2014-12-11

ΠΡΟΣΟΧΗ - ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ!!

Συνάδελφοι,

Από τη μιά η ΠΑΣΚΕ του Γοζαδίνου και από την άλλη αυτή της Κλειτοράκη, η κάθε πλευρά με τις ανακοινώσεις της, έχουν βαλθεί να μας πείσουν για την ανάγκη ανάθεσης της διαχείρισης του "προγράμματος" σε Ασφαλιστικές Εταιρείες. Μάλιστα στην προσπάθειά τους αυτή προσφεύγουν σε κάθε ψέμα και απαράδεκτες μεθοδεύσεις, που είναι να απορείς, οι συνάδελφοι αυτοί με τα τόσα χρόνια στο συνδικαλισμό, πόσο ελάχιστα συνδέονται με το συλλογικό συμφέρον των συναδέλφων συνταξιούχων.
Η τελευταία ανακοίνωση της κ. Κλειτοράκη είναι μνημείο υποτέλειας και διαστρέβλωσης της αλήθειας, που χωρίς καμιά ηθική δέσμευση, προκειμένου να εξυπηρετήσει και αυτή από την πλευρά της τα άνομα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών, παραδίδει την επικουρική μας σύνταξη  βορά στα νύχια του Ν.4281/2014 άρθρο 220 παρ.6 , με τον οποίο η συγκυβέρνηση, όσα επικουρικά ταμεία ΝΠΔΔ δεν μεταβληθούν σε ΝΠΙΔ του Νόμου Ρέππα μέχρι 30.6.2015, από 1.7.2015 τα ενσωματώνει στο ΙΚΑ/ΕΤΕΑ.
Ενώ όφειλε τουλάχιστον να έχει διαβάσει το σημείωμα που εγκαίρως, λίγες μόνο μέρες μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου μέσα στον Αύγουστο 2014   κατέθεσε σχετικά στο Δ.Σ. του ΣΣΤΕ, αλλά και έστειλε στις αρμόδιες για αυτό  Διευθύνσεις ΔΑΔΟ και Νομικών Υπηρεσιών  της Τράπεζας ο εκπρόσωπος των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Δ.Σ. του ΣΣΤΕ, αυτή χωρίς αιδώ, υπερακοντίζει ακόμα και το νομοθέτη, ο οποίος ασφαλώς και δεν θα μπορούσε εξ άλλου να απευθύνεται σε εμάς, αφού η ΤτΕ είναι έξω από κάθε λογαριασμό κοινωνικής ασφάλισης της ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Δυστυχώς όμως και τα δύο κομάτια της ΠΑΣΚΕ, που μεταφέρουν για ευνόητους λόγους τη συνένωσή τους για μετά τις συνδικαλιστικές εκλογές,  σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ προχωρούν από κοινού στην προσφορά "στους λύκους της ελέυθερης αγοράς" των δικαιωμάτων μας, που μετά από σκληρούς και μακρόχρονους αγώνες εντάξαμε όπως ορίζει και το Καταστατικό της Τράπεζας στο εσωτερικό της. Αν μάλιστα κρίνουμε από την σωστή στάση  υπεράσπισης του Καταστατικού στο θέμα του ΕΝΦΙΑ από τη σημερινό Διοικητή, ίσως όλοι αυτοί, που στο πρόσφατο παρελθόν, ξεχνώντας τις Καταστατικές δεσμεύσεις των άρθρων 38 και 71 για τους μισθούς και τις συντάξεις του προσωπικού επεδίωξαν να θέσουν τα δικαιώματά μας εκτός Τράπεζας, οι μεν συνδικαλιστές να καταστούν  άνεργοι  από τους συναδέλφους, οι δε υπηρεσιακοί παράγοντες να εγκληθούν για καταπάτηση του επενδεδυμένου  με υπερνομοθετική ισχύ από το διεθνές δίκαιο, Καταστατικού της Τράπεζας. Ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς για αυτούς, το θέμα του ΕΝΦΙΑ ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή που διέλυσε τα σύνεφα και τη θολούρα που σκοπίμως οι εραστές των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών είχαν σηκώσει.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα για το σχετικό νόμο, έτσι ώστε ο κάθε συνάδελφος να έχει γνώση και  σχηματισμένη γνώμη:

Ενημερωτικό Σημείωμα για τη παράγραφο 6 του άρθρου 220 του Ν.4281/2014 ΦΕΚ Α160
Μέρος Δ΄ του σχετικού νομοσχεδίου και τελικά του Νόμου 4281/8.8.2014 Φ.Ε.Κ Α.160 με τίτλο Θέματα Αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Άρθρο 220 (Αρχικά 221στο νομοσχέδιο): Θέματα Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Αιγαίου και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

1.      Το σχετικό νομοσχέδιο που  κατατέθηκε στη Βουλή στις 30/7/2014, μετά τη διαδικασία συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή και κατόπιν στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής, ψηφίσθηκε στις 6/8/2014: Νόμος 4281/8.8.2014, Φ.Ε.Κ. Α.160. Συμπεριλαμβάνει πλείστες ρυθμίσεις αρμοδιότητας πολλών Υπουργείων και διαφορετικών θεμάτων, στα πλαίσια υλοποίησης των υποχρεώσεων από το νόμο 4046/12 του Μνημονίου.
Στο Δ΄ μέρος του νομοσχεδίου ( αρχικό άρθρο 221) και του νόμου 4281/2014  ( τελικό άρθρο 220) περιλαμβάνονται πέντε παράγραφοι (στο νόμο προστέθηκε και έκτη παράγραφος), οι οποίες αναφέρονται στα εξής θέματα κατά παράγραφο:
Η πρώτη παράγραφος αναφέρεται στην υποχρεωτική ένταξη στο Ε.Τ.Ε.Α των κλάδων και τομέων επικουρικής ασφάλισης Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και Τ.Ε.Α.Π.Ι.Ε.Ν. (Ταμεία Σωμάτων Ασφαλείας και Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού).
Η δεύτερη παράγραφος αναφέρεται στην έκδοση μέχρι 31.10.2014 κοινής απόφασης του Υπουργού Εργασίας και του καθ΄ ύλην αρμόδιου Υπουργού μετά από σύμφωνη γνώμη και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για τον καθορισμό των τεχνικών παραμέτρων από τις οποίες θα προκύπτει ο συντελεστής βιωσιμότητας ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση για τα ΜΤΠΥ, ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ.
Η τρίτη παράγραφος αναφέρεται στην εφαρμογή των όρων χορήγησης ΕΦ ΑΠΑΞσύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4270/14 σε όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και Κεντρικής Διοίκησης ή Δημοσίου ή Κράτους, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (Τ.Α.Υ.Β.).  
Η τέταρτη παράγραφος αναφέρεται στην κατάργηση διάφορων πόρων που ως φόροι τρίτων κατέληγαν στα επικουρικά ταμεία και κλάδους.
Τέλος η πέμπτη παράγραφος αναφέρεται  στην  εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με την προσαρμογή για το λόγο αυτό των παροχών των ταμείων, τομέων ή κλάδων μέχρι την 30/11 κάθε έτους.  
Σημείωση: Τα αρμόδια όργανα εφαρμογής της προσαρμογής των παροχών που προβλέπουν οι  διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 και 5 του Νόμου,  σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, παύονται αυτοδικαίως εντός 7 ημερών από την έναρξη εκάστου έτους εφαρμογής τους.

2.      Τελικά, στον ψηφισθέντα νόμο 4281/8.8.2014, το αρχικό άρθρο 221 του σχετικού νομοσχεδίου των πέντε παραγράφων, όπως πιο πάνω αναφέρεται έγινε άρθρο 220 και προστέθηκε σε αυτό με τη νομοτεχνική διαδικασία της βελτίωσης και όχι με σχετική τροπολογία και η παρακάτω έκτη παράγραφος, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:
¨ 6. Οι κλάδοι και τομείς επικουρικής ασφάλισης, που δεν έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), δύνανται να μετατρέπονται μέχρι 30.6.2015 μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), εκτός Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 549/2013 για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του ν.3029/2002, άλλως από 1.7.2015 εντάσσονται στο Ε.Τ.Ε.Α., λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επικουρικής ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζονται όλα τα σχετικά της παρούσας.
Για τους προαναφερόμενους τομείς και κλάδους, καθώς και για τα αναφερόμενα ταμεία και τομείς της παραγράφου 1 του παρόντος που μετατρέπονται σε Ν.Π.Ι.Δ. το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη Γενική Κυβέρνησηή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων
Σημειώσεις :
1.      Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 549/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2013, για το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «ΕΣΛ 2010»), περιέχει το πλαίσιο αναφοράς για κοινά πρότυπα, ορισμούς, ταξινομήσεις και λογιστικούς κανόνες για την κατάρτιση των λογαριασμών των κρατών μελών για τις στατιστικές ανάγκες της Ένωσης, προκειμένου να επιτευχθούν συγκρίσιμα αποτελέσματα μεταξύ των κρατών μελών.
2.      Τα άρθρα 7 και 8 του Νόμου 3029/2002 αναφέρονται στη δημιουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης προαιρετικής συμμετοχής  και στην Εποπτεία και τον Έλεγχο  αυτών από το Υπουργείο Εργασίας και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

3.      Στο παρόν Σημείωμα επισυνάπτονται τα παρακάτω στοιχεία που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Ν.4281/2014:
- Αιτιολογική Έκθεση του Νομοσχεδίου,
-Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής  επί του Νομοσχεδίου,
- Πίνακας με τις καταργούμενες διατάξεις μετά την ψήφιση του άρθρου 221 αρχικά  και τελικά 220 του Ν.4281/8.8.2014,
- Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων,
- Έκθεση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων επί του σχετικού νομοσχεδίου, 
-Αιτιολογική έκθεση επί των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου,
- Επίσημα πρακτικά της 6/8/2014 συνεδρίασης του Τμήματος Διακοπών της Βουλής που ψηφίστηκε το άρθρο 220 όπως τελικά διαμορφώθηκε 
- Άρθρα 7 και 8 του Ν3029/2002  για τα Τ.Ε.Α.,

4.      Από την εμπεριστατωμένη μελέτη όλων των ως άνω στοιχείων επιβεβαιώνεται ότι το  άρθρο 220 του Ν. 4281/2014 δεν αφορά σε καμιά περίπτωση το Σύστημα  Ασφάλισης του Προσωπικού ΤτΕ.  Άλλωστε όπως ορίζεται στο Ν.3863/2010 η ΤτΕ έχει καταστεί και μάλιστα με τους όρους της καθολικής διαδοχής και φορέας κοινωνικής ασφάλισης του προσωπικού της. Η πρόβλεψη του νόμου για την άσκηση από την ίδια την Τράπεζα, με τα  δικά της αρμόδια όργανα ( Γενικό Συμβούλιο και Συμβούλιο Ασφάλισης)  και της επικουρικής ασφάλισης,  ως Φορέα Ασφάλισης του Προσωπικού της, επαναβεβαιώθηκε με την τροποποίηση του Καταστατικού της Τράπεζας, στο οποίο προστέθηκε το Άρθρο  37Α .  Το άρθρο αυτό αναφέρει:
_ « Για την άσκηση, από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το νόμο και το προτελευταίο εδάφιο του άρθρου 38 του παρόντος, του έργου της κοινωνικής ασφάλισης του προσωπικού της, συνιστάται Συμβούλιο Ασφάλισης της ΤτΕ…….»(πρώτη παράγραφος)
_ « Το Συμβούλιο Ασφάλισης χαράσσει εξ ονόματος του Γενικού Συμβουλίουτις γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής της Τράπεζας ως φορέα ασφάλισης του προσωπικού της και αποφαίνεται επί γενικών ζητημάτων σχετικών με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίαςαπό τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας.»(τελευταία παράγραφος, εδάφιο α΄ ).
Σημειώνεται ότι και το τ. Μετοχικό Ταμείο λειτουργούσε από την ίδρυσή του με βάση τις ΣΣΕ 1948 και 1951 ως ¨ οιονεί   επαγγελματικό ταμείο ¨ Ν.Π.Ι.Δ.,  χωρίς καμιά συμμετοχή στους λογαριασμούς Κοινωνικής Ασφάλισης της Γενικής Κυβέρνησης.
Μάλιστα μετά την ανάληψη της ασφάλισης του προσωπικού της από την ίδια την Τράπεζα, την κάλυψη των εκ του Καταστατικού προβλεπομένων υποχρεώσεων της για την καταβολή συντάξεων από δικούς της αποκλειστικά πόρους  και τη δημιουργία των απαραίτητων προς τούτο προβλέψεων στον Ισολογισμό της, είναι σαφές ότι η κοινωνική ασφάλιση του προσωπικού της ΤτΕ έχει εξαιρεθεί συνολικά από τους αντίστοιχους λογαριασμούς Κοινωνικής Ασφάλισης της Γενικής Κυβέρνησης  και των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

5.      Εξάλλου θα ήταν παράδοξο αν η επιβολή της ποινής παύσης των Διοικητικών Οργάνων, όπως αναφέρεται στο Νόμο ( βλ. Σημείωσή μας ανωτέρω), συμπεριελάμβανε και την ΤτΕ την οποία προστατεύει η θεσμική ανεξαρτησία των οργάνων Διοίκησής της έναντι των εκπροσώπων της Κυβέρνησης. Όμως  μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση όπως αυτή του σχετικού άρθρου 220 του Ν4281/2014, δεν αφορά την ΤτΕ ως Φ. Α. του Προσωπικού της σύμφωνα και με όσα προαναφέρθηκαν….

6.      Η προσθήκη της έκτης παραγράφου στο άρθρο 220 του Ν.4281/2014 δεν αφορά το Σύστημα Ασφάλισης Προσωπικού ΤτΕ , όπως φαίνεται και από την ενδελεχή  παρακολούθηση της πορείας του νομοσχεδίου από την κατάθεσή του στη Βουλή, τη συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών υποθέσεων και στο Τμήμα Διακοπών  της Βουλής. Ακόμα και από τον τρόπο κατάθεσης της έκτης παραγράφου ως νομοτεχνικής βελτίωσης του άρθρου 220 και όχι ως ειδικής τροπολογίας  την τελευταία μέρα συζήτησης και ειδικότερα μία ώρα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, αποδεικνύεται ότι αυτή αφορά κυρίως κλάδους και τομείς ενστόλων που λειτουργούν ως Ν.Π.Δ.Δ. ενταγμένα στους λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης και πιθανώς θα ήθελαν να επιλέξουν μεταξύ της ένταξής τους στο ΕΤΕΑ ή  την μετατροπή τους σε Ν.Π.Ι.Δ. και ειδικότερα σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης υποχρεωτικής συμμετοχής βάσει των άρθρων 7 και 8 του Ν. 3029/2002.
Επισημαίνεται όμως όσον αφορά στην παράγραφο 6 και στην ειδική αναφορά ότι «τα σχετικά με την εφαρμογή της θα καθορισθούν με Υπουργική Απόφαση», έχοντας υπόψη την πρόσφατη εμπειρία μας, δηλαδή με ποιό τρόπο περιελήφθη και η ΤτΕ στη διαδικασία της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., πρέπει από τώρα να διευκρινισθεί αρμοδίως, πλήρως και αποφασιστικά ότι ολόκληρο το άρθρο 220 στο σύνολό του δεν μας αφορά.  Επίσης στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Τράπεζα με τον Ν.3193/2003 έχει εξαιρεθεί ρητά τόσο ως προς την κύρια όσο και ως προς την επικουρική ασφάλιση από τον Νόμο 3029/2002. 

7.      Επίσης εκείνο που βεβαίως έχει σημασία και πρέπει με ενδιαφέρον και προσοχή να υπογραμμισθεί και να ληφθεί υπόψη για ανάλογη προάσπιση από τις κάθε φορά νεοφανείς επιβουλές της ανεξαρτησίας της ΤτΕ, είναι η άποψη που έχει καταγραφεί στην Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία υπερασπίσθηκε την κατοχυρωμένη ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ της Βουλής και με πλείστα νομικά επιχειρήματα που αφορούν το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της, έκρινε αντισυνταγματική  τη διάταξη για το Τ.Α.Υ. της Βουλής όσον αφορά τη χορήγηση του εφάπαξ.
Περαιτέρω έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση Βουλευτή στην αρμόδια Επιτροπή, πως ο υπουργός Εργασίας το Μάρτιο του 2012 είχε κάνει δεκτή την αναλογιστική μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το Ταμείο των ενστόλων η οποία κάλυπτε  βιωσιμότητα 40 χρόνων του Ταμείου τους και σήμερα εντάσσονται στο ΕΤΕΑ….
Τα ανωτέρω  αποτελούν χρήσιμα υπομνηστικά στοιχεία σε όσους κάνουν ή δέχονται «ελαφρά τη καρδία»  εισηγήσεις για ανάθεση ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων εκτόςΤράπεζας, υποτιμώντας το θεσμικό πλαίσιο ανεξαρτησίας της και την προστασία που αυτό παρέχει ( Καταστατικό, Εθνικοί Νόμοι, ΓΝΩΜΕΣ ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Συνθήκη κ.ά. ).
Αθήνα 21 Αυγούστου 2014
Ευσταθίου Κώστας
Εκπρόσωπος στο Δ.Σ. του ΣΣΤΕ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”  Συνταξιούχων  ΤτΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου