2015-04-29

Παρασυλλογικά...

Όπως μάθαμε, το ειδύλλιο ΝΣΕ(*) & ΑΠΚ(*) που εξετράφη στα πεδία των μαχών του Συλλόγου μας είχε αίσιο τέλος!! Και το όνομα αυτών πλέον ΔΣ (*)
Η οριστική, γαμήλια, επισημοποίησή του συνετελέσθη κατά τη συγκρότηση του Προεδρείου του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, υπό τας ευλογίας της κουμπάρας ΔΕΚΣ(*)!

Συγκινημένοι όλοι οι παραπάνω τσούγκρισαν τα ποτήρια τους και ο ευτυχής γαμπρός δήλωσε περήφανος τα κάτωθι:
Πετύχαμε τη Διασφάλιση του Προγράμματος, Μετεργασιακών Παροχών, της μεγαλύτερης κατάκτησης του Σ.Σ.Τ.Ε.
Έχει επανειλημμένως γραφεί ότι το «Πρόγραμμα» μπορεί να διασφαλιστεί με μία από τις (3) τρεις συγκεκριμένες παρεμβάσεις:
α) Τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου.
β) Τη δημιουργία θυγατρικής ασφαλιστικής, μέσα στα πλαίσια της Τράπεζας.
γ) Την κάλυψη του Προγράμματος από ασφαλιστική εταιρεία


Στη συνέχεια, γαμπρός και νύφη, χαμογελαστοί και υπό τους ήχους πανηγυρικής μουσικής, ανεχώρησαν προς άγνωστον κατεύθυνσιν...

 Όπως όμως πληροφορούμαστε, εξ  εγκύρων πηγών, το ταιριαστό ζεύγος θα πραγματοποιήσει σύντομο γαμήλιο ταξίδι στην εξωτική νήσο "Ασφαλειάδα", όπου θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει όλα τα υπέροχα τοπία των ασφαλιστικών εταιρειών συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου...

Ακολουθεί φωτογραφικό ρεπορτάζ:

Αναμνηστική φωτογραφία του ευτυχούς ζεύγους Δημοκρατική Συνεργασία

 
Αναμνηστική φωτογραφία του γαμπρού 

ΕΚΤΑΚΤΟ!!!
Παπαράτσι μας έστειλαν φωτογραφίες από τις βόλτες του διασήμου ζεύγους στην εξωτική νήσο!
Τις δημοσιεύουμε πάραυτα...


 

 

(*) Σημείωση:
ΝΣΕ ή ΝΕΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (υπό Γοζαδίνο)
ΑΠΚ ή ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (υπό Κλητοράκη)
ΔΕΚΣ ή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (υπό Μαχαίρα, Βρέττα)
ΔΣ ή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (υπό Γοζαδίνο, Κλητοράκη)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 3 - ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ...

"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ιστολόγιο http://endrasi-ste.blogspot.com
Email endrasi.ste@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 3
Αθήνα, 29.4.2015
ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ  ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά τη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε. στις 24.4.2015, πραγματοποιήθηκε χθες 28.4.2015,συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τον προγραμματισμό δράσης της διετίας. Οι έξι (6) σύμβουλοι που συγκρότησαν το προεδρείο (ΔΗ.ΣΥ/ΔΕΚΣ), επέμειναν ουσιαστικά και ψήφισαν υπέρτης ανάθεσης του Προγράμματος Μετεργασιακών Παροχών σε Ασφαλιστική Εταιρεία. Εκείνο που μας εντυπωσιάζει και μας καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους για το τι σχεδιάζεται είναι πως ενώ η πρότασή τους ψηφίσθηκε μόνο από τους έξι (6) συμβούλους του προεδρείου, στη Νο 2 Ανακοίνωση του Σ.Σ.Τ.Ε. την οποία ετοιμάζουν για ταχυδρόμηση, παρουσιάζεται σαν απόφαση του συνόλου του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν διευκρινίζεται, ως όφειλαν, πως η πρόταση αυτή ψηφίσθηκε μόνο από την πλειοψηφία του προεδρείου και δεν αποτελεί κοινή απόφαση και των ένδεκα (11) συμβούλων. Όταν μάλιστα ως επόμενο θέμα  συνεδρίασης ορίσθηκε η συζήτηση των οικονομικών του Σ.Σ.Τ.Ε., φοβούμαστε πως κατά νου έχουν τον περιορισμό και τη φίμωση της επικοινωνίας των Κινήσεων με τους συναδέλφους μας. Ευχόμαστε να διαψευσθούμε διότι αν όντως επιχειρηθεί κάτι τέτοιο οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τη συλλογική μας λειτουργία.
Η Κίνησή μας κατέθεσε στο Δ.Σ. την κάτωθι πρόταση για τον προγραμματισμό δράσης του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε., η οποία και καταχωρήθηκε στα πρακτικά:

« Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Σ.Τ.Ε. ΣΤΙΣ 28.4.2015

Με τις εκλογές έκλεισε ένας κύκλος διετούς δράσης του Συλλόγου μας και δόθηκε η ευκαιρία σε όλους, όσους εκλεγήκαμε στο νέο Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε., να κάνουμε μια νέα αρχή συλλογικής ενωτικής δράσης και υπέρβασης αντιθέσεων που αντικειμενικά υπέσκαψαν πρακτικές και συμπεριφορές οι οποίες όμως κρίθηκαν από την ίδια τη βούληση των συναδέλφων κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Σε μια περίοδο λοιπόν που αφενός μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν κληρονομηθεί εξ αιτίας της εσφαλμένης εφαρμογής υπουργικών αποφάσεων και νόμων από την ΤτΕ, όταν μάλιστα η ίδια έχει αναλάβει από 1.1.2011 τις Καταστατικές της υποχρεώσεις έναντι των συνταξιούχων της και αφετέρου καθημερινά πληροφορούμεθα τις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα στις συντάξεις, θα περίμενε κανείς μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των αναγκών αυτής της περιόδου.  Δυστυχώς όμως φαίνεται πως αυτή την απλή αλήθεια κάποιοι την αρνήθηκαν και υιοθέτησαν, ευθύς εξ αρχής με το σχηματισμό του προεδρείου, πολιτική διαχωρισμού και αποκλεισμού του 46% των εκλεγμένων συμβούλων από κάθε θέση ευθύνης. Επομένως πρέπει να είναι καθαρό σε όλους τους συναδέλφους και τους συμβούλους του Σ.Σ.Τ.Ε., πως οι όποιοι διεκδικητικοί στόχοι απαιτούν πρωτίστως μια άλλη λειτουργία του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε. με διαφάνεια, δημοκρατία, συμμετοχή ΟΛΩΝ στις αποφάσεις και τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Διοίκησης. Αν  εξακολουθήσει η πρακτική των αποκλεισμών και των διαχωρισμών να αποτελεί και πάλι την επιλογή της πλειοψηφίας στην καθημερινή δράση του Συλλόγου, ασφαλώς και αυτό όχι μόνο αποδυναμώνει τη δύναμη των συνταξιούχων, αλλά και θα μας οδηγεί αντικειμενικά στην αναζήτηση τρόπων ενημέρωσης και έκφρασης με αυτοτέλεια και αποτελεσματικότητα.

