2014-04-16

Γεωστρατηγική: Για την επόμενη παγκόσμια αναμέτρηση

Ένα εξαιρετικά εδιαφέρον άρθρο γεωστρατηγικής δημοσιέυεται στην ιστοσελίδα ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, με θέμα τις συνταρακτικές παγκόσμιες ανακατατάξεις που συντελούνται στην εποχή μας. Αξίζει να το διαβάσετε, για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, όποια κι αν είναι η άποψή σας.

Ακολουθεί το άρθρο:

ΠΩΣ Ο ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΑΣΙΑΣ 

Η Ουκρανική κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αφύπνιση του Ρωσικού εθνικισμού και προκάλεσε ίσως πρόωρα την έναρξη του σχεδίου για την δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης. Στην πραγματικότητα η Ρωσία του κ.Πούτιν δεν ήταν έτοιμη την παρούσα στιγμή αλλά και ούτε επιθυμούσε την εμπλοκή της στην Ουκρανική κρίση που οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Η Ρωσία παρόλο που φαίνεται ως ισχυρότερη στρατιωτικά από το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη δεν έχει ολοκληρώσει το τεράστιο εξοπλιστικό της πρόγραμμα το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.
Η Αχίλλειος πτέρνα της Ρωσικής πολεμικής μηχανής είναι το πολεμικό ναυτικό της, το οποίο δέχθηκε και τα μεγαλύτερα πλήγματα κατά την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης . Η Ρωσία παρόλο που εμφανίζεται ανώτερη στρατιωτικά στις πεδιάδες της ανατολικής Ουκρανίας και στην Κριμαία μετά βίας μπορεί να εκπροσωπήσει και να διαφυλάξει τα συμφέροντα της στην θάλασσα και βέβαια πάντα σε σύγκριση με το ναυτικό των ΗΠΑ.

Ωστόσο η πίεση για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα οδηγούσαν στην απαρχή της δημιουργίας της Ευρασιατικής Ένωσης είχε διαφανεί από το 2010 όταν οι Ρώσοι διαπίστωσαν ότι η Κίνα άρχιζε να βολιδοσκοπεί την Μ.Ανατολή και τα κοιτάσματα της.

Το 2010 καταγράφηκε επίσημα η τάση της Κίνας για την εξασφάλιση με κάθε μέσο-ακόμα και με στρατιωτική εισβολή- της ενεργειακής της αυτονομίας

Η Κίνα το 2010 σύναψε συμφωνία με το Πακιστάν σύμφωνα με την οποία αποκτούσε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις λεωφόρους και κύριες οδικές αρτηρίες της χώρας για την μεταφορά οπλισμένων στρατευμάτων όποτε απαιτηθεί. Συγκεκριμένα η Κίνα έχει πλέον το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την οδική αρτηρία 'ΚΑΡΑΚΟΡΟΥΜ'' η οποία ενώνει τα βόρεια Κινέζο-Πακιστανικά σύνορα με την πόλη του Ραβαλπίντι και τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο Ιράν.

Το 2010 το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπό τον Α.Σερντιούκοφ σε αναφορά του προς την Ρωσική προεδρία κατέγραφε την Κινεζική τάση για την βολιδοσκόπηση της Μ.Ανατολής. Η Κίνα το 1997είχε συνάψει συμβόλαια για την αγορά πετρελαίου από το Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν , συμβόλαια που ακυρώθηκαν μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές ,ένας λόγος για την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν και ο ενεργειακός ''στραγγαλισμός'' της Κίνας αλλά και η δημιουργία ''φράγματος'' ενάντια σε επικείμενη στρατιωτική εισβολή της στην Μ.Ανατολή.

Το 2010 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα την απόσυρση τους από το Ιράκ φεύγοντας στην ουσία ηττημένοι και αποδυναμωμένοι στρατιωτικά , αφήνοντας ένα μεγάλο κενό επιρροής στην Μ.Ανατολή, κενό που φάνηκε το 2013 με την απροθυμία τους για επέμβαση στην Συρία.

Η Ρωσία το 2010 συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να επιταχύνει την πραγματοποίηση της Ευρασιατικής Ένωσης η οποία θα περιλάμβανε και την Κίνα . Ωστόσο η Κίνα θα συνδεόταν συμμαχικά με την Ρωσία μόνο εάν διασφάλιζε την απρόσκοπτη τροφοδοσία της με υδρογονάνθρακες .Η Ρωσία έπρεπε να προβεί στην έρευνα για νέα κοιτάσματα στην ανατολική Σιβηρία, τα οποία είναι πιο κοντά στην Κινεζική αγορά, την σύναψη συμμαχιών στην Μ. Ανατολή (Συρία -Ιράν ) για την εξασφάλιση ερεισμάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για τον μελλοντικό έλεγχο της περιοχής είτε με διπλωματία είτε με στρατιωτικά μέσα.

Μέχρι το ξέσπασμα της Ουκρανικής κρίσης η Ρωσία ήθελε να πιστεύει ότι η Γερμανία θα αποτελέσει έναν εμπορικό εταίρο ο οποίος δεν θα δημιουργούσε ιδιαίτερα προβλήματα. Η αλληλεξάρτηση Ρωσίας -Γερμανίας απαιτούσε την τήρηση ισορροπιών. Η Γερμανία είχε -και έχει ακόμα - ως στόχο την καταστροφή του Ευρωπαϊκού νότου σε απόλυτο βαθμό αλλά και τον μαρασμό των χωρών της κεντρικής Ευρώπης , την διατήρηση του Ευρώ ως σκληρού αποταμιευτικού νομίσματος για το διεθνές κεφάλαιο , ανταγωνιστικό του δολαρίου και την μετατόπιση των Ευρωπαϊκών κεφαλαίων στις Γερμανικές τράπεζες . Η Γερμανία επιθυμεί την αποσόβηση της κρίσεως στην Ευρώπη με την δημιουργία ανθρωπιστικής καταστροφής η οποία θα ευνοήσει τους οικονομικούς δείκτες που θα καταστήσουν το Ευρώ ως σκληρό νόμισμα διεθνώς και την κυριαρχία του έναντι του δολαρίου . Το 4 Ράιχ είναι εδώ.

Σε αυτό το περιβάλλον η Γερμανία δεν σκόπευε να αντιπαρατεθεί με την Ρωσία . Η Ρωσία θα αποτελούσε την ενεργειακή πηγή της Γερμανίας , η Ευρώπη την ενδοχώρα της, το ζωτικό της έδαφος. Η Ρωσία με την σειρά της δεν επιθυμούσε στην παρούσα φάση να σπάσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Γερμανία εφόσον η οικονομία της εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από τα έσοδα των εξαγωγών των υδρογονανθράκων .

Η Γερμανία υπολογίζει πολύ και στην Τουρκία για την τροφοδοσία της με φθηνό εργατικό δυναμικό αλλά και την τροφοδοσία με φυσικό αέριο , ως εναλλακτικός πάροχος , από τους αγωγούς που καταλήγουν στο Τουρκικό έδαφος από Ιρακινό Κουρδιστάν αλλά και τους σχεδιαζόμενους από Κύπρο και Κατάρ.Βέβαια πρώτα πρέπει η Κύπρος να αποδεχθεί το σχέδιο 'ΑΝΑΝ' και η Συρία να χάσει τον πόλεμο από τους Ισλαμοφασίστες αντάρτες χρηματοδοτούμενους από το Κατάρ.

Οι ΗΠΑ ευρισκόμενες σε στρατιωτική και οικονομική αδυναμία αναγκάστηκαν να ανεχθούν τα Γερμανικά σχέδια για την καταστροφή της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για την Κίνα την οποία θεωρούν τον πιο θανάσιμο εχθρό τους και έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες τους στην παρακολούθηση της και τον περιορισμό της.

Ωστόσο οι Γερμανοί μεθυσμένοι άλλη μια φορά από τις επιτυχίες τους στην Ευρώπη και διαισθανόμενοι ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τους ελέγξουν αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και εκτός Ευρώπης , στην Ουκρανία.Τα αποτελέσματα γνωστά. Ανατροπή του Γιανουκόβιτς με την βοήθεια των νεοναζιστών του 'Δεξιού Τομέα'' , τοποθέτηση κυβέρνησης ανδρείκελων, επέμβαση της Ρωσίας και προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο Πούτιν εξαναγκάσθηκε να επέμβει στην Κριμαία. Εάν επεδείκνυε απροθυμία δεν θα έχανε μόνο την Κριμαία και την υποστήριξη των Ρώσων αλλά θα έχανε και την Κίνα . Εάν ο Πούτιν δεν επεδείκνυε σθένος και αποφασιστικότητα θα κατέστρεφε την εικόνα του ηγέτη που θέλει να δημιουργήσει της Ευρασιατική Ένωση , η Κίνα θα τον αποστρέφονταν και θα στρεφόταν στην δημιουργία πολιτικής για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας με υδρογονάνθρακες αποκλειστικά με τα δικά της μέσα και δυνατότητες.Οι Κινεζικές ανάγκες σε πετρέλαιο το 2020 θα είναι γύρω στα 600 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως Εάν ο κ.Πούτιν δεν επεδείκνυε την αποφασιστικότητα του στην Κριμαία ο κόσμος σήμερα θα ήταν διαφορετικός .Η Κίνα θα αποφάσιζε να αποτελέσει ένα ακραιφνώς ανεξάρτητο γεωπολιτικό πόλο .

Η απάντηση της Ρωσίας στην πρόκληση της Κριμαίας επιταχύνει με δραματικό τρόπο τις εξελίξεις.

Η Γερμανία για άλλη μια φορά προκαλεί παγκόσμια αναταραχή , ακόμα και χωρίς στρατιωτικά μέσα.

Η αντίδραση της Ρωσίας στην Κριμαία και η συγκέντρωση στρατού στα ανατολικά Ουκρανικά σύνορα έχει τρέψει την Γερμανία σε άτακτη φυγή . Η ηγεσία της Γερμανίας έχει αναθέσει εν λευκώ στις ΗΠΑ τις διπλωματικές προσπάθειες για τον κατευνασμό του Πούτιν δίνοντας την ευκαιρία στην Αμερική να επέμβει και να αναμιχθεί ενεργά στα Ευρωπαϊκά πράγματα.Οι ΗΠΑ για μία ακόμα φορά μετά τον Β' Π.Π. καλούνται να επέμβουν στην Ευρώπη για την σώσουν απο την Γερμανική εγκληματική πολιτική και αβελτηρία.Η Ευρώπη για μια ακόμα φορά στο περιθώριο περιμένει παθητικά ..

Οι Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να προβάλουν αντίσταση στην οικονομική Γερμανική κατοχή. Στις ευρωεκλογές της 25 Μαΐου θα αναδειχθούν τα ευρωσκεπτιστικά κόμματα ως νικητές. Η επόμενη Ευρωβουλή θα αποτελείται από κόμματα που θα πρεσβεύουν την διάλυση της, την διάλυση της Ε.Ε. και σε κάθε περίπτωση την ενεργή πλέον αντίσταση ενάντια στο 4ο οικονομικό Ράιχ.

Εκτός από την οικονομική κρίση με χαρακτηριστικά γενοκτονίας οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν και την ενδεχόμενη απώλεια εδαφών τους. Η Καταλονία, η Κορσική, η Βενετία, η Σκοτία έχουν εκδηλώσει την επιθυμία των κατοίκων τους για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Το πράγμα πλέον άπτεται όχι μόνο μερικών χιλιάδων αυτοκτονιών και μερικών εκατομμυρίων ανέργων - που αφήνει αδιάφορες τις Ευρωπαϊκές ελίτ- αλλά και στο χάσιμο εδαφών .

Η Ευρώπη θα στραφεί στις ΗΠΑ για σωτηρία. Οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποδείξει ότι είναι ανίκανες να ομονοήσουν εναντίον της Γερμανίας και θα στραφούν ή θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να αναλάβουν τον ρόλο του ελεγκτή της Γερμανίας .Εξάλλου και στην παρούσα φάση οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας και κατά προέκταση της Ευρωπαϊκής ασφάλειας διεξάγονται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας χωρίς την συμμετοχή της Ευρώπης.

Όμως είναι αργά πλέον για να σταματήσουμε την ροή των αρνητικών για τον πλανήτη γεγονότων. Ακόμη και η μετατροπή της Ευρώπης από Γερμανικό προτεκτοράτου σε Αμερικάνικο δεν θα σταματήσει της προετοιμασίες του Ισραήλ για χτύπημα στο Ιράν. Το Ισραήλ προετοιμάζεται εντατικά και έχει δηλώσει ότι θα χτυπήσει το Ιράν ακόμα και χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ηδη έχει προβεί στην σύναψη τοπικών συμμαχιών με τις σουνιτικές χώρες της Αραβικής χερσονήσου οι οποίες μοιράζονται τον ίδιο φόβο για το σιιτικό Ιράν με το Ισραήλ.

Ωστόσο το σχεδιαζόμενο χτύπημα θα αποτελούσε μια πιο απομακρυσμένη προοπτική χωρίς την Ουκρανική κρίση. Η Ουκρανική κρίση αποτέλεσε ήττα και για τις ΗΠΑ οι οποίες προκειμένου να τη αντισταθμίσουν επαναφέρουν το ενδιαφέρον τους στην Μ.Ανατολή .

Μέχρι την Ουκρανική κρίση οι ΗΠΑ είχαν δώσει σημάδια εγκατάλειψης της Σ.Αραβίας-Κατάρ-Η.Α.Ε.και Κουβέιτ .Ο λόγος για την απόσυρση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ από την περιοχή είναι η κόπωση από τους ηλίθιους και ατελέσφορους πολέμους στο Ιράκ και Αφγανιστάν αλλά και η περιρρέουσα και εξόχως έωλη αντίληψη ότι τα σχιστολιθικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην επικράτεια των ΗΠΑ θα τις καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομες και θα σημάνουν την απεξάρτηση από την Μ.Ανατολή .

Η Γερμανική τυχοδιωκτική παρέμβαση στην Ουκρανία και η κρίση που προκάλεσε την διπλωματική ήττα της Δύσης από την Ρωσία επανέφερε την Συρία και το Ιράν ως το πεδίο στο οποίο θα παρθεί η ρεβάνς από την δυτική διπλωματία. Η σουντικές Σαουδική Αραβία και το Κατάρ βλέπουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να αναθερμαίνεται και αισθάνονται πάλι έτοιμες να συνεχίσουν τον έργο της διάλυσης του σιιτικού άξονα Ιράν-Συρίας κάτι που μεταφράζεται σε περαιτέρω ενίσχυση των ισλαμιστών ανταρτών στην Συρία και την επιτάχυνση των ετοιμασιών για χτύπημα στο Ιράν.

Η αναθέρμανση της Μ.Ανατολής θα προκαλέσει και την ανάλογη αντίδραση της Ρωσίας η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και σε στρατιωτική εισβολή. Η υποστήριξη εκ νέου των ισλαμιστών ανταρτών στην Συρία μπορεί να οδηγήσει στην παράταση του πολέμου για χρόνια. Η Ρωσία δεν θέλει να επικρατήσουν οι ισλαμιστές στην Συρία γιατί εκτός από την ναυτική βάση που θα απολέσει θα πρέπει να αντιμετωπίσει την μετατόπιση των επιχειρήσεων ισλαμιστών στην Τσετσενία όπου ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα .Οι Τσετσένοι ισλαμιστές πολεμούν στο πλάι της Αλ Νούσρα και της Αλ΄Κάιντα στην Συρία και σχεδιάζουν μετά την επικράτηση τους να μεταφέρουν την μάχη στον Καύκασο.Το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά την Ρωσία . Στο όραμα της Ευρασιατικής Ένωσης το Ιράν μαζί με το Αφγανιστάν θα αποτελέσουν εκτός από ενεργειακές δεξαμενές και τον νότιο διάδρομο της ένωσης.Η Ρωσία δεν μπορεί να αφήσει το Ιράν χωρίς υποστήριξη.

Τυχόν δυναμική αντίδραση της Ρωσίας εναντίον των παρεμβάσεων και σχεδίων των ΗΠΑ και Αράβων συμμάχων τους στην Μ.Ανατολή θα συμπαρασύρει και την Κίνα η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό του κόσμου αλλά και αμφισβητεί πλέον ανοιχτά την κυριαρχία της Ιαπωνίας στο σύμπλεγμα νήσων Σενκάκου στην Σινική θάλασσα. Η Ιαπωνία αποτελεί σύμμαχο των ΗΠΑ και παρόλο που παρόλο που μετά τον Β΄Π.Π το καθεστώς που διέπει τις ένοπλες δυνάμεις της είναι περιοριστικό(ανάλογο των Γερμανικών Ε.Δ.), τελευταία έχει δεχθεί πιέσεις για την συνδρομή των ΗΠΑ στον έλεγχο της Κίνας σε ενδεχόμενη αναμέτρηση . Η ένταση που γύρω από τα νησιά Σενκάκου δεν βοηθάει την Ιαπωνία για την λήψη ψύχραιμων αποφάσεων.

Η πρόκληση της Ουκρανικής κρίσης από την Γερμανία εκτός από όλα τα παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα και ακόμα μια μεγαλύτερη καταστροφή. Η Ρωσία είναι σε φάση υλοποίησης ενός κολοσσιαίου εξοπλιστικού προγράμματος μέχρι το 2024. Η προσάρτηση της Κριμαίας και όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα που συμβαίνουν με καταγιστικούς ρυθμούς έχουν ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση της Ρωσικής στρατιωτικής μηχανής πριν την ολοκλήρωση του εξοπλιστικού της προγράμματος. Σε ενδεχόμενη σύγκρουση στην Μ.Ανατολή ή στην Ουκρανία , εάν η δύση καταφέρει να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά με επιτυχία θα αναγκάσει την Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αντισταθμίσει την έλλειψη των συμβατικών εξοπλισμών της .Τα πυρηνικά όπλα αυτά θα αφορούν σε μικρής ισχύος πυρηνικές κεφαλές οι οποίες θα έχουν ως στόχο οικοδομικά συγκροτήματα , αστικά κέντρα και μεγάλες συγκεντρώσεις στρατευμάτων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ραδιενεργή μόλυνση θα περιοριστεί μόνο στην ευρύτερη περιοχή του στόχου.

Ο Γερμανικός τυχοδιωκτισμός και η βουλιμία επιταχύνουν την αποσταθεροποίηση του πλανήτη για τρίτη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου