2021-09-29

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΣΤΕ 2021: Οκτώ ερωτήματα ευθύνης μπροστά στην κάλπη

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ Σ.Σ.Τ.Ε. 2021

Οκτώ ερωτήματα ευθύνης μπροστά στην κάλπη

 

Συνάδελφοι,

Από το αποτέλεσμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, θα κριθούν πολλά για το μέλλον των συντάξεών μας.

 

Στο Δ.Σ., όπου συζητήθηκε και αποφασίστηκε η διενέργεια των αρχαιρεσιών σύμφωνα με το Καταστατικό, αγνοήθηκε η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων που, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, προέβλεπε η υπουργική απόφαση για τις σχετικές διαδικασίες. Οι σύμβουλοι των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ επεσήμαναν το θέμα, αλλά δέχτηκαν επίθεση από όλους, η οποία επαναλήφθηκε στην ανακοίνωση του ΔΣ της 15.9.2021. Επομένως, κάθε, εκ των υστέρων, πιθανός ισχυρισμός για την αναστολή των αρχαιρεσιών, θα είναι αβάσιμος και θα εκφράζει τη θέληση της σημερινής πλειοψηφίας να παραμείνει στην εξουσία του ΣΣΤΕ με κάθε τρόπο….

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που μας απασχολούν, ελπίζοντας πως θα συμβάλουμε στην πληρέστερη ενημέρωση όλων των συναδέλφων μας, πριν κατευθυνθούν στις κάλπες. 

 

1.      Γιατί η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΣΤΕ επιτίθεται συνεχώς στους ¨ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ¨;;

Όλη την τελευταία περίοδο, υπεύθυνοι για την κατάσταση των συντάξεών μας, είναι οι σύμβουλοι του Προεδρείου (ΔΗ.ΣΥ και ΔΕΚΣ), οι οποίοι «υποκλίνονται» στις επιλογές του Γιάννη Στουρνάρα!! Επιλογές που συγκρούονται με την ανεξαρτησία της ΤτΕ και την αυτονομία του ασφαλιστικού μας συστήματος, όπως αυτό κατοχυρώνεται από το Καταστατικό της ΤτΕ (άρθρα 38 και 71), τις ΣΣΕ 1948 και 1951 και το άρθρο 64 του ν.3863/2010!! Η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της ΤτΕ και των θεσμικών μας κατακτήσεων σε κύρια και επικουρική σύνταξη από τους ¨ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ¨, είναι ο βασικός λόγος των συνεχών επιθέσεων σε βάρος μας…

 

2.      Γιατί οι ¨ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ¨ διαμαρτύρονται για το διαχωρισμό, «δεν είχαμε διαχωρισμούς με προηγούμενους νόμους;;»

Αυτοί που αποφάσισαν στο Συμβούλιο Ασφάλισης της ΤτΕ το διαχωρισμό των συνταξιούχων της (Ι.Γοζαδίνος, Ε.Γερανιωτάκης, Ι.Στουρνάρας, Μ.Μιχαλόπουλος, Β.Κωτσοβίλης και Ά.Παξινού) προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν έγινε και τίποτα, αφού, με προηγούμενους νόμους, υπήρχαν ήδη διαχωρισμοί στις συντάξεις(!!) Αποδέχονται πως αυτό που έκαναν ήταν κακό, αλλά προσπαθούν να το «νομιμοποιήσουν» στη συνείδησή μας εξομοιώνοντας την απόφασή τους με εκείνες νόμων που μας επιβλήθηκαν(!!) Ισχυρίζονται δε, ψευδώς και σκόπιμα, πως αποδέχτηκαν το διαχωρισμό για να αποφύγουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων και την τυχόν μείωσή τους!! Χωρίς να αναρωτηθούν γιατί η Διοίκηση της Τράπεζας δεν ακολούθησε και εδώ τις διατάξεις του νόμου ανάληψης των Ταμείων μας, υποστηρίζουν ανερυθρίαστα πως η τήρηση της νομιμότητας θα στοιχίσει πολλά χρήματα στην Τράπεζα!!

 

3.      Ποιες είναι οι διαφορές και οι συνέπειες του διαχωρισμού;;

  1. Οι διαχωρισμοί που μας είχαν επιβληθεί με νόμους (π.χ. ασφαλισμένοι πριν και μετά την 1.1.1993), δεν άλλαξαν ποτέ τη προβλεπόμενη καταστατικά διαδικασία υπολογισμού της σύνταξης. Με την προσθήκη του άρθρου 10Α στο Καταστατικό, διαχωρίζουμε μόνοι μας τους συνταξιούχους και μάλιστα στον πυρήνα των δικαιωμάτων μας, δηλαδή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης!! Όταν μάλιστα οι παλαιοί διαχωρισμοί από 12.5.2016 καταργήθηκαν κατά τον υπολογισμό των συντάξεων με το νέο σύστημα Εθνικής και Ανταποδοτικής σύνταξης.
  2. Το άρθρο 10, ρητά προβλέπει πως το σύστημα υπολογισμού που εφαρμόζεται για τους νέους συνταξιούχους, εφαρμόζεται και για τους παλαιούς, πρακτική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Ενιαίου Μισθολογίου το 1982.
  3. Η ΤτΕ, ακολουθώντας τη γενική διάταξη νόμου που αφορά όλα τα πρώην ειδικά ταμεία, είχε υποχρέωση να εφαρμόσει το νέο σύστημα υπολογισμού εθνικής και ανταποδοτικής και, αφού δεν συμμετέχει στον ΕΦΚΑ, έπρεπε να προβεί στον επανυπολογισμό των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων της ΤτΕ σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού χωρίς διαχωρισμούς!!
  4. Η Τράπεζα, για να αποφύγει το κόστος επανυπολογισμού των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων (με τη συναίνεση των συνδικαλιστών που σήμερα ζητούν την επανεκλογή τους!!), διαχώρισε μόνη της τους συνταξιούχους σε συνταξιοδοτούμενους πριν και μετά την 1.1.2015, εφαρμόζοντας τις ρητά καταργημένες διατάξεις περί Βασικής και Αναλογικής σύνταξης, και αναθέτοντας, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τράπεζας, a priori, τον καθορισμό του ανώτατου ύψους των συντάξεών μας (πλαφόν) στον εκάστοτε Υπουργό, όπως ορίζεται ρητά στην υπουργική απόφαση.

Αποτέλεσμα: Η διατήρηση των διαχωρισμών που είχαν επιβληθεί με νόμους και η ενίσχυσή τους με το άρθρο 10Α, η αποτροπή της αποκατάστασης των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων, ο υπολογισμός των συντάξεων των νέων συνταξιούχων με 12:12 αντί 14:12 και η διατήρηση των κρατήσεων των μνημονιακών νόμων στις συντάξεις νέων και παλαιών συνταξιούχων, όταν από 1.1.2019 έχουν καταργηθεί από τις συντάξεις των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ!!

 

4.      Είναι αλήθεια ότι οι παλαιοί συνταξιούχοι δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές;;

Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, εκτός άλλων, παραπληροφορούν και εκφοβίζουν ειδικά τους παλαιούς συνταξιούχους, ισχυριζόμενοι πως δεν πρέπει να ζητάνε επανυπολογισμό των συντάξεών τους, γιατί δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές!! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστρέβλωση των θεσμικών επιτευγμάτων του χώρου μας, από τον παραπάνω ανιστόρητο ισχυρισμό. Από την αρχή της ασφάλισης του προσωπικού της ΤτΕ εισφέραμε πλήθος τακτικών εφ’ άπαξ εισφορών με την πρόσληψη και την υπηρεσιακή εξέλιξή μας στην Τράπεζα, με τις οικογενειακές μεταβολές (γάμος, τέκνα), με την υπογραφή ΣΣΕ κ.ά!! Μάλιστα οι εισφορές μας υπολογίζονταν επί των πάσης φύσεως τακτικών, εκτάκτων αποδοχών και υπερωριών!! Το 1945, με συμφωνία των τότε συλλόγων και της τράπεζας, οι γενικές αυξήσεις 15% που χορηγήθηκαν σε όλους τους εργαζόμενους, μετατράπηκαν στην ΤτΕ σε διαρκή καταβολή εισφοράς για τις συντάξεις του προσωπικού με Πράξη Διοικητή: 10% του εργοδότη και 5% του εργαζόμενου!! Η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε αδιαλείπτως μέχρι και το 1992, όταν και σταδιακά η εισφορά του εργαζόμενου ανήλθε στο 11% και του εργοδότη στο 22%, με ταυτόχρονη μεταφορά και του 4% της εισφοράς για το εφ’ άπαξ στο ταμείο κύριας σύνταξης. Συνολικά δηλαδή 37%, πλέον των τακτικών εφ’ άπαξ εισφορών που συνεχίζονται μέχρι σήμερα!! Το ύψος της εισφοράς μας ήταν πάντα υψηλότερο εκείνης που σταδιακά διαμορφωνόταν στο τέως ΙΚΑ. Μάλιστα, μέχρι και 31.12.2012, πληρώναμε εισφορές εφ όλων των αποδοχών χωρίς πλαφόν(!!), όταν στο τότε ΙΚΑ το ανώτατο πλαφόν υπολογισμού των εισφορών ήταν τα 2424 ευρώ!!

 

5.      Γιατί επιμένετε στην κατάργηση της Ε.Α.Σ ;;

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων καθιερώθηκε το 2010 με τις μνημονιακές ρυθμίσεις, τροποποιήθηκε επί το δυσμενέστερο το 2011 και καταβάλλεται στο λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, που είχε δημιουργηθεί το 2008 με το γνωστό νόμο Πετραλιά. Ο λογαριασμός αυτός υπηρετεί θεωρητικά την κοινωνική αλληλεγγύη των γενεών, αλλά, με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών, μεταφέρονται πόροι για να καλυφτούν τα τυχόν ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων του ΕΦΚΑ/τ.ΙΚΑ. Η ΤτΕ σε καμιά περίπτωση, δεν δύναται να λάβει χρήματα από λογαριασμούς του Δημοσίου ή τον ΑΚΑΓΕ, ενώ συγχρόνως απαγορεύεται να χρηματοδοτεί αμέσως ή εμμέσως το Δημόσιο. Επομένως η ΤτΕ, που, ως φορέας ασφάλισης, εγγυάται η ίδια την καταβολή των συντάξεων στο προσωπικό της, δεν είχε κανένα νόμιμο λόγο να υποβάλλει τους συνταξιούχους της στην κράτηση της Ε.Α.Σ., εν είδει πρόσθετης φορολόγησης!! Στο Δημόσιο, που εγγυάται το ίδιο την καταβολή των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, ήδη, με δύο αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίθηκε οριστικά η επιστροφή των κρατήσεων μέχρι και 31.12.2018 στους συνταξιούχους, καθώς από 1.1.2019 έχουν καταστεί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ και όχι του Δημοσίου…. Πώς λοιπόν και με ποιά λογική συνεχίζεται η κράτηση της ΕΑΣ στην ΤτΕ και μάλιστα και επί της επικουρικής μας σύνταξης που και πρόσφατα επαναβεβαιώθηκε πως είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΤτΕ;;

 

6.      Γιατί ανησυχείτε για την ιδιωτική ασφάλιση αφού ο νόμος δεν μας συμπεριλαμβάνει;;

Ο νόμος δεν μας συμπεριλαμβάνει υποχρεωτικά, όμως υπάρχει ανοικτό το παράθυρο της δήθεν εθελοντικής συμμετοχής, το οποίο η σημερινή πλειοψηφία, αν και προκλήθηκε δημοσίως με ανακοίνωση των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, δεν κλείνει… Αντίθετα, μας επιτέθηκε με νέους χαρακτηρισμούς, ενώ ήταν και είναι πολύ απλό να δεσμευτεί δημόσια, πως σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτεί την ανάθεση της διαχείρισης των εισφορών μας σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία ή την εθελοντική συμμετοχή μας στο Τ.Ε.Κ.Α. Μήπως όμως βρίσκονται σε επαφές και συζητήσεις με τον αρχιερέα της ιδιωτικής ασφάλισης για το τί θα πράξουν από 1.1.2022;; Καλό είναι όλοι μας πριν την κάλπη να σκεφτούμε το: ¨Κάλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε¨…. 

 

7.      Πού στοχεύετε με την Αναλογική – Αντιπροσωπευτική συγκρότηση του Δ.Σ.;;

Οι ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ αγωνισθήκαμε για την ενότητα και προτείναμε στις Κινήσεις της συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης την κοινή εκλογική κάθοδο σε προσυμφωνημένο πλαίσιο διεκδικήσεων. Πιστεύουμε πως με την πρότασή μας, με την αντιπροσωπευτική-αναλογική συμμετοχή ΟΛΩΝ στο Προεδρείο που θα σχηματισθεί δημιουργούνται όροι και προϋποθέσεις να αγωνισθούμε ενωμένοι και να διεκδικήσουμε:

  • ·Ενιαίο σύστημα υπολογισμού όλων των συντάξεων με αποτροπή του διαχωρισμού των συνταξιούχων σε νέους και παλαιούς.
  • ·Κατάργηση ΟΛΩΝ των κρατήσεων των νόμων με άμεση κατάργηση των δύο κρατήσεων για τις οποίες μας «έδωσαν» μόνο 11 μήνες αναδρομικά.
  • ·Επιστροφή άμεσα των δώρων και των επιδομάτων στο Μέρισμα του 36% (20+16), μετά και την επαναβεβαίωση της αυτονομίας της επικουρικής μας ως προϊόν των ΣΣΕ 1948 και 1951.
  • ·Κατάργηση της Ε.Α.Σ. από κύρια και επικουρική, μετά την επαναβεβαίωση της αυτονομίας μας και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • ·Υπολογισμό των συντάξεων με βάση τον Κανονισμό του πρώην Ταμείου κύριας σύνταξης (άρθρο 10) και τους ισχύοντες νόμους.
  • ·Δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου μας με διαφάνεια και συμμετοχή ΟΛΩΝ των Παρατάξεων στο Προεδρείο.
  • ·Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την συχνότερη και πληρέστερη ενημέρωση και συμμετοχή όλων μας στις διαδικασίες που μας αφορούν.

8.      Έχει νόημα η συμμετοχή μας στην ΟΣΤΟΕ;;

Η συμμετοχή μας στην ΟΣΤΟΕ, έχει συμβολική μόνο σημασία για την ενότητα των συνταξιούχων του κλάδου. Η συμμετοχή μας όμως σε ένα συνέδριο, που οι μισοί σχεδόν από τους συνέδρους είναι από την ΤτΕ, δεν εκφράζει τις ανάγκες ολόκληρου του κλάδου!! Είναι δυνατόν να υπάρχει ΟΣΤΟΕ χωρίς συμμετοχή των σωματείων συνταξιούχων της Εθνικής, της Εμπορικής, της πρώην Ιονικής και άλλων, με αποκλεισμό δηλαδή των 2/3 των συνέδρων της;; Τι νόημα επομένως έχει η επιδίωξη της διαχείρισης της σφραγίδας της ΟΣΤΟΕ από μια πρόεδρο που ο χώρος της, δηλαδή η ΤτΕ δεν είναι στον ΕΦΚΑ;; Μάς βοήθησε η παρουσία της στο αξίωμα της προέδρου της ΟΣΤΟΕ;; Ούτε μία επιστολή διεκδίκησης ή διαμαρτυρίας δεν έκανε στο Γιάννη Στουρνάρα!! Δεν έχει νόημα ή χρησιμότητα, λοιπόν, η συμμετοχή μας σε ένα ακόμα συνέδριο της ΟΣΤΟΕ, χωρίς τη συμμετοχή εκείνων που, κατά βάση, αποτελούν την ΟΣΤΟΕ!!

 

Συνάδελφοι,

Ας αναλογιστούμε και ας σκεφτούμε: Το 2017 ΔΗ.ΣΥ και ΔΕΚΣ δήλωναν πως την επομένη των αρχαιρεσιών θα αρθούν από το Γενικό Συμβούλιο οι κρατήσεις!! Το 2019 μας υποσχέθηκαν εκ νέου πως από τη μισθοδοσία του Μαΐου, οι κρατήσεις θα έχουν καταργηθεί !!. Φτάνουμε σε λίγο στο 2022(!!) και συνεχίζουμε ακόμα να έχουμε κρατήσεις για τις οποίες, ως αντισυνταγματικές, μας επέστρεψαν 11 μήνες αναδρομικά!! Αλήθεια πόσο άλλο θα ανεχόμαστε αυτή την κοροϊδία;;

 

Μήπως επιτέλους ήλθε η ώρα να μιλήσει η αξιοπρέπειά μας ;;

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου