Όπως είναι γνωστό, η ετήσια αύξηση που θα χορηγηθεί στις συντάξεις από 1.1.2023 προσδιορίστηκε στο 7,75% βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν.4387/2016). Υπενθυμίζουμε σε όσους ξεχνούν ή νομίζουν πως με τις επιθέσεις τους κατά των συμβούλων των Εν Δράσει και Αναγεννητικής, θα αποφύγουν τις ευθύνες τους τα ακόλουθα:
· Σύμφωνα με τις ΣΣΕ και με την πάγια πρακτική, το ποσοστό της ετήσιας αύξησης, δινόταν ολόκληρο στο σύνολο του Μερίσματος (σήμερα 20% επικουρική +16% πρόγραμμα).
· Το μέρισμα από 36% των συντάξιμων αποδοχών ή 45% της κύριας σύνταξης, ως προϊόν των ΣΣΕ 1948 και 1951 (πρώην Μετοχικό), δεν συνδεόταν και δεν ακολουθούσε τα τεκταινόμενα στις επικουρικές του ΕΦΚΑ/ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ).
· Οι αποφάσεις για το Μέρισμα λαμβάνονται αποκλειστικά από το Συμβούλιο Ασφάλισης, χωρίς υποχρέωση ενημέρωσης ή έγκρισής τους από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου και εποπτείας επί του Μερίσματός μας!!
· Στην κοινή σύσκεψη των Διευθύνσεων Ανθρώπινου Δυναμικού και Νομικών Υπηρεσιών με τους ΣΥΤΕ και ΣΣΤΕ, στην οποία συμμετείχε και η κ. Πετρόγλου (το γραφείο της οποίας είχε γνωμοδοτήσει σχετικά με το διαχωρισμό του Μερίσματος), είχε διευκρινιστεί πως η Τράπεζα θα εξακολουθούσε να υπολογίζει τις αυξήσεις στο σύνολο του 36% (επικουρικής+ προγράμματος).
· Η Γνωμοδότηση του εξειδικευμένου νομικού γραφείου, η οποία μνημονεύεται στη σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας (Α.Γ.Σ. 7/25.6.2013), σε σχετικό ερώτημα της Τράπεζας, καταλήγει στα εξής: «…η ΤτΕ υποχρεούται να συνεχίσει να καταβάλει ως επαγγελματική παροχή την προκύπτουσα διαφορά μερίσματος μεταξύ αυτού που χορηγεί βάσει των διατάξεων του Καταστατικού του ΜΤΥΤΕ και αυτού που αντιστοιχεί στην επικουρική σύνταξη που παρέχει το ΕΤΕΑΜ. Η υποχρέωση αυτή της Τράπεζας θεμελιώνεται: α)σε νόμο αυξημένης τυπικής ισχύος, ο οποίος δεν μπορεί να καταργηθεί από τον κοινό νομοθέτη: το άρθρο 38 εδαφ. δ του Καταστατικού της Τράπεζας, το οποίο αποτελεί παράρτημα διεθνούς συμβάσεως που κυρώθηκε με το Ν.3424/1927 (άρθρο 1 παρ. β΄), και β)στις από 28.2.1948 και 15.6.1951 ΣΣΕ μεταξύ της ΤτΕ και των Συλλόγων του Προσωπικού της, το περιεχόμενο των οποίων επιβεβαιώνεται στην από 11.4.2012 ΣΣΕ μεταξύ της ΤτΕ και του ΣΥΤΕ. Στην ως άνω υποχρέωση της Τράπεζας αντιστοιχεί αξίωση εκ της εργασιακής σύμβασης του προσωπικού της Τράπεζας (εν ενεργεία και συνταξιούχων) για τη χορήγηση μερίσματος, ανερχόμενου για τους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους στο 45% της κύριας σύνταξης, υπολογιζόμενης βάσει των διατάξεων του Κανονισμού του τ.ΤΣΠΤΕ. Η αξίωση αυτή προστατεύεται ως περιουσία κατά το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ).»!!
· Στην από 25.6.2013 συμφωνία μεταξύ της ΤτΕ και του ΣΥΤΕ, παρισταμένου εκ τρίτου και του ΣΣΤΕ, της οποίας το κείμενο εγκρίθηκε με την ως άνω απόφαση του Γενικού Συμβουλίου (Α.Γ.Σ.7/25.6.2013) και επισυνάπτεται σε αυτήν ως αναπόσπαστο τμήμα της, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «1. Επιβεβαιώνουν τις αμοιβαίες δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει με τις ΣΣΕ από 28.2.1948 και 15.6.1951, όπως αυτές επικαιροποιήθηκαν (μετά την υπεισέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος στις αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, του καταργηθέντος ΜΤΥΤΕ, την ευθύνη διοίκησης, διαχείρισης και λειτουργίας του οποίου είχε από της συστάσεώς του), με το Κεφ. Ε΄της ΣΣΕ από 11.4.2012, σχετικά με την καταβολή από την Τράπεζα προς τα μέλη του προσωπικού της των παροχών που αναφέρονται στο Καταστατικό του τ. Ταμείου (χορήγηση μερίσματος, που σήμερα ανέρχεται στο 36% των συντάξιμων αποδοχών για τους μέχρι 31.12.1992 πρωτοασφαλιζόμενους, έκτακτου βοηθήματος και γονικής παροχής)».
Έφτασε επομένως η ώρα εκείνων (ΔΗΣΥ/ΔΕΚΣ), που μας έλεγαν σε όλους τους τόνους πως η ΤτΕ σέβεται τις ΣΣΕ 1948 και 1951 (πρόσφατα στον απολογισμό τους σελ.48), να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαιτήσουν την καταβολή της αύξησης 7,75%, στο σύνολο του 36% του Μερίσματος (επικουρικής +προγράμματος), όπως παγίως γινόταν στο χώρο.
Καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει για τη σημερινή πλειοψηφία του ΣΣΤΕ. Αδράνειά τους σε τυχόν αρνητική εξέλιξη, σημαίνει συμφωνία τους στην κατάργηση των ΣΣΕ 1948 και 1951 και αποκαλύπτει τη συμπαιγνία τους με την Τράπεζα στην κατάργηση κατακτήσεων δεκαετιών των συνταξιούχων!!
Σε περίπτωση που επιλέξουν, έστω και την υστάτη ώρα, να υπερασπίσουν την αυτοτέλεια του ασφαλιστικού μας καθεστώτος και τις ΣΣΕ (στην εφαρμογή των οποίων η Τράπεζα έχει καταστατική υποχρέωση και έχει ήδη προβεί στην απονομή συνταξιοδοτήσεων για Μέρισμα –Επικουρική από 36% των συντάξιμων αποδοχών ή 45% της κύριας σύνταξης), οι Εν Δράσει χωρίς μικροψυχία και παραταξιακούς υπολογισμούς, θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή ….
Ευσταθίου Κώστας
Μέλος του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ και της Ο.Σ. των Εν Δράσει
26.11.2022
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου