2014-05-31

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ - ΠΡΟΣ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ"  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Σ.Τ.Ε.
Αθήνα 30.5.2014

Συνάδελφοι ,

Μετά από την πολύμηνη δραστηριότητα του Διοικητικού Συμβουλίου και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας σχετικά με την πρόταση τροποποίησης του Καταστατικού, όπως αυτή υπεβλήθη από την πλειοψηφία, εκ μέρους των  ¨ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ¨ Συνταξιούχων, θα ήθελα να σημειώσω στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης με ευκρίνεια τα παρακάτω:

1.        Η επιμονή της πλειοψηφίας σε διαδικασίες, οι οποίες απαιτούν αν μη τι άλλο ΟΜΟΦΩΝΙΑ ως προς την εφαρμογή τους, όταν μάλιστα πρόκειται για το Kαταστατικό του Συλλόγου, στη πράξη όχι μόνο δεν απέδωσε αποτέλεσμα αλλά τραυμάτισε επιπρόσθετα την εσωτερική συνοχή του Συλλόγου μας.

2.        Σε μια περίοδο σοβαρών πιέσεων και κινδύνων στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, θεωρούμε εξαιρετικά επιζήμια τη διατήρηση ενός νοσηρού κλίματος διαχείρισης των προβλημάτων μας με την λογική των πάσης φύσεως ΕΓΩ, αντί της αναγκαίας λογικής του ΕΜΕΙΣ, δηλαδή της λογικής που αντιστοιχεί σε συνταξιούχους, ώριμους κοινωνικά ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει το άγονο των κομματικών και παραταξιακών διαχωρισμών, ειδικά στην σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, της τρόικα και των μνημονίων. 

3.        Οι ¨ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ¨ Συνταξιούχοι, αν και προκληθήκαμε όλη αυτή την περίοδο και υποχρεωθήκαμε να λάβουμε ¨όχι χωρίς  πόνο¨ δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για τη δημοκρατική ζωή του Συλλόγου μας, αν και υφιστάμεθα ακόμα αδικαιολόγητες διακρίσεις και αποκλεισμούς από τη φυσιολογική συλλογική ζωή του ΣΣΤΕ, στην πρόσφατη (27.5.2014) μηνιαία συνάντηση του Συλλόγου, θέσαμε προτάσεις για μια διαφορετική πορεία του Συλλόγου μας, τις οποίες θέλουμε και επισήμως να επαναφέρουμε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

4.        Να επιστρέψουμε άμεσα από τα διαδικαστικά θέματα που κανείς δεν υποτιμά, στα πολλά και καυτά θέματα των συναδέλφων συνταξιούχων.
Πρωτίστως, και επειδή αναμένει όλους τους συνταξιούχους μας βαρύς φορολογικός πέλεκυς στους επόμενους μήνες (Εισφορά Αλληλεγγύης, Φορολογία εισοδήματος, Φόρος ακίνητης περιουσίας, Χαράτσια, κ. ά), να ζητήσουμε την καταβολή των ποσών, τα οποία δεν μας αποδόθηκαν στο Μέρισμα (Δώρα και Επίδομα αδείας) και τα οποία παρέμειναν στο Φορέα, δηλαδή στην ΤτΕ.
Το Μέρισμα, ως ειδική μετεργασιακή παροχή  των ΣΣΕ 1948, 1951 των οποίων η ισχύς τους επαναβεβαιώθηκε με τη ΣΣΕ το 2012  μετά και την ανάληψη της ευθύνης καταβολής της μετεργασιακής αυτής παροχής από την Τράπεζα, περιλαμβάνει και τα Δώρα και το Επίδομα αδείας, τα οποία πρέπει να επιστραφούν και να συνεχίζονται να αποδίδονται στους συναδέλφους μας, όπως γίνεται και στην ΕΤΕ. Ειδικότερα τώρα, μπροστά στο δυσβάσταχτο για όλους φορολογικό βάρος, είναι αναγκαίο όλοι μαζί από κοινού να ζητήσουμε το αυτονόητο, αυτό της καταβολής των Δώρων και του Επιδόματος αδείας στο Μέρισμα.

5.  Μπροστά στις εξελίξεις, τις οποίες αντικειμενικά επιφέρει το αποτέλεσμα των πρόσφατων πολιτικών εκλογών, αλλά και η τοποθέτηση νέου Διοικητή την 11.6.2014 από το Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ (και αυτό ανεξαρτήτως του προσώπου του νέου Διοικητή), η πρόταση του συναδέλφου Θ. Παπαμάργαρη, τέως προέδρου του ΣΥΤΕ, την οποία ανέλυσε στην πρόσφατη μηνιαία συγκέντρωση, για συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου, νομίζουμε ότι θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Σύμφωνα με την πρόταση: η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δ.Σ., στην οποία θα έχουν παρουσία όλες οι Κινήσεις οι οποίες εκπροσωπούνται, με καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας, θα αναλάβει τη διαχείριση όλων των θεμάτων και των συναντήσεων με τη νέα Διοίκηση. Φυσικά οι τελικές αποφάσεις, θα λαμβάνονται σε συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Η αποδοχή μιας τέτοιας λειτουργίας, θεωρούμε ότι θα δημιουργούσε βαθμιαία όρους ουσιαστικής σύγκλισης και ενωτικής δράσης, καθιστώντας τη δράση του Συλλόγου μας αποτελεσματική.

6.        Τέλος θεωρούμε ότι, από τη σημερινή συνεδρίαση, πρέπει να αποφασισθεί να δοθεί στους Συμβούλους η Γνωμοδότηση Κρεμαλή, αλλά και να αρθούν τα εμπόδια και οι δυσκολίες για την ενιαία και ισότιμη δράση και έκφραση όλων των συνδικαλιστικών κινήσεων, δηλαδή και των ¨ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ¨Συνταξιούχων.

Συναδελφικά για τους ¨ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ¨Συνταξιούχους

Ευσταθίου Κώστας
Μέλος του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε.     

2014-05-29

Πρωϊνός καφές..!

- Τρέξε γυναίκα..! Ο καφές με κοιτάει απειλητικά..!!!
- Στο έχω πει χιλιάδες φορές... Μην ξεκινάς τη μέρα σου διαβάζοντας τις ανακοινώσεις του προεδρείου του ΣΣΤΕ! Καίνε εγκεφαλικά καλώδια και δημιουργούν παραισθήσεις..!!

Η εύθυμη πλευρά του φεγγαριού

2014-05-28

Π. Κονδύλης: Βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας

"Αν λάβουμε υπόψη μας μόνο όσα πράττονται και αφήσουμε εντελώς στην άκρη την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους οι πράττοντες (υποθέτω ότι ο Κονδύλης εδώ αναφέρεται τοσο στους πολίτες όσο και στους πολιτικούς), τότε φαίνεται να βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας, υπό τον όρο να σκηνοθετηθούν έτσι τα πράγματα ώστε κανείς να μήν έχει την άμεση ευθύνη, και επίσης υπό τον όρο να τεχνουργηθούν απροσχημάτηστες ανακουφιστικές εκλογικεύσεις (ελληνοκεντρικές η εξευρωπαιστικές αδιάφορο).

Τις τραγωδίες ή τις κωμωδίες που μπορούν να περιγράψουν με τις αρμόζουσες αποχρώσεις αυτήν την ιδιαίτερα κοινωνική και ψυχολογική κατάσταση θα τις γράψουν ίσως άλλοι. Εμένα μου έρχεται στον νού η τετριμμένη αλλά πάντοτε ευθύβολη θυμοσοφία : όπως στρώνει καθένας, έτσι και κοιμάται. (Π. Κονδύλης, Θεωρία του Πολέμου, σελ. 411)"

Παναγιώτης Κονδύλης

2014-05-26

2014-05-25

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΚΑΛΠΗ

άρθρο του σ. Ευάγγελου Ραφτόπουλου

Στις κρίσιμες ώρες της επιλογής και σταυροδότησης των υποψηφίων στις αυριανές τριπλές εκλογές, είναι καλά να θυμηθούμε δέκα σημαντικά γεγονότα που προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια και καθορίζουν στους μνήμη έχοντες τη τελική τους απόφαση.

1  Διακόσιες χιλιάδες(200.000), θύματα της Ελλάδας του εργαλαβικοπολιτικού συστήματος,  δεν θα ψηφίσουν λόγω μετανάστευσης, ακόμη και σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Τουρκία.
2  Εξήντα χιλιάδες(60.000) ομολογιούχοι έχασαν όλες τις οικονομίες τους, επενδύοντας σε ελληνικά ομόλογα, εγγυημένης απόδοσης.
3  Τριακόσια εκατομμύρια (300.000.000) χαρίσθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
4  Η ανεργία ξεπέρασε το 30%
5  Η απαλλαγή από ποινικές ευθύνες των τραπεζιτών από τη χορήγηση παράνομων δανείων σε κόμματα, ιδιαίτερα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
6  Η εξαφάνιση εκατόν  ογδόντα επτά  εκατομμυρίων (187.000.000) από το Ταμείο Μολυβιάτη, προορισμένων για τους πυροπαθείς της Ηλείας.
7  Επτακόσια εκατομμύρια (700.000) χαρίσθηκαν στην PROTON BANK παράνομα
8  Ο κύριος Θ.Αναστασιάδης κυκλοφορούσε με πεντέμισυ εκατομμύρια(5.500.000) και περίεργα DVDS
9  Η οφειλή διακοσίων εκατομμυρίων(200.000.000) από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε Τράπεζες
10 Η κυρία Ντόρα λησμόνησε να δηλώσει ένα εκατομμύριο (1.000.000) του συζύγου της.

Θυγατρικές εταιρείες κομμάτων, ποτάμια απροόπτως εμφανισθέντα, συμμαχίες ανίερες, πολίτες αυθορμήτως εκτιθέμενοι, αγωνιούν να μας σώσουν, γνωρίζοντες και μη γνωρίζοντες τον σκοπό της υποψηφιότητάς τους, τις έννοιες της τοπικής αυτοδιοίκησης και ευρωπαικής ένωσης.
Άνθρωποι διακεκριμένοι κοινωνικά και επιστημονικά, επιθυμούν να εκλεγούν στη πολιτική αρένα, που ολοψύχως απεχθάνονται και τεχνηέντως επιζητούν.
Αλήθεια και λήθη θα διαγωνισθούν αύριο σε μια μονομαχία με νικητή και ηττημένο.
Ας ελπίσουμε ότι ο νικητής θα κρατήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και θα θερμάνει έστω και ελάχιστα τη παγωμένη ψυχή, το διαλυμένο πνεύμα και την ολέθρια θέση του κάθε ψηφοφόρου.-
   

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΚΑΙ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ...

Τα καφεόδεντρα βγάζουν τον καρπό τους έτοιμο προς κατεργασία. Οι εταιρείες μεταφέρουν τους καρπούς στα εργοστάσια, καθαρίζουν τα χρήσιμα μέρη και τα συνθλίβουν.
Αυτός είναι ο γνήσιος καφές. Από κει και πέρα παίρνει η κάθε εταιρεία αρώματα και προσθέτει στο πρώτο μείγμα έτσι ώστε τα χαρμάνια να έχουν το δικό τους ξεχωριστό άρωμα ανά εταιρεία (Λουμίδης - Μπράβο κλπ). Αυτά για τον γνωστό ελληνικό καφέ.
Καθώς καθαρίζονται οι καρποί και τα χρήσιμα μέρη πάνε για άλεση, τα άχρηστα δεν πετιούνται αλλά ψήνονται! Οι γνώστες του αντικειμένου, τα αποκαλούν κατακάθια του καφεόδεντρου και παλαιότερα τα πετούσαν.
Αργότερα άρχισαν να τα διοχετεύουν ως ρόφημα καφέ σε τριτοκοσμικές χώρες και έπειτα ο μεγαλύτερος αγροτικός συνεταιρισμός που εδρεύει στην Ολλανδία και ονομάζεται Νestle προσέθεσε το χημικό που αποδίδει αφρό.
Έτσι η Ελλάδα σήμερα είναι πρώτη σε κατανάλωση των "σκουπιδιών" του καφεόδεντρου με την προσθήκη του χημικού για τον αφρό!
Έχοντας αφήσει κατά πολύ πίσω τις τριτοκοσμικές χώρες σε κατανάλωση φραπέ!
Το δε τμήμα της Αφρικής αλλά και της Βραζιλίας που παράγουν τον καφέ δεν καταναλώνουν καθόλου φραπέ!
Αυτά τα ολίγα πληροφοριακά μετά από 17 χρόνια δουλείας στην παραγωγή καφέ.

Τα προϊόντα της Ολλανδικής Nestle:

NES CAFE (με δομή απορρυπαντικού - σαπουνιού)
SMARTIES (πολύχρωμα κουφετάκια, ή αλλιώς πολύχρωμες χάντρες)
KIT KAT (Σοκολατο - γκοφρέτες)
MAGGI (συμπληρώματα γεύσης)
HAAGEN DANZ (Παγωτά)
PURINA - FRISKIES (σκυλοτροφές και γατοτροφές καταστρέφουν την υγεία του κατοικιδίου σας)
Παγωτά Nestle (Aloma-Boss-Magnum-Nirvana-Pirulo-Crunch κ.ά.)
Δημητριακά πρωινού (Fitness-Clusters-Cheerios-Cookie Crisp)
Νερό (Κορπή- Perrier).

Αποφεύγουμε τα Ολλανδικά προϊόντα και για πολλούς ακόμη λόγους, .....αλλά και γιατί έχουν μισέλληνα οικονομικών και όχι μόνο γι αυτό, αλλά γιατί οι Ολλανδοί έχουν προβάλλει veto στην ΕΕ, ώστε κανείς να μην κάνει έλεγχο στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν για την παρασκευή των τροφίμων, όπως επίσης και με τι θρέφονται τα ζώα που εμπορεύονται το κρέας τους.

η αυτοπαρατήρηση βοηθάει στην
αυτεπίγνωση (δηλαδή "να ξέρουμε
τι μας γίνεται").


Η διαμάχη για τα τζαμιά - Ένα άρθρο της Σώτης Τριανταφύλλου...

Ανάμεσα στο πλήθος των εξαγγελιών, των υποσχέσεων, των προγραμμάτων και των καυγάδων που έδωσαν και πήραν, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αναδείχθηκε και το θέμα των τζαμιών, ιδιαίτερα στο τοπίο της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης (βλέπε Αθήνα)...
Η γνωστή συγγραφέας, Σώτη Τριανταφύλλου, ξετυλίγει τις απόψεις της πάνω στο θέμα. Αξίζει να τις διαβάσουμε και να προβληματιστούμε...


Η διαμάχη για τα τζαμιά

Tης ΣΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ATHENS VOICE 23-4-14

Πολλοί εκλεγμένοι εκπρόσωποι των δυτικών δημοκρατιών αντιμετωπίζουν αιτήματα από τις τοπικές μουσουλμανικές οργανώσεις για την κατασκευή τζαμιών. Ιδιαίτερα στη Γαλλία ο αριθμός των τζαμιών αυξάνεται διαρκώς, όπως αυξάνεται και ο μουσουλμανικός πληθυσμός: σήμερα, στην ΕΕ οι μουσουλμάνοι υπολογίζονται σε 44 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 4,7 βρίσκονται στη Γαλλία.¹ Η δημογραφική τους ανάπτυξη οφείλεται τόσο στη μετανάστευση, όσο και στην αναπαραγωγή και στον προσηλυτισμό.

Oρισμένοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή τζαμιών εντάσσεται στο άρθρο 18 της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εγκρίθηκε το 1948 – τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. 

Εκ πρώτης όψεως, πώς να αντιταχθεί κανείς στην κατασκευή τόπων λατρείας σε χώρες όπου έχουν εδραιωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και η θρησκευτική ελευθερία; 

Οι καθολικοί και οι προτεστάντες έχουν εκκλησίες, οι Εβραίοι έχουν συναγωγές· γιατί οι μουσουλμάνοι να μην έχουν τζαμιά;

Γιατί πρέπει να καταδικάσουμε το Ισλάμ σε υπόγεια ή, πολύ χειρότερα, να το ενθαρρύνουμε σε δημόσιες προσευχές καταμεσής στους δρόμους;

Οι υπέρμαχοι των τζαμιών θεωρούν ότι είναι μια καλή και φυσική μέθοδος για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες των μουσουλμάνων περί θρησκευτικών διακρίσεων και να περιοριστεί ο φονταμενταλισμός, η τρομοκρατία, ακόμα και η εσωστρέφεια των μουσουλμανικών μειονοτήτων (communautarisme).

Ωστόσο, το πρόβλημα που τίθεται στη Γαλλία είναι πώς η δημοκρατία θα διατηρήσει το νόμο του 1905 περί κοσμικού κράτους και λαϊκού σχολείου μαζί με την ελευθερία μιας λατρείας η οποία αντιβαίνει στο κοσμικό κράτος και στο λαϊκό σχολείο.

Το άρθρο 18 της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει: «Καθένας έχει το δικαίωμα στην ελευθερία [...] της θρησκείας. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία να αλλάξει τη θρησκεία του». 

Το Κοράνι, που διδάσκεται στα τζαμιά, απαγορεύει την αποστασία την οποία τιμωρεί με θάνατο.

Το άρθρο 3 της Διακήρυξης ορίζει: «Καθένας έχει το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια».

Όμως, στα τζαμιά, η διδασκαλία του Κορανιού ενσταλάζει αξίες που αρνούνται την ελευθερία των γυναικών, των ομοφυλοφίλων και των απίστων.

Όταν το 1979, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί ανέλαβε την εξουσία στο Ιράν –ενώ η διεθνής αριστερά τον χειροκροτούσε– δήλωσε: «Θα διαδώσουμε το Ισλάμ σ’ ολόκληρο τον κόσμο».

Η απαίτηση για τζαμιά στη Δύση δεν είναι μόνο ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας, είναι μέρος της στρατηγικής των μικρών βημάτων που τίθενται σε εφαρμογή εκ μέρους των μουσουλμανικών ηγεσιών: πολλαπλασιάζοντας τις αξιώσεις (μαντίλα, διατροφικές ανάγκες στο σχολείο, άρνηση ένταξης, τζαμιά), οι μουσουλμάνοι προσπαθούν να κάνουν το Ισλάμ πιο «ορατό» και να επιβάλουν τη θριαμβική του παρουσία στο σύνολο της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Το Ισλάμ δεν είναι απλώς μια θρησκεία «σαν όλες τις άλλες»· είναι ένας νομικός και ηθικός κώδικας.

Ομοίως, τα τζαμιά δεν είναι απλώς τόποι λατρείας, αλλά χώροι προσηλυτισμού και στρατολόγησης, κορανικά σχολεία όπου γίνεται κατήχηση για τον ιερό πόλεμο εναντίον των απίστων. Εξαιρέσεις υπάρχουν: πράγματι, μερικά από τα τζαμιά απευθύνονται σε μετριοπαθείς μουσουλμάνους (ιδιαίτερα στην Ελβετία)· κατά κανόνα όμως, τα ισλαμικά κινήματα (Σουνίτες, Σιίτες, Σαλαφίτες) θεωρούνται, το καθένα με διαφορετικό βαθμό «ριζοσπαστικότητας» πάνω και πέρα από τους νόμους που διέπουν τη ζωή των ατόμων και τις σχέσεις μεταξύ τους στις δυτικές δημοκρατίες. Το Ισλάμ είναι η άρνηση της ίδιας της έννοιας του διαχωρισμού θρησκείας και κράτους.

Πιστεύω λοιπόν ότι η κατασκευή τεμένους δεν αποτελεί «απλώς» μια θρησκευτική απαίτηση. Εξάλλου, οι οργανώσεις που απαιτούν τζαμιά αποτελούν συνήθως ένα μικρό ποσοστό του αραβο-μουσουλμανικού πληθυσμού το οποίο ασκεί πίεση στην πλειοψηφία των μουσουλμάνων. Παρατηρείται το αναμενόμενο αποτέλεσμα: όσο περισσότερα γίνονται τα τζαμιά, τόσο πολλαπλασιάζονται οι μαντιλοφόρες, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των νέων που προσηλυτίζονται σε φονταμενταλιστικές οργανώσεις, καθώς και ο αριθμός των αναγκαστικών γάμων και των επεισοδίων κακοποίησης γυναικών. Τα τζαμιά περικλείουν τις κοινότητες σε πείσμα της ανοιχτής κοινωνίας στην οποία επέλεξαν να ζήσουν οι μουσουλμάνοι της Δύσης. Και επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες παραβιάζοντας το σύνταγμα και τη νομοθεσία: στις περιοχές των τζαμιών κλείνουν τα κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού, οι πισίνες μοιράζουν τα ωράριά τους σε «ανδρικά» και «γυναικεία», ενώ στα σχολεία όλο και περισσότερα παιδιά απέχουν από τα μαθήματα που δεν συμβαδίζουν με τη σαρία (βιολογία, φιλοσοφία, γυμναστική των κοριτσιών). Η ευρωπαϊκή πείρα δείχνει ότι τα τζαμιά δεν προωθούν την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων αλλά ότι, αντιθέτως, τονίζουν τις θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές διχάζοντας βαθύτερα τον κύριο κορμό της κοινωνίας από τις μειονότητες.

Στη Γαλλία, το 30% της χρηματοδότησης των τζαμιών προέρχεται από τους φόρους των πολιτών. Βρίσκω φυσικό το να μην επιθυμούν περιττές δαπάνες ιδιαίτερα σε εποχή οικονομικής δυσπραγίας· πόσο μάλλον ότι πρόκειται για τόπους λατρείας και προπαγάνδας που μεταμφιέζονται σε πολιτιστικά κέντρα. Βρίσκω εξίσου φυσικό να μη θέλουν ισλαμικά τοπία στις πόλεις τους: η Τεχεράνη είναι η Τεχεράνη και το Παρίσι είναι το Παρίσι· τα ισλαμικά σύμβολα, όπως οι μιναρέδες, εμπεριέχουν τα χαρακτηριστικά της θεοκρατίας· δεν είναι αισθητικού τύπου, όπως δεν είναι αισθητικού τύπου η μπούρκα και η μαντίλα. Απαιτείται εφαρμογή του πλουραλισμού χωρίς υποχώρηση των δημοκρατικών αρχών: δεν καλούμαστε να αποδεχτούμε τους ιμάμηδες –οι οποίοι εξάλλου είναι άσχετοι ή εχθρικοί προς το ευρωπαϊκό δίκαιο– αλλά να βοηθήσουμε όσους και όσες αισθάνονται ότι καταπιέζονται από τον νόμο του Κορανίου υποκαθιστώντας τον από τους νόμους της δημοκρατίας.

Oι επιστήμονες –κοινωνιολόγοι, ιστορικοί– που προέρχονται από ισλαμικές χώρες (π.χ. η Necla Kelek), επειδή ξέρουν τι σημαίνει ισλάμ, είναι πολύ δριμύτεροι στην αντίθεσή τους στα τζαμιά απ’ ό,τι οι αφελείς και ανυποψίαστοι δυτικοί. Ιδιαίτερα, αντιτίθενται στα μεγάλα, εμβληματικά τζαμιά στο κέντρο των δυτικών πόλεων τα οποία εξυπηρετούν ρόλο «επίδειξης δύναμης», εμποδίζοντας, όπως προαναφέρθηκε, την ενσωμάτωση.

Στο Λονδίνο, όπου την ανέγερση τζαμιού χρηματοδοτεί το ιεραποστολικό κίνημα Tablighi Jamaat –που προωθεί τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και λειτουργεί ως κέντρο στρατολόγησης της Αλ-Κάιντα– αναδύεται το πρόβλημα της αδιαφάνειας των ισλαμικών επιχειρήσεων. Όταν οι φορολογούμενοι πληρώνουν για τα τζαμιά έχουν την ψευδαίσθηση του «ελέγχου» πάνω σ’ αυτά· όταν δεν πληρώνουν, επιτρέπουν την είσδυση ομάδων με σκότιες βλέψεις.

Η αντίθεση στην κατασκευή τζαμιών θεωρείται ρατσιστική και «ισλαμόφοβη» συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, η γλυκιά αποδοχή των τζαμιών είναι αποτέλεσμα ισλαμοφοβίας. Όσοι δεσμεύονται στον Διαφωτισμό, στους κοινωνικούς αγώνες, στον εκσυγχρονισμό και στην πρόοδο, όσοι απορρίπτουν τον σκοταδισμό, δεν φοβούνται τίποτα. Οι Ευρωπαίοι έχουν κερδίσει την ελευθερία και τους θεσμούς τους μετά από αιώνες αγώνων εναντίον της τυραννίας και της κυριαρχίας της Εκκλησίας· αλλά, όπως δήλωσε ο Πάπας, «Με το Ισλάμ, ο Θεός επιστρέφει στην Ευρώπη».

Ο τίτλος των άρθρων με θέμα τη δημιουργία τζαμιών στις δυτικές χώρες καταδεικνύει την ουσία τους: 

Τα τζαμιά δεν είναι, και δεν μπορούν να είναι, «δεδομένος» θεσμός στη Δύση· παραμένουν αντικείμενο διαμάχης που πρέπει να καταλήξει σε ξεκάθαρη συνεννόηση μεταξύ των θρησκευτικών μειονοτήτων και των αρχών και πληθυσμών των χωρών στις οποίες αυτές οι μειονότητες επέλεξαν να ζήσουν. Απαιτείται κάποιου είδους πρόσθετο κοινωνικό συμβόλαιο.

Tο προφανές και πρωταρχικό ζήτημα είναι εκείνο της ένταξης των μειονοτήτων στον κύριο κοινωνικό κορμό. Στην καλύτερη περίπτωση, η ένταξη φτάνει στην αφομοίωση, στο χωνευτήρι όπως λέγαμε παλιότερα, μιλώντας για τις ΗΠΑ: το «χωνευτήρι» (melting pot) ήταν ένας παράγοντας της αμερικανικής επιτυχίας· η υποχώρησή του τα τελευταία τριάντα χρόνια συντελεί στην καθίζηση του αμερικανικού ιδεώδους.

Τίθενται όμως και άλλα ζητήματα που πρέπει να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας και κοινωνικού διαλόγου:

Υπάρχει «παρανόηση» του Ισλάμ;

Υπάρχει πράγματι ιστορική εχθρότητα μεταξύ Ισλάμ και Δύσης που οφείλεται στο απώτερο παρελθόν (Σταυροφορίες, Οθωμανική αυτοκρατορία) και στο πιο πρόσφατο (αποικιοκρατία); Ή η εχθρότητα πρέπει να αποδοθεί σε γεωπολιτικές αιτίες, σχετικές, λόγου χάρη, με το πετρέλαιο που, μολονότι ρέει κάτω από τα πόδια των μουσουλμάνων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγαθά του δυτικού πολιτισμού; Ή μήπως, εντέλει, οι πολιτισμικές διαφορές θα είχαν λειανθεί αν δεν είχε ιδρυθεί το κράτος του Ισραήλ το οποίο παραβίασε τα δικαιώματα των Αράβων στη Μέση Ανατολή; Μήπως απλούστατα η Ανατολή φθονεί τη Δύση και απεργάζεται την καταστροφή της;

Νομίζω ότι όλα αυτά ισχύουν. Κι όμως, οι αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με τις μουσουλμανικές κοινότητες στις δυτικές χώρες στηρίζονται σε μια μορφή denial – σε μια άρνηση της πολυπλοκότητας των προβλημάτων που παρουσιάζει η συμβίωση διαφορετικών πολιτισμών, εμπειριών, συμφερόντων και ηθικών κωδίκων. Για να απλουστευτεί πραγματικά το ζήτημα –να «ξεχαστεί» το συγκρουσιακό παρελθόν μεταξύ Ανατολής και Δύσης– πρέπει να το αποφασίσουν και οι δύο πλευρές· όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους δύο παγκοσμίους πολέμους με ανυπολόγιστες απώλειες μόνο και μόνο επειδή τις ένωνε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Οι μουσουλμάνοι, για μια σειρά λόγους, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμφιλιωθούν με τη Δύση με την οποία δεν τους ενώνει κοινός πολιτισμός: όσα τζαμιά και να χτιστούν στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στην Αθήνα, δεν πρόκειται να αλλάξουν αυτή τη στάση της μη συμφιλίωσης – αντιθέτως, θα την επιτείνουν.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι ίδιοι, όπως δεν είναι ίδιοι οι χριστιανοί. Το σοβαρό πρόβλημα σήμερα είναι ότι υπολογίσιμο ποσοστό μουσουλμάνων ανακινεί το ζήτημα της ταυτότητας, ενός είδους επαναβεβαίωσής της, ανακάλυψης του εαυτού και ορισμού του χώρου τους ως «turf», ως αδιαπέραστη επικράτεια. Οι ταυτοτικές αντιλήψεις μπορούν να εξελιχθούν εύκολα σε ρατσιστικές: μέρος των μουσουλμάνων είναι μισαλλόδοξοι ακόμα κι όταν ζουν ή φιλοξενούνται σε δυτικές χώρες. Η συμπεριφορά αυτή προκαλεί, με τη σειρά της, ταυτοτική αναδίπλωση των δυτικών πληθυσμών που αισθάνονται ότι απειλούνται στο ίδιο τους το έδαφος.

Είναι αληθινή αυτή η απειλή ή πρόκειται για υπερβολή και φοβία έναντι του «άλλου»; 

Δύσκολο να απαντήσει κανείς με ακρίβεια.
Το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ κατασκεύασαν εχθρούς κι ότι, με την πολιτική τους, συνέβαλαν –αλλά δεν δημιούργησαν– τη μουσουλμανική εσωστρέφεια, την επιθετική απόρριψη κάθε δυτικού, κοσμικού και «εκσυγχρονιστικού» στοιχείου. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι Άραβες διέπρεπαν στις επιστήμες και στις τέχνες: η θεοκρατία κατέπνιξε το πνεύμα τους και τους στεγανοποίησε – ακριβώς αυτή τη στεγανοποίηση εξυπηρετούν τα τζαμιά στις δυτικές χώρες· και γι’ αυτό η δημιουργία τους χρειάζεται περισσότερη σκέψη και σύνεση.

Ο διάλογος πρέπει, νομίζω, να κινηθεί γύρω από την κατανόηση της νοοτροπίας του πρώην αποικιοκρατούμενου: 

Πώς βλέπουν τον εαυτό τους οι άνθρωποι και οι εθνότητες που, σε κάποια στιγμή του ιστορικού χρόνου, βρέθηκαν σε υποδεέστερη θέση από άλλους ανθρώπους και εθνότητες; Και πώς μπορούν να υπερβούν στην πράξη τη νοοτροπία του ανήμπορου θύματος χωρίς να μεταμορφωθούν σε επιθετικούς εισβολείς; Τι πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε νε διευκολυνθεί η σχέση μεταξύ πολιτών σε τοπικό επίπεδο;

Ο δυτικός πολιτισμός έχει κι αυτός τα προβλήματα, τις αντιφάσεις του και τα ιστορικά του υπολείμματα. Αλλά η αίγλη του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.Μία από τις συνιστώσες αυτής της αίγλης είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί οι οποίοι λείπουν από τις μουσουλμανικές χώρες – πράγμα που αφορά τη Δύση μόνον όταν η άρνηση των δημοκρατικών θεσμών ακολουθεί τις μεταναστευτικές κοινότητες στις μετακινήσεις τους. Με λίγα λόγια, οι Αφγανοί πρέπει να μπορούν να επιβάλουν τη θεοκρατία τους στο αφγανικό έδαφος αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν να την επιβάλουν, ακόμα και σε μικρογραφία, στο δυτικό έδαφος.

Οι φωτισμένοι μουσουλμάνοι και οι εκκοσμικευμένοι Άραβες, Ασιάτες ή Αφρικανοί αναγνωρίζουν τη σκοτεινή πλευρά της ιστορίας του Ισλάμ περίπου όπως οι φωτισμένοι χριστιανοί και εκκοσμικευμένοι δυτικοί αναγνωρίζουν τη σκοτεινή πλευρά της ιστορίας του χριστιανισμού. 

Αλλά δεν συνιστούν την κυρίαρχη τάση: η κυρίαρχη τάση είναι ο αραβικός εθνικισμός και ο φονταμενταλισμός σε ποικίλους βαθμούς. Και το αποτέλεσμα είναι η επιθυμία και η πρακτική του εξισλαμισμού, την οποία δεν πρέπει να αγνοούμε μέσα στην ατμόσφαιρα των καλών αισθημάτων και της συμφιλίωσης. 

Η συμφιλίωση είναι δύσκολη: ο δυτικός πολιτισμός επικεντρώνεται στον ορθολογισμό, στον εμπειρισμό και στους κοσμικούς θεσμούς· το Ισλάμ προτείνει μια κοσμοαντίληψη που υπενθυμίζει στους δυτικούς τον ευρωπαϊκό μεσαίωνα. Σημειώνω εδώ ότι, αντιθέτως με όσα πιστεύουν οι μουσουλμάνοι, η ιδέα του εθνικού κράτους την οποία καλλιεργούν, είναι δυτικής εμπνεύσεως: το εθνικό κράτος δεν συμβαδίζει με την ισλαμική παράδοση η οποία προϋποθέτει την ομαδοποίηση των λαών κάτω από τον νόμο του Μωάμεθ.

Η κοινοτιστική αντιμετώπιση των μειονοτήτων οδηγεί σε κοινωνική κατάτμηση. Για μια ακόμα φορά θα επαναλάβω τη ριζική διαφορά ανάμεσα στον πλουραλισμό –την ύπαρξη μειονοτήτων που σέβονται την ίδια νομοθεσία και συνάπτουν αφομοιωτικές σχέσεις μεταξύ τους– και την πολυπολιτισμικότητα η οποία σφραγίζει τις κοινότητες απομονώνοντάς τες από τον κύριο κορμό της κοινωνίας και υπογραμμίζοντας τις διαφορές τους από αυτόν. Η δημιουργία τζαμιών θέτει συγκεκριμένα και σύνθετα ερωτήματα στρατηγικής: Επιθυμούμε την ένταξη ή/και αφομοίωση των μουσουλμάνων; Ποια μουσουλμανική τάση παίρνει την πρωτοβουλία δημιουργίας τζαμιών; Ποιο θα είναι το πολεοδομικό και λειτουργικό τους μοντέλο;

Στις δυτικές δημοκρατίες τίποτα δεν θα έπρεπε να θεωρείται μοιραίο: οι εξελίξεις –πολιτικές, πολιτισμικές, περιβαλλοντικές– μπορούν και οφείλουν να ελέγχονται από τους θεσμούς. Η εμπειρία των ανεπτυγμένων χωρών είναι ήδη αρκετά πλούσια ώστε να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα: για παράδειγμα, η Γαλλία, ως φοβική και ενοχική έναντι των πρώην αποικιοκρατούμενων, διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει χονδροειδές λάθος επιλέγοντας την πολυπολιτισμικότητα έναντι του πλουραλισμού. Οι μουσουλμανικές κοινότητες, αντί να ενταχθούν, περικλείονται όλο και περισσότερο απαιτώντας όλο και ισχυρότερη παρουσία: περισσότερα τζαμιά, περισσότερα θρησκευτικά σχολεία, περισσότερα καταστήματα τροφίμων χαλάλ, περισσότερες θετικές διακρίσεις στην εκπαίδευση, στην εργασία και στα μέσα ενημέρωσης. 

Και βεβαίως, το Ισλάμ δεν είναι μια ενδυματολογική και διατροφική επιλογή· ούτε μια μορφή εξωτισμού· είναι μια θρησκεία που επηρεάζει βαθιά την πολιτική συμπεριφορά του ανθρώπου εμποδίζοντάς τον να συμμετέχει στην κοινωνία των πολιτών

*Η καταμέτρηση δεν είναι εύκολη. Στη Γαλλία δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με το θρήσκευμα. Εξάλλου, υπάρχουν μουσουλμάνοι ευσεβείς και μουσουλμάνοι μόνο κατ’ όνομα. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τη χώρα καταγωγής.

2014-05-23

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 7

"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  
Ιστολόγιο http://endrasi-ste.blogspot.com   
Email endrasi.ste@gmail.com
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 7
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ
Αθήνα, 23.5.2014
Συνάδελφοι,

Την Τρίτη 20.5.2014, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή καταμέτρησε τα ψηφοδέλτια της ψηφοφορίας για την τροποποίηση του Kαταστατικού του Σ.Σ.Τ.Ε. Από τους συνολικά 3.504ταμιακώς εντάξει συναδέλφους, οι οποίοι είχαν δικαίωμα ψήφου, ψήφισαν οι 1054, δηλαδή ποσοστό συμμετοχής 30%. Αναλυτικότερα ψήφισαν: 388 στην Αθήνα, 499 στα παραρτήματα και 167 μεμονωμένοι συνάδελφοι από την περιφέρεια με επιστολική ψήφο. Μετά το άνοιγμα των 1054 φακέλων καταμετρήθηκαν 855 ΝΑΙ και 199 ΟΧΙ - ΑΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑ.

Στο άρθρο 5 - παράγραφος 5, εδάφιο 4 - του ισχύοντος Καταστατικού του Σ.Σ.Τ.Ε., αναφέρεται ρητά ότι: ¨ Για να ληφθεί απόφαση που να τροποποιεί το καταστατικό απαιτείται στη συνέλευση να είναιπαρόντα τα μισά τουλάχιστο από τα τακτικά μέλη, ταμιακώς εντάξει, που διαμένουν στην Αθήνα, Πειραιά και προάστια, και πλειοψηφία των ¾ των παρόντων¨. Επομένως, και αν δεχθούμε πως η ψηφοφορία της 13ηςΜαΐου συγκροτεί και καταστατική συνέλευση, γεγονός απαράδεκτο νομικά, η καταστατική απαίτηση για συμμετοχή στην ψηφοφορία τουλάχιστον 1163 συναδέλφων της Αττικής(2326:2) και εξ αυτών να έχουν ψηφίσει ΝΑΙ οι 872 (1163.¾), δεν επετεύχθη. Ακόμα όμως και εάν δεχθούμε πως η πανελλαδική ψηφοφορία συγκροτούσε την απαιτούμενη συνέλευση του άρθρου 99 του Αστικού Κώδικα, γεγονός που και αυτό είναι νομικά απαράδεκτο, απαιτείτο η συμμετοχή του 50% συν ένα του συνόλου των ταμιακώς εντάξει μελών, δηλαδή 1753 συναδέλφων (3504:2)και εξ αυτών να έχουν ψηφίσει ΝΑΙ οι 1315 (1753. ¾). Επομένως από τα αποτελέσματα είναι εμφανές πλέον πως η τροποποίηση του Καταστατικού, ακόμα και εάν παρακάμψουμε νομικά την έλλειψη καταστατικής συνέλευσης πριν τη ψηφοφορία, δεν έγινε δεκτή από το σύνολο των συναδέλφων, τακτικών μελών, ταμιακώς εντάξει.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως στην Αττική, όπου υπήρχε δυνατότητα καλύτερης ενημέρωσης και για τις απόψεις της Κίνησής μας, η οποία είναι αποκλεισμένηαπό τα παραρτήματα και τους μεμονωμένους συναδέλφους  εξ αιτίας της άρνησης του Προεδρείου να ταχυδρομούνται οι ανακοινώσεις μας, από τους 2326 ταμιακώς εντάξει συναδέλφους ψήφισαν μόλις οι 388, δηλαδή το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία ανήλθε μόλις στο 16,68%! Οι υπόλοιποι 1938 συνάδελφοι της Αττικής γύρισαν την πλάτη απέχοντας από την ψηφοφορία. Αφαιρώντας μάλιστα τα κατ΄ εκτίμηση 135 ΟΧΙ - ΑΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑ ψηφοδέλτια από τα 388 της Αττικής, τότε η πρόταση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. για τροποποίηση του Καταστατικού έλαβε μόλις 253 ΝΑΙ, δηλαδή το 10,88% των 2326 συναδέλφων της Αττικής!!


Συνάδελφοι,

Ευτυχώς για τη δημοκρατική ζωή του Συλλόγου μας και δυστυχώς για το Προεδρείο οι συνάδελφοι αποδοκίμασαν τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του, το οποίο  προκειμένου να παραμείνει ακόμη ένα έτος στη Διοίκηση του Συλλόγου, επεχείρησε παράταση της θητείας του και ελαστικότερη διαχείριση του ταμείου με μνημονικές πρακτικές του ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε όλα!!! Μάλιστα αν και προσπάθησε να αξιοποιήσει την ελλιπή ενημέρωση των συναδέλφων της περιφέρειας, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος της Αθήνας, δεν τα κατάφερε. Ακόμα και εκεί, παρά το γεγονός της πρότασης για θεσμική κατοχύρωση λειτουργίας Γενικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή και των τριμελών επιτροπών των παραρτημάτων, γεγονός το οποίο ηχούσε εύηχα στα αυτιά των συναδέλφων της περιφέρειας, βρήκε σημαντικές αντιστάσεις.

Συνάδελφοι,

Σε αυτήν την περίοδο θύελλας για τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί σημαντικό μήνυμα προς όλους όσους εμμένουν σε πρακτικές κομματικού-παραταξιακού συνδικαλισμού και μνημονιακών διαδικασιών διαστρέβλωσης της θέλησης και υφαρπαγής της ψήφου των συναδέλφων. Η πλήρης δυσαρμονία των επιλογών του Προεδρείου με το συνολικό αποτέλεσμα, και ειδικά με αυτό στην Αθήνα, αποτελεί σοβαρή ευθύνη για όσους ακλούθησαν αυτές τις επιλογές. Η αλαζονεία και ο αυταρχισμός δεν κρύβονται. Δεν περίμεναν καν την κρίση των συναδέλφων σχετικά με την τροποποίηση του Καταστατικού. Σε προσκλήσεις του Συλλόγου υπογράφει ήδη «ο Έφορος», τίτλος και θέση μη καταστατικά θεσμοθετημένη! Οι συνάδελφοι εξακολουθούν να θεωρούνται υποχείρια της πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚΙΚΗΣ ηγεμονίας … Θεωρούν το Σύλλογο έπαθλο των ατομικών και παραταξιακών επιδιώξεών τους, γι αυτό και λοιδορούν κάθε άλλη άποψη.
Η Κίνησή μας, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει θα συνεχίσει τον αγώνα της. 
Η απάντηση των συναδέλφων μας δίνει δύναμη.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα,  Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μπαλαούρας Μάκης, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστωρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία, Χρηστίδης Απόστολος.

2014-05-21

Ελληνικές καθημερινές εκφράσεις...

Η ιστορία της προέλευσής τους ξεκινά από την ελληνική αρχαιότητα..!

Καλή σταδιοδρομία: αυτή  η φράση έχει την προέλευσή της από το δρόμο του  ενός σταδίου των Αρχαίων στην Ολυμπία, εκεί που γίνονταν οι ολυμπιακοί αγώνες.

Είμαι απίκο: η λέξη είναι ιταλική και σημαίνει :όρθιος στην πρύμνη για να ρίξω την άγκυρα.

Έγινε Λούης: λέγεται για κάποιον που εξαφανίζεται τρέχοντας γρήγορα .Ο Σπύρος Λούης  ήταν ολυμπιονίκης  στο μαραθώνιο δρόμο στους  πρώτους  Ολυμπιακούς  αγώνες που έγιναν στην Αθήνα το 1896 και ήρθε όχι μόνο πρώτος αλλά έφερε για την εποχή του περίφημο χρόνο.

Είναι μανίκι αυτή  η υπόθεση:  πρόκειται  δηλαδή για μια δύσκολη υπόθεση. Η έκφραση αυτή λέγεται γιατί το μανίκι  είναι  το δυσκολότερο μέρος, κατά το ράψιμο, του κουστουμιού ή του φορέματος, είναι , δηλαδή δύσκολη η εφαρμογή του.

Είναι πακτωλός: η φράση λέγεται για κάποιον που βγάζει συνεχώς πολλά χρήματα. Πακτωλός είναι ένα μικρό ποτάμι κοντά στις Σάρδεις  της Λυδίας, που κατέβαζε και χρυσάφι μαζί με την άμμο του από τότε που, καθώς πίστευαν , λούστηκε σ’ αυτό ο Μίδας, για ν’ απαλλαχτεί από τη δύναμή του να κάνει χρυσάφι ό,τι άγγιζε.

Μη στέκεσαι σαν  το μπάστακα  από πάνω  μου: «μπάστακας θα πει φύλακας και προέρχεται από την ιταλική λέξη «basta».

Θα σε κάνω τ’ αλατιού: η  φράση αυτή βγήκε από τον τρόπο που γίνονται οι σαρδέλες και γενικά όλα τα ψάρια ,όταν παστώνονται με αλάτι. Ζαρώνουν και χάνουν την όμορφη εμφάνισή τους. Έτσι , λοιπόν, θα τον κάνει όταν τον δείρει, όπως το ψάρι στο αλάτι.

Τον λάδωσε: δηλαδή τον δωροδόκησε. Η φράση μεταφέρθηκε από το λάδωμα του τροχού, που για να δουλέψει καλά πρέπει να  λαδωθεί.
                                 

Δε μύρισα τα νύχια μου: στην αρχαία Ολυμπία, λίγο προτού οι αθλητές μπουν στο στίβο, πολλοί θεατές απ’ έξω από το Στάδιο έβαζαν μεγάλα στοιχήματα, για τον ένα ή τον άλλο αθλητή. Πολλοί ακόμη πήγαιναν στα διάφορα μαντεία, για να μάθουν το νικητή. Οι  «μάντισσες» βουτούσαν τότε τα νύχια τους σ’ ένα υγρό, καμωμένο από δαφνέλαιο, ύστερα  τα έβαζαν κοντά στη μύτη τους κι έπεφταν σ’ ένα είδος καταληψίας. Τότε ακριβώς έλεγαν και το όνομα του νικητή. Τη φράση αυτή τη λέμε σήμερα συνήθως όταν μας ρωτούν για κάποιο γνωστό συμβάν το οποίο εμείς δεν έχουμε μάθει.

Δουλειές με φούντες: κάποτε έγινε σκέψη να βάλουν στα καπέλα των Ελλήνων  ναυτών μια μπλε φούντα, όπως το γαλλικό ναυτικό έχει κόκκινη. Έγιναν τότε πολλά συμβούλια, ώσπου να καταλήξουν σε μια απόφαση, που στο τέλος όμως  στάθηκε αρνητική. Απ΄ αυτό βγήκε η φράση: «δουλειές με φούντες», που την έλεγαν οι αξιωματικοί-αυτοί που έπαιρναν μέρος στα συμβούλια-, όταν ήθελαν να αστειευτούν μεταξύ τους.

Είναι σκνίπα στο μεθύσι: όταν κάποιος είναι πολύ μεθυσμένος. Οι σκνίπες όταν είναι πάνω από το ξεσκέπαστο  κρασί ζαλίζονται και πέφτουν μέσα.

Κατά  φωνή κι ο γάιδαρος: οι Αρχαίοι θεωρούσαν τους γαϊδάρους σα σύμβολο πολλών αρετών και σαν ιερά ζώα. Όταν ένας γάιδαρος φώναζε, προτού αρχίσει μια μάχη, νόμιζαν ότι οι θεοί τους προειδοποιούσαν για τη νίκη. Κάποτε ο Φωκίωνας ετοιμαζόταν να επιτεθεί  στους Μακεδόνες του Φιλίππου, αλλά δεν ήταν και τόσο βέβαιος για το αποτέλεσμα, επειδή οι στρατιώτες του ήταν λίγοι. Τότε αποφάσισε να αναβάλλει για μερικές μέρες την επίθεση, ώσπου να του στείλουν τις επικουρίες, που του είχαν υποσχεθεί οι Αθηναίοι. Πάνω , όμως , που ήταν έτοιμος να διατάξει υποχώρηση, άκουσε ξαφνικά τη φωνή ενός  γαϊδάρου στο στρατόπεδό του.
Κατά φωνή κι ο γάιδαρος ! έκανε ενθουσιασμένος.
Και διέταξε ν’ αρχίσει η επίθεση, με την οποία νίκησε τους Μακεδόνες. Από τότε ο λόγος έμεινε, και τον λέμε συχνά, όταν βλέπουμε ξαφνικά κάποιο φίλο μας, που δεν τον περιμέναμε.

Πήρε το κρίμα στο λαιμό του: στη  βυζαντινή εποχή , όταν κάποιος πλούσιος καταδικαζόταν να μείνει στη φυλακή, είχε δικαίωμα να βάλει κάποιον άλλον στη θέση του, τον οποίο , βέβαια πλήρωνε πλουσιοπάροχα. Φυσικά, το δικαίωμα αυτό το είχαν μόνο όσοι καταδικάζονταν λιγότερο από ένα χρόνο. Οι άνθρωποι αυτοί , που δέχονταν να μπουν στη φυλακή, ονομάζονταν «κριματάρηδες», επειδή έπαιρναν τα αμαρτήματα των άλλων  πάνω τους.  Από τότε έμεινε και η φράση: «πήρε το κρίμα στο λαιμό του».

Προεκλογικό ανέκδοτο...


Μια μέρα, περπατώντας στο δρόμο, ένας μεγάλος πολιτικός αρχηγός κόμματος τραυματίστηκε από ένα φορτηγό και πέθανε. Η ψυχή του ανέβηκε στον παράδεισο (μάλλον κατά λάθος) και βρέθηκε μπροστά από τον Άγιο Πέτρο...

- Καλώς ήρθατε στον παράδεισο! είπε Άγιος Πέτρος, πριν μπεί και συνέχισε:
Έχουμε ένα πρόβλημα.
Βλέπετε, ένας πολιτικός του αναστήματος σας,σπάνια περνάει από εδώ και δεν ξέραμε
τι να κάνουμε με σας .. Έτσι σκεφτήκαμε το εξής: θα περάσετε μια μέρα στην κόλαση, και
μία στον παράδεισο, και εμείς θα σας αφήσουμε να επιλέξετε πού θα περάσετε την αιωνιότητα.
Ο άνδρας οδηγήθηκε στον ανελκυστήρα, ο οποίος τον κατέβασε , στην κόλαση.
Οι πόρτες άνοιξαν και ο άντρας βρέθηκε ακριβώς στη μέση ενός γηπέδου γκολφ, κομψό
και πράσινο.
Λίγο μακρύτερα είδε μια λέσχη και μπροστά, πρώην συναδέλφους του κόμματος και
φίλους του  επιχειρηματίες που είχαν ήδη πεθάνει, ντυμένους κομψά και πολύ
ευχαριστημένους.
Έτρεξαν να τον χαιρετήσουν, τον αγκάλιασαν και άρχισαν να θυμούνται τα καλά χρόνια,
όταν πλούτιζαν εις βάρος του λαού.
Έπαιξαν χαρούμενοι μια παρτίδα γκολφ, στη συνέχεια δείπνησαν στον σύλλογο,
διασκεδάζοντας και τρώγοντας χαβιάρι, και το βράδυ - συντροφιά με μια
όμορφη νεαρή .
Συναντήθηκε ακόμη και με τον διάβολο, ο οποίος αποδείχθηκε ότι είναι ένας
συμπαθητικός  τύπος,διασκεδαστικός, είπαν ανέκδοτα και χόρεψαν.
Ήταν τόσο καλά που δεν κατάλαβε όταν ήρθε η ώρα να φύγει.
Όλοι τον ξεπροβόδησαν . Ανέβηκε μέχρι την πύλη του Παραδείσου, όπου ο Άγιος Πέτρος
τον περίμενε:
- Τώρα είναι η ώρα να πάς στον παράδεισο!.
Ο πολιτικός (χωρίς ενδοιασμούς, φυσικά), πέρασε τις επόμενες ώρες πετώντας από το
ένα σύννεφο στο άλλο, χαϊδεύοντας μια άρπα και τραγουδώντας.
Οι 24 ώρες πέταξαν, και ο Άγιος Πέτρος ήρθε:
- Περάσατε μια μέρα στην κόλαση και μία στον παράδεισο , είναι η ώρα να επιλέξετε!
Ο άνθρωπος το σκέφτηκε για μια στιγμή, και στη συνέχεια είπε:
- Ο παράδεισος είναι πολύ όμορφος, αλλά νομίζω ότι θα ένιωθα καλύτερα στην κόλαση.
Ο Άγιος Πέτρος τον συνόδευσε στον ανελκυστήρα και κατέβηκε στην κόλαση .
Όταν άνοιξε την πόρτα,ξύπνησε στη μέση μιας ερήμου, που καλύπτονταν με κάθε
λογής σκουπίδια.
Είδε τους φίλους του ρακένδυτους κι αξιολύπητους, να σκάβουν μέσα στα
σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε.
Ο Μέγας διάβολος τον υποδέχτηκε και τον χάιδεψε στον ώμο ...
- Δεν καταλαβαίνω, είπε ο πολιτικός, χθες ήμουν εδώ και ήταν όμορφες γυναίκες, γκολφ,
έφαγα απ´όλα τα καλά και διασκέδασα πολύ .. και ..και . Τώρα το μόνο που έχετε,
είναι ένα ξερό μέρος, γεμάτο σκουπίδια . και οι φίλοι μου φαίνονται
κακομοίρηδες και αξιοθρήνητοι ..
Ο Μέγας διάβολος χαμογέλασε και είπε:
- Χθες ήταν η προεκλογική εκστρατεία !
ΣΗΜΕΡΑ ........ Ψ Η Φ Ι Σ Ε Σ!

Η εύθυμη πλευρά του φεγγαριού

2014-05-16

ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ

άρθρο   του σ. Ευάγγελου    Ραφτόπουλου                            

Συνηθίζεται, κατά Ελληνική πρωτοτυπία, εν όψει εκλογών, να αδειάζουν τα ταμεία, να χορηγούνται παροχές, να μοιράζονται υποσχέσεις, να επιτίθεται ο ένας στον άλλο από τους επί κεφαλής των κομμάτων, να αγωνιούν για την επικράτησή τους  οι σωτήρες.


Με πολύ βλακώδη και επαίσχυντο τρόπο, οι υπεύθυνοι  διαγράφουν την ευθύνη τους από τα προβλήματα που δημιούργησαν στους πολίτες και φαντάζονται τις μελλοντικές ευθύνες άλλων κομμάτων, καλώντας τον λαό να υπερψηφίσει τους ένοχους, τους υπεύθυνους για τη τραγωδία μας.
Είναι τέτοιο το θράσος-που πάντοτε παρουσιάζεται σαν ύψιστη ιδιοφυία- πολιτικών αρχηγών που την Ελλάδα την συγκρίνουν με την Μολδαβία, οπότε πρέπει οι πολίτες να νοιώθουν ικανοποιημένοι που εισπράττουν περισσότερα από 70 ευρώ μηνιαίως, εργαζόμενοι βεβαίως.
Είναι τέτοια η λύσσα για παραμονή και ασφυκτικό αγκάλιασμα της εξουσίας που δεν διστάζουν οι εξουσιαστές να κραυγάζουν περί παρασίτων-κομμάτων, περί κινδύνων από διαφαινόμενους νικητές, περί ευθύνης μη συμμετασχόντων στο δράμα της χώρας.
Με σύγχυση λοιπόν της ευφυΐας με την αλητεία, της καταστροφής με την βοήθεια, της σωτηρίας με την αυτοκτονία, οι  χάρτινοι ήρωες απειλούν, εκβιάζουν, ποντάροντας στη λήθη των ηλιθίων, στην αμνηστία των εγκλημάτων τους, στο ακαταδίωκτο και το ασύλληπτο των κακουργημάτων τους.
Τόσο η υπερμεγέθης βλακεία τους, αναγκαία συνθήκη για  την εξέχουσα διαβίωσή τους, όσο και η υποτίμηση των ψηφοφόρων τους,  μας οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες  αυτοσχέδιες επινοήσεις, κάποιες φορές εκούσιες, κάποιες φορές ενστικτώδεις, όλες όμως να στοχεύουν στην αποκαθήλωση του μισητού αντιπάλου και στο δικό τους  θρίαμβο.
Δύο εγκέφαλοι για να συνεννοηθούν πρέπει να είναι και οι δύο πλήρεις η και οι δύο κενοί, κατά τον κοινωνιολόγο Λεμπέση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την σύμπτωση προγραμμάτων(;) και αποδοχής τους από τους εκλογείς.
Προγράμματα σε επανάληψη, σε αντιγραφή, προγράμματα επουσιώδη, αναποτελεσματικά, πρόχειρα, ανάξια λόγου, δυσανάγνωστα, απευθυνόμενα σε κενούς εγκεφάλους, πιστούς και καλούς μαθητές της άθλιας διαπαιδαγώγησής τους, τυχαίνουν θαυμασμού και επιβράβευσης.
Οι ομολογιούχοι, οι επενδυτές του χρηματιστηρίου, οι απολυμένοι, οι μετακινούμενοι, οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι ας ξαναβρούν τη μνήμη τους και ας  καταδικάσουν τους ένοχους, τους επίορκους, τους υπερφίαλους κομπορρήμονες.
Ας τους δώσουμε την χαρά να απολαύσουν το ναρκισσιστικό τους τραύμα, να αναπολήσουν τα περασμένα μεγαλεία, να μετρήσουν  τις μέρες  για τη νέμεση που έρχεται.

2014-05-15

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ 13.5.2014

"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 

Ιστολόγιο http://endrasi-ste.blogspot.com  
Email endrasi.ste@gmail.com

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ 13.5.2014
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 15.5.2014
Συνάδελφοι,

Διενεργήθηκε προχθές σε Αθήνα και Παραρτήματα, η ψηφοφορία για την τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού, σύμφωνα με την αντικαταστατική διαδικασία την οποία επέλεξε η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε., ακόμη και μετά την εξώδικη πρόσκληση συναδέλφων της Κίνησής μας για συμμόρφωση και συνεννόηση.

Σας ενημερώνουμε ότι: α) από το σύνολο των 2.326 εγγεγραμμένων συναδέλφων στην Αθήνα συμμετείχαν και ψήφισαν 388συνάδελφοι, δηλαδή ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία στην Αθήνα 16,68% και
β) η συνολική διαδικασία καταμέτρησης θα διεξαχθεί την Τρίτη 20.5.2014.  

Η εντυπωσιακή αποχή-απάντηση των συναδέλφων της Αθήνας κατά την προχθεσινή ψηφοφορία επιβάλλεται να προβληματίσει το προεδρείο του Δ.Σ. σε σχέση με τις άκρως αντιδεοντολογικές πρακτικές και επιλογές τις οποίες ακολουθεί στην άσκηση της διοίκησης του Σ.Σ.Τ.Ε., τις οποίες δεν τόλμησαν να ακολουθήσουν άλλοι, ειδικά στο χώρο των συνταξιούχων, ούτε στις εποχές της παντοδυναμίας τους και του κομματικού-παραταξιακού συνδικαλισμού.
Μακάρι το προεδρείο να επεδείκνυε την ίδια ενεργητικότητα και σπουδή, την οποία επέδειξε για την τροποποίηση του Kαταστατικού με μνηνονιακού τύπου πρακτικές του “ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε όλα”, και για τα μερίσματα Δώρων και επιδόματος αδείας, τα οποία κακώς δεν χορηγούνται στους συνταξιούχους μας.

Η Κίνησή μας, “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχοι ΤτΕ, η οποία αντέδρασε αποφασιστικά και συνέβαλε στην απόρριψη των απαράδεκτων μεθοδεύσεων, θα προβεί σε μια συνολική και αναλυτική εκτίμηση της κατάστασης, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.  
.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα,  Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μπαλαούρας Μάκης, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστωρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία, Χρηστίδης Απόστολος.

2014-05-13

Μάκης Μπαλαούρας: Προς το Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε.

Προς το
Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε.
Αθήνα 12/5/2014
Συνάδελφοι,
Σε σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου, γίνεται αναφορά στο όνομά μου και συγκεκριμένα στην μη συμμετοχή μου στο δικόγραφο των ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε από συντρόφους και φίλους της κίνησης ¨ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ¨ Συνταξιούχοι ΤτΕ, σχετικά με το θέμα της τροποποίησης του Καταστατικού. Η σκοπιμότητα των συντακτών για αυτή την αναφορά είναι προφανής και δεν με απασχολεί, απλώς λυπάμαι για την εκμετάλλευση των σοβαρών λόγων που επέβαλλαν την απουσία μου και οι οποίοι ήταν γνωστοί στους συντάκτες.  Όσον αφορά τώρα την ίδια την ουσία της επιλεγμένης διαδικασίας, λυπάμαι που και ως συνταξιούχοι αναπαράγουμε και αναμασάμε τις ίδιες  μικροπαραταξιακές λογικές  από τις οποίες οι σύμβουλοι της ΠΑΣΚΕ δεν μπορεί να ξεφύγουν.
Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε πως  είμαι απολύτως σύμφωνος με τα βήματα που έχουν αποφασισθεί με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο σχετικά με την τροποποίηση του Καταστατικού από τους συναδέλφους μου της Κίνησής μας. Σε κάθε περίπτωση καλώ τους συναδέλφους συνταξιούχους, να γυρίσουν τη πλάτη στις πεπαλαιωμένες πρακτικές και στοχεύσεις των συμβούλων της ΠΑΣΚΕ….
Ελπίζω με ευθύνη σας η παρούσα να κοινοποιηθεί στους συναδέλφους.

Συναδελφικά
Μάκης Μπαλαούρας

ΑΠΟΧΗ – ΟΧΙ – ΑΚΥΡΟ – ΛΕΥΚΟ

"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ιστολόγιο http://endrasi-ste.blogspot.com  
Email endrasi.ste@gmail.com

ΑΠΟΧΗ - ΟΧΙ - ΑΚΥΡΟ - ΛΕΥΚΟ
ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ 

Αθήνα, 13.5.2014
       
Συνάδελφοι,

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. επέλεξε να παραπλανήσει τους συναδέλφους συνεχίζοντας την αντικαταστατική και ταυτόχρονα άκυρη, άσκοπη και δαπανηρή διαδικασία τροποποίησης του Καταστατικού. Και τούτο γιατί μπορεί με δικολαβικό ελιγμό να απέφυγε την αναστολή της ψηφοφορίας, όπως ζητούσαμε με την προσφυγή μας, αλλά εφόσον η Δικαστής αποφάσισε την παραπομπή του θέματος σε τακτική δικάσιμο την 25.6.2014,η ακυρότητα της διαδικασίας  παραμένει μετέωρη… Μάλιστα όπως αναφέρει στο σημείωμα του προς τη Δικαστή ο πληρεξούσιος δικηγόρος της πλειοψηφίας του Δ.Σ. "απόφαση περί τροποποίησης δεν έχει ακόμα ληφθεί αλλά θα ληφθεί (εάν ληφθεί) την 13.5.2014. Επομένως με την υπάρχουσα συνήθη απαρτία ελήφθη η απόφαση της 27.3.2014 και επομένως νομίμως ελήφθη. Κατά δε την ψηφοφορία της 13.5.2014, καθήν θα συνεχισθεί η Γ.Σ. θα κριθεί αναλόγως της συμμετοχής". Υπενθυμίζουμε όμως, πως στην ανακοίνωση της 29.4.2014 της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναφέρεται: "Σύμφωνα με απόφαση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 23.3.2014 θα διεξαχθεί ψηφοφορία την Τρίτη 13.5.2014 για την τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού μας"
Επομένως, ομολογείται και από τους ίδιους πως έχουν ήδη αποφασίσει την τροποποίηση του Καταστατικού, χωρίς την αναγκαία προς τούτο καταστατική συνέλευση αυξημένης απαρτίας. Είναι εμφανές πως μπορεί να απέφυγαν τη διακοπή της ψηφοφορίας, είναι όμως δύσκολο να αποφύγουν την κραυγαλέα ακυρότητα των επιλογών τους.  

Συνάδελφοι,

Παρά τις κορώνες της πλειοψηφίας του Δ.Σ, η ψηφοφορία δεν έχει καμιά σχέση πλέον με νόμιμη διαδικασία τροποποίησης του Καταστατικού. Γίνεται απλά για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους της πλειοψηφίας του Δ.Σ. και ιδιαίτερα των συμβούλων της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι, ως συνήθως, ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για τα μικροπαραταξιακά τους συμφέροντα.

Με συνέπεια και αποφασιστικότητα απαντάμε: ΑΠΟΧΗ – ΟΧΙ – ΑΚΥΡΟ – ΛΕΥΚΟ

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα,  Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μπαλαούρας Μάκης, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστωρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία, Χρηστίδης Απόστολος.

«Πάντα ἄνω καὶ κάτω γέγονε, πάντα συγκέχυνται καὶ διέφθαρται»

Πάντα άνω και κάτω γέγονε, πάντα συγκέχυνται και διέφθαρται.
 
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ταξίδι στις εικόνες της Θεσσαλονίκης..!


Οι εκδόσεις Μίλητος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιογραφικού λευκώματος του φωτογράφου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Κυριακίδη, σε έρευνα και επιμέλεια του Κώστα Μπλιάτκα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ - ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΕΙΚΟΝΕΣ
Τρίτη 20 Μαίου 2014, από 12 το μεσημέρι
BLACK DUCK Garden - Athens City Museum Bistrot
Παπαρηγοπούλου 5, Αθήνα

Θα μιλήσουν:
Τίτη Κυριακίδου, σκηνογράφος, Ζωή Λάσκαρη, ηθοποιός, Λευτέρης Παπαδόπουλος, στιχουργός, Κώστας Παπαϊωάννου, δημοσιογράφος, Άρης Σκιαδόπουλος, δημοσιογράφος, Σεραφείμ Φυντανίδης, δημοσιογράφος

2014-05-12

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

άρθρο του σ. Ευάγγελου  Ραφτόπουλου

Λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές παρακολουθούμε άναυδοι  το ρεσιτάλ ψευδών, προπηλακισμών, υποκριτικών δηλώσεων, εκβιαστικών διλημμάτων, εκτροπής της νομιμότητας, επιλογής διαδικασιών πρωτότυπων και πρωτοφανών, ανοίκειων συμπεριφορών, σεξουαλικών υπονοούμενων.
Καθηλωμένοι και ανήμποροι, πνευματικά  ακρωτηριασμένοι, σύμπαντες οι ψηφοφόροι παρακολουθούμε άφωνοι τον διαγκωνισμό των σωτήρων μας, που δίκην ιεραποστόλων και ευεργετών θα μας οδηγήσουν στη λεωφόρο της ελπίδας, στην οικονομική ευμάρεια, στα πλούσια βοηθήματα, στην φορολογική ελάφρυνση, στον παράδεισο των απολαύσεων.
Και για μη λησμονήσουν  οι ανεπαρκείς  εκλογείς, όλα τα μέσα επικοινωνίας οφείλουν να αναγγέλλουν  τα κυβερνητικά επιτεύγματα, τους κινδύνους εξ αριστερών, τις  συμμορίες των ακροδεξιών,  να αποσιωπούν εγκλήματα  ημετέρων, σκάνδαλα συνεργατών, υπεξαιρέσεις εκατομμυρίων, σικέ δημοσκοπήσεις,  μέχρι την ύστατη ώρα.
Και τα φερέφωνα των  συνεταίρων τηλεοπτικά δίκτυα θα προβάλλουν ποτάμια και εληές, μήπως ανακόψουν τη δύναμη του φαβορί σχήματος , ανανεώσουν τα παράνομα προνόμιά τους και απαλλαγούν από τα δυσβάσταχτα χρέη τους.
Είναι ασφαλώς κατανοητό ότι οι έχοντες και κατέχοντες πολύ δύσκολα δέχονται να εκαταλείψουν  τους υπουργικούς θώκους, τα συμβούλια, τις επιτροπές, τις τηλεοπτικές παρουσίες, τις δημαρχιακές έδρες, τα ευρωπαικά προνόμια, τον αέρα των Βρυξελών, του Στρασβούργου, του Λουξεμβούργου και να περιορισθούν στη πικρή, μικρή περιοχή τους και τους τέως περίεργους ψηφοφόρους τους.
Το μή μιλάς, είναι ντροπή, του διάσημου Αζίζ Νεσίν, ας παραχωρήσει τη θέση του στο μίλα, εκφράσου, αποδοκίμασε, διεκδίκησε, ζήσε, στείλε φυλακή, ανάδειξε τους καλλίτερους, τους άφθαρτους, τους μάχιμους.
Έφθασε η ώρα για τους Έλληνες πολίτες να αναστηθούν, να αγωνισθούν για κάτι καλλίτερο που δικαιούμαστε, να ξαναπάρουμε μισθούς και συντάξεις και όχι φιλοδωρήματα, να μπορούμε να διατρεφόμαστε και όχι να κάνουμε ουρές στα συσσίτια, να διασκεδάζουμε ζωντανά και όχι από τηλεοράσεως, να απολαμβάνουμε, έστω και ολιγοήμερες διακοπές.
            Τέλος, δικαιούμαστε να γελάμε, να αισιοδοξούμε, να ελπίζουμε ότι θα ξημερώσει πιο χαρούμενη ημέρα στη μοναδική ζωή μας.-