1.    ΒΑΣΙΚΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
·      Απεμπλοκή των συνταξιούχων της ΤτΕ από διαδικασίες ελέγχου (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε), που αφορούν συνταξιούχους ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν κρατική χρηματοδότηση.   
·     Απόρριψη κάθε διαδικασίας ενσωμάτωσής των συνταξιούχων της ΤτΕ σε λογικές         Ενιαίου Ταμείου Μισθωτών ή Φορέα Απονομής Συντάξεων ή κατάργησης και συγχώνευσης της επικουρικής σύνταξης με την κύρια, αφού πλέον η Τράπεζα ενεργεί η ίδια την ασφάλιση του προσωπικού της, με ίδιους πόρους.Το πολυνομοσχέδιο για τα επικουρικά Ταμεία, όπως διευκρινίζει και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, δεν αφορά την ΤτΕ. Ενώ τυχόν μειώσεις επικουρικών δεν μας αφορούν αφού δεν έχουμε κρατική χρηματοδότηση στο παρεχόμενο μέρισμα από τις Σ.Σ.Ε. των ετών 1948,1951 και 2012. 
·     Απόκρουση κάθε σκέψης εκχώρησης του Προγράμματος Μετεργασιακών Παροχών  σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία ή μετατροπής του σε επαγγελματικό ταμείο.Η απάντηση της ΤτΕ σχετικά με την απαλλαγή της από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., με κύριο επιχείρημα την υπερνομοθετική ισχύ του Καταστατικού της, αποτελεί απάντηση σε όλους εκείνους που επί μήνες προσπαθούν να μας οδηγήσουν σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Αντίθετα διεκδικούμε την Υπογραφή Ειδικής Σ.Σ.Ε. για τη μετατροπή του Προγράμματος Μετεργασιακών Παροχών σε μέρισμα για όλο το προσωπικό, με συνέχιση της λειτουργίας του μέσα στη ΤτΕ σύμφωνα και με τις Σ.Σ.Ε. των ετών 1948, 1951 και 2012, αλλά και σειρά αποφάσεων του Γ.Σ. της ΤτΕ, ειδικότερα επί θητείας του Υποδιοικητή Ε. Κουράκου. Το νέο μέρισμα, στις σημερινές συνθήκες, θα πρέπει να υπολογίζεται σε 14,5 μερίσματα όσα και τα μερίδια των σχετικών κρατήσεων και να αποτελεί παράγοντα εξισορρόπησης των λαμβανόμενων και προσδοκώμενων συντάξιμων αποδοχών, με τη μεταφορά σε αυτό, των μειώσεων των συντάξεών μας που παραμένουν στο φορέα (για εμάς ΤτΕ).
·     ΄Αμεση ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων της ΤτΕ με θεσμικά κατοχυρωμένο τρόπο, με προοπτική σταδιακής επανασύνδεσης των συντάξεων με τους μισθούς των εν ενεργεία
·     Καμιά μεταβολή των ασφαλιστικών κρατήσεων-εισφορών των πρωτοασφαλιζόμενων πριν την 31.12.1992. Μελέτη για σταδιακή εναρμόνιση των κρατήσεων και παροχών όλου του προσωπικού στο ανώτεροεπίπεδο.
·     Ανάληψη της ευθύνης του Ταμείου Υγείας από την ίδια την ΤτΕ, εναρμονιζόμενη έτσι πλήρως στην ευθύνη της για το όλο κύκλωμα ασφάλισης του προσωπικού της. Διασφάλιση σε κάθε περίπτωση της συνέχισης της λειτουργίας του εντός της Τράπεζας, με αποτροπή κάθε δυνατότητας προσφυγής σε ιδιωτικά ασφαλιστικά συμφέροντα.

2.    ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΑΣ
Μέχρι την επίτευξη ολοκληρωμένηςθεσμικά λύσης στο πρόβλημα των συνεχών μειώσεων των καθαρών αποδοχών της μηνιαίας σύνταξης, διεκδικούμε μέτρα αντιμετώπισης των περικοπών, οι οποίες πραγματοποιούνται καθ’ υπέρβαση της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΤτΕ και της απαγόρευσης χρηματοδότησης λογαριασμών του Δημοσίου από αυτήν. Τα μέτρα αυτά θεωρούμε πως μπορεί, συνδυαστικά, να είναι:

·     Αποτύπωση, στην ατομική συνταξιοδοτική μερίδα του κάθε συνταξιούχου, του συνόλου των περικοπών οι οποίες έχουν προκύψει, μετά το 2010, στις συντάξιμες αποδοχές του.
·     Πληρωμή του φόρου εισοδήματος από τις καταγεγραμμένες απώλειες του εισοδήματος κάθε συναδέλφου συνταξιούχου, όπως αυτές παρακρατούνται, απεικονίζονται στην ατομική συνταξιοδοτική του μερίδα και παραμένουν στον φορέα (για εμάς ΤτΕ).
·     Επαναχορήγηση των δώρων και του επιδόματος αδείας τουλάχιστον στο μέρισμα (επικουρική + Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών). Σημειώνεται πως η ΕΤΕ εξακολουθεί, και σωστά, να καταβάλλει δώρα και επιδόματα στους συνταξιούχους της στο μέρισμα-επικουρική.
·     Πάγωμα των κρατήσεων των μηνιαίων δόσεων των προσωπικών δανείων μέχρι την οριστική εξομάλυνση του νέου συστήματος κρατήσεων φόρου εισοδήματος, και έναρξη εκ νέου των κρατήσεων αυτών από 1.5.2017.
·     Συνυπολογισμός και εκ νέου υπολογισμός του πραγματικού ύψους των οφειλών, των ληφθέντων στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με α. το ύψος των σημερινών εμπορικών αξιών των ακινήτων σε σχέση με αυτές της περιόδου δανεισμού και β.το σημερινό ύψος συντάξιμων αποδοχών σε σχέση με τις δίκαια και εύλογα προσδοκώμενες συντάξιμες αποδοχές, με τις οποίες και δανεισθήκαμε. Επί του προκύπτοντος ποσού, εφαρμογή των μέτρων οικονομικής ανακούφισης που έχουν ήδη ληφθεί.
·     Άρση της παρακράτησης, από την κύρια και επικουρική σύνταξη, της Εισφοράς Αλληλεγγύης, τα ποσά της οποίας αποδίδονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.) για την κάλυψη ελλειμμάτων ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν κρατική χρηματοδότηση. Η παρακράτηση και καταβολή αυτής της εισφοράς, αφ ενός αποτελεί έμμεση χρηματοδότηση του Κρατικού Προϋπολογισμού γεγονός το οποίο απαγορεύεται από την ΕΚΤ και αφετέρου δεν αφορά τους συνταξιούχους της ΤτΕ, διότι το Σύστημα Ασφάλισης Προσωπικού της ΤτΕ δεν χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (άρθρο 37 Ν.3863/2010). Ειδικότερα πρέπει άμεσα να αρθεί από την επικουρική, όπως και σωστά οι συνταξιούχοι της Ε.Τ.Ε., δεν καταβάλουν εισφορά  στο μέρισμα-επικουρική.
·     Επανεξέταση της εφαρμογής του πλαφόνή της εφαρμογής του στο καθορισμένο ύψος ως καθαρού ποσού, δηλαδή μετά τις νόμιμες κρατήσεις, με υπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων και των προσαυξήσεων των χρόνων πέραν των 35, από το Σύστημα Ασφάλισης Προσωπικού της ΤτΕ, όπως αυτό δεσμεύεται από τα καταστατικά των πρώην ταμείων. Σημειώνουμε πως οι διατάξεις των πάσης φύσεως περικοπών δεν αποτελούν γενικές δατάξεις νόμων, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 37Α του Καταστατικού της ΤτΕ, η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας πραγματοποιείται μόνο μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλισης.

3.    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Σ.Σ.Τ.Ε. – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 

Όπως σημειώσαμε και στην εισαγωγή της πρότασής μας, η δημοκρατική πρακτική στη λειτουργία του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε., θα αποτελέσει τη λυδία λίθο της συλλογικής μας αποτελεσματικότητας. Η τακτική επαφή με τους συναδέλφους μας μέσα από τις μηνιαίες συγκεντρώσεις, η αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων για διασύνδεση των λειτουργιών μας με τους συναδέλφους των Παραρτημάτων, αλλά και ένας νέος σχεδιασμός των τελευταίων για τη λειτουργία τους σε περιφερειακή βάση, θα δημιουργούσε συνθήκες καλύτερης και συνολικότερης συμμετοχής όλων στις δράσεις των Παραρτημάτων και θα περιόριζε στο ελάχιστο το φαινόμενο των επιστολικών ψήφων, που το 2015 αποτελεί ένα αρνητικό  σημείο για το Σ.Σ.Τ.Ε. Με βάση τις παραπάνω σκέψεις προτείνουμε:

·     Συμμετοχή όλων των εκπροσώπων στις διαπραγματεύσεις, πλήρης διαφάνεια των λειτουργιών του Δ.Σ., πρόσβαση των μελών του στις αποφάσεις και τα νομικά  κείμενα. Πλήρης ισοτιμία των μελών στις αποφάσεις για τους λογαριασμούς ενίσχυσης και αλληλεγγύης, έλεγχος και συμμετοχή όλων των συμβούλων σε θέματα διαχείρισης οικονομικών παροχών και ενισχύσεων.
·     Επεξεργασία ενός σύγχρονου Καταστατικού, με συλλογικές διαδικασίες βάσης, με στόχο την καλύτερη περιφερειακή οργάνωση και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των συνταξιούχων της στις αποφάσεις του Σ.Σ.Τ.Ε., την ευκρινή αποτύπωση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, κ.ά.
·     Ενίσχυση των δραστηριοτήτων πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης του Σ.Σ.Τ.Ε. Αναζήτηση, μέσα από διάλογο με τους ίδιους τους συναδέλφους, μιας διαφορετικής προσέγγισης των θεμάτων αυτών, που εκτός άλλων, να οδηγεί στην ανάδειξη πολύπλευρα των  δημιουργικών ταλέντων των συναδέλφων.
·     Κοινές συνεδριάσεις των Σ.Υ.Τ.Ε. και Σ.Σ.Τ.Ε. σε τακτά χρονικά διαστήματα με συγκεκριμένα θέματα που μας απασχολούν.
·     Συζήτηση για το αναγκαίο σήμερα επίπεδο των σχέσεών μας με την Ο.Σ.Τ.Ο.Ε.,με βάση  τις εξελίξεις στο επίπεδο των Κεντρικών Τραπεζών (ενοποίηση σταδιακά σε ευρωπαϊκό επίπεδο των λειτουργιών τους), αλλά και αυτών των εμπορικών τραπεζών. 

 Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Οι σύμβουλοι των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” στο Δ.Σ., με συνείδηση των δυσκολιών της περιόδου και παρά τη λαθεμένη επιλογή της πλειοψηφίας να διαχωρίσει ευθύς εξ αρχής τους συνταξιούχους, θα προσπαθήσουμε να καταστούμε αποτελεσματικοί διαθέτοντας όλες μας τις δυνάμεις με γνώμονα αποκλειστικά τα συμφέροντα όλων των συναδέλφων συνταξιούχων της ΤτΕ, χωρίς αποκλεισμούς. »

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Βαξεβανάκη Ιουλία, Γκότσης Δημήτρης, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα, Λεμπέσης Παναγιώτης, Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μπαλαούρας Μάκης, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστoρας Γιώργος, Νικολόπουλος Σωτήρης, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Ρούσος Γεώργιος, Χάρακα Παναγιώτα, Χατούπη Μαρία, Χρηστίδης Απόστολος.

Για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις θέσεις και τις τακτικές συναντήσεις των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”, καθώς και για επικοινωνία:
Ιστολόγιο (blog)   http://endrasi-ste.blogspot.com

2015-04-24

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 2 - ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΤΟN Σ.Σ.Τ.Ε.

"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ιστολόγιο http://endrasi-ste.blogspot.com
Email endrasi.ste@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 2
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΤΟN Σ.Σ.Τ.Ε.

Αθήνα, 24 Απριλίου 2015

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε. με θέμα τη συγκρότηση του Συμβουλίου σε σώμα, βρεθήκαμε μπροστά σε μια προειλημμένη απόφαση των πέντε συμβούλων της Δημοκρατικής Συνεργασίας (Γοζαδίνου / Κλητοράκη) και της εκπροσώπου της ΔΕΚΣ (Βρέττα Ευαγγελία), να συγκροτήσουν ουσία μονοπαραταξιακό προεδρείο. Αυτό εξ άλλου αποτυπώθηκε και στα πρακτικά της συνεδρίασης, με την έλλειψη οποιουδήποτε επιχειρήματος ή άλλης πρότασης πέραν αυτών που υπέβαλε ο προεδρεύων, από μέρους της εκπροσώπου της ΔΕΚΣ. Η Κίνησή μας επέμεινε στη συμμετοχή όλων των Κινήσεων στην συγκρότηση του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ, σύμφωνα με την εκλογική ετυμηγορία και το συσχετισμό που ανέδειξαν οι συνάδελφοι.  Θεωρούσαμε πως μια τέτοια συγκρότηση με την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου σε ουσιαστικό όργανο λήψης των αποφάσεων, θα συνέβαλε στην ενωτική – συλλογική λειτουργία του και στη σταδιακή αποκατάσταση κλίματος σύνεσης και σεβασμού που πρέπει να διακρίνει συλλογικά όργανα και δη ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.  Η αρχική πρότασή τους για προεδρείο των οκτώ, με συμμετοχή και των συμβούλων της Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας (εκτός των συμβούλων των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ), ουσιαστικά έγινε για να γίνει, αφού γνώριζαν εκ των προτέρων ότι αυτή δεν θα γίνονταν  αποδεκτή από μια Κίνηση που η θέση της ήταν υπέρ του σχηματισμού αντιπροσωπευτικού αναλογικού προεδρείου.
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα συμφέροντα των συνταξιούχων μας, κατά την οποία η επιμονή των δανειστών για νέα πρόσθετα μέτρα στις συντάξεις είναι παρούσα, αλλά και η ανάγκη μεγάλη για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των συνταξιούχων μας που παρανόμως και αντικαταστατικά καταπατήθηκαν (περικοπές συντάξεων, εισφορές ΑΚΑΓΕ, πέναλτι, Δώρα και Επίδομα Αδείας, κ.ά), η πλειοψηφία επέλεξε το δρόμο του διαχωρισμού και της διαίρεσης των συνταξιούχων. Με τις επιλογές τους απέδειξαν πως μοναδικός τους στόχος παραμένει η διαχείριση και η νομή  ¨της συνδικαλιστικής εξουσίας¨ με αλαζονεία, εγωισμό και αυταρχισμό.
Οι σύμβουλοι των ¨ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ¨ από καλύτερες θέσεις πλέον, θα επιμείνουμεστην υπεράσπιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας και στην αποτροπή εκχώρησης δικαιωμάτων μας εκτός Τράπεζας σε Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες. 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Γκότσης Δημήτρης, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα, Λεμπέσης Παναγιώτης, Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μπαλαούρας Μάκης, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστoρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χάρακα Παναγιώτα, Χατούπη Μαρία, Χρηστίδης Απόστολος.

Για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις θέσεις και τις τακτικές συναντήσεις των  “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”, καθώς και για επικοινωνία:
Ιστολόγιο (Blog): http://endrasi-ste.blogspot.com

2015-04-21

Η διάχυση της επιστήμης

Άρθρο του ΔΙΟΝΥΣΗ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ*

Το όνομα του ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα πιο σημαντικά διαστημικά προγράμματα της NASA. Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο που, στις αρχές Μαΐου, ο κ. Κριμιζής θα τιμηθεί από την Ενωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) για τη συνολική του προσφορά στην επιστήμη της Φυσικής και του Διαστήματος. Αυτή δεν είναι, φυσικά, παρά ακόμη μία αναγνώριση στις δεκάδες άλλες που έχει λάβει από διεθνείς επιστημονικούς φορείς ο Χιώτης επιστήμονας, ο οποίος ως διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 επιστημόνων, μηχανικών και υποστηρικτικού προσωπικού για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τις δοκιμές, την εκτόξευση και την παρακολούθηση 63 διαστημικών αποστολών και 175 επιστημονικών οργάνων που έκαναν μετρήσεις διαπλανητικών αποστολών της NASA.
Είναι, άλλωστε, ο μόνος επιστήμονας στον κόσμο ο οποίος μ’ αυτόν τον τρόπο έχει επισκεφθεί όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος! Η διάκριση, όμως, από την ΕΕΦ αποτελεί και μια διάκριση που αναγνωρίζει, μεταξύ των άλλων, και την προσπάθεια του κ. Κριμιζή να διαχύσει στο ευρύτερο κοινό της χώρας μας την ανάγκη κατανόησης από τον μέσο άνθρωπο των τρόπων με τους οποίους η σύγχρονη επιστήμη εξερευνά τη φύση.

Ο Σταμάτης Κριμιζής (αριστερά) παραλαμβάνει το φετινό βραβείο του Smithsonian National Air and Space Museum για την εφ’ όρου ζωής προσφορά του στην επιστήμη.

Στην εποχή μας, που οι πολίτες αντιμετωπίζουν κρίσιμες επιλογές σε θέματα που έχουν επιστημονική και τεχνολογική βάση, είναι απαραίτητο η επιστημονική μεθοδολογία να γίνει κατανοητή ευρύτερα. Η εξάρτηση, άλλωστε, της ανθρωπότητας από την υπεύθυνη χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας αυξάνει καθημερινά, ενώ η ανάγκη για μια πλατύτερη διάχυση της γνώσης θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Ως άτομα και ως συνειδητοποιημένοι πολίτες είναι απαραίτητο να εξοικειωθούμε με την επιστήμη και την τεχνολογία και τις συνέπειές τους στην καθημερινή μας ζωή.

Ο σημερινός, άλλωστε, ρυθμός των αλλαγών στην κοινωνία μας είναι και γρήγορος και ριζοσπαστικός. Οι μηχανικοί της δεκαετίας του 1960 χρησιμοποιούσαν τελείως διαφορετικές τεχνικές, οι σύγχρονοί τους αστρονόμοι διαφορετικά όργανα και οι υπάλληλοι της εποχής εκείνης χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας, διαφορετικές μεθόδους αποθήκευσης πληροφοριών και υπολογισμού των κερδών.

Μόνο οι γραφειοκρατικοί τρόποι παρεμπόδισης της προόδου δεν έχουν αλλάξει! Κι όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας δεν διαθέτουν την απαιτούμενη βάση για μια ευρύτερη κατανόηση των αλλαγών, αφού ο τρόπος της εκπαίδευσής τους είναι συνήθως πολύ αόριστος για να τους επιτρέψει να τις παρακολουθήσουν, με αποτέλεσμα πολλοί απ’ αυτούς να παραιτούνται από οποιαδήποτε περαιτέρω προσπάθεια αφού θεωρούν ότι πολλά πράγματα στον κόσμο είναι πλέον πάνω και πέρα από τις ικανότητές τους. Είναι φανερό ότι μια τέτοια κατάσταση δεν βοηθά στη δημιουργία ενός πολίτη με αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό ούτε και στη δημιουργική και υπεύθυνη συμπεριφορά του στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Και να σκεφτεί κανείς ότι στο άμεσο μέλλον τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, γιατί ήδη αντιμετωπίζουμε μιαν εκρηκτική αύξηση του αριθμού των νέων γνώσεων και ανακαλύψεων, γεγονός που συνεπάγεται και μιαν ανάλογη αύξηση της επίδρασής τους στην καθημερινή μας ζωή. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει επίσης πως όλες οι νέες γνώσεις θα είναι όλο και πιο εξειδικευμένες, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολα κατανοητές από τους «μη ειδικούς». Γι’ αυτό η μετάδοση των γνώσεων θα πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε οι πιο βασικές έννοιες τουλάχιστον να είναι κατανοητές από κάθε άτομο, ακόμη κι αν αυτό δεν διαθέτει κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση, ενώ είναι καθήκον των «ειδικών» να μεταδίδουν αυτά που ξέρουν στους μη ειδικούς με έναν απλό και κατανοητό τρόπο και σε καθημερινή βάση.

Σ’ ένα τέτοιο, λοιπόν, πλαίσιο θεωρώ ότι κάθε επιστήμονας έχει την υποχρέωση να παίξει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στη διάχυση των νέων γνώσεων αφού, έτσι κι αλλιώς, τα περισσότερα άτομα κάθε ηλικίας γοητεύονται από τη φύση και θα ’θελαν πράγματι να την κατανοήσουν καλύτερα. Γιατί, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας περίεργα όντα. Είναι αυτό που μας ωθεί να θέτουμε τις ερωτήσεις, που μας κάνει κυνηγούς της γνώσης, πειραματιστές και εξερευνητές. Αυτό το συναίσθημα της περιέργειας και της τάσης για εξερεύνηση είναι στην πραγματικότητα και η βάση της επιστήμης. Γι’ αυτό θεωρώ ότι σ’ ένα μεγάλο ποσοστό η δουλειά των επιστημόνων θα ’πρεπε να περιλαμβάνει και την εξοικείωση του κοινού με την πραγματική φύση της επιστήμης και τη συνειδητοποίηση ότι αυτά που κάνουν οι «επαγγελματίες» επιστήμονες δεν είναι παρά μια πιο σύνθετη πλευρά αυτού που κάθε άνθρωπος έχει τη φυσική τάση να κάνει: να διερευνά, δηλαδή, το άγνωστο.

*Ο κ. Διονύσης Π. Σιμόπουλος είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

ΠΗΓΗ 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

2015-04-17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 1 - ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ …


"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 1
ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ …

Αθήνα, 17 Απριλίου 2015

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 15.4.2015, υπεγράφη το πρακτικό της εφορευτικής επιτροπής των πρόσφατων εκλογών του Συλλόγου μας. Η ανάδειξη της Κίνησής μας σε δεύτερη δύναμη στο Σ.Σ.Τ.Ε. με ποσοστό 22%, με τρείς έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο, ένδεκα έδρες στην Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. και μίαεκπροσώπηση από τις δύο που έχει ο Σ.Σ.Τ.Ε. στο Ταμείο Υγείας, αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα που αναβαθμίζει την παρουσία και το ρόλο των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” στα συλλογικά δρώμενα των συνταξιούχων της ΤτΕ. Σημαντικό ποσοστό (σχεδόν 20%) των συναδέλφων που ψήφισαν στα παραρτήματα και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων που ψήφισαν στο Κεντρικό επέλεξαν το ψηφοδέλτιο της Κίνησής μας. Δυστυχώς όμως παρά τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των συναδέλφων της Αθήνας στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (2013 και 2015), η αποχή παρέμεινε στο 53% των εγγεγραμμένων γεγονός που δεν ευνοεί την προάσπιση των δικαιωμάτων μας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κίνησής μας, αποτελεί ηχηρό ράπισμα προς όλους εκείνους τους μηχανισμούς και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, που επί σχεδόν δύο χρόνια δημιούργησαν κλίμα αναξιοπρέπειας και συνθήκες πλήρους οικονομικού και επικοινωνιακού στραγγαλισμού της. Αποτελεί έστω και ετεροχρονισμένα καλοπληρωμένη απάντηση σε εκείνους που υπέκλεψαν πειρατικά τον τίτλο της Ν.Σ.Ε. και παρόλο που έκαναν ευκαιριακή και όχι προγραμματική συμμαχία συγκέντρωσαν μικρότερα ποσοστά και λιγότερες έδρες από τις προηγούμενες εκλογές.

Θέλουμε με ειλικρίνεια να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους που μας εμπιστεύτηκαν σε μια δύσκολη συγκυρία. Πηγή της δύναμης των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” είναι και θα εξακολουθήσει να είναι η ισότιμη και ειλικρινής  σχέση τους με τους συναδέλφους, μακριά από κομματικές και παραταξιακές εξαρτήσεις και μηχανισμούς.

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Σ.Τ.Ε.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με τις εκλογές έκλεισε μια διετία χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων εκ μέρους όλων των Κινήσεων, προκειμένου να διαμορφωθούν καλύτεροι όροι μιας αποτελεσματικής πορείας του Σ.Σ.Τ.Ε..

Με την ώθηση που δίνει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κίνησή μας:

·      Θα συμβάλουμε με αποφασιστικότητα στις δίκαιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων μας, που αν και οι δαπάνες του προσωπικού της ΤτΕ, καλύπτονται από την ίδια την Τράπεζα και δεν επιβαρύνουν λογαριασμούς του Δημοσίου, υφίστανται παράλογα, χωρίς νομική και καταστατική υποχρέωση, τις συνέπειες των μέτρων τα οποία ελήφθησαν στο όνομα του περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και στερούν εκτός των άλλων από τις συντάξιμες αποδοχές και τα δώρα και το επίδομα αδείας.  
·        Δεν θα συναινέσουμε στην ανάθεση της διαχείρισης δικαιωμάτων μας σε φορείς εκτός Τράπεζας και θα επιμείνουμε στην απεμπλοκή μας από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και από λογικές Ενιαίου Ταμείου Μισθωτών.
·        Θα διεκδικήσουμε τη σταδιακή επανασύνδεση των συντάξεων των συναδέλφων μας με τους μισθούς των εν ενεργεία και μέτρα ανακούφισης όπως αυτά αναφέρονται στην προεκλογική μας ανακοίνωση (Πρόγραμμα στόχων και διεκδικήσεων).
Τέλος, δηλώνουμε πως αδιαπραγμάτευτη θέση της Κίνησής μας είναι η παραμονή του Προγράμματος Μετεργασιακών Παροχών στην ΤτΕ και η απόρριψη κάθε πρότασης ανάθεσής του σε ασφαλιστική εταιρεία ή μετατροπής του σε επαγγελματικό ταμείο.

Με τις προτάσεις και την εν γένει στάση μας, θα συμβάλλουμε στην αποκατάσταση κλίματος συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας του Σ.Σ.Τ.Ε., με πλήρη διαφάνεια και συμμετοχή των συνταξιούχων στις αναγκαίες δράσεις αλληλεγγύης και πολιτισμού.
Στο κέντρο της προσοχής μας βρίσκονται η αλλαγή του Καταστατικού με καταστατικές συλλογικές διαδικασίες και ο περιορισμός των δαπανών του Σ.Σ.Τ.Ε..

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η συγκρότηση του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε. με βάσει ένα πρόγραμμα θέσεων, θα ήταν μια κατάσταση αποδεκτή από εμάς. Σε κάθε περίπτωση όμως, η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου αναλογικά - αντιπροσωπευτικά, σύμφωνα με τη δύναμη του κάθε συνδυασμού, παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των Κινήσεων στη συγκρότησή του και αναδεικνύει το Διοικητικό Συμβούλιο σε όργανο ουσιαστικής λήψης των αποφάσεων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Γκότσης Δημήτρης, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα, Λεμπέσης Παναγιώτης, Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μπαλαούρας Μάκης, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστoρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χάρακα Παναγιώτα, Χατούπη Μαρία, Χρηστίδης Απόστολος.

Για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις θέσεις και τις τακτικές συναντήσεις των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”, καθώς και για επικοινωνία: 
Ιστολόγιο (Blog): http://endrasi-ste.blogspot.com  Email: endrasi.ste@gmail.com

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ / ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ  7 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 11.00 ΤΟ ΠΡΩΪ 
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ Σ.Σ.Τ.Ε. ΣΤΗ ΛΕΚΚΑ 23-25

2015-04-09

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΝ Σ.Σ.Τ.Ε. - 30/3/2015

Παραθέτουμε τα αποτελέσματα των Αρχαιρεσιών
στον Σύλλογο Συνταξιούχων Τραπέζης της Ελλάδος
30 Μαρτίου 2015

- ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ & ΟΣΤΟΕ


- ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ



Ευχαριστούμε θερμά 

όλες & όλους τους συναδέλφους 
που εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους την Κίνησή μας!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Μέσα στο σύστημα του Μεγάλου Ιεροεξεταστή...

Μέσα στο σύστημα του Μεγάλου Ιεροεξεταστή, μας λέει ο Ντοστογιέφσκι, όλοι πρέπει να είναι απόλυτα ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι και όποιος πάει να χαλάσει τη γιορτή πρέπει αμείλιχτα να εξοντωθεί... ο καλύτερος τρόπος να χάσει στη σημερινή εποχή ένας λαός τη "δύναμη και το θάρρος" του να είναι ελεύθερος, είναι να ακούει από το πρωί ως το βράδυ πως όλα είναι καλά και προοδευτικά στον πιο καλό και τον πιο προοδευτικό κόσμο.

Κώστας Παπαϊωάννου*
Ακολουθεί Κείμενο του Ντοστογιέφσκι: 
(απόσπασμα από το "Έγκλημα και Τιμωρία")


"Κανένα άλλο αίτιο δεν παραδέχονται!''
είπε ο Ραζουμίχιν ζωηρά.
''Δεν κάνω λάθος. Μπορώ να σου φέρω τα βιβλία τους. Γι' αυτούς όλα πηγάζουν από την κακή επίδραση του περιβάλλοντος''.
Τίποτ' άλλο.

Αυτή είναι η αγαπημένη τους έκφραση. Έτσι βγαίνει το συμπέρασμα πως, αν αναδιοργανώσουμε την κοινωνία, τα εγκλήματα θα εξαφανιστούν. Γιατί οι άνθρωποι δεν θα είναι πια δυσαρεστημένοι με τίποτα και θα γίνουν όλοι τους αγαθοί, ώσπου ν' ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου. Δε λογαριάζουν καθόλου την ανθρώπινη φύση, την πετάνε έξω από την πόρτα, δεν την ανέχονται! Γι' αυτούς η ανθρωπότητα δε θα εξελιχθεί κατά τρόπο ζωντανό και σύμφωνα με την ιστορική πορεία για να φτάσει κάποτε μόνη της στην οργάνωση ενός σωστού κοινωνικού συστήματος. Όχι! Γι' αυτούς, αντίθετα, το κοινωνικό σύστημα που θα ξεπηδήσει από κάποιον μαθηματικό εγκέφαλο, θα οργανώσει μέσα σε μια στιγμή την ανθρωπότητα και στο άψε σβήσε θα την κάνει δίκαιη και αναμάρτητη δίχως να προηγηθεί καμμιά άλλη εξέλιξη και πέρα από κάθε ιστορική και ζωντανή εξέλιξη' Γι' αυτό αισθάνονται μια ενστικτώδη αποστροφή προς την ιστορία.

"Δε βρίσκεις, σου λένε, τίποτ' άλλο στην ιστορία παρά αγριότητες και βλακείες".

Γι' αυτούς όλα εξηγούνται με τη βλακεία και μόνο! Να, επίσης και για ποιο λόγο απεχθάνονται τόσο πολύ τη ζωντανή εξελικτική πορεία της ζωής. Η ζωντανή ψυχή! Κολοκύθια, σου λένε. Η ζωντανή ψυχή έχει απαιτήσεις, η ζωντανή ψυχή δεν υπακούει κατά τρόπο μηχανικό, είναι φιλύποπτη, είναι αντιδραστική. Η δικιά τους θεωρία, όμως, παρ' όλο που μυρίζει ψοφίμι και μπορεί να κατασκευαστεί από καουτσούκ, έχει βλέπεις, το πλεονέχτημα να μην κάνει την κοινωνία ζωντανή, αλλά έναν οργανισμό πειθήνιο και δουλικό που δεν θα έχει πια κανένα φόβο να επαναστατήσει! Έτσι, φτάνουμε στην αντίληψη ότι όλο το ζήτημα είναι να στήσουμε ένα σωρό τούβλα, χωρισμένα σε διαδρόμους και δωμάτια. Έτοιμο λοιπόν το κοινόβιο τους, έλα όμως που δεν είναι ακόμα έτοιμη η ανθρώπινη φύση για να το κατοικήσει!
θέλει να ζήσει η φύση. Δεν έφτασε ακόμα στο τέρμα η ζωτική της ανέλιξη, και είναι πολύ νωρίς για να πάει στο νεκροταφείο. Όχι, δε μπορείτε μόνο με τη λογική να ξεπεράσετε την ανθρώπινη φύση! Η λογική προβλέπει μόνο τρείς περιπτώσεις, ενώ οι περιπτώσεις είναι εκατομμύρια. Σβήστε τα όλα αυτά τα εκατομμύρια των περιπτώσεων και περιοριστείτε μόνο στην άνεση. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να λύσετε το πρόβλημα, τόσο ξεκάθαρος, ώστε δεν χρειάζεται να τον πολυβασανίσεις για να τον παραδεχτείς.
Έτσι δεν θα υπάρχει πια λόγος να σκεφτόμαστε. Και πραγματικά, το βασικό είναι να μην υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε! Όλο το μυστήριο της ζωής θα μπορέσει τότε να χωρέσει σε δυο φύλλα τυπωμένο χαρτί.

"Να τος! ξαμολήθηκε πάλι και μας τάραξε στην πολυλογία -δέστε τον, μωρέ",
είπε ο Πορφυρής Πετρόβιτς γελώντας...

Fyodor Dostoevsky
Фёдор Достоевский

* Κώστας Παπαϊωάννου (1925-1981), Έλληνας φιλόσοφος της διασποράς

________________________________

Πηγή: ΚΟΣΜΟΪΔΙΟΓΛΩΣΣΊΑ

Βασιλεύουσα, Πάσχα του 1180, επί αυτοκράτορος Μανουήλ Κομνηνού

(Διασκευή από το βιλβίο του Κώστα Κυριαζή, «Αγνή η Φράγκα, οι Τελευταίοι Κομνηνοι»
επιμέλεια: Θάνος Δασκαλοθανάσης)


Οι γιορτές του Πάσχα που ξεκινούσαν από το Σάββατο του Λαζάρου και κρατούσαν ως και τη δεύτερη μέρα μετά την Κυριακή, ήταν μια ευκαιρία να λάμψει πάλι η Βασιλεύουσα από το χρυσάφι και το ασήμι, να γίνουν λιτανείες, να πάνε και να΄ ρθουνε σε εκκλησιές, να παρουσιαστούνε με όλα τους τα εμβλήματα της απόλυτης εξουσίας τους οι αυτοκράτορες, να πάρουν την πρώτη θέση στην ιεραρχία της εκκλησίας, αφού ήταν οι πρώτοι στην τάξη και της θρησκείας ακόμη, οι πιστοί στον Χριστό τον Θεό αυτοκράτορες των Ρωμαίων.
              «Τω Σαββάτω τω Λαζάρω δείλης, ανοιγομένου του παλατίου εισέρχεται πάσα η Σύγκλητος, μάγιστροι, ανθύπατοι, πατρίκιοι…» έγραφε ο Κων/νος Πορφυρογέννητος ορίζοντας με λεπτομέρεια το Τυπικό των ημερών.


Σάββατο του Λαζάρου
         
Έφθασε το Σάββατο του Λαζάρου. Η Βασιλεύουσα ήταν πάλι καθαρή, πάλι στολισμένη, ο λαός είχε βάλει πάλι τα καλά του, οι δρόμοι, οι φόροι, οι στοές ήταν γεμάτες από το μυριόχρωμο πλήθος, που φώναζε, χειρονομούσε, αντάλλασσε φιλιά και ευχές.
          Σαν βράδιασε ο Μανουήλ (Κομνηνός) και ο Αλέξιος ( ο γιος του) πήγαν στην εκκλησία του Αι-Δημήτρη  και στάθηκαν όρθιοι μπροστά στη «χειμευτή» εικόνα της Παναγιάς, κοντά στη θύρα που έδινε στο ηλιακό. Χτύπησε η καμπάνα και άρχισαν ένας ένας να ΄ρχονται οι συγκλητικοί και να παίρνουν από τα χέρια του Μανουήλ βάγια, που ήταν από φοινικόφυλλα πλεγμένα με μυριστικά λουλούδια,  και έναν μεγάλο σταυρό οι μάγιστροι και οι οφικιάλιοι, και οι πιο κάτω από έναν μικρότερο. Πιάστηκε το χέρι του Μανουήλ να δίνει σταυρούς και βάγια.
            Κατόπιν ο Μανουήλ με τον Αλέξιο και την ακολουθία τους πήγαν στη εκκλσιά του Φάρου, στην εκκλησιά της Μάνας του Θεού, να παρακολουθήσουν τον εσπερινό κι όταν απόσωσε η λειτουργία, ψάλλαν πρώτοι οι ψαλτάδες το « Συνταφέντες σοι» κι ύστερα το κουβούκλιο, κι όταν τέλειωσε κι αυτό, πήραν οι πραιπόζιτοι μεγάλα κλαδιά από φοίνικες και το μοιράσανε στο κουβούκλιο των δυο συμβασιλέων και γύρισαν όλοι μαζί στο ιερό παλάτιο.

Κυριακή των Βαΐων

Την Κυριακή των Βαΐων στο παλάτι γίναν όλες οι τελετές κι ας είχε αρχίσει να γερνάει ανεπανόρθωτα, γιατί οι Κομνηνοί λέγαν δικό τους κείνο των Βλαχερνών. Με λευκές χλαμύδες ήταν οι πραιπόζιτοι καθώς και οι πατρίκιοι και το κουβούκλιο. Κι όταν συνάχτηκαν όλοι, σχημάτισαν την πομπή στο τρίκλινο του Ιουστινιανού και μπήκε ο ορφανοτρόφος κι έδωσε τα αυτοκρατορικά σύμβολα σ΄ εκείνους που τα παίρναν πάντα, κι ήλθαν ύστερα οι δήμαρχοι κι έδωσαν στους μεγάλους και σπουδαίους άρχοντες σταυρούς ασημένιους, όπως το θέλαν οι τύποι.
Κι επειδή είχε φθάσει πια η ώρα, ο Μανουήλ κι ο Αλέξιος, με διβητήριο και χλαμύδα, κάθισαν στα σέντζα τους, στο χρυσοτρίκλινο, έχοντας δεξιά και ζερβά τους τους πιο φανταχτερούς τιτλούχους της αυτοκρατορίας στην πρώτη σειρά, στη δεύτερη τους πιο κάτω, κι έτσι συνέχεια κατεβαίνοντας στην τελευταία σειρά τούς λιγότερου σπουδαίους.
Κατόπιν ο οστιάριος, ύστερα από όρντινο του πραιπόζιτου, βγήκε κρατώντας στο χέρι του ραβδί στολισμένο με πολύτιμες πέτρες και μπήκε πρώτος ο ορφανοτρόφος, φέρνοντας το σύμβολο της πίστης, σταυρό ολόχρυσο, και ορθώθηκε χωρίς να γονατίσει μπροστά στους αυτοκράτορες, γιατί τον κρατούσε, και ο σταυρός ήταν ανώτερος και από τον ισόθεο αυτοκράτορα. Και οι αυτοκράτορες, ο Μανουήλ και ο Αλέξιος ασπάστηκαν το σταυρό. Και ο ορφανοτρόφος έκανε τρία προσκυνήματα, έδωσε το σύμβολο στον αυτοκράτορα, φίλησε το χέρι του Μανουήλ και πισωπατώντας στάθηκε στη μέση της αίθουσας και,  αφού ξαναπροσκύνησε, γονάτισε χάμω, είπε: «Πολλά τα έτη, πολλά» και σηκώθηκε πάλι και έφυγε.
Μπήκε κατόπιν με νόημα του οστιάριου το δεύτερο βήλο, ο σακελάριος της Αγίας Σοφίας και έφερε στους αυτοκράτορες σταυρούς που είχε ριγμένους στον αριστερό του ώμο και έναν που κρατούσε στο δεξί του, και προσκύνησε τρεις φορές τον Μανουήλ και τον Αλέξιο, κι ύστερα έδωσε το σταυρό που είχε στο δεξί του χέρι στον Μανουήλ, φιλώντας του τα ακροδάχτυλα, και ασπάστηκε το σταυρό ο αυτοκράτορας και τον έδωσε στον πραιπόζιτο.
Ακολούθησαν κι άλλοι κι άλλοι… Ο σκευοφύλακας της Υπεραγίας Θεοτόκου των Βλαχερνών με τον χαρτουλάριο της Αγίας Σορού και άλλοι πολλοί από όλες τις εκκλησιές.
Και μπηκαν όλοι τούτοι στο τρίκλινο κουβαλώντας σταυρούς και προσκυνούσαν και παίρναν και ασπάζονταν τους σταυρούς ο Μανουήλ κι ο Αλέξιος κι η ώρα περνούσε και τελειωμό δεν είχαν. Κι όταν έφυγε κι ο τελευταίος, ο αυτοκράτορας κέλευσε κι ήλθαν οι άλλοι, που δεν είχαν σχέση με το Θεό τους ναούς και τα ιδρύματα, κι ήταν τούτοι οι πατρίκιοι και οι στρατηγοί κι όλοι οι άλλοι που μετρημό δεν είχαν.
Σαν τέλειωσαν τα σταυροκουβαλήματα και τα άλλα, έφυγαν από το τρίκλινο του Ιουστινιανού ο Μανουήλ και ο γιος του, ο Αλέξιος, σχηματίστηκε πομπή και βγήκαν στο χρυσοτρίκλινο  οι αυτοκράτορες και το παπαδολόι της εκκλησιάς του Φάρου με το σταυρό τους κι άρχισαν οι ψαλμωδίες και τα τροπάρια της ημέρας: « Την κοινή ανάστασιν»… και τους ακολούθησαν οι βασιλιάδες και οι μεγάλοι της αυτοκρατορίας με κεριά αναμμένα και τράβηξαν όλοι για τη Δάφνη και μπήκαν στην εκκλησιά της Αγίας Μάνας του Χριστού. Άναψαν κεριά ο Μανουήλ και ο Αλέξιος και προσευχήθηκαν, και βγήκαν πάλι και πήγαν στην εκκλησιά του Αγίου Στεφάνου του Πρωτομάρτυρα, και μετά πέρασαν από το Αυγουσταίο και τους ζητωκραύγασαν οι μαγλαβίτες και  βάραγγοι και οι οφικιάλιοί τους, που στέκονταν στο Τρίκογχο.
Και όλοι αυτοί μαζί, αυτοκράτορες και κουβούκλιο και πατρίκιοι και πρωτοσπάθαριοι με τους μαγλαβίτες και τους βαράγγους, γύρισαν πίσω στο χρυσοτρίκλινο και πήγαν και στάθηκαν, δεξιά οι αυτοκράτορες και οι άλλοι αριστερά προς τη σέντζα, κρατώντας στα χέρια τους κεριά και σταυρούς, και μπήκε και το παπαδολόι κι ακούμπησε ο διάκος το αναλόγιο στο θρόνο του Μανουήλ, και είπε τις ευχές του το παπαδολόι, και ξαναβγήκαν πάλι οι αυτοκράτορες, σέρνοντας πίσω τους φίδι χρυσοπλουμισμένο, φεγγερό από τα κεριά, το αρχοντολόι, και πήγαν πάλι στην εκκλησιά του Φάρου να παρακολουθήσουν τη λειτουργία.
Απόλυσε κάποτε η εκκλησία, και οι αυτοκράτορες και οι καλεσμένοι πήγαν στο τρίκλινο του Ιουστινιανού, που ήταν στρωμένο το τραπέζι.

Μεγάλη Πέμπτη

Ήλθε η Μεγάλη Πέμπτη. Χλωμός πρόβαλε τη δεύτερη ώρα από το πρωινό στον ιππόδρομο ο Μανουήλ. Τον ακολούθησε ο Αλέξιος και τα κουβούκλιά τους. Χάιδεψε λίγο το κεφάλι του γερο-Αγρίμιν ο Μανουήλ, τον καβάλησε με κόπο, και χωρίς ούτε να γυρίσει να δει τι έκανε ο γιος του – γιατί ήταν σίγουρος ότι θα κανε σωστά ό,τι ήταν να γίνει- τράβηξε για τα γηροκομεία, για να εκπληρώσει τη φωνή του προφήτη που είπε: « Εσκόρπισεν, έδωκεν τοις πένησιν, η δικαιοσύνη αυτού μόνο εις τον αιώνα του αιώνος» δίνοντας χρυσάφι κι ασήμι σε κείνους που άλλο δεν είχανε να κάνουνε ξέχωρα να περιμένουνε το θάνατο.
Πέρασαν με τη συνοδεία τους απλά ντυμένοι, γιατί έτσι το ΄θελε η μέρα, οι αυτοκράτορες από όλα τα γηροκομεία, κι ήταν κάμποσα στη Θεοφύλαχτη, κι έφθασε πια μεσημέρι, όταν κουρασμένος  και άσπρος σαν πανί γύρισε στο ιερό παλάτι ο Μανουήλ.
Πέρασε η μέρα, στο παλάτι ετοιμάζονταν για τη βραδινή λειτουργία. Την ορισμένη ώρα ο Μανουήλ, αν και καταπονημένος από την ασθένειά του, έχοντας ζερβά του τον γιο του, βρισκότανε στην εκκλησία της Παναγίας του Φάρου, για να ακούσουν τα άγια λόγια των Ευαγγελίων που μιλούσαν για τη θυσία του Θεανθρώπου.
Γέμισε θυμίαμα και λιβανωτό η πεντάμορφη εκκλησιά, οι ψαλτάδες ένωσαν με τα χερουβείμ και τα σεραφείμ, που πετούσανε αόρατα μέσα στο σπίτι της Παναγιάς, τις φωνές τους, ρίγη ιερής συγκίνησης περάσανε από τα κορμιά των πιστών, άρχισαν να κτυπάνε πένθιμα οι καμπάνες, ακούστηκαν τα τελευταία λόγια των παπάδων, σβήσανε οι φωνές των ψαλτάδων, πάψανε τα φτερουγίσματα των αγγέλων.
Ο Μανουήλ προχώρησε, κάθισε στο σκάμνο κοντά στο νάρθηκα και άρχισαν ένας ένας να τον πλησιάζουν οι μεγάλοι της αυτοκρατορίας, να τον προσκυνήσουν, να πάρουν από τα χέρια του, όπως το απαιτούσε η παράδοση, δύο μήλα κι ένα  κιννάμωμο.
Και σαν τέλειωσε κι αυτή η τελετή, σηκώθηκαν ο Μανουήλ και ο γιος του και τράβηξαν για το ιερό παλάτιο, να φάνε με όσους είχαν καλέσει.

Μεγάλη Παρασκευή

Από το παλάτιο των Βλαχερνών, τη δεύτερη ώρα από το ξημέρωμα, ξεκίνησε ο Μανουήλ μαζί με τον Αλέξιο, μια και ήτανε να πάνε στην εκκλησιά της Παναγίας των Βλαχερνών,  όπως το ΄θελε η παράδοση. Μπήκαν μέσα στην εκκλησιά που ευωδίαζε από θυμίαμα αλλά και λουλούδια. Από τις ροδιές που είχαν ανθίσει ολοτρόγυρα στους κήπους, τις πασχαλιές και τ΄ άλλα μυριστικά, που λες και πάλευαν μεταξύ τους ποιο θα υπερισχύσει, ποιο θα χαρίσει πιο πλούσιο ή πιο λεπτό ένα άρωμα για την ταφή του Θεανθρώπου, για την υπόσχεση της αυριανής ανάστασης, που ήτανε και για τη φύση ανάσταση, αφού για τα καλά είχε μπει η άνοιξη.
Προχώρησαν μέχρι τις άγιες θύρες οι αυτοκράτορες κι ανάψανε κεριά, προσευχήθηκαν, μπήκαν κατόπιν στο θυσιαστήριο, ο Μανουήλ πήρε ένα θυμιατό ολόχρυσο, στολισμένο με πέτρες και μαργαριτάρια, κι άρχισε να θυμιατίζει ολοτρόγυρα κι ύστερα, αφού έντυσε την αγία τράπεζα, έβαλε απάνω το αποκόμβιο και βγήκε από την πλάγια θύρα και μπήκε στο ιερό της αγίας σορού και ξανάναψε κεριά και προσευχήθηκε. Κατόπιν με το γιο του πάντα να τον ακολουθεί, διέσχισε την εκκλησιά που ήταν γεμάτη από πατρικίους και το σεκρέτο και το κουβούκλιό του, και γύρισε πάλι στο παλάτιο των Βλαχερνών και τράβηξε στα δωμάτιά του για να ξαποστάσει.
Μετά την τριτοέκτη έφυγε από τις Βλαχέρνες ο Μανουήλ και μαζί με το γιο του και το κουβούκλιό του πήγε πάλι στα γηροκομεία της Βασιλεύουσας και χάρισε χρυσάφι, και στα λεπροκομεία, για να δώσει κι εκεί τα δώρα του σ΄ αυτούς που σάπιζαν ζωντανοί.
Στην εκκλησιά της Παναγιάς του Φάρου κατευθύνθηκε κατόπιν με τη ακολουθία του και προσκύνησε την τίμια λόγχη που τρύπησε το πλευρό του Θεανθρώπου. Την λόγχη που είχε βρει ο ξάδερφος του βασιλιά Ηράκλειου και την έφερε με πομπή από τους Αγίους Τόπους στη Πόλη, πριν ξεκινήσει την εκστρατεία του κείνος ο αυτοκράτορας τους Πέρσες να συντρίψει, που είχανε κλέψει τον Τίμιο Σταυρό και τον κουβάλησαν στην πρωτεύουσά τους.
Την τίμια λόγχη με κατάνυξη προσκύνησε ο Μανουήλ και τα χείλη του σχημάτισαν μια προσευχή: να γιάνει, να ζήσει…
Με κόπο σηκώθηκε και τράβηξε για το χρυσοτρίκλινο. Σαν έφθασε εκεί, πήγε στο βεστιάριο κι έβγαλε το χρυσό τραπέζι και τα χρυσά σκεύη που θα χρησιμοποιούσαν τις μέρες του Πάσχα στο χρυσοτρίκλινο, κι όταν τέλειωσε κι αυτό τα καθήκον, πήρε βαθιά ανάσα. Κι αυτή η μέρα είχε τελειώσει. Έμεναν δυο ακόμη, και ύστερα θα μπορούσε να μείνει για δυο-τρεις μέρες στο κράβατό του, να συνέλθει και να ξεκουραστεί.

Ξημέρωνε το Σάββατο, η Ανάσταση πλησίαζε.

Λαός και άρχοντοι ετοιμάστηκαν για τη μεγάλη ώρα που θα χτυπούσαν οι καμπάνες, που θα ακουγόταν το «Ανάστα ο Θεός», τη ώρα που εχθροί γίνονταν φίλοι, που αντάλλασσαν το φίλημα της αγάπης.
Από το χρυσοτρίκλινο ξεκίνησε η πομπή με τον Μανουήλ και τον Αλέξιο, που φορούσαν σαγία, στο κεφάλι της. Πέρασαν από ευκτήριους οίκους, ανάψανε κεριά, φούσκωσε η ακολουθία τους. Φθάσανε στον κοιτώνα του Αυγουσταίου  κι άλλαξαν όλοι και φόρεσαν ατραβατικά χλανίδια και τύρεα. Φόρεσαν παγανό διβητήσιο και χλανίδα οψίμαρο ο Μανουήλ και ο γιος του και βγήκαν από τον κοιτώνα και φθάσαν στην παλιά πύλη του Οινόποδα που ήταν γεμάτη από αρχόντους και σιδερωμένους και πέσαν στα γόνατά τους όλοι, και ο πραιπόζιτος  έγνεψε στον της κατάστασης κι εκείνος είπε: «Κελεύσατε» και όλο το αρχοντολόι και οι σιδερωμένοι βροντοφώναξαν: « Εις πολλούς κι αγαθούς χρόνους»
Με τη χρυσοφορεμένη και σιδερωμένη συνοδεία τους οι αυτοκράοτρες βγήκαν από το Κονσιστώριο, φτάσαν στο Άγιο Φρέαρ και μέχρι να πάνε εκεί, σταματούσαν κάθε τόσο ν΄  ακούσουν τις χιλιοειπωμένες ευχές, να δεχτούν προσκυνήματα, να φουσκώσει, αν ήταν κούφιοι οι εστεμμένοι, η περηφάνια τους, που ήταν από το Θεό σταλμένοι να διοικούνε όλους αυτούς,  άρχοντες και πλέμπα, παπαδολόι και λαό.
Στο Άγιο Φρέαρ περίμενε ο πατριάρχης τον Μανουήλ και άναψαν κεριά και διπλώθηκε αυτός και ο γιος του μπροστά στον πατριάρχη και διπλώθηκε κι αυτός μπροστά τους και φιλήθηκαν και μπήκαν στη Μεγάλη Εκκλησιά της του Θεού Σοφίας. Και προχώρησε ο πατριάρχης στο θυσιαστήριο  και στάθηκαν ο Μανουήλ κι ο Αλέξιος μπροστά στις άγιες θύρες κι άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν και μπήκανε μετά στο θυσιαστήριο και έστρωσε με τα ίδια του τα χέρια ο Μανουήλ την Αγία Τράπεζα  και πήρε από τον πραιπόζιτο εκατό λίτρες χρυσάφι και τις έβαλε στην Αγία Τράπεζα, στο σκαλοπάτι που στεκόταν. Πήρε ύστερα το θυμιατό από το χέρι του Πατριάρχη και θύμιασε τρεις φορές και βγήκε ύστερα από την αριστερή θύρα και πήγε στο σκευοφυλάκιο. Άναψε κεριά, προσευχήθηκε και θύμιασε όλα τ΄ άγια σκεύη.
Μια ώρα κράτησε ακόμη το πανηγύρι. Προσκυνήματα, φωνές, ζητωκραυγές, όλα σοφά μοιρασμένα, ώσπου βρέθηκαν πάλι στο ιερό παλάτι όλοι. Εκεί, αφού άκουσαν τα ονόματά τους όσοι ήταν καλεσμένοι, κάθισαν να φάνε.
Την ένατη ώρα φόρεσε πάλι το σαγίο του το κουβούκλιο. Σαν έφτασε η ώρα της λειτουργίας πήγαν στην εκκλησιά της Παναγίας του Φάρου οι αυτοκράτορες με τη συνοδεία τους. Και τη στιγμή  που οι ψαλτάδες ήταν έτοιμοι να πουν «Ανάστα ο Θεός» οι κουβικουλάριοι, που κρατούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή τα βήλα που κρέμονταν πάνω από τα χρυσά καλύπτοντάς τα, πήραν μιαν ανάσα και τα σήκωσαν μόλις ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη» και μείναν μόνον τα χρυσά. Κι όταν τέλειωσε η λειτουργία κι όταν φώναξαν όλοι «Στρερεώση ο Θεός τους Βασιλείς ημών» αντήχησε το όργανο που βρισκόταν στο Τριπέτωνα και οι αυτοκράτορες, φορώντας άσπρα σκαραμάγγια με χρυσά κεντίδια, κάτσανε στο τραπέζι, μαζί κι οι καλεσμένοι που φορούσαν κι αυτοί σκαραμάγγια, άλλοι λευκά κι άλλοι χρωματιστά.
          
Την επάυριο, Κυριακή του Πάσχα, στην Μεγάλη Εκκλησιά πήγαν πάλι οι αυτοκράτορες κι οι αυτοκρατόρισσες να λειτουργηθούνε την άγια τούτη μέρα του Θεού. Κι ήταν στολισμένοι με δαφνόφυλλα και μύρτα οι δρόμοι, και φορούσαν άρχοντες και λαός τα πιο καλά τους ρούχα και φιλιόντουσαν και ευχόντουσαν, άλλοι με την καρδιά τους, άλλοι με μισό στόμα, γιατί το  ΄θελε η μέρα να ευχηθούν.
Σε έξι μεριές ήταν συναγμένοι οι κράχτες των Δήμων, σε έξι μεριές ακτολογούσανε τους αυτοκράτορες, καθώς πηγαίνανε στη Μεγάλη Εκκλησιά:
«Πάσχα Κυρίου σήμερον καθορώντες μελωδικώς κραυγάζομεν ομοφώνως» ακούστηκε η Τρίτη δοχή των Βένετων.
«Τους χρόνους υμών πληθύνη συν ταις Αυγούσταις» ακούστηκαν ξανά οι κράχτες να φωνάζουν.
«Πολυχρόνιον ποιήση ο Θεός την αγίαν βασιλείαν σας εις πολλά τα έτη» ανταπάντησε ο λαός.
Κι ύστερα συνέχισαν οι Πράσινοι: « Προσκυνήσαντες του αναστάντος Χριστού την δόξαν».
Και λάλησε ξανά με τη βαριά του φωνή ο λαός.
«Πολυχρόνιον ποιήση ο Θεός την  βασιλείαν Μανουήλ και Αλεξίου».
Και είπαν κι άλλα οι κράχτες και κατέληξε ο λαός:
«Πολυχρόνιος…Πολυχρόνιος…Πολυχρόνιος… και η βασιλεία υμών»

Πηγή: ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