία πολιτικής για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας με υδρογονάνθρακες αποκλειστικά με τα δικά της μέσα και δυνατότητες.Οι Κινεζικές ανάγκες σε πετρέλαιο το 2020 θα είναι γύρω στα 600 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως Εάν ο κ.Πούτιν δεν επεδείκνυε την αποφασιστικότητα του στην Κριμαία ο κόσμος σήμερα θα ήταν διαφορετικός .Η Κίνα θα αποφάσιζε να αποτελέσει ένα ακραιφνώς ανεξάρτητο γεωπολιτικό πόλο .

    Η απάντηση της Ρωσίας στην πρόκληση της Κριμαίας επιταχύνει με δραματικό τρόπο τις εξελίξεις.

    Η Γερμανία για άλλη μια φορά προκαλεί παγκόσμια αναταραχή , ακόμα και χωρίς στρατιωτικά μέσα.

    Η αντίδραση της Ρωσίας στην Κριμαία και η συγκέντρωση στρατού στα ανατολικά Ουκρανικά σύνορα έχει τρέψει την Γερμανία σε άτακτη φυγή . Η ηγεσία της Γερμανίας έχει αναθέσει εν λευκώ στις ΗΠΑ τις διπλωματικές προσπάθειες για τον κατευνασμό του Πούτιν δίνοντας την ευκαιρία στην Αμερική να επέμβει και να αναμιχθεί ενεργά στα Ευρωπαϊκά πράγματα.Οι ΗΠΑ για μία ακόμα φορά μετά τον Β' Π.Π. καλούνται να επέμβουν στην Ευρώπη για την σώσουν απο την Γερμανική εγκληματική πολιτική και αβελτηρία.Η Ευρώπη για μια ακόμα φορά στο περιθώριο περιμένει παθητικά ..

    Οι Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να προβάλουν αντίσταση στην οικονομική Γερμανική κατοχή. Στις ευρωεκλογές της 25 Μαΐου θα αναδειχθούν τα ευρωσκεπτιστικά κόμματα ως νικητές. Η επόμενη Ευρωβουλή θα αποτελείται από κόμματα που θα πρεσβεύουν την διάλυση της, την διάλυση της Ε.Ε. και σε κάθε περίπτωση την ενεργή πλέον αντίσταση ενάντια στο 4ο οικονομικό Ράιχ.

    Εκτός από την οικονομική κρίση με χαρακτηριστικά γενοκτονίας οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν και την ενδεχόμενη απώλεια εδαφών τους. Η Καταλονία, η Κορσική, η Βενετία, η Σκοτία έχουν εκδηλώσει την επιθυμία των κατοίκων τους για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Το πράγμα πλέον άπτεται όχι μόνο μερικών χιλιάδων αυτοκτονιών και μερικών εκατομμυρίων ανέργων - που αφήνει αδιάφορες τις Ευρωπαϊκές ελίτ- αλλά και στο χάσιμο εδαφών .

    Η Ευρώπη θα στραφεί στις ΗΠΑ για σωτηρία. Οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποδείξει ότι είναι ανίκανες να ομονοήσουν εναντίον της Γερμανίας και θα στραφούν ή θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να αναλάβουν τον ρόλο του ελεγκτή της Γερμανίας .Εξάλλου και στην παρούσα φάση οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας και κατά προέκταση της Ευρωπαϊκής ασφάλειας διεξάγονται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας χωρίς την συμμετοχή της Ευρώπης.

    Όμως είναι αργά πλέον για να σταματήσουμε την ροή των αρνητικών για τον πλανήτη γεγονότων. Ακόμη και η μετατροπή της Ευρώπης από Γερμανικό προτεκτοράτου σε Αμερικάνικο δεν θα σταματήσει της προετοιμασίες του Ισραήλ για χτύπημα στο Ιράν. Το Ισραήλ προετοιμάζεται εντατικά και έχει δηλώσει ότι θα χτυπήσει το Ιράν ακόμα και χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

    Ηδη έχει προβεί στην σύναψη τοπικών συμμαχιών με τις σουνιτικές χώρες της Αραβικής χερσονήσου οι οποίες μοιράζονται τον ίδιο φόβο για το σιιτικό Ιράν με το Ισραήλ.

    Ωστόσο το σχεδιαζόμενο χτύπημα θα αποτελούσε μια πιο απομακρυσμένη προοπτική χωρίς την Ουκρανική κρίση. Η Ουκρανική κρίση αποτέλεσε ήττα και για τις ΗΠΑ οι οποίες προκειμένου να τη αντισταθμίσουν επαναφέρουν το ενδιαφέρον τους στην Μ.Ανατολή .

    Μέχρι την Ουκρανική κρίση οι ΗΠΑ είχαν δώσει σημάδια εγκατάλειψης της Σ.Αραβίας-Κατάρ-Η.Α.Ε.και Κουβέιτ .Ο λόγος για την απόσυρση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ από την περιοχή είναι η κόπωση από τους ηλίθιους και ατελέσφορους πολέμους στο Ιράκ και Αφγανιστάν αλλά και η περιρρέουσα και εξόχως έωλη αντίληψη ότι τα σχιστολιθικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην επικράτεια των ΗΠΑ θα τις καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομες και θα σημάνουν την απεξάρτηση από την Μ.Ανατολή .

    Η Γερμανική τυχοδιωκτική παρέμβαση στην Ουκρανία και η κρίση που προκάλεσε την διπλωματική ήττα της Δύσης από την Ρωσία επανέφερε την Συρία και το Ιράν ως το πεδίο στο οποίο θα παρθεί η ρεβάνς από την δυτική διπλωματία. Η σουντικές Σαουδική Αραβία και το Κατάρ βλέπουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να αναθερμαίνεται και αισθάνονται πάλι έτοιμες να συνεχίσουν τον έργο της διάλυσης του σιιτικού άξονα Ιράν-Συρίας κάτι που μεταφράζεται σε περαιτέρω ενίσχυση των ισλαμιστών ανταρτών στην Συρία και την επιτάχυνση των ετοιμασιών για χτύπημα στο Ιράν.

    Η αναθέρμανση της Μ.Ανατολής θα προκαλέσει και την ανάλογη αντίδραση της Ρωσίας η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και σε στρατιωτική εισβολή. Η υποστήριξη εκ νέου των ισλαμιστών ανταρτών στην Συρία μπορεί να οδηγήσει στην παράταση του πολέμου για χρόνια. Η Ρωσία δεν θέλει να επικρατήσουν οι ισλαμιστές στην Συρία γιατί εκτός από την ναυτική βάση που θα απολέσει θα πρέπει να αντιμετωπίσει την μετατόπιση των επιχειρήσεων ισλαμιστών στην Τσετσενία όπου ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα .Οι Τσετσένοι ισλαμιστές πολεμούν στο πλάι της Αλ Νούσρα και της Αλ΄Κάιντα στην Συρία και σχεδιάζουν μετά την επικράτηση τους να μεταφέρουν την μάχη στον Καύκασο.Το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά την Ρωσία . Στο όραμα της Ευρασιατικής Ένωσης το Ιράν μαζί με το Αφγανιστάν θα αποτελέσουν εκτός από ενεργειακές δεξαμενές και τον νότιο διάδρομο της ένωσης.Η Ρωσία δεν μπορεί να αφήσει το Ιράν χωρίς υποστήριξη.

    Τυχόν δυναμική αντίδραση της Ρωσίας εναντίον των παρεμβάσεων και σχεδίων των ΗΠΑ και Αράβων συμμάχων τους στην Μ.Ανατολή θα συμπαρασύρει και την Κίνα η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό του κόσμου αλλά και αμφισβητεί πλέον ανοιχτά την κυριαρχία της Ιαπωνίας στο σύμπλεγμα νήσων Σενκάκου στην Σινική θάλασσα. Η Ιαπωνία αποτελεί σύμμαχο των ΗΠΑ και παρόλο που παρόλο που μετά τον Β΄Π.Π το καθεστώς που διέπει τις ένοπλες δυνάμεις της είναι περιοριστικό(ανάλογο των Γερμανικών Ε.Δ.), τελευταία έχει δεχθεί πιέσεις για την συνδρομή των ΗΠΑ στον έλεγχο της Κίνας σε ενδεχόμενη αναμέτρηση . Η ένταση που γύρω από τα νησιά Σενκάκου δεν βοηθάει την Ιαπωνία για την λήψη ψύχραιμων αποφάσεων.

    Η πρόκληση της Ουκρανικής κρίσης από την Γερμανία εκτός από όλα τα παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα και ακόμα μια μεγαλύτερη καταστροφή. Η Ρωσία είναι σε φάση υλοποίησης ενός κολοσσιαίου εξοπλιστικού προγράμματος μέχρι το 2024. Η προσάρτηση της Κριμαίας και όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα που συμβαίνουν με καταγιστικούς ρυθμούς έχουν ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση της Ρωσικής στρατιωτικής μηχανής πριν την ολοκλήρωση του εξοπλιστικού της προγράμματος. Σε ενδεχόμενη σύγκρουση στην Μ.Ανατολή ή στην Ουκρανία , εάν η δύση καταφέρει να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά με επιτυχία θα αναγκάσει την Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αντισταθμίσει την έλλειψη των συμβατικών εξοπλισμών της .Τα πυρηνικά όπλα αυτά θα αφορούν σε μικρής ισχύος πυρηνικές κεφαλές οι οποίες θα έχουν ως στόχο οικοδομικά συγκροτήματα , αστικά κέντρα και μεγάλες συγκεντρώσεις στρατευμάτων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ραδιενεργή μόλυνση θα περιοριστεί μόνο στην ευρύτερη περιοχή του στόχου.

    Ο Γερμανικός τυχοδιωκτισμός και η βουλιμία επιταχύνουν την αποσταθεροποίηση του πλανήτη για τρίτη φορά.

    ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ

    Ὅλα εὐωδίαζον ἄνοιξιν καὶ ἁπλότητα καὶ χαράν. Ὁ Γιάννης ἔμβαινεν εἰς τὸ παρεκκλήσι γελῶν, τὸν ὡδηγοῦσεν ἡ μάννα του, χήρα ἔχουσα αὐτὸν ὡς μοναχογυιόν, νὰ «χαιρετίσῃ», δηλ. νὰ ἀσπασθῇ τὴν εἰκόνα στὸ προσκυνητάρι, τὴν ἠσπάζετο γελῶν, εἶτα ἐπήγαινε στ᾿ ἀριστερὰ τοῦ χοροῦ, κ᾿ ἔστεκε δίπλα εἰς τὸ ἄκρον ἀνατολικὸν στασίδι, δύο βήματα ἀπὸ τὴν βορείαν πύλην, ὅπου αἱ γυναῖκες ἔφερον τυλιγμένας μὲ προσόψια τὰς προσφοράς, καὶ ἔγραφαν τὰ ὀνόματα... 

    του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

    Ὅπως τὸ διηγοῦνται, ὅσοι τὸ ἔφθασαν, ἐν ἠλικίᾳ ὄντες εἰς Ἀθήνας τῷ 1870, ὁ νεκρὸς τοῦ ἑνὸς τῶν ληστῶν τοῦ Δηλεσίου, κομισθέντων εἰς Ἀθήνας κατὰ Μάιον, εἶχε τὸ πρόσωπον παραδόξως φαιδρὸν καὶ γελαστόν. Τὴν ὥραν ποὺ τοὺς ἐτουφεκοβολοῦσαν τ᾿ ἀποσπάσματα, ἐλλοχεῦον ὄπισθεν πυκνῶν θάμνων καὶ βράχων τὸ παλληκάρι ἐκεῖνο τῆς Ρούμελης, ἴσως διότι τὸ ταμπούρι του τοῦ ἐφαίνετο πολὺ ἀσφαλές, τίς οἶδε τί εἶχε σκεφθῆ, ἢ τί σοβαρὸν εἶδεν, ἢ τί ἀστεῖον ἤκουσε παρά τινος γείτονος συντρόφου του, κ᾿ ἐγέλασεν, ὅπως οἱ ἄνθρωποι γελοῦν. Συγχρόνως, ἐν ἀκαρεῖ, τοῦ ἦλθε τὸ βόλι. Τὸν ηὗρε καίριον εἰς τὸν λαιμόν, καὶ τὸν ἀφῆκεν εἰς τὸν τόπον.
    Μετὰ δύο ἡμέρας οἱ σκοτωμένοι, πέντε ἢ ἓξ τὸν ἀριθμόν, ἐκομίζοντο εἰς Ἀθήνας. Εἰς τὸ πρόσωπον τοῦ νέου ἐκείνου ὅλοι οἱ φρικώδεις περίεργοι εἶδον ἐντυπωμένον, πιστωμένον τὸν γέλωτα. Οὔτ᾿ ἐπρόφθασεν, ὁ εὐτυχὴς ἄνθρωπος, νὰ αἰσθανθῇ τὴν πικρίαν τοῦ βέλους, ἀλλ᾿ ὁ θάνατος τοῦ ἦλθε μυστηριώδης, γλυκύς, πρὸ τῆς ἀλγηδόνος.
    *
    * *
    Ὁ Γιάννης τοῦ Λέκα, νέος εἰκοσαετής, ἐφαίνετο ὅτι ἔχαιρε μεγάλην χαρὰν σφόδρα, ὅταν τοῦ ἔλεγαν ὅτι θὰ ἤρχετο ἐκεῖνον τὸν χρόνον, διὰ νὰ τὸν πάρῃ στρατιώτην, τὸ περιοδεῦον Στρατιωτικὸν Συμβούλιον. Ἤρχιζεν ἀμέσως νὰ κάμνῃ βήματα, προφέρων: ἓν γυό, ἓν γυό, κ᾿ ἦτον ὅλος γέλια καὶ χαρά. Πλήν, ὅταν ἦλθε πράγματι ἡ Στρατολογικὴ Ἐπιτροπή, πρὸς μεγάλην χαρὰν τοῦ Δημάρχου, καὶ κατέλυσαν ἄλλοι εἰς τὴν Δημαρχίαν, ἄλλοι στὸ οἱονεὶ ξενοδοχεῖον, κι ἄλλοι στὰ σπίτια μερικῶν, ὁ Γιάννης, χωρὶς νὰ παύσῃ τὰ γέλια, ἡ ἐνδόμυχος εὐθυμία καὶ τὸ θάρρος τοῦ ἔφυγαν, κ᾿ ἠρνήθη ἀποτόμως νὰ παρουσιασθῇ ἐνώπιον τῆς Ἐπιτροπῆς. Ἐστήλωνε τὰ πόδια του, ἀντεστήλωνε τὸ κορμί του, ἔκλαιε, κ᾿ ἐφώναζε: «δὲν πάω, δὲν πάω». Ὅταν δὲ ὁ ὑπίατρος ὡδηγήθη στὸ σπιτάκι τῆς Λέκαινας, κ᾿ ἐδοκίμασε νὰ ἰδῇ καὶ νὰ ἐξετάσῃ τὸν κληροῦχον, ὁ Γιάννης ἔπεσεν εἰς μίαν γωνίαν, ἐμαζώχθη, ἐκουβαριάσθη, ἐσταύρωσε σφιχτὰ τὰ χέρια του, ἔσφιγξε τὸν ἀφαλόν του, ἔκαμψε τοὺς πόδας του μὲ τὰ γόνατα ἕως τὸν ἀφαλόν, καὶ ἠρνήθη νὰ ὑποστῇ τὴν ἐξέτασιν τοῦ ἰατροῦ. Τέλος ἡ Ἐπιτροπὴ ἀπεφάσισε νὰ τὸν κηρύξῃ «βλᾶκα», καὶ τὸν ἀπήλλαξε πάσης περαιτέρω ἐνοχλήσεως.
    Ἀλλ᾿ ὅμως ὁ Γιάννης δὲν ἔλειπε ποτὲ ἀπὸ καμμίαν ἀγρυπνίαν εἰς τὰ ἐξωκκλήσια, ὅταν ἐπηγαίναμεν στὰ πανηγύρια, ἀρχόμενος ἀπὸ τὴν ἀνατολὴν τοῦ ἔαρος ἕως τὸ βασίλεμα τοῦ θέρους, κ᾿ ἕως τὴν στρῶσιν τοῦ φθινοπώρου, καὶ πρὶν εἰσβάλῃ ὁ χειμών. Πρῶτον εἰς τὴν Παναγίαν τῆς Ἀγαλλιανοῦς, ὅπου ἡ ψυχή μας ἐμοσχοβολοῦσεν ἴα καὶ ναρκίσσους καὶ λευκὰ ἄνθη τῆς ἀγραμπελιᾶς. Εἶτα εἰς τὴν Παναγίαν τὴν 〈Ντομάν〉, ὅπου ἔτρεχε μὲ μόρμυρον καὶ ρόχθον τὸ ρεῦμα τῆς Ζωοδόχου, κάτω εἰς τοὺς μυστηριώδεις καταρράκτας μὲ τὰ κρεμάμενα πολυτρίχια καὶ τοὺς ἀνέρποντας κισσοὺς ἀνὰ τοὺς ὑγροὺς βράχους εἰς τὰ κυρτὰ ὑλομανοῦντα δένδρα. Καὶ στὸν Ἁι-Γεώργην, ὅπου αἱ τόσαι νύμφαι τοῦ χωρίου ἐλιτάνευον στολισμέναι μὲ τὰ πεποικιλμένα μανίκια, τὰς μεταξωτὰς ποδιὰς καὶ τὰ χρυσᾶ ποδογύρια* των, ἐρχόμεναι ἄλλαι μὲ τὶς βάρκες καὶ ἄλλαι διὰ ξηρᾶς. Καὶ εἰς τὰ Πέντ᾿ Ἀδέλφια, ὅπου τὰ ἀγκαλιασμένα γηραιὰ δένδρα καλύπτουν τὴν βρύσιν καὶ στεγάζουν τὸν πενιχρὸν ναὸν μὲ τὸ θεσπέσιον ἄλσος των. Κ᾿ εἰς τὸν Ἁι-Γιάννην τὸν Μυρωδίτην, ὅπου τὰ τελευταῖα ἀηδόνια ἐκαλοῦσαν εἰς διαδοχὴν τὰ κοσσύφια ἀνὰ τὸ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ἀπὸ τὸ ὕψος τῶν . . . . . . . . . . . ἕως τὸν γιαλὸν . . . . . . . ., καὶ τὸ κελαρύζον νερὸν τοῦ βαθέος, ἀνερχομένου Δασκαλιοῦ ἀνέβλυζεν ἀπὸ τὴν ρίζαν τῆς γηραιᾶς δρυός, ὅπου μὲ τὰ κυμβαλίζοντα πέταλα τῶν φυλλομανούντων κλώνων της διηγεῖτο τὰς ἀναμνήσεις τῶν αἰώνων. Πόσαι οἰκογενειακαὶ θαλίαι εἶχον τελεσθῆ τὸ πάλαι ὑπὸ τοὺς βαθυφύλλους κλάδους της, πόσα ἄκακα ἐρωτικὰ ζεύγη εἶχον εὕρει ποτὲ καταφύγιον εἰς τὴν σκιάν της. Καὶ εἶτα εἰς τὸν Ἅγ. Ἠλίαν καὶ εἰς τὸν Ἅγ. Παντελεήμονα, κ᾿ εἰς τὴν Παναγίαν τὴν Πρέκλαν, κ᾿ εἰς τὴν Παναγίαν τοῦ Καρδάση, κ᾿ εἰς τὴν ἄλλην Παναγίαν τοῦ Ἀραδιᾶ, κ᾿ εἰς τὸν Ἁι-Γιάννην τοῦ Κάστρου, κ᾿ εἰς τὸν ἄλλον Ἁι-Γιάννην τοῦ Μετοχιοῦ, κ᾿ εἰς τὸν Ἁι-Δημήτρην, κ᾿ εἰς τὸν Ἁι-Ἀσώματον τ᾿ Ἀγγελῆ, καὶ τέλος εἰς τὴν Παναγίαν τὴν Κ᾿νιστριώτισσαν, ὅπου πᾶσα σεμνότης καὶ πᾶσα χάρις ἐν γαλήνῃ συνηνοῦντο, καὶ πᾶν γόνυ ἔκλινεν ἐνώπιον τῆς θείας ·ἐν γαλήνῃ‚ Πολιούχου: «Διανέμοις τῶν χαρισμάτων τὴν σὴν γαλήνην, Θεοτόκε, τῇ ψυχῇ μου».
    *
    * *
    Ὅλα εὐωδίαζον ἄνοιξιν καὶ ἁπλότητα καὶ χαράν. Ὁ Γιάννης ἔμβαινεν εἰς τὸ παρεκκλήσι γελῶν, τὸν ὡδηγοῦσεν ἡ μάννα του, χήρα ἔχουσα αὐτὸν ὡς μοναχογυιόν, νὰ «χαιρετίσῃ», δηλ. νὰ ἀσπασθῇ τὴν εἰκόνα στὸ προσκυνητάρι, τὴν ἠσπάζετο γελῶν, εἶτα ἐπήγαινε στ᾿ ἀριστερὰ τοῦ χοροῦ, κ᾿ ἔστεκε δίπλα εἰς τὸ ἄκρον ἀνατολικὸν στασίδι, δύο βήματα ἀπὸ τὴν βορείαν πύλην, ὅπου αἱ γυναῖκες ἔφερον τυλιγμένας μὲ προσόψια τὰς προσφοράς, καὶ ἔγραφαν τὰ ὀνόματα, δηλ. τὰ ἔγραφεν ὁ παπὰς καθ᾿ ὑπαγόρευσιν ἱστάμενος εἰς τὸ χάσμα τῆς θύρας, μὲ τὸ μολυβδοκόνδυλον, κρατῶν φύλλα διπλωμένα χάρτου ἐπὶ τοῦ βιβλίου τῶν Ἀποστόλων ἢ τοῦ Ψαλτηρίου: «Γεωργό, Γεωργὸ καὶ τοὺ πλὶ (δηλ. τὸ πλοῖον) μετὰ τῶν συμπλεόντων αὐτῷ, Νικολάκη, πάλι Νικολάκη (ὁ παπὰς ἔγραφε, Ν.Ν.), Κυρατσούλα, Σειραΐνα, ἄλλη Σειραϊνώ (Κυρ. Σειρ.), Κωνσταντή, Κωνσταντὴ (Κ.Κ.), συμβίας, τέκνων, γονέων καὶ ἀδελφῶν αὐτῶν».
    Ἐκεῖ ἔστεκεν ὁ Γιάννης, καὶ ἤκουε γελῶν τὰ ὑπαγορεύματα τῶν γυναικῶν, τὰς ἀπηχήσεις καὶ τοὺς ἀσπασμοὺς τοῦ παπᾶ. Τέλος, ὅταν ἤρχιζεν ἡ ψαλμῳδία, ὁ Γιάννης ἐξηκολούθει νὰ γελᾷ πρὸς τὰς ἀντιφωνίας τῶν διαφόρων νεαρῶν ψαλτῶν καὶ τὰς ὀξυφωνίας τοῦ παπᾶ. Συνήθως ἀντεῖχεν ὄρθιος ἐπὶ ὥρας, εἶτα ἐκάθητο εἰς τὸ σκαλοπάτι τοῦ βήματος κάτωθεν τῆς τελευταίας ἀριστερὰ εἰκόνος (ἥτις ἦτο συνήθως τοῦ Ἁγίου τοῦ ναοῦ). Ἡ μάννα του, ἐπειδὴ τὸν εἶχε μονογενῆ, συχνὰ ἔταζε καὶ παρεκάλει τοὺς Ἁγίους «νὰ τὸν κάμουν καλά». Πλὴν φαίνεται ὅτι αὐτὸς ἦτο ἀρκετὰ καλά, σχεδὸν καλύτερα ἀπὸ πλείστους ἄλλους, καὶ οἱ Ἅγιοι δὲν ἔκρινον ὅτι ἐσύμφερε νὰ τοῦ δώσουν ἐκεῖνο τὸ ὁποῖον ἡ μάννα του ὠνόμαζε «τὴν ὑγειά του», δηλ. τὴν ἐλευθερίαν νὰ κακουργῇ ἐν γνώσει.
    *
    * *
    Ἡ ψαλμῳδία ἐξηκολούθει δι᾿ ὅλης τῆς νυκτός. Πενῆντα ἢ ἑκατὸν ἄνδρες καὶ παιδιά ―συνήθως εἶχον παραφάγει καὶ παραπίει― ἐκοιμῶντο ἔξω, ἀνάμεσα στοὺς σχοίνους, καὶ ὀκτὼ ἢ δώδεκα γυναῖκες, καὶ τρεῖς γέροι, εἰς τὰ στασίδια ἢ στὰς πλάκας τοῦ ναοῦ ἐκοιμῶντο καθήμενοι. Ἐνίοτε ἠκούετο τὸ ρογχάλισμα τοῦ ἱερέως μέσα ἀπ᾿ τὸ Ἁι-Βῆμα. Ὁ ψάλτης ὑπενύσταζε καὶ ἔκαμνε «μετάνοιες» ὄρθιος στὸ στασίδι, κι ὁ γερο-Δημητρός, ὁ πρῴην νεωκόρος κ᾿ ἐπίτροπος ἐπὶ τῶν ἐξωκκλησίων, χωρὶς ὁ νοῦς του ν᾿ ἀποσπᾶται ἀπ᾿ τὸ παγκάρι καὶ τὰ κηρία, ἔπαιρνε «δυὸ τροπάρια*» καθιστὸς στὸ στασίδι. Ὁ Γιάννης ἄγρυπνος δὲν ἔπαυε νὰ γελᾷ.
    *
    * *
    Κάτω εἰς τὴν πολίχνην, ὅπου ὁ Γιάννης ἦτο εὐθυμία καὶ χαρὰ τῶν σπιτιῶν, ὁ ἴδιος ἐγέλα θορυβωδέστερον ὅταν συνήντα ἕνα ἀπὸ τοὺς περιπλανωμένους τοῦ χωριοῦ, σχεδὸν ὁμοιοπαθῆ του, ἢ τὸν Ζαχαρίαν τὸν Κοῦκκον, ἢ τὸν Τάσον τὸν Νικολήν, ἢ τὸ Ματὼ ἀπ᾿ τὸν Ἀπάνω Μαχαλάν. Τότε ἄνοιγε πράγματι ἡ καρδιά του. Ἐγέλα ἀκρατήτως, καὶ δὲν ἠμποροῦσε «νὰ μαζώξῃ τὸ στόμα του». Ἦτο ὡς νὰ ἔλεγε: «Χαίρομαι, ἀδελφέ μου, ποὺ σὲ βλέπω τέτοιον· οἱ ἄλλοι ποὺ μᾶς γελοῦν εἶναι πολὺ χειρότεροι».
    Κ᾿ εἰς τὰ ξωκκλήσια, κατὰ τὴν διάρκειαν τῆς ἀγρυπνίας, συνήθως ἤρχετο μετὰ τὰ μεσάνυχτα πάντοτε, ἢ ὁ γερο-Δημήτρης ὁ Ἠπειρώτης ὁ νυχτοβάτης, ἢ ὁ πάτερ Ἰωακείμ, ὁ ἄστεγος μοναχός, συνήθως ξυπόλυτος καὶ ξεσκούφωτος. Ὅταν τὸν ἔβλεπεν ὁ Γιάννης, τότε ᾐσθάνετο ἄκραν εὐθυμίαν, κ᾿ ἐνετρύφα εἰς τὴν θέαν του. Ὁ Ἰωακεὶμ ἵστατο εἰς τὴν ἄλλην γωνίαν τοῦ Τέμπλου, δεξιά, καὶ συνήθως τοῦ ἔδιδον οἱ ψάλται νὰ διαβάσῃ τὸ Ψαλτήρι. Ὁ Γιάννης δὲν ἐχόρταινε νὰ τὸν κοιτάζῃ, κ᾿ ἐγέλα, ἐγέλα μὲ ἡδονὴν ἄρρητον.
    *
    * *
    Καὶ ὅταν δὲν ἦτο πανηγύρι ὁ Γιάννης μὲ τὸ γαϊδουράκι ἔτρεχε συνήθως εἰς τὴν ἐξοχήν. Εἶχεν ἡ μάννα του μικροὺς ἐλαιῶνας καὶ χωραφάκια, κι ὁ πτωχὸς νέος φαίνεται ὅτι κάτι ἔκαμνεν εἰς γεωργικὰς ἀγγαρείας καὶ βοηθητικὰ ἔργα, μὲ ὅλην τὴν ἀδυναμίαν του. Ἀλλὰ καὶ τότε, ὅταν ἐπέρνα ἀπὸ ἐξωκκλήσι, ἐπέζευεν, ἔδενεν εἰς τὴν ρίζαν θύμου τὸ γαϊδούρι καὶ εἰσήρχετο εἰς τὸν ναΐσκον. Ἐκεῖ ἔβγαζεν ἀτάκτους φωνάς, θέλων νὰ μιμηθῇ τοὺς ψάλτας, καὶ κάποτε ἔβαλλε χεῖρα εἰς εἰκονίσματα καὶ τὰ κατεβίβαζε κάτω διὰ νὰ τὰ ξεσκονίσῃ, ὅπως ἐφρόνει· ἄλλοτε ἔβγαζε τὰ θυρόφυλλα τῆς Ἁγίας Πύλης, κ᾿ ἤρχιζε νὰ τὰ πελεκᾷ μὲ τὸ μικρὸν κλαδευτήρι ποὺ εἶχε. Πότε τὰ ἐπανέφερεν εἰς τὴν θέσιν των, καὶ πότε τ᾿ ἄφηνε κάτω εἰς τὸ ἔδαφος, ὅπου ἔτυχε.
    *
    * *
    Ἡ Μαλαμὼ τοῦ μπαρμπα-Δημητροῦ, συμβία τοῦ Γιώργη τοῦ Πολύζου, ἦτο ἀπαράμιλλος εἰς τὴν θρησκευτικὴν εὐλάβειαν. Ἄλλη δὲν ἦτον ὡς αὐτὴ νὰ τρέχῃ διαρκῶς σ᾿ ὅλα τὰ ξωκκλήσια, νὰ τ᾿ ἀσβεστώνῃ, νὰ τὰ καλλωπίζῃ, ν᾿ ἀνάφτῃ τὰ κανδήλια, πότε μὲ λάδι δικό της, πότε ἐκ μέρους ἄλλων γυναικῶν εὐπορωτέρων της.
    Εἶχε μετακομίσει στὶς πλάτες της πέντε ἢ ἓξ παλιοσάνιδα, τὰ ὁποῖα τῆς ἔδωκαν, διὰ νὰ ἐπισκευάσῃ τὴν στέγην τοῦ ναοῦ τοῦ Χριστοῦ στὸ Κάστρον. Ἡ Μαλαμώ, χάριν εὐκολίας, τὰ ἀπέθεσε προσωρινῶς ἔξωθεν τοῦ Κάστρου, πρὸ φοβεροῦ χάσματος τῆς παλαιᾶς γεφύρας, κ᾿ εἰς τὴν κάτω βαθμίδα τῆς ἰλιγγιώδους, μεγαλοβάθρου, κυκλοτεροῦς καὶ πλατείας σκάλας. Ἦτο μεσοβδόμαδα. Ἡ Μαλαμὼ ἔλεγε μέσα της: «Χριστιανὸς δὲν θὰ βρεθῇ νὰ τὰ κλέψῃ». Καὶ ὅμως εὑρέθη. Ὑψηλὰ ἀπὸ τὸ μικρὸν σαθρὸν καλύβι, ὅπου ἦτο ἓν παλιοχώραφον ἀνάμεσα εἰς τὰ ὀρμάνια, ὅπου ἔβοσκε πέντε ἢ ἓξ ψωραλέας αἶγας ὁ Νικολὸς ὁ Μπασιόλης, μακρόθεν ἐπὶ πολλὴν ὥραν ἐτηλεσκόπει τὴν Μαλαμώ, ὥστε εἶχε κάμει στὰ μάτια* νὰ τὴν κοιτάζῃ, κ᾿ ἐμορμύριζε μεγαλοφώνως μέσ᾿ στὰ δόντια του: «Ποῦ τὰ πάει αὐτή, τρομάρα της, τὰ παλιοσάνιδα;»
    Τὴν ὑστεραίαν ἡ Μαλαμὼ εἶχε δουλειὰ στὸ σπίτι της, κάτω στὸ χωρίον, τρεῖς ὥρας δρόμον. Τὴν τρίτην ἡμέραν δὲν εὐκαιροῦσεν ὁ σύζυγός της, ὁποὺ ἦτον ὀλίγον κτίστης, ἀλλὰ καὶ ἀγωγιάτης καὶ γεωργός. Τὴν ἄλλην ἦτο Σάββατον, κ᾿ ἡ Μαλαμὼ ἐκατάφερε τὸν σύζυγόν της νὰ ὑπάγουν, μαζὶ καὶ τὸ μουλάρι, νὰ κουβαλήσῃ αὐτὸς ἄμμον κι ἀσβέστην ἀπὸ μίαν ἀνεμιαίαν ἔπαυλιν, ὄχι πολὺ μακρὰν τοῦ Κάστρου, νὰ εἰσέλθουν φέροντες καὶ τὰ σανίδια τ᾿ ἀποτεθειμένα ἔξω, νὰ φθάσουν εἰς τὸν ναὸν τοῦ Σωτῆρος, κι αὐτὴ ν᾿ ἀσβεστώσῃ, κ᾿ ἐκεῖνος ν᾿ ἀνεβῇ στὸν τοῖχον, πατῶν ὡς εἰς σκαλωσιὲς εἰς τὰ λιποπετροῦντα τοιχία τὰ πλαγινά, νὰ καρφώσῃ τὰ σανίδια εἰς τὸ ἐλλιπὲς μέρος τῆς στέγης, νὰ τὰ ἐπιχρίσῃ μὲ τὴν κονίαν ποὺ θὰ ἐζύμωνε μὲ τὰ ὑλικὰ ποὺ ἔμελλε νὰ μετακομίσῃ.
    Φθάνουν εἰς τὰ πρόθυρα τοῦ Κάστρου, κάτω εἰς τὸ βαραθρῶδες τοῦ χάσματος, κοιτάζει ἡ Μαλαμώ. Τὰ σανίδια ἔλειπαν. Ἔκαμε πολλοὺς σταυρούς, ἠπόρησεν, ἠγανάκτησε.
    ― Τὸ λοιπόν, ποῦ τά ᾽χεις βάλει τὰ σανίδια; ἠρώτησεν ὁ Πολύζος.
    ―Ἐδῶ τὰ εἶχα βαλμένα, στὸ κάτω σκαλοπάτι τ᾿ ἀκούμπησα.
    ― Ποῦ εἶναί τα, τὸ λοιπόν;
    ― Ποῦ ᾽ν᾿ τα; Νὰ κοπῇ τὸ χεράκι του ὅποιος τὰ πῆρε.
    ― Δὲν σοῦ ᾽πα ἐγώ, βλοημένη, νὰ μὴν κάνῃς μισὲς δουλειές; Ἢ νὰ καρτερέσῃς ἔπρεπε ν᾿ ἀδειάσω, νὰ τὰ κουβαλήσω μὲ τὸ μουλάρι, ἤ, ἀφοῦ τά ᾽φερες, νά ᾽κανες ἀκόμα ἕναν κόπον νὰ τὰ πᾷς ὣς μέσα στὴν Ἐκκλησιά.
    ― Καὶ ποιὸς ξέρει, ἂν δὲν θὰ τὰ βροῦμε μὲς στὴν Ἐκκλησιά, εἶπε τὸ Μαλαμὼ μὲ εὔκολον θάρρος καὶ πρὸς ἰδίαν της παρηγορίαν. Ἔλα, Χριστέ μου, καμμιὰ καλὴ Χριστιανὴ θὰ ἦρθε χτὲς-προχτὲς ν᾿ ἀνάψῃ τὰ κανδήλια, καὶ τὴν ἐφώτισ᾿ ὁ Θεὸς καὶ τὰ κουβάλησε.
    ―Ἄμποτε!
    Ὁ Πολύζος ἐξεφόρτωσε τὰ ὑλικὰ ἀπὸ τὸ ζῷον, ἔδεσε τὸ ζῷόν του, ἀνέβασε μὲ πολὺν κόπον πρῶτον τὸν σάκκον τῆς ἄμμου, εἶτα τὴν κοπάναν* μὲ τὸν ἀσβέστην ἀνὰ τὴν ὑψηλὴν φοβερὰν σκάλαν, ἡ γυνὴ ἀνῆλθε μὲ τὸ καλαθάκι της, ὅπου εἶχε λάδι, κηρία, ὡς καὶ μικρὰν προμήθειαν τροφίμων. Εἶτα ἐφορτώθη αὐτὴ τὸν ἀσβέστην, ὁ ἀνήρ της ἐπῆρε τὴν ἄμμον καὶ τὸ καλαθάκι, ὑπερέβησαν τὴν σιδηρᾶν πύλην, καὶ εἰσῆλθον εἰς τὸ παλαιὸν ἔρημον χωρίον. Μετὰ δέκα λεπτὰ ἔφθασαν πρὸ τοῦ ναοῦ. Ἐξεφορτώθησαν, ἐκάθισαν νὰ ξαποστάσουν. Τῆς ἐφάνη τῆς Μαλαμῶς ὅτι ἤκουε κάτι ὡς χαλαρὰν καὶ ἄρρυθμον ψαλμῳδίαν ἔσωθεν τοῦ ναοῦ. Δὲν ἐπίστευσε τ᾿ αὐτιά της. Ἐπλησίασεν εἰς τὴν θύραν, τὴν ὤθησεν. Ἡ θύρα ἦτο κλεισμένη ἔνδοθεν. Ἠκούοντο τώρα εὐκρινέστερον αἱ ἄμουσοι ψαλμῳδίαι.
    ―Ὤχ, Θέ μου, τί νὰ εἶναι; εἶπε τὸ Μαλαμώ. Ἔλα, Πολύζο, νὰ ἰδῇς καὶ ν᾿ ἀκούσῃς. Ἡ πόρτα εἶναι κλειδωμένη ἀπὸ μέσα.
    Ἐπλησίασεν ὁ ἄνθρωπος, ἔκρουσεν, ὤθησεν ἰσχυρῶς. Εἰς μάτην. Ἡ θύρα ἦτο πράγματι μανδαλωμένη.
    ― Τί πειρασμὸς εἶναι αὐτός; ἔκραξε τὸ Μαλαμώ, συνάπτουσα τὰς χεῖρας. Τὰ σανίδια λείπουν ἀπ᾿ ἔξω, ἡ πόρτα τῆς ἐκκλησιᾶς κλειδωμένη, κι οὐρλιάσματα ἄχαρα ἀκούονται μέσα. Τί νά ᾽ν᾿ αὐτό; Μπαίνουν τάχα καὶ στὶς ἐκκλησιὲς πειρασμικὰ* πράγματα;
    Ἀπ᾿ ὅλον τὸν ἀκατάληπτον βόμβον τοῦ ἤχου τοῦ ἀκουομένου, ἡ ἀκοή των αἴφνης διέκρινε δὶς ἢ τρὶς τὰς λέξεις: «Χριστὸς Ἀνέστη».
    ― Χριστὸς Ἀνέστη, ἐπανέλαβεν ἡ Μαλαμώ. Κι ἀκόμα τώρα πέρασε τὸ μεσοσαράκοστο.
    Ἦτο τῷ ὄντι Σάββατον τῆς Δ´ ἑβδομάδος τῶν Νηστειῶν.
    ― Μὴν πηαίνῃ ἀλὰ φράγκα αὐτὸς ποὺ εἶναι μέσα; εἶπεν ὁ Πολύζος.
    ― Στοιχειὸ θὰ εἶναι· ξωρκισμένος ὀξαποδῶ, ἀπήντησεν ἡ Μαλαμώ.
    ― Κανένας μουρλὸς θὰ εἶναι, εἶπεν ὁ Πολύζος. Ἂς ἰδοῦμε. Μὴν εἶν᾿ ἐκεῖνος ὁ Γιάννης τῆς Λέκαινας;
    Ἔκρουσε πάλιν δυνατώτερα τὴν θύραν. Εἶτα ἀνέβλεψεν ἀνὰ τὸν τοῖχον, κ᾿ ἔδειξεν εἰς ὕψος δύο ὀργυιῶν σχεδὸν τὸν μικρὸν φεγγίτην μὲ τὴν χρωματιστὴν ὕαλον, ποὺ ἔφεγγε τὸν ναὸν ἀπὸ τὴν δεξιὰν πλευράν.
    ― Νὰ μποροῦσα ν᾿ ἀνεβῶ κεῖ ἀπάνω, εἶπεν. Ἔλα, βόηθα, Μαλαμώ, νὰ σωρέψουμε πέτρες πολλές, νὰ τὶς στερεώσουμε, γιὰ ν᾿ ἀνεβῶ ὣς ἐκεῖ.
    ― Δὲν φωνάζουμε μιά; εἶπε τὸ Μαλαμώ, ἀλλὰ δὲν ὑπῆρξε φωνὴ καὶ ἀκρόασις.
    Ἤρχισαν ν᾿ ἀποκόπτουν λίθους ἀπὸ τὰ ἐρείπια τῶν παλαιῶν οἰκιῶν ἐδῶθεν κ᾿ ἐκεῖθεν. Ὅταν συνέλεξαν λίθους ἀρκετούς, ἤρχισεν ὁ Πολύζος νὰ τοὺς στοιβάζῃ εἰς σωρόν. Πλὴν τότε παρ᾿ ἐλπίδα ἠκούσθη κρότος μανδάλου ἢ μοχλίου ἀποσυρομένου καὶ ὀξὺς γέλως ἤχησεν εἰς τὸ χάσμα τῆς διανοιγείσης θύρας.
    Ἦτο τῷ ὄντι ὁ Γιάννης τοῦ Λέκα. Ὑπεδέχετο μὲ παιδικοὺς καγχασμοὺς τὴν γυναῖκα καὶ τὸν ἄνδρα της.
    ―Ἄ! Ἐσύ ᾽σαι λοχεμένε*! εἶπεν ἡ Μαλαμώ· γιατί δὲν ἀκοῦς τόσην ὥρα ποὺ σὲ φωνάζουμε;
    Ὁ Γιάννης ἀπήντησε διὰ νέου καγχασμοῦ. Ἐστράφησαν πρὸς τὴν θύραν, καὶ εἶδον τὰ ἐντός.
    Ὁ Γιάννης εἶχεν ἀνάψει στὰ μανάλια ὅλα τ᾿ ἀπόκηρα, ὅσα εἶχεν εὑρεῖ ἐκεῖ, εἶχε χύσει τὸ λάδι ἀπὸ τὰ κανδήλια, εἶχε κενώσει ὅλον τὸ λαδικόν, ποὺ ηὗρεν εἰς τὸ ἑρμάρι τῆς βορειοδυτικῆς γωνίας, καὶ εἶχε κατορθώσει νὰ [τ᾿] ἀνάψῃ ὡς πυροφάνι μόνον δύο κανδήλια ἐκ τῶν ἑπτὰ ἢ ὀκτὼ τῶν πρὸ τοῦ Τέμπλου καὶ τοῦ προσκυνηταρίου, καὶ ηὐφραίνετο ψάλλων τὸ «Χριστὸς Ἀνέστη», ὅπως αὐτὸς ἤξευρεν. Εἶχε βαρεθῆ τὴν Σαρακοστήν, ἐπόθει τὸ Πάσχα, καὶ ἤρχισε νὰ τὸ προεορτάζῃ.
    Ἀφοῦ ἐγέλασεν ἀρκετά, ἡ Μαλαμὼ ἔσβησε τ᾿ ἀπόκηρα, ἐπροσπάθησε νὰ σκουπίσῃ τὰ χυμένα λάδια, καὶ εἶτα ἐμελέτα ν᾿ ἀρχίσῃ τὸ ἀσβέστωμα. Ἐλησμόνει ἤδη τὰ χαμένα σανίδια. Ἀλλ᾿ ὁ Πολύζος εἶπε:
    ― Καὶ ποῦ ᾽ν᾿ τὰ σανίδια, Μαλαμώ;
    ― Ποῦ ᾽ν᾿ τα, μαθές; ἐπανέλαβεν ἡ γυνή.
    Τυχαίως καὶ στὸν βρόντον ἡ γυνὴ ἐστράφη πρὸς τὸν πτωχὸν νέον, καὶ τὸν ἠρώτησε:
    ― Μὴν εἶδες, Γιάννη, τὰ σανίδια πουθενά;
    Ὁ ἄκακος νέος ἀπήντησε μόνον:
    ― Κουβάλας.
    Ὁ περὶ οὗ ὁ λόγος τῷ ὄντι εἶχε συναντήσει τὸν Γιάννην κατὰ τὴν προχθές, τὴν ὥραν ὁποὺ ἐκουβάλα τὰ κλοπιμαῖα. Τοῦ ἔδωκε δύο ξυλιὲς ὡς ἀρραβῶνα, καὶ τὸν ἐφοβέρισε νὰ μὴν μαρτυρήσῃ τίποτε. Ὁ Γιάννης ἀπήντησε μὲ τὸ παγωμένον γέλιο του.
    Εἶχε ξεχάσει τὶς ξυλιές, ὡς καὶ τὴν φοβέραν. Τὴν ἐπαύριον ἀνεῦρε τὰ κλοπιμαῖα ἡ Μαλαμώ.

    (1914)